Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Lightroom 5 przeniesienie na inny komputer

Coś już napisał

Domyślnie Lightroom 5 przeniesienie na inny komputer

Hej,

Czy ktoś z Was przenosił lightroom (akurat 5) z jednego komputera na drugi?

Nie chodzi mi o wgranie - z instalacją sobie poradziłam.

Chciałam przenieść bibliotekę wraz presetami.

Próbowałam robić eksport (eksport jak katalog), ale jak już niby program kończy eksportować pojawia się błąd (nie pamiętam komunikatu, szybko znika). Oczywiście część jest wyeksportowana.

Teraz próbuję wyeksportować etapami (tzn najpierw negatywy, później drugą część).

I teraz tak - mam windowsa (na starym 7 pro, nowym 8).

Dysk, na którym miałam rawy fizycznie już przeniosłam do nowego komputera. Czy ten błąd eksportu nie może być wynikiem tego, że fizycznie nie ma już rawów w starym komputerze ?

I jak z presetami? Przegrałam pobrania, ale znów wgrywać do lightrooma to trochę bez sensu.

Jakby ktoś mógł się podzielić wiedzą byłabym wdzięczna.

W przenoszeniu korzystam z książki i z info z tego linku:
    Foto Plus - Adobe Lightroom

Nie bardzo rozumiem co uzyskam przenosząc np. bez negatywów, dlatego chciałam przenieść wszystko.

Domyślnie Odp: Lightroom 5 przeniesienie na inny komputer

Przenosiłem LR4 z Win 7 na LR6 na Win 10, więc się wypowiem.

1. Przeniosłaś już dysk z plikami RAW, ok.
    2. Presety i inne ustawienia programu znajdziesz w C:\Users\nazwa uzytkownika\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom.
    Wystarczy skopiować ze starego komputera te foldery do nowego w to samo miejsce. Wybierz to co chcesz zachować. Foldery są jasno opisane.
    3. Katalogi Lightrooma, zawierające informacje o obróbce zdjęć to, pliki z rozszerzeniem "lrcat". Masz tam gdzie je zapisałaś. Kopiujesz na nowy komputer i w LR wybierasz File>Open Catalog.
    4. Jeżeli LR nie widzi folderów z plikami RAW, w module Library, klikasz prawym na folder i wybierasz coś w stylu "Locate missing folder"

Cytat Zamieszczone przez aleksandria Zobacz posta
    Hej,
    Teraz próbuję wyeksportować etapami (tzn najpierw negatywy, później drugą część).
    Czy dobrze rozumiem, że negatywy to Twoje pliki RAW, CR2, DNG czyli to co już przeniosłaś z dyskiem?
    A ta druga część to co konkretnie? Jak to się w LR nazywa?
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Przenosiłem LR4 z Win 7 na LR6 na Win 10, więc się wypowiem.

1. Przeniosłaś już dysk z plikami RAW, ok.
    2. Presety i inne ustawienia programu znajdziesz w C:\Users\nazwa uzytkownika\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom.
    Wystarczy skopiować ze starego komputera te foldery do nowego w to samo miejsce. Wybierz to co chcesz zachować. Foldery są jasno opisane.
    3. Katalogi Lightrooma, zawierające informacje o obróbce zdjęć to, pliki z rozszerzeniem "lrcat". Masz tam gdzie je zapisałaś. Kopiujesz na nowy komputer i w LR wybierasz File>Open Catalog.
    4. Jeżeli LR nie widzi folderów z plikami RAW, w module Library, klikasz prawym na folder i wybierasz coś w stylu "Locate missing folder"

Czy dobrze rozumiem, że negatywy to Twoje pliki RAW, CR2, DNG czyli to co już przeniosłaś z dyskiem?
    A ta druga część to co konkretnie? Jak to się w LR nazywa?
    3. Tzn. ? Nie rozumiem. Czy mówisz o starym komputerze?
    4. W nowym kompie lr nie miał żadnych folderów - jest czysty. Nie wiem czy to miało znaczenie, że dysk z rawami miał w nowym kompie inne nazwy. Zmieniłam na nazwy tak jak było w starym kompie. Z tym, że nie patrzyłam jeszcze co się dzieje w tym nowym lr. Na razie kopije, usuwam, kopiuje, usuwam... :-)

Słowo "negatywy" pojawia się przy eksporcie:
    -> export as catalog -> export negative files (jedna z opcji do wyboru).

Czy przenosiłeś wszystko ? Jeżeli tak to może łatwiej mi będzie zrobić to tak jak Ty zrobiłeś :-) Bo wgłębianie się w lr nie jest dla mnie proste. Już przy wyborze odpowiednich parametrów nowego komputera pod lightroom 5 było horrorem :-)

Może wstawię ponownie ten dysk z rawami do starego ?

Na pozostałe rzeczy odpowiem jak będę miała dostęp do kompa z lr :-)
    Ostatnio edytowane przez aleksandria ; 06-07-2016 o 15:42

Ja nie używałem żadnych opcji eksportu z poziomu programu. Kopiowałem pliki normalnie ręcznie przez eksplorator Windowsa.

3. Tzn. ? Nie rozumiem. Czy mówisz o starym komputerze?
    *3. Tak, mówiłem o starym komputerze. LR wszystkie informacje o obrobionych zdjęciach, miniaturki, ocenach, zaimportowanych folderach ze zdjęciami przechowuje w pliku "*.lrcat" oraz w towarzyszącym mu pomocnoczym folderze o nazwie Previews.lrdata. Ten plik to tzw. katalog LR.
    Ten katalog można mieć jeden, albo tworzyć sobie nowy dla każdej sesji czy zlecenia. Chcąc przenieść efekty naszej pracy do innego komputera należy ten plik skopiować i otworzyć na nowym komputerze.

Nie wiem, gdzie LR domyślnie trzyma katalog LRCAT.

4. W nowym kompie lr nie miał żadnych folderów - jest czysty. Nie wiem czy to miało znaczenie, że dysk z rawami miał w nowym kompie inne nazwy. Zmieniłam na nazwy tak jak było w starym kompie. Z tym, że nie patrzyłam jeszcze co się dzieje w tym nowym lr. Na razie kopije, usuwam, kopiuje, usuwam... :-)
    *4.Jak skopiowany katalog będziesz miała uruchomiony w LR na nowym komputerze, struktura katalogów, miniaturki, powinny już być.
    Jedyne czego może mu brakować to pliki RAW. Wtedy trzeba wskazać LR gdzie się one znajdują. Inna litera dysku, czy ścieżka do folderu z RAW'ami nie ma znaczenie. wskażesz ręcznie LR gdzie one są i po kłopocie.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez zieli33 Zobacz posta
    Ja nie używałem żadnych opcji eksportu z poziomu programu. Kopiowałem pliki normalnie ręcznie przez eksplorator Windowsa.

*3. Tak, mówiłem o starym komputerze. LR wszystkie informacje o obrobionych zdjęciach, miniaturki, ocenach, zaimportowanych folderach ze zdjęciami przechowuje w pliku "*.lrcat" oraz w towarzyszącym mu pomocnoczym folderze o nazwie Previews.lrdata. Ten plik to tzw. katalog LR.
    Ten katalog można mieć jeden, albo tworzyć sobie nowy dla każdej sesji czy zlecenia. Chcąc przenieść efekty naszej pracy do innego komputera należy ten plik skopiować i otworzyć na nowym komputerze.

Nie wiem, gdzie LR domyślnie trzyma katalog LRCAT.

*4.Jak skopiowany katalog będziesz miała uruchomiony w LR na nowym komputerze, struktura katalogów, miniaturki, powinny już być.
    Jedyne czego może mu brakować to pliki RAW. Wtedy trzeba wskazać LR gdzie się one znajdują. Inna litera dysku, czy ścieżka do folderu z RAW'ami nie ma znaczenie. wskażesz ręcznie LR gdzie one są i po kłopocie.
    Próbowałam zgrać foldery lr na dysk zewnętrzny. Ale szybkość zgrywania jest masakryczna. Mogłoby by to trwać z kilkanaście godzin (oczywiście jak się nie zawiesi komputer). Wymyśliłam by połączyć usb komputery, ale to, jak czytałam, może źle się skończyć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Jak najbardziej można połączyć, ale nie "zwykłym" USB, więc nie próbuj.
    Najbardziej praktyczne byłoby połączenie kablem sieci komputerowej (ethernet).
    Jednak jeśli możesz włożyć stary dysk do nowego komputera, i skopiować w nowym ze starego dysku na nowy dysk, to będzie (powinno być) najszybsze, nawet doliczając czas na wyłączenie i włączanie komputerów.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 07-07-2016 o 18:10

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Jak najbardziej można połączyć, ale nie "zwykłym" USB, więc nie próbuj.
    Najbardziej praktyczne byłoby połączenie kablem sieci komputerowej (ethernet).
    Jednak jeśli możesz włożyć stary dysk do nowego komputera, i skopiować w nowym ze starego dysku na nowy dysk, to będzie (powinno być) najszybsze, nawet doliczając czas na wyłączenie i włączanie komputerów.
    I tak też zrobiłam :-) W porozumieniu z kolegą informatykiem, czy nic nie nabroję ze starym dyskiem, na którym jest stary system, zgrałam z dysku w nowym kompie. Kable miałam podpiąć akurat u mnie od nagrywarki. Zgrały się zdjęcia. Teraz szukam presetów i ustawień pędzla, bo to nie przeszło pomimo zgrania całego katalogu.

Uprawnienia umieszczania postów