Cześć.
Co się kupy nie trzyma, bo nie rozumiem. Z macierzy RAID5 zostały odłączone 2 dyski z 16 podczas działania. Kontroler LSI potraktował to jako fakt utraty 2 dysków. Podłączyłem dyski na nowo (jeden trzeba było troszeczkę przymusić). Z początku było wszystko ok, więc się tematem nie zajmowałem. Po kilkudziesięciu minutach kontroler zaczął na nowo inicjować RAID, bo dla niego to był nowy wolumin. Zaczął wyliczać przy pomocy XOR sumy kontrolne dla poszczególnych dysków. Zorientowałem się po kilku godzinach.Efekt był taki, że operacja osiągnęła coś ok 2%. Auto rebuilt mam wyłączony, tak samo jak autocheck na wszystkich macierzach. Nie wiedziałem, że w przypadku tego LSI, automatyczna inicjalizacja startuje o dziwo automatycznie i nie da się jej wyłączyć (przynajmniej ja nie potrafię). Ale to jest chyba mało ważne, bo efekt podałem - uszkodzone pliki poprzez nadpisanie pewnych sektorów przez nie zajmowanych (ok 2%). Problem w tym, że dane zostały nadpisane i nie da się ich odzyskać. Ale może jest jakiś soft, który jak w przypadku avi albo wav jest w stanie zastąpić dane z uszkodzonego sektora np. danymi z sektora poprzedzającego i umożliwić odczyt pliku do końca. Nie znam struktury plików RAW, więc nie wiem, czy w ogóle coś takiego jest możliwe. Część plików miałem przygotowanych do nagrania na BDR i były spakowane. Tutaj udało mi się odzyskać wszystko, bo RAR u mnie dodaje 10% danych naprawczych. Po skopiowaniu plików przy pomocy DMDE z macierzy zestawionej wirtualnie (część znikła z partycji, ale DMDE znalazł) użyłem funkcji naprawczych WinRAR`a. Chcę już zakończyć temat, bo żonglowanie kopiami posektorowymi woluminów o łącznej pojemności 56 TB jest trochę uciążliwe. Każda większa operacja to są tygodnie a nie dni, a sprzęt służy mi do innych rzeczy. "Bawię" się z tym już od listopada 2016. Zdjęcia wylądowały tam na chwilę, niefortunną chwilę

Chcę po prostu mieć pewność, że zrobiłem wszystko, co się tylko dało. Pozdrowienia