Witam was posiadam canon 600d wlasnie niedawno tez zakupiłam do niego pilot nie mam zielonego pojęcia jak zrobić zeby działał jeśli wiecie co trzeba włączyć w lustrzance proszę o szybką odpowiedz pilnie mi to potrzebne
Pozdrawiam![]()
Witam was posiadam canon 600d wlasnie niedawno tez zakupiłam do niego pilot nie mam zielonego pojęcia jak zrobić zeby działał jeśli wiecie co trzeba włączyć w lustrzance proszę o szybką odpowiedz pilnie mi to potrzebne
Pozdrawiam![]()
Ostatnio edytowane przez Maja7485 ; 05-07-2016 o 22:51
Nie mam 600D, ale przypuszczam, że tam gdzie zmieniasz na zdjęcia seryjne, czasowe itp jest też pilot.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
podejrzewam ze info znajdziesz w instrukcji obsługi, moze
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
soa#1: "U mnie działa", tylko nie na podczerwień, a pilot radiowy, podłączany do gniazdka w aparacie
(to jest pewna podpowiedź na przyszłość...)
1) czy to oryginalny pilot Canona?
2) czy w pilocie jest poprawnie włożona, sprawna bateria, bez przekładek izolujących?
3) czy "wcale nie działa", czy "nie ustawia ostrości, ale robi zdjęcie", czy jeszcze coś innego?
Parę fotek: http://biodar.flog.pl/
soa#1: - standardowa odpowiedź administratora numer jeden: "dziwne, u mnie działa" (zazwyczaj to słyszy się pierwsze dzwoniąc do informatyka z jakimś problemem).
Skojarzyło mi się z tym tematem, bo nie miałem problemów używając "radiowego wężyka spustowego", podłączanego do odpowiedniego gniazdka w korpusie.
W przyszłości sugerowałbym koleżance sprawdzenie cen takich urządzonek, bo są niezależne od bezpośredniej "widzialności" diody nadawczej w pilocie i odbiornika podczerwieni w aparacie.
O właśnie, widoczność.
@Maja7485: czy na pewno poprawnie używasz tego ustrojstwa? Pilot ma na jednym końcu taką "szklaną kropką" (diodę migającą w podczerwieni), żeby całość zadziałała dioda musi być skierowana na czujnik podczerwieni w aparacie (jest pokazany na tej stronie instrukcji). To nie jest wyzwalanie radiowe, jeśli dioda nadawcza nie będzie bezpośrednio "widziała" czujnika w aparacie (tzn. na odwrót, czujnik musi widzieć "mruganie" diody pilota, po prostu muszą się widzieć), to praktycznie nie ma możliwości, żeby zadziałało.