Witam
Syn ma Canon PowerShot SX120 IS, kupiony od znajomego .
Zauważyłem że obiektyw nie jest zbytni czysty, kurz , tłuste kropki
JAK BEZPIECZNIE WYCZYSCIĆ "DOMOWO" TEGO TYPU OBIEKTYW ?????
Pozdrawiam
Traper
Witam
Syn ma Canon PowerShot SX120 IS, kupiony od znajomego .
Zauważyłem że obiektyw nie jest zbytni czysty, kurz , tłuste kropki
JAK BEZPIECZNIE WYCZYSCIĆ "DOMOWO" TEGO TYPU OBIEKTYW ?????
Pozdrawiam
Traper
Na targach bawiłem się LensPenem. Porobiłem tłuste plamy paluchami i... kuźwa działa. Zeszło wszystko idealnie. Tylko co innego zabawa ze szkłem "demo" a co innego mizianie swojego szkiełka. Jest też wersja do czyszczenia matrycy. Ma ktoś jakieś opinie o tym cacku? Ja na razie wolę szmatki + płyn do szkiełek.
Jesli to sa tylko zanieczyszczenia zewnetrzne, to pierwsze co musisz zrobic, to bardzo dokladnie wydmuchac powierzchnie soczewki , aby nie porysowac jej tym, co na nie sie twardego przykleilo. Potem to juz normalne czyszczenie, a wiec, w warunkach domowych np. sciereczki do okularow (nasaczane) albo b. miekkie sciereczki do czyszczenia displayow telefonicznych (najlepiej z mikrofibry) zawilgocone lekko np. wodka (najlepiej Biala Dama - reszte po operacji natychmiast wykonczyc w milym towarzystwie!), spirytusem, spirytusem izopropylowym, albo dedykowane do optyki. Czysc b. delikatnie, bez zadnych naciskow, krotkimi, okreznymi ruchami - az do skutku. Na koniec, jak juz masz ja wymyta , przetrzyj pare razy w ten sam sposob sucha sciereczka. Jak zostaja slady i cienie, powtorz mycie nowa sciereczka, do skutku. na koniec , jesli jeszcze masz jakies cienie, ktore moga pochodzic od plynow, ktore zastosujesz - skutecznym srodkiem jest chuchniecie i przetarcie sucha sciereczka - ale delikatnie, bo to juz medium bezposlizgowe i moze wplywac na powierzchnie powlok. I zadnych naciskow ... A samo fotografowanie to juz po w/w imprezie![]()
Witam
Dzięki za odpisanie. Mam takie jednorazowe nasączone ściereczki
do czyszczenia okularów - i zapewne to będzie najlepsze
Pozdrawiam
TRaper
Rafels - Używam już chyba 3go Lenspena i z czystym sumieniem mogę go polecić. Z jednej strony ma pędzelek, a z drugiej "zużywającą się" powierzchnie czyszczącą (kilka miesięcy daje radę). Bardzo wydajny i wygodny gadżet!
Ostatnio edytowane przez Macios ; 19-01-2017 o 10:11
jelcyk znakomicie opisał procedurę czyszczenia, od siebie tylko dodam, że wódkę szkoda na obiektyw lać, lepiej w gardło
Kiedyś miałem bardzo dobry płyn HAMA, w takiej buteleczce z pędzelkiem. Potem nie mogłem go nigdzie kupić i nabyłem z tej samej firmy zestaw z płynem w czerwonej buteleczce - odradzam z całego serca, w tym zestawie tylko bibułki się do wycierania nadawały. Od kilku lat używam Chemax 3, do nabycia u każdego optyka. Tani, skuteczny, nie rysuje powłok, pozostałości same odparowują, nie trzeba polerować soczewki suchą szmatką przez pół dnia. Jako okularnik uważam to rozwiązanie za bardzo wygodne
A tak jeszcze przy okazji zapytam: lenspen nada się do czyszczenia okularów? Bo szmatką z chemaksem nie sięgam w okolice nosków, za grube paluchy mam.
Ostatnio edytowane przez uosiek1 ; 19-01-2017 o 11:16
Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą
Witam
Poszperałem na Allegro Płyn DO OKULARĂW Z POWŁOKĄ AR CHEMAX 3 - 25ml (6016893319) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tu mają 2 rodzaje - ciekawe który wybrać ?????
Raz jeszcze się spytam - czy mogę użyć ten ( nasączone listki) do czyszczenia okularów ?
Wiem że obiektywy mają na powierzchni specialną anty refleksyjną powierzchnię
Czy nie uszkodzi sie po delikatnym przetarciu ???
Pozdrawiam
T
Ogólnie widzę 3 rodzaje tego płynu:
I ten pomarańczowy wydaje mi się najlepszy do obiektywów. Żaden z nich nie powinien żadnego uszkodzić.CHEMAX 1 niebieski: do czyszczenia wszelkiego rodzaju szkieł okularowych
CHEMAX 2 zielony : do czyszczenia i zabezpieczania okularów przed zaparowaniem
CHEMAX 3 pomarańczowy (dostępny na tej aukcji): do czyszczenia szkieł z powłokami antyrefleksyjnymi
Tak swoją drogą przez jakieś 2,5 roku takim płynem w połączeniu z LensPenem czyściłam matrycę w bezlusterkowcu i dało radę. Matryca do tej pory czyściutka i gotowa do sesji.![]()
nasączone chusteczki do optyki z lidla - dają radę, potem przecierasz czystą mikrofibrą i jest git.
SONY
Chemax 3 jest tylko jeden, pomarańczowy, do okularów z powłokami AR (oraz obiektywów, lornetek i teleskopów, jak podaje producent) Dwójka (zielony) podobno też, ale on zostawia na szkle jakąś powłokę przeciw zaparowaniu, więc obiektywu wolałbym nim nie smarować![]()
Może nie umiem liczyć, ale bynajmniej dobrze mówię po polsku. Jestem Chumanistą