Cześć
Pisze w imieniu kolegi, który na skutek awarii starego obiektywu stanął przed dylematem: planuje zakup obiektywu EF-S 55-250 ale problem jest z wyborem wersji - IS II czy IS STM.
Ja akurat mam IS II to sobie gościu wypróbował, ale nie mamy do przetestowania wersji STM, więc wszystkie opinie mamy tylko z artykułów w necie. Na optyczne.pl mówią że IS II jest lepszy (wynik w gwiazdkach), ale z kolei do IS STM jest tylko jedna opinia, więc jest to niezbyt miarodajne. Być może któryś z kolegów własnoręcznie (własnoocznie) używał tych obiektywów i może się wypowiedzieć?
Kwestie głośności AF są drugorzędne, najważniejsza jest ostrość obrazu. Aparat to Canon EOS 500D. Oba obiektywy można kupić mniej więcej w tych samych cenach (używane wchodzą w rachubę), budżet to maks. 750-800 zł.
Ewentualnie, może ktoś polecić inne lepsze obiektywy o podobnym zakresie ogniskowych innych producentów, z tym że proszę nie pisać "dołóż i kup...." bo opcji dokładania nie ma. W końcu za to "dołóż" żona kolegi może sobie kupić torebkę albo i nawet buty (to prawdziwy argument niestety)
Z góry dziękuję za opinie
Yanc
PS. Wypróbowaliśmy również moją Sigmę 70-300 APO DG Macro, ale jakoś mu nie pasuje.