hej. Pomógłby mi ktoś skalibrować ten obiektyw? Mam kupionego usb docka, ale nie bardzo jak tego użyć by pozbyć sie bf/ff.
hej. Pomógłby mi ktoś skalibrować ten obiektyw? Mam kupionego usb docka, ale nie bardzo jak tego użyć by pozbyć sie bf/ff.
Wybrać ogniskową, odległość ostrzenia, sprawdzić czy jest ff/bf wprowadzić korektę, ponownie sprawdzić czy jest ff/bf i wprowadzić korektę. I tak do skutku dla wszystkich ogniskowych i odległości ostrzenia dostępnych w programie, który dostałeś razem z USB dockiem. Około 1-2h roboty![]()
Robić to na statywie z jednym nieruchomym celem?
Oczywiście, aparat (jego matryca) i cel muszą być ustawione dodatkowo w odpowiedniej odległości np. 2 m jeśli kalibrujesz obiektyw na tą odległość ostrzenia. Co więcej zadbaj aby cel był kontrastowy aby AF miał szanse pracować poprawnie i połóż w kadrze coś dzięki czemu będzie widać, gdzie dokładnie została ustawiona ostrość (np, linijka, centymetr, itd.)
Ok. Jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Gdy robię zdjęcia w klubie nocnym na liveview, to nawet od 1.8 jest bardzo ostry obraz. Wyjaśni ktoś fenomen czemu na liveview nie wystepuje bf/ff?
Czyli robiąc te testowe zdjęcia będę musiał używać wizjera?
https://www.youtube.com/watch?v=lxitkKn7ZTQ
przepraszam, to jest wlaściwy link
https://www.youtube.com/watch?v=dpkDJhiid8c
--- Kolejny post ---
Odległóść jest mierzona od matrycy, na aparacie masz znacznik położenia matrycy.
Ostatnio edytowane przez italy ; 27-09-2016 o 21:10
Tak, koniecznie wizjera.
Gdy używasz celownika optycznego działa zupełnie inny mechanizm ustawiania ostrości niż ten gdy używasz LV...
AF "zwykły" jest jak pocisk balistyczny czy np. działo okrętowe. Trzeba je skalibrować przez obliczenia, poprawki na wiatr i inne rzeczy oraz próbne strzały i dopiero wtedy można całkiem celnie trafiać w obiekty na różnych odległościach. Liveview jest natomiast jak pocisk samonaprowadzający się np. na ciepło silników, który poprawia na bieżąco trajektorię. Dlatego w zasadzie zawsze trafia w cel i nie ma żadnej stałej odchyłki w lewo czy przed albo za.
AF optyczny nie ma żadnej informacji na temat co widać faktycznie na matrycy albo na matówce. Gdyby przesunąć matrycę i matówkę od normalnego połozenia, AF by nadal działał tak samo, ale zdjęcie i obraz w celowniku byłyby zupełnie nieostre. Natomiast gdyby przesunąć o małe co nieco matrycę przy liveview, zdjęcie byłoby zawsze tak samo ostre, oczywiście o ile obiektyw sięgnie.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.