18. ja widzę mega banding koloru, ale oglądam je na słabym lapku, więc może wy tak nie macie, ale u mnie wygląda to okropnie.
20. po jaki luj tle przestrzeni wokół dziecka? czy jest coś ciekawego w tle co musiało się znaleźć w kadrze? też mi się wydaje że tutaj zmasakrowałeś zdjęcie obróbką.
tak wgl to czemu robisz zdjęcia z góry? wydaje mi się, że zdjęcie dziecka wykonane z poziomu jego wzrostu jest o wiele atrakcyjniejsze..
tak ogólnie to mi się nie podoba, ale ja jestem czepliwy. pozdro![]()
ebe ebe
Odnoszę wrażenie że nie celujesz na oko dziewczynki czy chociaż na twarz. Np ostra jest bluzka, albo wgl nic co jest tematem zdjęcia. Ja powiem tak - ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Na yt jest masa informacji o technikach.
moim zdaniem tez nieostre ale może to być spowodowane kompresja podczas wrzucania na forum
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Ostatnie kilka zdjęć zachęciło mnie żeby tu już nie zaglądać. Kolorystyka jak dla mnie mocno dyskusyjna, kadry banalne, a ostrość, jak to mawiał mój kumpel "poszła i wyszła, wyszła i nie przyszła".
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Czy jak wrzucam tu zdjęcie to lepiej żeby było pomniejszone? Wiem że robi się na najbliższe oko a nie nos :-) W 5d muszę zawsze przekadrować w 7d zacznę robić na centralnym AF ,ale mam wrażenie że właśnie często ostrość nie trafia choć celuje na oko.No i fakt walczę ze sobą żeby nie przesadzać z obróbką dzięki pozdrawiam. A jeszcze jedno wrzucę portret psa te zdjecie jest żyleta.
21.
22.![]()
Ostatnio edytowane przez Eryk1 ; 13-01-2019 o 17:58
Old but gold
kiedyś ktoś doświadczony powiedział mi, że gdy się zaczyna temat obróbki zdjęć, jest się początkującym, to po poprzesuwaniu wszystkich suwaczków w LR/PS, należy wszystkie ich wartości zmniejszyć o 20-30% a zdjęcie będzie wyglądało lepiej. tak właśnie widzę te fotki. nie masakruj zdjęć obróbką, która nie ma uzasadnienia...
ebe ebe
Wezmę do siebie wszystkie rady dopiero zaczynam w Lightroom i mnie poniosło. Ehh trzeba wypić ten czar goryczy i się ogarnąć :-) Czy ten pies chociaż ok ? Bo się zdolowalem.
Ostatnio edytowane przez Eryk1 ; 13-01-2019 o 19:48
Old but gold