Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Wątek: Pierwsza lustrzanka Canon EOS 20D i jaki obiektyw.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pierwsza lustrzanka Canon EOS 20D i jaki obiektyw.

Witam,
    w fotografii jestem początkujący ale troszeczkę wiedzy mam . Otóż znajomy sprzedaje body Canona EOS 20D i pomyślałem że będzie to idealny aparat na początek przygody. Moje pytanie brzmi czy cena 300 zł jak za body i battery packa jest adekwatna co do sprzętu i jego lat (6), konstrukcja może nie należy do najnowszych ale myślę że spełniła by moje oczekiwania. Drugie moje pytanie to jaki tani obiektyw najlepiej używany kupić?, sam znalazłem na allegro taka ofertę: Canon EF 28-80 mm f/4-5.6 II - obiektyw (6400387921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i czy taki obiektyw byłby odpowiedni na początek. Dodam że nie mam jakiegoś dużego budżetu.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie Odp: Pierwsza lustrzanka Canon EOS 20D i jaki obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez wolf1953ii Zobacz posta
    Moje pytanie brzmi czy cena 300 zł jak za body i battery packa jest adekwatna co do sprzętu i jego lat
    Cena 300zł może być. Zależy jeszcze w jakim jest stanie i jaki ma przebieg migawki (zapytaj o to).
    Drugie moje pytanie to jaki tani obiektyw najlepiej używany kupić?, sam znalazłem na allegro taka ofertę: Canon EF 28-80 mm f/4-5.6 II - obiektyw (6400387921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i czy taki obiektyw byłby odpowiedni na początek. Dodam że nie mam jakiegoś dużego budżetu.
    Będzie tobie brakować szerokiego kąta. Na twoim miejscu poszukałbym kita 18-55 najlepiej IS (te wersje były ostre). Potem sobie dokupisz 50/1.8.

Dopiero zaczyna

Z tego co wiem to aparat jest w miarę dobrym stanie migawka ma przebieg na poziomie 60 tys. zdjęć. A co do obiektywu to nie za bardzo wiem jak go dobrać i niestety ale budżet nie za bardzo pozwoli mi na szeroki wybór dla tego szukam czegoś taniego max do 160zł +/-.

Coś już napisał
    Miasto
    Bieszczady

Za około 150 zł kupisz właśnie obiektyw KITowy Canon 18-55. Wersja w sumie bez znaczenia, do ISa nie ma co dokładać.

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
    50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

migawka ma przebieg na poziomie 60 tys. zdjęć
    Poszukaj czegoś innego. 20d wygląda solidnie i jest dobrym aparatem, ale z tym przebiegiem ja bym nie ryzykował, w tym modelu (podobno) migawki nie były projektowane na co najmniej 100tys. ale mniej (podobno dopiero od 30d na 100tys.).
    Za 300 możesz znaleźć 400d, jest półkę niżej, ale nowszej generacji. Co do obiektywu to jak wyżej 18-55 IS, chyba, że znajdziesz 28-90 za jakieś 50-60zł max., ale będzie Ci brakować szerokiego kąta.
    Przemyśl, czy nie dozbierać trochę do 450d - tak, wiem, piszą o nim, że ma najgorsza matrycę, ale dla początkującego ma duży plus, śmiesznie tanie karty pamięci, a nie drogie dziś CF.

Coś już napisał
    Miasto
    Bieszczady

28-90 jest średnio dobre na cropa(brak szerokiego kąta) . Jednak wolałbym 18-55 jako podstawowe szkło, a w przyszłości 50/1.8 jako tanie, dobre i jasne szkło. Można je już kupić od 200-250 zł(yongnuo/canon mk II).

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
    50D+6D+10-300/1.8-5.6+Lowepro

Dopiero zaczyna

Z tego co patrzyłem to te 18-55 mm nie sa jakoś łatwo dostępne przynajmniej na allegro (znacie jakieś inne strony gdzie można się wyposażyć we właśnie taki obiektyw? ) a co do tego szerokiego kata bo nie za bardzo wiem, chodzi o to że nie zrobię nim np. zdjęcia jakiegoś szerokiego widoku który się rozciąga czy jak?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Możesz kupić w sieci oficjalnie sprzedających obiektywy Canona, ale znacznie drożej, niż to ma sens. Nie żartuj, że na allegro nie ma obiektywów Canon 18-55 (IS). Jak nie ma teraz, to w ciągu kilku dni na pewno coś znajdziesz.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

chodzi o to że nie zrobię nim np. zdjęcia jakiegoś szerokiego widoku który się rozciąga czy jak?
    Zgadza się. 28mm ta tobie w przeliczeniu prawie 45mm na cropie. Zbytnio szeroko to to nie jest.
    Poszukaj 18-55. Wersja IS wskazana bo znacznie poprawili tam ostrość. Ten 28-80 ma fajny zakres ale na pełnej klatce. Niestety.

Dopiero zaczyna

Ok czyli z tego co zrozumiałem samo body jak na początek może być a obiektyw to najlepiej 18-55 (is) szukać , jeszcze jedno pytanie ze specyfikacji wyczytałem że można zamontować obiektywy o dwóch różnych typach mocowania EF i EF-S czyli bez różnicy czy to będzie obiektyw z jednym lub z drugim typem to będzie on kompatybilny? i tak cenowo to w jakim zakresie takie obiektywy powinny oscylować?
    Ostatnio edytowane przez wolf1953ii ; 11-08-2016 o 18:45

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów