Strona 369 z 414 PierwszyPierwszy ... 269319359367368369370371379 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 681 do 3 690 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    No ale odblasków to chyba wizjer nie koryguje, mimo to ustawianie jest duużo trudniejsze niż w 6D, a czasami niemożliwe do wychwycenia.
    Miałem 6d, 6d2 , mam R i czasami używam polara. Działa to tak samo, trochę nie czuję problemu. @marfot dokładnie opisał jak to działa i w pełni się z tym zgadzam.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    No ale odblasków to chyba wizjer nie koryguje, mimo to ustawianie jest duużo trudniejsze niż w 6D, a czasami niemożliwe do wychwycenia.
    Jeżeli nie zablokujemy ekspozycji przed korektą odblasków np. przyciskiem z gwiazdką lub w manualu to usuwając odblaski zmienimy warunki ekspozycji i obraz w wizjerze się rozjaśni.
    Np. mając przed sobą dużą taflę błyszczącej wody, obracając polarem likwidujemy (blokujemy) dużo światła odbitego i naruszamy ekspozycję całego obrazu. W wizjerze obraz się rozjaśni.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Kumam "problem". Faktycznie, jak fotografuje się w trybie AV to on sam sobie dostosowuje ekspozycję po przekręceniu filtra, stąd "nie widać" efektu polara.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jeżeli nie zablokujemy ekspozycji przed korektą odblasków np. przyciskiem z gwiazdką lub w manualu to usuwając odblaski zmienimy warunki ekspozycji i obraz w wizjerze się rozjaśni.
    Np. mając przed sobą dużą taflę błyszczącej wody, obracając polarem likwidujemy (blokujemy) dużo światła odbitego i naruszamy ekspozycję całego obrazu. W wizjerze obraz się rozjaśni.
    Z taflą wody czy z szybą nie ma problemu, mi chodzi o odblaski na nosie, ubraniu i liściach przy portretowaniu w słońcu. Głównie dla uniknięcia przepałów. Patent z blokadą pomiaru brzmi bardzo logicznie, sprawdzę jak będzie słonecznie i liściowo.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Ten aparat ma dzisiaj sens?
    Mam R10, ale swędzi mnie trochę aktualna cena R. Nie miałem nigdy pełnej klatki.
    Krajobraz i do dziecka, do tego 50mm 1.8.
    Zyskam magiczna plastykę zdjęcia i GO?

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto robił podobną przesiadkę. Bo R10 to już dość zaawansowany aparat APS-C, tj oferuje pewnie ten magiczny AF. Ja się przesiadałem z starego 6D na R i na początku nie było "wow" (jeśli mowa o jakości zdjęcia), ale z czasem jednak zacząłem zauważać różnicę i R zdecydowanie było dobrym krokiem naprzód (kupowałem w black friday 2022). Natomiast pamiętam jak przenosiłem się z 550d (APSC) na 6D (FF) i to mnie zachwyciło. Plastyka zdjęcia jest zupełnie inna, zdjęcie nabiera życia, kolorów. No i praca w ciemnych warunkach jest inna.

Miasto
    Wlkp

O to chodziło właśnie.
    Nie chce się pozbyć apsc. Szybkość, af i te pare mm więcej na tej matrycy.
    Tego R chciałem kupić z ciekawosci- 1 raz FF, cena kusi.
    Dlaczego nie nikon z? Mam R10 i mam obiektywy pod dwa body.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Luck - a to jak chcesz zostawić R10, to warto kupić R na pewno. Chciałbym jedynie osobiście porównać R do R6, tj jakość obrazka (tj widziałem oczywiście wiele testów, ale nigdy nie jest to takie porównanie, jak sobie ktoś sam sprawdzi po swojemu). Tak z grubsza w tych testach co warto odnotować, to R ma szumy przy powiedzmy ISO 3200 jak R6 przy 6400, czyli o ten 1 stopień R6 fajniej odszumia. Ilość detali jest rejestrowana w podobnym stopniu. Ciekawi mnie jedynie ten IBIS, czyli stabilizacja matrycy. R jej nie ma względem R6. Pytanie jak wiele to daje. Tylko też, tak jak mówię - trzeba by mieć 2 aparaty ze sobą, przepinać obiektyw i fotografować w identycznych warunkach. To byłoby najbardziej miarodajne.

Natomiast co do samej R. Robiłem zdjęcia w ISO12800 (ciemny pokój, jedynie choinka się świeciła) i do albumu rodzinnego takie zdjęcie zostawiłem. Jak się nie powiększa zdjęcia do 100%, to ten szum zupełnie nie przeszkadza. Wiadomo, że kontrast spada, zdjęcie staje się bardziej "płytkie", ale do domowej biblioteki zdjęcie oglądane na 27 calowym monitorze daje radę przy takim dużym ISO. Jakie masz obiektywy? Możę mamy coś pokrewnego, to mogę Ci zrobić zdjęcie przykładowe i wysłać RAW dla swojej oceny.

Miasto
    Wlkp

Kitowy będziew 18-45, 100-400. Oba RF, dojdzie 50 1.8.
    Testowo chce te FF spróbować.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

ooo, jak ten RF100-400. Masz go rozumiem już. Jak go oceniasz.

Strona 369 z 414 PierwszyPierwszy ... 269319359367368369370371379 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów