Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: iMac, macbook do obróbki zdjęć

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: iMac, macbook do obróbki zdjęć

Pierwsze pytanie czy zarabiasz na zdjęciach, czy to tylko hobby. Jeżeli to pierwsze, to na pewno nawet najtańsze Eizo które wyświetla Adobe RGB, plus jak najszybszy komp na jaki Cię stać z SSD i raidem do archiwizacji. Power Mac wypada tu niestety bardzo drogo, więc celowałbym w PC. Parę lat temu były bardzo fajne mini z i7 w środku w których bez problemu można było dołożyć samemu dysk SSD czy ram. Niestety te czasy minęły i podobnie jest z aktualnymi PB. Jeżeli potrzebujesz do tego wszystkiego mobilności, to ok możesz się zastanowić nad PB + Eizo + zewnętrzny RAID.
    Natomiast jeżeli jest to tylko hobby, wybierz co Ci się podoba.
    W obu przypadkach będzie jeszcze potrzeby kalibrator, minimum x-rite x1 display pro.

w zupełności wystarczy mac mini plus dobry monitor (tak mam) i jest to zdecydowanie lepszy wariant, niż dizajnerskie all in one. Lepszy komputer niż mac mini nie jest ci potrzebny (chyba że pracujesz z filmami), za to warto dołożyć do dobrego monitora.

Nie wiem, po co laptop? Obrabiasz zdjęcia na stole w kuchni, czy w plenerze. Wybacz, ale trochę szczerości ci się należy. Jeśli myślisz o fotografii poważnie, to musisz mieć swój kącik do obrabiania zdjęć. Jakieś biurko, wygodny fotel, no i powierzchnię i dla myszy, czy tabletu graficznego i dla obrazu, a więc monitor. Z moich doświadczeń wychodzi, że więcej, niż 22 cale wystarczy. 23 celowy FlexScan naprawdę wystarczy.

No chyba, że wysyłasz zdjęcia z pola walki, przez łącza satelitarne, prosto z bunkra, to faktycznie laptop, bo w bunkrze miejsca nie ma.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Podłączę się do pola walki i wesprę argumenty Janusza.
    Do obróbki trochę chociaż zbliżonej do poważnej - komputer stacjonarny, czyli stojący w miejscu. Mówi się tu o genialnych monitorach i sprytnych kalibratorach, a przecież nieodzowną częścią całej zabawy w przyzwoitą obróbkę zdjęć, jest otoczenie. Czyli umiejętnie dobrane kolory wokół oraz oświetlenie, a tego nie nosi się ze sobą razem z laptokiem. No, chyba że mamy odpowiednio przygotowany bunkier.
    W części forum o monitorach i obróbce są wątki, jak przygotować sobie miejsce do pracy ze zdjęciami. Sam z tych porad skorzystałem i niewiele potrzeba, żeby było przyzwoicie w warunkach domowych.

Dopiero zaczyna

Błagam. Nie pytam o to jak przygotować sobie kącik, ani jakim sprzętem mam obrabiać zdjęcia. Pytam o opinię ludzi, którzy pracują na makach w/w modeli.
    Nie planuję zakupu maca mini.
    Szczerze? Jeżeli mogę podpiąć monitor do laptopa, to po co mi mac mini?
    Jeżeli już się mam uzewnętrzniać, to komputer nie jest mi potrzebny wyłącznie do obróbki zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez paula21 ; 23-11-2016 o 20:15

Początki nałogu

Jeżeli mogę podpiąć monitor do laptopa, to po co mi mac mini?
    Bo jest wielokrotnie tańszy niż jego odpowiednik macbookowy?
    Skoro nie chcesz stacjonarnego (a kto pytał o iMaca?) to macbook + monitor graficzny jest najlepszym rozwiązaniem.

Coś już napisał Awatar Kredek23
    Miasto
    Andrychów

Używam MacBooka Pro Retina 15 od dwóch lat. Obróbka zdjęć amatorsko w Lightroomie oraz filmików w Adobe Premiere Elements 12. Jestem zadowolony. Drukuję zdjęcia na Canon MG 5350. Dawałem również do laboratorium i zakładu foto.Robiłem też prezentacje na tv 55 calowym. Jakość zdjęć oraz filmów super. Nie widzę różnicy w kolorystyce. Wiadome, że do bardziej zaawansowanych prac (profesjonalnych) większy monitor będzie dużo lepszy. Mnie osobiście na razie to wystarcza.

Początki nałogu Awatar eleroo

Koledzy, moze koleżanka ma ograniczony budżet i nie chce kupować od razu i lapka i stacjonarki i monitora i odpowiedniej farby na ściany.

Ja tak tylko dodam od siebie, tak na wszelki wypadek, żeby Ci czasem nie strzeliło do głowy kupować Maca i wgrywać mu Windowsa. Nie wiem czy to planujesz, ale mówię na wszelki wypadek, bo z jakichś niezrozumiałych dla mnie względów to ostatnio dość modne w internetach. Jeśli już koniecznie chcesz maka bez zewnętrznego monitora to idź w pro, te zwykłe mają zupełnie inne wyświetlacze. Jasne, że da się na nich jakoś pracować, ale to da się też na monitorze za tysiaka i lapku za drugie tyle. Maczki pro są bardzo miłe, jeśli nie chcesz teraz kupować i maka pro i monitora, weź maka pro a monitor sobie kupisz później, będziesz miała fajne uniwersalne narzędzie do pracy i w domu i w terenie. Różnica między retiną w pro a tą w nie-pro jest ogromna, poza tym promaki mają z reguły dużo lepsze wnętrzności. Ja swojego podłaczam z reguły do EIZO, ale jeśli nie ma w pobliżu żadnego monitora, da się na szybko poglądowo coś opracować bez.

Cytat Zamieszczone przez paula21 Zobacz posta
    Nie planuję zakupu maca mini.
    Szczerze? Jeżeli mogę podpiąć monitor do laptopa, to po co mi mac mini?
    A widziałaś macbooka? Moim zdaniem 13 calowe nadają się do bunkra. Stać cię na 15 cali? To*polecam nie najdroższy, Kup MacBooka Pro - Apple (PL) - ten za 12 tysięcy bez złotówki powinien ci odpowiadać.

No dobra taki najtańszy 13 cali, Kup MacBooka Pro - Apple (PL) jeśli dokupiłaś monitor, mysz i klawiaturę to 7.5 tysiaka (baz klawiatury i myszy i czasem bez przejściówki na monitor).

No dobrze to zobacz tu: Kup Mac mini - Apple (PL)

Najtańszy 2.3 tysiaka i do obróbki zdjęć się nada, a jak kupisz taki za 3.3 tys. to nie masz powodów narzekać na nic. Do tego doskonały monitor, mysz, klawiatura i tak wyjdzie najkorzystniej.

Bo to nie jest tak do końca, podpiąć monitor do laptopa. A maca mini w większej damskiej torebce zmieścisz. No tak, nie ma akumulatora, ale tu znów pytanie o ten bunkier, chyba że zdjęcia będziesz obrabiać w tramwaju, jadąc np. na zajęcia do szkoły. Bo w pociągu to już zdarzają się gniazdka. Sorry, ale makiem air to się chyba nie pocieszysz jako podstawa do obróbki zdjęć.

Początki nałogu Awatar eleroo

No ale co z tego, że wyjdzie odrobinę taniej kupić mini i monitor niż maka pro skoro mini nie ma monitora ani klawiatury ani nawet taczpada?. Nie w każdej lokacji jest udostepniony monitor, niestety. Dlatego mam maka, żeby w razie czego "w polu" coś tam można było wstępnie zobaczyć. No wiem, można wozić ze sobą monitor i resztę klamotów, ale ja jestem za leniwa na to. Pracę w domu odwalam na stacjonarnym, ale taki maczek, jeśli kogoś nie stać na oba na raz to nie jest wcale złe rozwiązanie. Znaczy, żeby było jasne, nie wyobrażam sobie mieć tylko tego maka i na nim cały czas pracować, nie nie, on u mnie pełni funkcję przenośnego dysku z systemem i peryferiami niezbędnymi do podglądu. Z drugiej strony ludzie obrabiaja foty na sprzedaż na Samsungach za 1,5kpln i żyją a klienci zadowoleni

Dopiero zaczyna

Przyłącze się do dyskusji o jabłku. Nie mam doświadczenia w pracy na tym sprzęcie i dlatego pytanie, czy patrzeć na procek i5 czy i5, i7 czy 8 Ramu wystarczy czy 16? Nie mam zupełnie porównania między wydajnością Windows a Apple.
    Ostatnio edytowane przez marcinmarg ; 28-11-2016 o 09:57

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów