Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Wieczorne/Nocne zdjęcia lotnicze

Domyślnie Wieczorne/Nocne zdjęcia lotnicze

Dzień Dobry,

Posiadam Canona EOS 70D oraz Tamron SP 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD. Zostałem zaproszony na wieczorne/nocne loty F-16 (pierwsze loty mają odbyć się o 22) Chciałbym otrzymać jakieś porady na temat ustawienia aparatu co by z Tamrona wyciągnąć jak najwięcej. Wiem nie jest to idealny obiektyw na takie wydarzenia, jednakże nie jestem w stanie załatwić sobie innego obiektywu na dzień dzisiejszy.
    Obiektywizm to chęć posiadania dużej ilości obiektywów?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Wieczorne/Nocne zdjęcia lotnicze

Wieczorne loty F22 Sam jestem ciekaw porad

Coś już napisał Awatar feciu
    Miasto
    Łódź

ciężko będzie doświetlić :P
    popytaj Bangiego, może on coś wymyśli...
    http://www.canon-board.info/galerie-...amoloty-96074/

poradnik http://www.canon-board.info/szkola-f...7-wyklad-8692/ ale tu chyba o wieczornych zdjęciach nie będzie
    X-T2...|

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Generalnie trudno Ci będzie coś ustrzelić. Miałem ostatnio do czynienia z nocnymi fotami samolotów i ok. 21.50 schowałem aparat Mając to, co masz, ciesz się oglądaniem tego na żywo, bo ze zdjęć wyjdzie Ci tylko kolorowa papka. 1/800 na eFa to minimum (i tak co najmniej 50% poruszona) a o 22 będziesz potrzebował do takich czasów gigantycznego ISO. Bez pełnej klatki i szkła 2.8 moim zdaniem temat nie do ogarnięcia.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

ISO 25600 i Dasz rade

Początki nałogu

Nic z tego nie będzie. Może jakąś "marchewę" jeszcze uchwycisz, ale i tak to będzie jakieś 6400iso na f/4. Szkło 2.8 to minimum (+ body ze znośnym iso).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Możesz starać się łapać samoloty gdy zbliżają/oddalają się od Ciebie - w takiej konfiguracji nawet 1/250s może wystarczyć do ostrego zdjęcia, gdy jednocześnie się oddalają/przybliżają i przemieszczają w bok kadru potrzebne będzie już 1/500s, przy przelocie w poprzek kadru i wypełnieniu kadru 1/1000s - więc o takie ujęcia będzie Ci najtrudniej, wtedy za to możesz próbować panoramowania i dłuższego czasu.

Moze jakies efektowne starty dasz rade zrobic. Zalezy gdzie bedziesz stal. Moze jakies fajne tlo sie trafi i samolot z dopalaczem na jakims kontrastowym tle... Moze jakis ciemny samolot na grnatowym niebie...
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Już chyba po ptakach? Jeśli nie, to wypożycz 135 f2 np. tu: Wypożyczalnia sprzętu fotograficznego i filmowego - video - Digital24 . Jak F16, to chyba okolice Poznania, więc powinno podpasować. Bez jasności niewiele zrobisz, to f5.6 jest ponurym żartem w warunkach ciemności...

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Kilg0ro Zobacz posta
    Zostałem zaproszony na wieczorne/nocne loty F-16 (pierwsze loty mają odbyć się o 22) Chciałbym otrzymać jakieś porady na temat ustawienia aparatu co by z Tamrona wyciągnąć jak najwięcej.
    Czarno widzę foty nocnych lotów . Może raczej: kołowanie ,przygotowanie przed startem z dłuższym czasem ?.
    Życze jakiejś przypadkowej udanej fotki
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów