Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Lampa Canon Speedlite 420EX - błyska, ale nie widać efektu na zdjęciach

Coś już napisał Awatar Wołek
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Lampa Canon Speedlite 420EX - błyska, ale nie widać efektu na zdjęciach

Witam serdecznie.

Dzisiaj podczas szykoania się do sesji zdjęciowej wystąpił mi problem z lampą błyskową Canon Speedlite 420EX z którym nie mogę sobie sam poradzić. Zaczęło się od tego, że przestało działać bezprzewodowe wyzwalanie lampy, które wcześniej śmigało prawidłwo. Używam wyzwalaczy Yongnuo 622C. W związku z powyższym postanowiłem sprawdzić lampę bezpośrednio podłączając ją do apartatu C60D. Podczas robienia zdjęć lampa błyska, ale zdjęcia są niedoświetlone. W jaki sposób mogę poradzić sobie z tym problemem ? Ktoś ma jakieś pomysły ? Resetowałem już ustawienia lampy w sofcie aparatu i dalej nic :/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Lampa Canon Speedlite 420EX - błyska, ale nie widać efektu na zdjęciach

Na 99% uszkodzony tranzystor regulujący moc błysku. Normalnie działa to tak, że przed otwarciem migawki jest błysk pomiarowy, którego moc jest "obcinana" właśnie tym tranzystorem, i potem w trakcie otwarcia migawki lampa świeci z wyliczoną mocą, znowu "obcinając" ją tym tranzystorem. Jeśli element jest uszkodzony, w momencie błysku pomiarowego, przed otwarciem migawki, jest zużywana cała energia z kondensatora, i nie wystarcza jej na błysk do naświetlenia zdjęcia.
    Autoryzowany serwis prawdopodobnie zaproponuje wymianę całego modułu, o ile nie odpiszą, że do tego modelu nie ma części. Nieautoryzowany serwis może wymienić sam tranzystor, ale mogą być problemy z dostaniem tego samego typu, zamienniki czasem wymagają dobrania i wymiany innych elementów w lampie, co może podnieść koszt naprawy.
    To tylko moje domysły, do momentu rozebrania lampy w serwisie nie ma pewności co jest uszkodzone, równie dobrze może być uszkodzenie układu sterującego ("procesora"), co byłoby bardziej kosztowne i raczej nieopłacalne.

Coś już napisał Awatar Wołek
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Odp: Lampa Canon Speedlite 420EX - błyska, ale nie widać efektu na zdjęciach

Chyba najbardziej opłacalne będzie pożegnać się ze staruszką i kupić coś nowego. Dla świętego spokoju poszukam jeszcze kogoś z Canonem w okolicy i sprawdzę na innym body. Dzięki za pomoc.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Poszukaj ogarniętego serwisu. Nie jest powiedziane, że nowa YN popracuje dłużej niż ta staruszka po naprawie.

Uprawnienia umieszczania postów