18. ja widzę mega banding koloru, ale oglądam je na słabym lapku, więc może wy tak nie macie, ale u mnie wygląda to okropnie.
20. po jaki luj tle przestrzeni wokół dziecka? czy jest coś ciekawego w tle co musiało się znaleźć w kadrze? też mi się wydaje że tutaj zmasakrowałeś zdjęcie obróbką.
tak wgl to czemu robisz zdjęcia z góry? wydaje mi się, że zdjęcie dziecka wykonane z poziomu jego wzrostu jest o wiele atrakcyjniejsze..
tak ogólnie to mi się nie podoba, ale ja jestem czepliwy. pozdro
ebe ebe
Odnoszę wrażenie że nie celujesz na oko dziewczynki czy chociaż na twarz. Np ostra jest bluzka, albo wgl nic co jest tematem zdjęcia. Ja powiem tak - ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Na yt jest masa informacji o technikach.
moim zdaniem tez nieostre ale może to być spowodowane kompresja podczas wrzucania na forum
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Ostatnie kilka zdjęć zachęciło mnie żeby tu już nie zaglądać. Kolorystyka jak dla mnie mocno dyskusyjna, kadry banalne, a ostrość, jak to mawiał mój kumpel "poszła i wyszła, wyszła i nie przyszła".
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Czy jak wrzucam tu zdjęcie to lepiej żeby było pomniejszone? Wiem że robi się na najbliższe oko a nie nos :-) W 5d muszę zawsze przekadrować w 7d zacznę robić na centralnym AF ,ale mam wrażenie że właśnie często ostrość nie trafia choć celuje na oko.No i fakt walczę ze sobą żeby nie przesadzać z obróbką dzięki pozdrawiam. A jeszcze jedno wrzucę portret psa te zdjecie jest żyleta.
21.
22.
Ostatnio edytowane przez Eryk1 ; 13-01-2019 o 17:58
Canon 1dx, 5d III i parę słoików
Nikon d700 & d200 CCD
kiedyś ktoś doświadczony powiedział mi, że gdy się zaczyna temat obróbki zdjęć, jest się początkującym, to po poprzesuwaniu wszystkich suwaczków w LR/PS, należy wszystkie ich wartości zmniejszyć o 20-30% a zdjęcie będzie wyglądało lepiej. tak właśnie widzę te fotki. nie masakruj zdjęć obróbką, która nie ma uzasadnienia...
ebe ebe
Wezmę do siebie wszystkie rady dopiero zaczynam w Lightroom i mnie poniosło. Ehh trzeba wypić ten czar goryczy i się ogarnąć :-) Czy ten pies chociaż ok ? Bo się zdolowalem.
Ostatnio edytowane przez Eryk1 ; 13-01-2019 o 19:48
Canon 1dx, 5d III i parę słoików
Nikon d700 & d200 CCD