Gdybym był pro to raczej używałbym oryginalnych aku Canona ale to tak przy okazji.
Enelopy pro są ok choć one bardziej są dobre w ekstremalnych warunkach. Jest szal na Ikea Ladda. Są jeszcze GP pro.
https://lygte-info.dk/review/batteri...Test%20UK.html
Hej.
1- moim zdaniem lepiej "zainwestować" w lepsze body. Ja mam 70D co 2 lata temu spokojnie mi wystarczało, teraz jednak szedłbym w pełną klatkę a nie APS.
2- akumulator tylko oryginał !!! i bez względu czy to tylko jako backup czy nie.
A co jeśli się zapomni naładować oryginalną i włoży tą zapasową na której wyjdzie 100-200 zdjęć?
Dałem się namówić na podróbkę bo po kilku ładowaniach miała być prawie jak oryginał.
Różnica jest kolosalna, od samego podtrzymywania stanu naładowania aż do ilości zrobionych zdjęć.
3- do lampy mogę śmiało polecić Eneloop Pro (czarne)
Canon 70D, EF-S 18-135 KIT, EF 100L 2.8 IS USM, YN600EX-RT, 1x400Ws, 2x300Ws
To ja się wypowiem bo miałem taki sam dylemat początkującego. Miałem dylemat miedzy nowym body (d750, d77, d800) albo nowym szkłem z ogniskową której mi brakowało. Wybrałem szkło i nie żałuje tej decyzji bo zwiększyło to moje możliwości a tak nadal bym narzekał ze mi brakuje takiego a takiego kadru. Body które posiadam jest totalnie budżetowe bo to 1200d, nawet jako początkujący widzę ze nie jest ono wybitne, ma pewne wady i ograniczenia ale na chwile obecna starcza. Teraz mając szklarnie taką jakiej chciałem za rok lub dwa zmienię sobie body a szkła zostaną![]()
Stoję przed podobnym dylematem co autor wątku i zdecyduję się najpewniej na jedno i drugie, tyle że w moim wypadku wygrała chęć sprawdzenia pełnej klatki.
Jeżeli stałbym przed wyborem - lepsze body aps-c + gorszy obiektyw (lub jego brak), czy gorsze body z lepszym obiektywem, to zdecydowanie wybrałbym opcję drugą.
a moim zdaniem nie ma to znaczenia, 70% początkujących zostaje nimi do końca życia
bierz cokolwiek i rób zdjęcia
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Post autorki był edytowany, więc nie pamiętam już czy też pisała o 750D, który jest dobrym sprzętem i ma porządny autofocus. Porównałem 77D z tym co było podane jako alternatywa i wypadł lepiej.
Co do szkła to sam szukałem kiedyś obiektywu pod 50D i Sigma tu na forum była najbardziej polecana. Dlatego też polecam zamiast kita. Uniwersalny, ostry, do portretów lepsze 2.8 niż 3.5