Może to głupie pytanie ale jestem laikiem jeśli chodzi o lampy. Czy Speedlite 580EX II ma wbudowany odbiornik? Czy poza wyzwalaczem podpiętym do body będę musiał również kupić i podpiąć odbiornik pod lampę? Proszę o odpowiedź.
Może to głupie pytanie ale jestem laikiem jeśli chodzi o lampy. Czy Speedlite 580EX II ma wbudowany odbiornik? Czy poza wyzwalaczem podpiętym do body będę musiał również kupić i podpiąć odbiornik pod lampę? Proszę o odpowiedź.
Nie ma. Trzeba dokupić nadajnik i odbiornik. Jedno na body drugie pod lampe
SONY
ma odbiornik podczerwieni. można zdalnie wyzwalac za pomocą st-e2 lub innej lampa z nadajnikiem ir.
Nie żebym się czepiał, ale wszystko jest w instrukcji lampy. Kukułka jako master, 580-tka jako slave. Robiłem to z 7D, z 6D nie mam szans.
P.S. Z dodatkowych urządzeń trzeba mieć pingwina
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
... który (w odróżnieniu od wcześniejszych modeli) ma możliwość używania lampy wbudowanej jako sterownika ("master").
Niestety taka możliwość pojawiła się dopiero od 600d/60d/7d, we wcześniejszych modelach lampa wbudowana po prostu sobie błyska do oświetlania zdjęć, i nic więcej.
Można więc przyjąć, że obaj mamy rację, bo pytający nie napisał, jaki ma aparat![]()
Skoro piszesz, że obaj mamy rację, to ja się zgadzam i odpalam kalumet (fajka pokoju)![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!