Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Pierwsza lampa błyskowa do Canon 600D - dla amatora

Domyślnie Pierwsza lampa błyskowa do Canon 600D - dla amatora

Planuję zakup lampy błyskowej do swojego Canona 600D. Jestem amatorem i mam bardzo ograniczony budżet na ten cel ok 300-400zł (opcja dozbieraj i kup lepszą odpada). Fotografuję głównie imprezy rodzinne (dom, plener), uroczystości w kościele, urlopowe wypady, rzadko portrety. Wstępnie znalazłem taki model: THINKLITE TT-680 - za ok 369zł. To pewnie jakiś chińczyk ale ma HSS jako chyba jedyny w tym przedziale cenowym. Pytanie czy ta funkcja będzie mi w ogóle potrzeba przy takim amatorskim fotografowaniu?? Jak byście ocenili tą lampę wg parametrów (a nie tylko marki) w stosunku do tego co mamy na rynku za tą cenę? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Pierwsza lampa błyskowa do Canon 600D - dla amatora

jeśli nie musi być nowa, to za 400zł znajdziesz canona 430ex wer.I (sprzet raczej amatorski, wiec "wybłyskana nie będzie)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Bywalec Awatar chrisNI
    Miasto
    Newry

Z danych technicznych to jest ok. Moc lampy GN 58, ma E-TTL, I HSS. Nie wiadomo Jak z jakościĂ* I wytrzymałościĂ* tego produktu. Z chinoli dobrá pozycjá cieszycie sié Yongnuo sá wierná kopiá lamp systemowych choć ròżnie jest z temp barwowá błysku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez yut Zobacz posta
    Planuję zakup lampy błyskowej do swojego Canona 600D. Jestem amatorem i mam bardzo ograniczony budżet na ten cel ok 300-400zł (opcja dozbieraj i kup lepszą odpada). Fotografuję głównie imprezy rodzinne (dom, plener), uroczystości w kościele, urlopowe wypady, rzadko portrety. Wstępnie znalazłem taki model: THINKLITE TT-680 - za ok 369zł. To pewnie jakiś chińczyk ale ma HSS jako chyba jedyny w tym przedziale cenowym. Pytanie czy ta funkcja będzie mi w ogóle potrzeba przy takim amatorskim fotografowaniu?? Jak byście ocenili tą lampę wg parametrów (a nie tylko marki) w stosunku do tego co mamy na rynku za tą cenę? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
    Używana 430ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

1) używana Canon 430ex (po raz trzeci polecona w tym wątku)
    2) po dozbieraniu (wiem wiem...) 50-60zł: używana Canon 430ex II ALBO używana Canon 580ex (czasem można znaleźć w naprawdę dobrym stanie)
    3) używana Metz 48AF-1
    4) po (sam wiesz czym) używana Metz 50AF-1
    5) nowa - kiedyś czytałem dość pochlebne opinie o Shanny SN-600C (jest kilka modeli, różnią się dostępnymi funkcjami i literkami po tym "C")

O tej o którą pytasz nie słyszałem/nie czytałem, jeśli szukasz opinii o niej poszukaj także pod hasłami Godox TT680 (to producent) i Neewer TT680 (kolejna "marka sprzedawcy").
    Te lampy Metz mają licznik błysków, od biedy może to coś powiedzieć o sposobie eksploatacji lampy, ale to jest dosłownie licznik błysków - 10 błysków pełnej mocy, oddanych tak szybko, jak szybko lampa zdąży się naładować to dla licznika to samo, co 10 błysków o minimalnej mocy, oddanych co kilka minut, a np. dla palnika to już nie to samo.
    Za Canonem przemawia "święty spokój" w sprawach związanych ze zgodnością i poprawną pracą, za nową chińską kupowaną wysyłkowo w polskim sklepie - gwarancja i (dwuletnia) rękojmia. Pozostaje pytanie co po gwarancji/rękojmi - w przypadku 430exII można liczyć na autoryzowany serwis (nie jest tani, ale jest i będzie), w przypadku "chińczyka" może się okazać, że jest - gustowny, czarny przycisk do papieru.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 03-04-2016 o 02:57

Coś już napisał

Ja zdecydowanie polecam shanny SN600C. Pierwszą kupiłem już dawno z dystrybucji polskiej. Była na tyle dobra że postanowiłem dokupić jeszcze jedną bezpośrednio z chin. Dużo taniej, jest jednak ryzyko doliczenia VAT-u jak i cła. Gwarancja jest 12 mc lecz trzeba odesłać do chin (czas+koszty) No ale z drugiej strony kupujesz taniej o tyle że nawet po odjęciu ewentualnych kosztów wysyłki i tak cena lampy z chin jest bardziej atrakcyjna. Link do opisu lampy
    SHANNY – SN600C Speedlite Review | FLASH HAVOC
    Co do hss to robiąc zdjęcia w pomieszczeniach lub pochmurny dzień można bez niego żyć ale w słoneczny dzień to już nie bardzo. O ile teraz nie potrzebujesz tej funkcji to za chwile może się okazać że będzie niezbędna. Lampa ta ma to wszystko co potrzeba i do tego w pełni współpracuje z YN622C co nie jest tak oczywiste w tańszych lampach. Jeśli jesteś zainteresowany kupnem tej lampy w dobrej cenie to zapraszam na prv.

Dzięki bardzo za merytoryczne odpowiedzi. Mam parę dodatkowych pytań:
    - lampy błyskowe mają jakąś określoną żywotność? tzn. czy kupno używanej lampy to aby nie większe ryzyko niż chinola ze względu na to że żywotność zbliża się do końca, używana i tak nie daje takiej barwy jak nowa (więc pewnie nie zrobi różnicy z chinolem), nie ma na nią żadnej gwarancji, a przy nowej jeszcze zakup wysyłkowy jest możliwość zwrotu gdyby nie spełniła oczekiwań...
    - podana przeze mnie lampa w swojej specyfikacji ma orientacyjną liczbę błysków 100-700 podczas gdy inne chinole np. Yongnuo YN500EX ma 100-1500. Czy ta ilość błysków nie powinna wynikać jedynie z rodzaju akumulatorów na jakich pracują? Taką różnicę może robić w nich elektronika czy zastosowana żarówka, diody czy co tam innego odpowiadającego za światło?
    - taka zewnętrzna lampa błyskowa jakoś wyraźnie poprawia działanie AF dla całego aparatu?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów