Strona 76 z 97 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 961

Wątek: Canon EOS RP

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon EOS RP

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Ten komunikat to pierwsze ostrzeżenie, ogólnie byłbym z aparatu zadowolony, tylko jedna rzecz mnie zniechęca - za małe body.
    Za małe jak dla moich paluchów. Musze trzymać prawą ręką, lewą obiektyw. Jak chcę prawą coś pogrzebać na ekraniku, to muszę trzymać lewą obiektyw, a grzebać prawą, ale . . . . wówczas zasłaniam wizjer i ekranik gaśnie. Złapałem się na tym wielokrotnie.
    Próbowałem AF oka za pierwszym podejściem wyniki bzdurne, widocznie coś źle ustawiłem. Za drugim już ok, ale nie wiem co aparat fotografuje jak ma AF na oko a w kadrze nie ma twarzy.???
    Ustaw sobie w menu wyświetlacza na: Ręczne/ Wizjer i zaprogramuj jakiś przycisk na przełączanie wizjer/ekran. Jak przełączysz na ekran i pracujesz na ekranie to wizjer nie włączy się automatycznie.

W trybie rozpoznawania twarzy jak nie ma twarzy to AF potrafi śledzić inną zaokrągloną część ciała (poszukaj stosowny filmik )
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Tak mam ustawione, * wyłączam ekranik i jest tylko wizjer, ale w wizjerze ciężko się grzebie w menu, więc od czasu do czasu, potrzebuję włączyć ekranik, wówczas jak chcę w nim grzebać to muszę to robić lewą ręką, bo prawa zasłania mi wizjer i z automatu wyłącza ekranik. Jakiś nierozgarnięty jestem, albo do uśpienia.

Jeżeli nie opanuję trzymania body, życie zmusi mnie do zamiany RP na R5, czy R6, powrotu do lustra już nie przewiduję.
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 22-08-2020 o 14:15

Dopiero zaczyna

"Uchwyt przedłużający Canon EG-E1" ?

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Wydaje mi się, że to nie rozwiąże problemu. Nie chodzi o wysokość body, tylko odstęp guzików od prawej krawędzi body.
    Teraz żeby cokolwiek w menu zmienić, muszę aparat położyć, nie potrafię tego zrobić trzymając aparat w rękach.
    Żeby utrzymać prawą ręką poziomo aparat z obiektywem 24-105, muszę go dość mocno złapać i nie ma siły, że dłoń opiera się na guzikach.
    Tam z tyłu praktycznie jest miejsce tylko na kciuka pomiędzy guzikami Info a AF-ON, o ile ktoś ma wąskiego kciuka, ja nie mam.
    Jest jeszcze opcja, że mam ekranik włączony i wciśnięty w obudowę, lewą ręką trzymam za obiektyw, wówczas prawą mogę sobie po menu grzebać od dołu żeby nie aktywować wizjera, . . . ale jeśli . . . . aparat jest u dołu, to nie widzę gdzie na ekraniku mam działać.
    Być może kwestia przyzwyczajenia. Od ponad 10 lat mam G1X, gibany ekranik - rewelacja ale, guziki blisko brzegu i ciągle przyciskałem nie to co chciałem.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Jedna taka "drobnostka" dotycząca zamienników Patona, body nie wykazuje stopnia wyczerpania Aku, cały czas są trzy kreski - naładowany 100% i nagle czerwony komunikat - WYMIEŃ AKUMULATOR. Da się z tym żyć, tylko dobrze jest mieć coś pod ręką, i mieć nadzieję, że nie trafi nas w tym najważniejszym momencie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Chyba wszystkie zamienniki tak mają. Ja obecnie jadę na Green Cellu (jestem fanem marki) - dam znać czy mam tak samo (wg producenta tak może być).
    zdRAWki!
    Fotograf platoniczny

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Czy ma ktoś doświadczenie praktyczne z Battery grip NEWELL BP-RP? lub innym baterry packiem na dwa aku? ( o ile jest taki)

Chodzi mi, nie tyle o więcej energii i więcej zdjęć, co o lepszy, pewniejszy uchwyt całości.

Ciekaw jestem czy body wystartuje jeżeli w Bettery gipie jest tylko jedno Aku, czy muszą być dwa, żeby zamknąć obwód?
    Po drugie, żeby wyjąć kartę trzeba odłączać gripa i to mnie zniechęca, wiem że można zgrywać bez wyjmowania karty po kablu, ale nie każdy to lubi.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Mam pytanie do fachowców. Czy przy transferze zdjęć z body do komputera przez wi-fi jest aktywna - działa matryca???
    Wydaje mi się, że nie, bowiem na czas transferu gaśnie ekran i wizjer jest czarny. Ale mogę się mylić jak każdy stary dziad.
    Gdyby tak było, tzn na czas transferu matryca nie działa, ekran i wizjer się wyłączają, to byłoby mi bardzo na rękę.

Dlaczego o to pytam, otóż nie mogę się przyzwyczaić do . . . trzymania (obsługi) body, ciągle coś przyciskam nie to, co potrzeba.
    Może gdybym kupił battery packa, byłoby więcej u dołu do trzymania, ale zniechęcało mnie jak do tej pory to, że karta jest w gnieździe
    baterii czyli byłaby pod battery packiem. Każde przenoszenie zdjęć do komputera to, albo podpinanie kabelka, albo odkręcanie BP.
    Obie opcje nie są mile widziane. Natomiast połączenie z kompem przez wi-fi to 15 sek roboty.
    Robiłem testy połączenia body przez wi-fi z : tabletem, smartfonem, laptopem, wszystko działa szybko i sprawnie.
    Kwestia włączenia w menu aparatu wi-fi, następnie wybrania z jakim urządzeniem ma się połączyć.

Jeszcze jedno pytanie, do battery packa dodają kabelek, który trzeba wpiąć w BP i body, ale prawdopodobnie ów kabelek
    służy tylko i wyłącznie do aktywacji spustu w BP, wszystkie guziki w body powinny działać. Czyli dalej - jeśli nie podepnę tego kabelka, to spust w BP nie będzie działał i tyle, utrudnienie przy robieniu pionów, nic poza tym???
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 10-09-2020 o 11:31

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

@Jacek mógłbyś wrzucić fotę Rp z podpiętym gripem Newella. Nigdzie w sieci nie mogę tego znaleźć. Wiadomo są zdjęcia samego gripa.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Nie mogę, bo nie mam tego gripa. Gdzieś w necie widziałem fotę ale z przodu i boku, a to mnie nie interesuje. Mnie chodzi o tył, rozmieszczenie guzików. Pytałem na cyfrowe o możliwość zamiany RP na R6, mogą tak zrobić, ale w ofercie nie mają samego body R6. Mają zestawy R6 plus ob. 24-105 mm F4-7.1 IS - taka wymiana mnie nie interesuje, bo mam już RF 24-105 mm F4. Gdyby gdzieś w sklepie był ten grip z chęcią bym przymierzył, ale nie ma, zamawianie przez internet jakoś mnie zniechęca. Z tego co widzę, to mało kto ma taki aparat, lub ci co kupili to nie czytają/ nie udzielają się na forum CB. Ciekaw jestem czy działa z jednym aku, i czy body działa z gripem bez podłączania kabelka. Kilka razy robiłem kopiowanie plików z karty na kompa bez wyjmowania karty z body, przez wifi, nie wiem jak u innych, ale u mnie to działa na tyle szybko, że da się z tym żyć.

Strona 76 z 97 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów