Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: wizjer vs live view (szerokość zdjęć)

Domyślnie wizjer vs live view (szerokość zdjęć)

Witam.
    Jestem nowym użytkownikiem, także na wstępie witam wszystkich
    Dwa dni temu robiłem pierwsze zdjęcia nowym sprzętem, nie komentujcie tutaj walorów technicznych jak i jakichkolwiek innych, dopiero się uczę i poznaje aparat, a cel tego postu jest zupełnie inny. Głównie robiłem zdjęcia przez wizjer, ale w jednym ujęciu dla wygody zrobiłem zdjęcie używając liveview. Po zgraniu zdjęć zauważyłem dziwną zależność, która jak się okazało jest też widoczna na podglądzie w aparacie. Mianowicie, chodzi o to, że zdjęcie wykonane przez liveview jest szersze, niż to wykonane przez wizjer. W ustawieniach mam włączoną opcje 16:9, ale to 16:9 jest widocznie dopiero przy zdjęciu zrobione przez lv. Czemu tak się dzieje, od czego to zależy, czy coś na to można poradzić czy po prostu tak jest i tyle?
    Zdjęcia wykonywane przy użyciu canona 70d oraz 50mm 1.8 stm (jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie)
    Pierwsze zdjęcie zrobione przez wizjer, drugie przez lv:
    https://lh3.googleusercontent.com/Nk...-=w965-h643-no
    https://lh3.googleusercontent.com/5W...=w1146-h643-no
    Pozdrawiam i liczę na pomoc

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: wizjer vs live view (szerokość zdjęć)

zdjecie jak dla mnie nie jest szersze tylko jest nizej połozony aparat przez co perspektywa zmienila ci się, format zdjęcia wyglada tak samo
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Jest szersze, dodatkowo występuje to tylko w trybach M, Av, Tv, B, P. W reszcie zdjecia sa takie same i przez wizjer i przez lv. Takie same, tj. takie jak pierwsze zdjęcie w poście na górze, czyli tak jakby węższe (4:3 to nie jest, ale na pewno nie 16:9)

Pierwsze zdjecie jest w proporcjach 3:2 (domyslne ustawienia i zarazem format matrycy). I taki format widac zawsze w wizjerze. Druga fota to 16:9. Jak ustawisz 16:9 to w wizjerze dalej masz 3:2... A na ekraniku, jak wlaczysz lv - juz czarny pasek... I na koniec - u mnie tez tak jest. Mimo, ze ustawie 16:9 to mam taki format tez tylko przy robieniu w trybie lv. Przy robieniu z wizjerem mimo opcji 16:9 zdjecia wychodza 3:2. Ma to sens... Biedak by ustawil niechcacy 16:9, robilby by z wizjera, wszystko fajnie a na koniec zdziwko, ze foty poobcinane i brakuje tego co bylo widoczne w wizjerze w trakcie pstrykania...

We wszystkich modelach tak jest? Czy dotyczy to tylko 70d?

Początki nałogu

A nie jest tak, że zdjęcia przez wizjer robisz spustem migawki, a w LV za pomocą START/STOP ?
    / Canon /

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez gRabos123 Zobacz posta
    We wszystkich modelach tak jest? Czy dotyczy to tylko 70d?
    Nie mam wszystkich modeli, ale w tych co mam albo miałem tak oczywiście jest. Zmiana formatu nie ma sensu jeśli nie można zobaczyć co będzie na obrazku.

Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi, która w miejscu gdzie się ten format ustawia, mówi wyraźnie (jaśniej się nie da):

"Funkcje możliwe do ustawienia na tym ekranie menu dotyczą wyłącznie fotografowania w trybie Live View. Funkcje nie działają w przypadku fotografowania z wykorzystaniem wizjera (ustawienia będą nieważne)."

I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uprawnienia umieszczania postów