Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Wymiana migawki samemu (np 5D)?

Początki nałogu Awatar asdf

Domyślnie Wymiana migawki samemu (np 5D)?

Witam.

Wprawdzie w moim aparacie ta jest jeszcze żywa, ale kusi mnie kupić 5D czy coś podobnego, jak wiadomo Eosinfo tej puchy nie obsługuje, przez co przebieg się może trafić jakiś kosmiczny.
    Jako że lubię dłubać w takich rzeczach, to zacząłem zastanawiać się nad wymianą migawki samemu, po pierwsze można kupić coś takiego New Shutter Blade FOR Canon EOS 5D / 5D Mark II 5D2 / 5D Mark III 5D3 Camera lub Canon 5D Shutter Assembly with Blade Replacement Repair Part RE0057 | eBay gdyby problematyczne byłoby złożenie starego mechanizmu.

Już miałem wizję dość ciekawej i ryzykownej zabawy, lecz okazało się, że migawka po wymianie wymaga kalibracji, a program do tego kosztuje sporo kasy (SPT).
    Myślałem więc, by po ewentualnej zabawie dać puchę do serwisu celem kalibracji, chyba powinno wyjść taniej, o ile będzie to konieczne?

Pozdrawiam.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Wymiana migawki samemu (np 5D)?

Obczaj youtube, bo jest sporo filmów jak sami sobie wymieniają, ale nic tam nie wspominają o kalibracji tzn w tym który kiedyś oglądałem

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Wymiana migawki w 5D to koszt ok. 700-900 zł. Wystrzegałbym się jednak aparatów z przebiegiem powyżej 250 tys. i więcej. Może się okazać, że konieczna jest wymiana całego mirror boxa a to kosztuje ok. 1400 zł. Jak sądzę używane 5d z takim przebiegiem kupiłbyś w podobnej cenie.
    Osobiście nic samemu bym nie rzeźbił tylko słał na Żytnią. Stare 5D to świetna pucha i przy odpowiedniej kalibracji da tobie przepiękny obrazek z jasnymi szkłami.

Ok, a czego spodziewać się po przebiegu 100 tysięcy czy nieco większym?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    Ok, a czego spodziewać się po przebiegu 100 tysięcy czy nieco większym?
    Może być różnie. Miałem egzemplarz z przebiegiem ok. 200 tyś który działał idealnie. Mimo wszystko zalecam odbiór osobisty i przetestowanie z własną szklarnią.

Jeszcze doczytałem, że z lustrem działy się ciekawe rzeczy Canony EOS 5D do naprawy - Optyczne.pl , ciekawe jak tu z naprawą.
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 04-05-2016 o 20:25

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Lustro dasz rade podkleic sam. Robili za darmo ale z koncem wrzesnia ubieglego roku stwierdzili, ze koniec i teraz naprawa jest odplatna

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Wymiana migawki to nie taka prosta sprawa jak się wydaje. Przy 200tys do wymiany pewnie i mirrobox będzie i np. spust migawki, to takie minimum. Moja piątka miała chyba z 230-240 tys. Niedługo będzie pewnie problem z częściami zamiennymi

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Wymiana migawki to nie taka prosta sprawa jak się wydaje. Przy 200tys do wymiany pewnie i mirrobox będzie i np. spust migawki, to takie minimum. Moja piątka miała chyba z 230-240 tys. Niedługo będzie pewnie problem z częściami zamiennymi
    Spust migawki da się zregenerować przy użyciu części ze spustu 5D mkII. Konstrukcja bardzo podobna.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Uzależniony

Nie jest problemem wymienic w 5D migawke samemu - trzeba jednak bardzo ostroznie wszystko skladac, bo migawka wspolpracuje z mechanizmem lustra i trzeba dokladnie jedno z drugim zasprzeglic. Jesli nic sie nie robi z sensorem, to nie ma tez problemu z kalibracja, bo tu sensor jest ustalany podkladkami i te trzeba bezwzglednie poumieszczac dokladnie na swoich miejscach. Sama migawke tez lepiej naprawic niz wymienic - koszt lamelek to jakies 8-10$.Konstrukcja Mirror Boxa jest praktycznie niezniszczalna i smialo , moim zdaniem, moze przezyc milion klapniec - problemem jest lustro, ale tez nie samo odklejanie, ale ramka lusterka, ktora lubi peknac od udarow przenoszonych podczas podrzucania lusterka. Sama ramka do dostania juz na AliExpress za jakies 40$ . ale robota wredna i zmudna. Trafiaja sie kompletne Mirror Boxy , ktore ulatwic moga robote( choc cena znacznie rosnie), ale tu znowu dojdzie kalibracja - wiec bez sensu, chyba, ze z sensorem i migawka, ale to znowu drogo... I co tu wybrac? Jak zyc?... Dobrze przynajmniej, ze te strachy ze spustem migawki to calkowita nieprawda - spust w 5D jest wieczny.Nie da sie go zepsuc - jedynie moze zajsc koniecznosc wyczyszczenia - bez problemu. A jak sie wszystko uda - satysfakcja gwarantowana :-)
    Ostatnio edytowane przez jelcyk ; 10-05-2016 o 08:19

Uprawnienia umieszczania postów