Ok, w takim razie oczekuję wycofania mojego zdjęcia z konkursu. Przed jego wysłaniem uważnie przeczytałem regulamin, a nawet założyłem nowy watek o aktach na forum, żeby upewnić się, że wysłanie aktu nie naruszy żadnych pisanych i niepisanych forumowych zasad. Gdzie byłeś wtedy? Deprecjonowanie aktu w czasie trwania głosowania to... "pisanie bzdur" wydaje mi się bardzo wyważonym określeniem.
Abstrahując od regulaminu zabawy. Forum jest ogólnodostępne i oglądają je też - choćby przypadkiem - dzieci. Zdjęcie gołej baby jakkolwiek byłoby aktem czy zwykłym kiczem nie powinno być publikowane w strefie ogólnodostępnej. I tyle. Dla jasności - lubię gołe baby :-) o ile nie wywołują niesmaku...
Tak, przed wysłaniem aktu wykonałem wykonałem trzy kroki:
1. Pstrykam portrety od ładnych kilku lat, ale trendy się zmieniają i dla spokojności sprawdziłem najnowsze definicje portretu w kilku wiarygodnych miejscach, zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Nigdzie nie spotkałem stwierdzenia, że modelka/model musi być w ubraniu.
2. Przeczytałem dokładnie regulamin konkursu. Nic o aktach i ubraniu.
3. Założyłem nowy wątek na forum. Zapytałem w nim, czy akty nie naruszają jakichkolwiek forumowych zasad. Gdzie wtedy byli wszyscy przeciwnicy?
Wydaje mi się, że zrobiłem wszystko, co było w mojej mocy, żeby się upewnić, że wysyłając akt, nie naruszam żadnych zasad. Obecna nagonka jest dla mnie żenujaca i zupełnie niezrozumiała. Jeśli ktoś popełnił błąd, to jego wina a nie moja i niech sam ponosi konsekwencje. Chyba, że ten ktoś jest miły i wyrozumiały tylko w stosunku do siebie
Ostatnio edytowane przez fret ; 10-04-2018 o 18:18
No proszę. Trzeba uważać żeby dzieci nie zajrzały czasem na forum, bo mogą zobaczyć niechcący cycka. Jakaś paranoja.
A do organizatorów konkursu. Lepiej zamknijcie tą edycję, bo głosowanie raczej mija się z celem przy takiej ilości wpadek. Zróbcie porządek z regulaminem, a dopiero potem spróbujcie ruszyć z konkursem. Może ktoś jeszcze będzie chciał w nim wziąć udział.
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
Nie, nie trzeba. Wystarczy respektować generalnie obowiązujące przepisy prawne dotyczące publikowania nagości, przemocy, etc. w sieci. To nie mój pomysł - jak masz wątpliwości zapytaj np. google ... Wydaje się mi, że dla forum raczej bezpiecznie jest postępować zgodnie z narzuconymi zasadami (tym bardziej, że samo forum też oczekuje respektowania własnych zasad).
A konkursu z tego powodu przerywać nie trzeba - wystarczy wyciągnąć wnioski i nie popełniać błędów w następnych turach. Paranoja to jest uważanie autoportretu za sprzeczny z regulaminem zabawy pt. portret. O ile to w ogóle autoportret.
Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 10-04-2018 o 20:13
Przecież wycofaliśmy zdjęcie nie spełniające warunków - nr 17. O akcie napisałem co będzie w przyszłości.
Owszem, to też jest argument, ale prawdziwy powód jest zupełnie gdzie indziej. A mianowicie chodzi o ... roboty googla, które przeszukują net. I żle traktują w wynikach wyszukiwania strony, na których jest golizna. W pewnym momencie nie pokazywało forum nikona, musieliśmy je inaczej skonfigurować (dział akt jest ukryty dla googla), zgłosić zmiany i wróciło do normy. Od tego czasu akty pojawiają się tam tylko w dziale akt.
Ad 1 - potwierdzam
Ad 2 - tak, niedopatrzenie
Ad 3 - nie czytałem wątku, a szkoda, na pewno bym się wypowiedział. Przeoczyłem przywołanie. Mogłes na PW.
Po tych tłumaczeniach - zdj 3 zostaje czy usunąć?
Nie wiem o jakiej nagonce mówisz. Offca się nie wypowiada, ja po prostu przedstawiam stanowisko i nie dyskwalifikowaliśmy tej pracy.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Myślę że moderatorzy niepotrzebnie się wypowiedzieli na temat zdjęcia nr 3. Nie było zakazu, to nie ma rozmowy. Temat można było poruszyć po głosowaniu, albo w ogóle nie poruszać i po prostu zmienić regulamin do kolejnego konkursu. A tak wyszła niepotrzebna przepychanka i gównoburza. Proponuje zdjęcie nr 3 zachować a całą konwersację (łącznie z deklaracjami kolegi fret) na ten temat na razie ukryć, albo przenieść do jakiegoś ukrytego dla publiczności wątku. Kto przeczytał to przeczytał, kto nie przeczytał już tej kłótni nie zobaczy i nie będzie problemu. Nikt z nas pewnie nie organizuje zawodowo konkursów, ale nawet dla mnie, kompletnego laika w tej kwestii, podnoszenie dyskusji na temat zmian w regulaminie podczas trwania konkursu wygląda na bardzo niewłaściwe.
C6, C7DMkII, C60D, 17-50/2,8, 50-150/2,8, 50/1,8, 85/1,8, 150/2,8 Macro, 70-200L, 120-400, 430EX, S568