Będę robił bardzo dużo zdjęć makro roślin wodnych, mam do dyspozycji sprzęt jak w tytule. Co byście polecili, jakiś obiektyw?, soczewki?, pierścień?, pierścien odwrotnego mocowania? do zdjęć makro tym aparatem?
Będę robił bardzo dużo zdjęć makro roślin wodnych, mam do dyspozycji sprzęt jak w tytule. Co byście polecili, jakiś obiektyw?, soczewki?, pierścień?, pierścien odwrotnego mocowania? do zdjęć makro tym aparatem?
Canon MP-E 65mm
SONY
Brałem ten pod uwagę oraz 100/2.8 macro jako podstawowe makro
100 2.8 lub 100 2.8L, oczywiscie sa tez sigmy, tamrony i tokina.
Ew. Sprzedaj 24-105 i kup 24-70 f4 is, jesli nie potrzebujesz powiekszen 1:1 powinien byc ok.
Powiem tak, ten 5d Mark III nie jest mój, zrobiłem sporą przysługę pewnemu człowiekowi i w zamian mogę od niego pożyczać aparat kiedy tylko chcę. Aparatem wykonuje zdjęcia roślin wodnych, tylko i wyłącznie, sporadycznie ryby. Myślałem że tak potężny sprzęt z tym obiektywem wystarczy, jednak przy zdjęciach z bliska, nie uzyskuje zamierzonego efektu. Poniżej zamieszczam o jakie zdjęcia mi chodzi. Byś może tym co mam takie zdjęcie uda sie zrobić, tylko trzeba umieć. Jesli tak jast - bardzo proszę o poradę na jakich ustawieniach robić. Testowałem masę ujęć ze zmianą migawki, ISO, przysłony w trybie manualnym jak na automacie i zamierzonego efektu nie uzyskałem. Poszperałem więc w internecie i doczytałem, że musze mieć obiektyw makro. Stąd mój wątek tutaj.
Pokaż jak wyglądają Twoje zdjęcia, napisz, do czego mają służyć zrobione przez Ciebie zdjęcia (inaczej mówiąc: jak duże mają być w pixelach), napisz, co potrafisz z dziedziny fotografii.
Zdjęcie wstawione jako "wzór" zostało zrobione Canonem 7d i obiektywem EF100mm f/2.8L Macro IS USM, z parametrami ISO160, czas 1/60, przysłona 5.6
Tylko co Ci to daje? Nie wiesz, jakie było oświetlenie, więc same suche "ustawienia" nic nie mówią.
Duże zdjęcie, znalezione w sieci, ma 1677 pixeli na dłuższym boku, Ty w 5d III masz 5760 pixeli na dłuższym boku, czyli "trochę" (ponad 3x) więcej, być może wystarczy do Twoich celów wykadrowanie zdjęć z tego czym dysponujesz?
Ostatnio edytowane przez r_m ; 15-07-2016 o 17:58
Obiektyw 24-105/4 nadaje się znakomicie do zdjęć kwiatków, zrobiłem nim setki całkiem dobrych tego typu. Jeżeli chodzi o zdjęcia takie jak wyżej, to o MP-E 65mm kompletnie zapomnij.
Oczywiście 100 mm macro będzie lepszy niż 24-105, tzn. bardzo ostry i większe powiększenia. Jednakowoż nastawiajac 24-105 na 105 mm można zrobić zupełnie poprawne zdjęcia tego rodzaju, więc pokaż co Ci wychodzi.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Mylne przekonanie. To co pokazujesz to fotografia zbliżeniowa. Takie zdjęcia zrobisz każdym aparatem i każdym obiektywem. Obiektywu makro potrzebujesz jeśli chcesz fotografować rozwielitki :-) Dobre efekty można uzyskać jasnym obiektywem o ogniskowej 28/35 jeżeli ma małą minimalną odległość ostrzenia + oczywiście filtr polaryzacyjny. Ważniejszym problemem jest tu właściwe oświetlenie i pozbycie się odbić.
Używam obiektywu makro Sigma 70mm - i mogę go polecić jako tania opcja dająca rewelacyjne efekty. C24-105 jest słaby do tego typu zastosowań. Pytanie zasadnicze - do czego Ci te zdjęcia i jakiej jakości potrzebujesz? Obrabiam wszystkie zdjęcia na 100% wielkości, więc wiem co piszę![]()