To chyba normalne
Drobny problem polega na tym, że wszystkie proponowane rozwiązania (GF, mydelniczka, QB) bazują na mieszaniu światła bezpośrednio z dyfuzora ze światłem odbitym od ścian/sufitu, a kolega twierdzi, że nie ma od czego odbijać.
Dokładnie jak wspomniałeś, aczkolwiek przetestuję dyfuzor typu sto fen. Patrzę też po testach to ten Lumiquest Quik Bounce najciekawiej dla mnie wychodzi.
Korci mnie jednak wypróbować jakiś duży ring ledowy, podpatrzyłem że można zrobić samoróbkę i takowego chyba sobie na test spróbuję sprawić. Dlatego że na takiej imprezie jak 18-tka (130 osób ) takie zdjęcie z jasnym pierwszym planem a ciemnym tłem, może się sprawdzić. Zwłaszcza że ten drugi plan na takich imprezach u młodzieży bywa różny
Jeżeli chodzi o lampę studyjną to wiem że można ładnie nią odbijać, ale póki co wyższa szkoła jazdy. Zawsze trzeba pamiętać o jej ustawianiu.
Postaram się mieć 2 dyfuzory i może podeślę jakieś zdjęcia na pokazanie różnic na "gołe" odbijanie lampą.
Ostatnio edytowane przez dawidb ; 28-03-2018 o 00:02
duzy dyfuzor nalozony na lampe i mozliwie wysokie ISO , dzieki czemu udzial swiatla zastanego ( czyli tla ) w stosunku do calosci jest duzy , jako ze wysokie ISO spowoduje slabszy blysk.
Na ile wysokie ? - to zalezy od matrycy i wielkosci powiekszen zdjec .
Mysle ze na aps to 400 iso jest bezpieczne , na FF 1600.
Jesli musi byc wyzsze, to czesto nalezy stosowac mocniejsze odszumianie, troche degradujace zdjecia.
odbicie od sufitu jesli jest zbyt mocne daje brzydkie cienie z gory na dol , nienaturalne , czasem troche upiorne.
Ja wole odbicie z boku , jesli sie da. jesli nie, to duzy dyfuzor jest juz pomocny .
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 07-01-2020 o 10:29
1. Myślę, że nie. 2 EV różnicy, to jest między 4/3, a FF. Lubisz liczyć, to sobie policz. ISO 400 APS-c, to jakieś ISO 1000 na FF. Cudów nie ma.
2. Mieszasz dwa systemy. Sufity są różne, duże i małe. Sporo zależy od kąta odbicia i ustawienia zooma lampy. To taki mobilny softbox o regulowanym położeniu i wielkości. No i jest jeszcze klasyka gatunku "black foamy thing" Ok, mój angielski jest kiepski, ale kto chce, ten znajdzie
ach jeszcze jedna uwaga.
jesli chcesz miekko to raczej nalezy zwiekszyc odleglosc fotografowania ( wlasciwie oswietlenia ). lepiej troszke dalej i pozniej ewentualnie kadrowac , niz za blisko.
skrocenie ogniskowej nic nie da , tutaj chodzi rzeczywiscie o zwiekszenie odleglosci lampy od motywu.
ewentualnie wydluzyc ogniskowa , ale zwiekszajac odleglosc.
to sie bierze stad ze natezenie oswietlenia sceny Spada proporcjonalnie do kwadratu odleglosci od zrodla swiatla.
fotgrafujac np z 1 m , roznica w natezeniu oswietlenia jest wieksza dla przedmiotow np w odleglosci 1 i 1,1 m
niz fotgrafujac np z 2 metrow roznica w natezeniu oswietlenia pomiedzy 2 a 2,1 m.
w tym drugim przypadku obiekt bedzie oswietlony mniej kontrastowo , czyli bardziej miekko.
Ja mam nakladany Taki softbox, jest spory , troche wiekszy od a5 a mniejszy od a4 - efekt jest zauwazalny.
chodzi o roznice wzgledna w natezeniu oswietlenia