Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Error 30 Canon 6D

Coś już napisał Awatar MartinYa
    Miasto
    Gorzów

Domyślnie Error 30 Canon 6D

Witam pare dni temu padła mi migawka w Canonie 6D przebieg kilkanaście tysięcy zdjęć
    Najpierw pojawił się error 30 na ekranie wyłączyłem aparat włączyłem po chwili na tle matrycy widziałem już w podglądzie części jakąś czarną taśme i wewnątrz body jakieś luźno latające śrubki malutkie.
    Aparat poleciał do serwisu na naprawę poleżał na żytniej jeden dzień i dzisiaj telefon. że naprawa nie podlega gwarancji bo to jest uszkodzenie mechaniczne i że serwis nie będzie dochodził jak to powstało ( pan z infolinii sugerował że może czymś czyśćiłem i uszkodziłem aparat). Wycena 900 zl.
    Pytanie czy jest jakaś procedura odwołania się od tego. Bo tego nikt nie wie na infolinii bo oni się tym nie zajmują oni tylko naprawiają a co dalej to oni nie wiedzą
    http://www.glamstudio.pl
    5d mark3, 6D i 600D |S50mm f1.4 Art, C100mm f2.8 is L, C17-40mm f4.0 L, C50mm f1.8, C85 f1.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Error 30 Canon 6D

Kilka lat temu zaraz po premierze body 6D próbowaliśmy ustalić czy Canon w tym modelu daje gwarancję przebiegu na migawkę. Zainteresowani twierdzili że jest gwarancja na 100k przebiegu ale nigdzie tego nie znalazłem w formie pisemnej dla potwierdzenia. Skoro wewnątrz latają jakieś śrubki to jak mogłeś go uszkodzić bez ingerencji do wewnątrz. Napisz jakie dokładnie elementy obejmuje wycena.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Miasto
    Gorzów

Wycena obejmuje wymianę migawki. przed matrycą jest coś czarnego jakby taśma nie znam się na tym, ale skoro mam aparat od nowości nigdy nie był rozbierany nikt mu nic wewnątrz nie czyścił a już napewno nie upadł mi. I teraz kiedy się przejechał się do warszawy nagle wygląda to na uszkodzenie mechaniczne jakby komuś upadł albo czymś tam grzebał. A gwarancje migawki potwierdzałem najepierw czy taka jest w sklepie w którym go kupiłem i na taką gwarancje sprzęt pojechał. A tak wygląda ostatnia fotka jaką zrobił aparat
    5d mark3, 6D i 600D |S50mm f1.4 Art, C100mm f2.8 is L, C17-40mm f4.0 L, C50mm f1.8, C85 f1.8

Pełne uzależnienie
    Miasto

Shutter Assembly Group for Canon EOS 6D Digital Camera Repair Part | eBay

^ Tak wygląda zespół migawki w EOS 6D. Te lamelki migawki trzymają się na jakichś nitach?, może któryś z nich puścił i zrobiło się tak jak się zrobiło?

Jeżeli Ty jesteś na 100% pewny iż w aparacie nic nie grzebałeś i masz go cały czas na rocznej gwarancji Canona a serwis odmawia Tobie naprawy w ramach tejże gwarancji to skontaktuj się bezpośrednio z firmą Canon, albo za pośrednictwem Kontakt z działem pomocy technicznej - Canon Polska (w polu 3. Charakter problemu Typ problemu:* wybierz "Naprawa produktu") albo jak masz konto na FB wysyłając prywatną wiadomość do Canon Polska https://pl-pl.facebook.com/CanonPolska/ Oprócz numeru seryjnego aparatu warto mieć pod ręką również numer kosztorysu do zlecenia który dostałeś od Żytniej.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 26-11-2016 o 19:05

Miasto
    Gorzów

Dzięki tak zrobię w poniedziałek bo chyba czas żeby w Polsce był więcej niż jeden serwis Canona bo monopol chyba nikomu nie służy.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Kilka lat temu zaraz po premierze body 6D próbowaliśmy ustalić czy Canon w tym modelu daje gwarancję przebiegu na migawkę. Zainteresowani twierdzili że jest gwarancja na 100k przebiegu ale nigdzie tego nie znalazłem w formie pisemnej dla potwierdzenia.
    Canon na swoich stronach internetowych nigdzie nie używa pojęcia "warranty" w stosunku do migawki, używa natomiast pojęć "cycle durability rating" albo "shutter cycle life".

The shutter of the EOS 6D is very durable, with a 100,000-cycle durability rating, and offers a wide shutter speed range, from 30 seconds up to 1/4000sec (in 1/2- or 1/3-stop increments).
    Źródło: Inside the Canon EOS 6D - Canon Professional Network

canon eos 6d | Camera Shutter Life Database
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 26-11-2016 o 23:46

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Trochę dziwne, bo taka naprawa to dla nich szansa na zarobienie. Jeśli jest na gwarancji to firma canon płaci.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez MartinYa Zobacz posta
    Pytanie czy jest jakaś procedura odwołania się od tego. Bo tego nikt nie wie na infolinii bo oni się tym nie zajmują oni tylko naprawiają a co dalej to oni nie wiedzą
    Zadnej procedury odwołania w ramach Canona oczywiście nie ma. To nie sąd - decyzja serwisu Canona jest ostateczna i niezadowolony klient może sobie już tylko samemu rzeźbić wedle życzenia, czyli pisać listy, maile, dzwonić do customer service, do prezesa, itp.

Na powołanie przez Canona konkurencyjnego serwisu też bym nie liczył.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 28-11-2016 o 10:11
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Gdzieś czytałem, że niektórzy wysyłają do Berlina, chyba...

Miasto
    Gorzów

Dzięki niestety nie mam czasu na dłuższą zabawę z nimi poprostu zapłacę za naprawe i już bo potrzebuje mieć sprawny sprzęt bo mi pieniądze uciekają cały czas. Ale napewno w przyszłości nie zrobię żadnych zakupów z jakimiś dodatkowymi gwarancjami itd skoro byle serwis i tak Ci podstawową gwarancje podważa to po co mam płacić za gwarancje 5 lat którą mam na drugie body

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów