Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Fuji FinePix S9500

kujdak
    Guest

Domyślnie Fuji FinePix S9500

Witam... chcialbym zakupic taki aparat.... i nie wiem czy dobrze zrobie wiec sie pytam Was co sadzicie o tym aparacie ?? z gory dzieki :smile: :smile:

Domyślnie

Tak gwoli ścisłości to forum Canona, ale może ktoś ci pomoże )

Coś już napisał Awatar virpower

Domyślnie

Witam! Więc tak - miałem kiedyś Fuji Finepix S7000, używałem przez rok, sprzedałem i kupiłem Fuji FInepix S9500 (to to samo co S9000), tylko że ja kupiłem to na Wyspach Św Tomasza na Karaibach. Generalnie reasumując, to ten aparat robił gorsze zdjęcia od S7000 - dlaczego? - niewiem. Problem jest chyba ukryty w algorytmie zapisywania zdjęć. Po zrobieniu zdjęcia powiększyłem i się okazało że jest wielka "sieczka". Wkurzyłem się, poszedłem do sklepu, dołożyłem kase i zostałem szczęśliwym posiadaczem Canona 20D. Także jak mam polecić, to nie kupuj S9500 czy S9000 a kup raczej S7000!!!
    ...naprawdę znacznie lepsze zdjęcia robi, a jest tańszy... Do S9500 dołozyli wiele wodotrysków za które się płaci, ale dali gorszy algorythm zapisu samego zdjęcia na karte i zdjęcia po przybliżeniu są poszarpane, także jak by co, to sprawdź sam, najlepej weź swją karte , idź do sklepu i zrób pare fotek S7000 i potem S9500. Idź do domu i zobacz jaka różnica. Polecam S7000. Pozdrawiam!!!

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Miałem S7000. I robił zdjecia SUPER. Przesiadłem sie na canona poniewaz robiłem duzo analogiem canona i miałem do niego troszke szkieł . Tak naprawdę to nie widzę róznicy w jakości zdjęć S7000 a 350D. (oprócz ograniczenia zoomu oczywiscie!) Jeżeli miałbym polecać to 7000 a nie serię 9...!

Początki nałogu

Domyślnie

Witam!
    Mam S7000 i czestogo uzywam jako specerowy aparat. Moim zdaniem to jeden z najlepszych kompaktow jakie istnieja. Zdjecia robi super, ale glebia ostrosci jest jak z kompakta wiec ciezko nia sterowac. Najwazniejsze to to ze jak oglada sie zdjecia z S7000 na 100% to wydaja sie bardzo ziarniste i generlanie nie za ladne, ale wszystko to znika jak oglada sie nanormalnym ekranie pomniejszone lub na odbiatkach (tam juz jest naprawde super). Inna wazna rzecz to musisz do S7000 kupic tulejke na obiektyw i jakis filtr ochronny bo obiektyw podczas wysuwania za kazdym wlaczeniem zasysa kurz jak odkurzacz. Ja mam takiod nowosci i zero kurzu w srodku. Polecam S7000 bardzo serdecznie niemniej jednak lustrzanka to lustrzanka. Mnie do zakupu lustrzanki przekonala :
    1. Ilosc zdjec z analogowego Canona :-), drogo to wychodzilo.
    2. Mala szybkosc AF w S7000 (najwieksza jego wada)
    3. Brak wymennej optyki (lubie szerokie katy)
    4. dSLR to dSLR, wieksza uniwersalnosc ale i wieksza trudnosc robienia zdjec. Wlasciwie trzeba sie nauczyc obrobki RAW i zainwestowac woprogramowanie. Do S7000 jest program do obrobki RAW darmowy popolsku na sieci nazywa sie S7RAW. Daje bardzo duze mozliwosci, wieksze niz oprogramowanie oryginalane do Canona.

Jezeli jakies konkretne pytanie to pisz, postaram sie cos podpowiedziec.

U mnie standardowe zdjecie z S7000 jes ostrzejsze i wyglada lepiej niz z 30D + 28-135. 30D + 17-40 jest lepsze od S7000. Prawdziwa wyzszosc lustrzanki odkrywa sie jednak jak obrobi sie zdjecia z RAW.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak fuji to S1,S2,S3Pro

A tak serio wg mnnie szkła wykazują straszliwą abberację chromatyczną. Miałem fuji s5500, to gorszy sprzęt niż ten o którym piszesz, ale obiektyw Funjion jest chyba ten sam.

Jak na kompakta to chyba jednak nie jest najgorzej. Ja jednak zastanowiłbym się na najtansza lustrzanką, nawet używaną.
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

Początki nałogu

Domyślnie

Misiul- obiektyw nie jest ten sam, wystarczy porownac zakres ogniskowych, jasnosc i wielkosc. Kozdy s fuji ma inny i s5500 i 7000 (ten ma taki sam jak 602 i s20) oraz s9000.
    s7000 to bardzo porzadny kompakt dajacy dobre "cyfrowe" fotki- ludziskom sie podobaja. Uzywam do zdjec na imprezach i jakichs mniej waznych wypadach. Wada- wszystko jest wolne. Do spokojnego focenia starsza.
    czesc.ch.
    Analog ma "dusze".

Coś już napisał Awatar misiul
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky
    Misiul- obiektyw nie jest ten sam, wystarczy porownac zakres ogniskowych, jasnosc i wielkosc. Kozdy s fuji ma inny i s5500 i 7000 (ten ma taki sam jak 602 i s20) oraz s9000.
    s7000 to bardzo porzadny kompakt dajacy dobre "cyfrowe" fotki- ludziskom sie podobaja. Uzywam do zdjec na imprezach i jakichs mniej waznych wypadach. Wada- wszystko jest wolne. Do spokojnego focenia starsza.
    czesc.ch.
    A to przepraszam, za wprowadzenie w błąd

pozdrawiam
    350d +kit + tamron 28-75 Speedlite 380EX

kujdak
    Guest

Domyślnie

dzieki za pomoc :-) :-)

Uprawnienia umieszczania postów