Witam
Mam zamiar wydrukować kilka odbitek 40cm x 30cm.Zdjęcia mają rozmiar 5760x3840 pikseli,a rozdzielczość w pionie i poziomie 610dpi.Czy wydruk będzie bdb jakośći?
Witam
Mam zamiar wydrukować kilka odbitek 40cm x 30cm.Zdjęcia mają rozmiar 5760x3840 pikseli,a rozdzielczość w pionie i poziomie 610dpi.Czy wydruk będzie bdb jakośći?
"depei" jest nieważne, ważna jest fizyczna informacja w pliku (czyli ilość pixeli). Jeśli dokładnie wiesz jakie parametry ma mieć plik do wydruku w tej konkretnej firmie, na konkretnym urządzeniu, to możesz się dostosować do ich wymagań (i nie chodzi tylko o dpi), ale standardowo nie jest to konieczne.
Problem może być w czymś innym, wydruk ma mieć proporcje boków 4:3, a Twój plik ma inne (musiałby mieć albo 5760x4320, albo 5120x3840), albo sam obetniesz fragment dłuższego boku, albo firma drukująca zrobi to w przypadkowym miejscu.
Rozumiem ,że w takim razie musiałyby być to wydruki(w moim przypadku)30x20 lub 60x40.Firma woła 300dpi .Dziękuję za szybkie naprowadzenie mnie![]()
To łatwo policzyć.
Z pliku jaki masz to bez powiększania przy 300dpi otrzymasz max. format:
5760 / 300 x 2,54 = 48.768cm
3840 / 300 x 2.54 = 32.512cm
Dla formatu 30 x 20 cm potrzebujesz plik:
30 / 2.54 x 300 = 3543piks
20 / 2.54 x 300 = 2362piks
60x40 bez powiększania nie wydrukujesz z taką rozdzielczością.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
"depei" jest ważne przy wydruku, bo informuje drukarkę, jak ma przeliczyć piksele na centymetry. Chyba, że używa się automatów typu "easyprint" - wtedy drukarka sama decyduje i najczęściej ustawia 250-300 dpi, w zależności od drukarki.
Nie zawsze potrzebna jest rozdzielczość 300 dpi - takie coś zaleca się do małych zdjęć, do oglądania trzymając w ręce. Obrazek na ścianie, plakat, wydruk na bilbordzie, mogą mieć coraz mniejszą rozdzielczość. Można znaleźć tabelki rozdzielczość - format wydruku - odległość oglądania.
Po kolei:
1) nie dpi a ppi, dpi odnosi się do drukarki i jej rastra (np. 2880 dpi u Epsona), ppi do zdjęcia (360 ppi lub 720 ppi dla Epsona).
2) z matrycy klasy 20 MPix, jeżeli zdjęcie jest poprawnie wykonane dobrą optyką (np. jak w moim przypadku 6D + stałki), spkojnie można robić wydruki bardzo dobrej jakości do formatu A2 (~60x40). Jeśli wydruk ma być mały (zdjęcie ma wyższe ppi niż tryb natywny drukarki, można włączyć w jej driverze funkcje wykorzystujące większą ilość informacji - trzeba wtedy dointerpolować w górę, czyli z rzeczonych 610 ppi do 720 ppi).
3) Obraz musi być przeskalowany przez autora fotografii do wyjściowej rozdzielczości i rozmiaru przed wysłaniem do druku pod daną maszynę/drukarkę (300, 316, 360 itp)!!! Jeśli skaluje to driver drukarki zazwyczaj stosuje interpolację "najbliższy sąsiad" i mogą pojawić się dziwne artefakty, aliasing itp.
4) należy się upewnić, że drukujący nie będzie włączał żadnych wodotrysków na maszynie i plik pójdzie na papier taki jaki jest. w szczególności nie będzie stosowane żadne wyostrzanie
5) pliku nie można przeostrzyc w obróbce (oglądając na ekranie). trzeba go doostrzyć pod druk (tzw. output sharpening)w odpowiednim sofcie, lub jak ktoś potrafi, w PS (na ekranie nie będzie widać czy jest dobrze). Ostrzenie zależy od natywnej rozdzielczości maszyny/drukarki, wielkości fotografii, odległości oglądającego od zdjęcia itp. Genialny jest Qimage, można stosować też moduł z Nik Collection i podobne wynalazki innych producentów.
6) o zarządzaniu kolorem nie piszę, bo to oczywista oczywiostość - można skopać nawet najlepsze zdjęcie.