Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Fotografia na studniówce

Coś już napisał

Domyślnie Fotografia na studniówce

Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was o porady jakich mogę użyć jutro na studniówce którą będę miał przyjemność fotografować.
    Mój sprzęt to Canon 6D + Sigma 35 1.4 oraz Speedlite 580 EXII. Głównie mi chodzi o porady związane z lampą błyskową? Jak jej dobrze użyć wśród tańczących par? Będzie to duża sala, gdzie sufit jest wysoki, więc jak odbijać światło? Doświadczenie w fotografowaniu mam spore, ale lampę mam pierwszy raz w życiu od tygodnia. Proszę o porady!

Dziękuję i pozdrawiam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Fotografia na studniówce

Uważam, że 1 ogniskowa to za mało na studniówkę jakbyś miał jeszcze 85 mm no i coś szerokiego może okazać się konieczne. Co do lampy to wszystko zależy od zastanych warunków i efektu jaki chcesz osiągnąć. Jeśli lampą będziesz chciał tylko lekko doświetlać to może okazać się konieczne założenie filtra żelowego na lampę, aby dopasować jej światło do światła zastanego.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez buka111 Zobacz posta
    Witam wszystkich forumowiczów. Zwracam się do Was o porady jakich mogę użyć jutro na studniówce którą będę miał przyjemność fotografować.
    Mój sprzęt to Canon 6D + Sigma 35 1.4 oraz Speedlite 580 EXII. Głównie mi chodzi o porady związane z lampą błyskową? Jak jej dobrze użyć wśród tańczących par? Będzie to duża sala, gdzie sufit jest wysoki, więc jak odbijać światło? Doświadczenie w fotografowaniu mam spore, ale lampę mam pierwszy raz w życiu od tygodnia. Proszę o porady!

Dziękuję i pozdrawiam!
    poczytaj o fotografii ślubnej impreza niczym sie nie rózni
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

lampę mam pierwszy raz w życiu od tygodnia
    Znasz Techniki fotografowania z lampą błyskową ? Jak nie możesz odbić od sufitu, musisz mieć "własny sufit" założony na lampę (coś w rodzaju odbijającej nakładki Lumiquest - google pomogą) albo coś rozpraszającego światło lampy (softbox zakładany na lampę, są różne rozwiązania). Zasada jest prosta: im większe "coś świecącego" (softbox, reflektor), tym miększe światło. Im to coś większe, tym cięższe i mniej poręczne, i tym bardziej ryzykowne może być wchodzenie między tańczące osoby.

Pełne uzależnienie

A najlepiej nie podejmowac sie zlecen, ktorych z gory wiadomo ze nie wykonasz dobrze.

Mozesz odbijac od scian jak beda biale i bez dekoracji... Oj nie zazdroszcze Ci... Jak bedzie w miare jasno to moze cos z tego bedzie dzieki temu f1.4 i wysokiemu iso... gorzej jak lampa bedzie glownym oswietleniem... Chociaz jak szybko sie uczysz to moze zdazysz sie nauczyc zanim ludzie polegna od alko i flesza Jak mozesz to idz tam i poprobuj cokolwiek zanim przyjda.

Pełne uzależnienie

Trening wczesnij nic mu nie da. Conajwyzej poloneza ogarnie ale to akurat najmniejszy problem. Kiedy swiatla zgasna, dj pusci dymy i wlaczy swiatla a parkiet zapelni sie tanczacymi parami dopiero zacznie sie jazda. Ja od niczego nie odbijam bo idealny sposob na zabicie klimatu imprezy. Mam smieszny materialowy dyfuzorek na lampe ktory swietnie sie sprawdza. Do tego odpowiedni balans miedzy zastanym a blyskiem, odpowiedni czas naswietlania. Tego nie da sie nauczyc w piec miut. Moze w godzine, dwie ale to sie juz robi polnoc

Na takich imprezach jak studniówka lampa błyskowa jest niezbędna, ze względu na ciemności egipskie zapadające na parkiecie po odtańczeniu poloneza.
    Pamiętam, że u mnie był fotograf, nawet kilku, ale nie wszystkie zdjęcia wyszły idealnie i to przy lampie błyskowej, której osobiście nie cierpię.
    Jedyna konkretna rada, jaką mogę dać, to unikaj robienia zdjęć pod mocnym źródłem światła, takim, że łuną może przysłonić resztę zdjęcia. Poza tym dobrze jest sprawdzić w takich ciemnościach, robiąc parę próbnych zdjęć, jakiej jakości wyjdą, może lampa błyskowa nie będzie aż tak często potrzebna.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Dorota Grzeszczak Fotografia | Fotograf ślubny Giżycko/Trójmiasto: Zdjęcia na weselach/studniówkach

Tej dziewczyny się zapytaj (po przeczytaniu całego wpisu wraz z komentarzami) bo sensownie się wypowiada. W tekście o lampie zbyt dużo nie wyczytasz ale ona z niej korzysta więc coś na pewno wie.

Tutaj na forum dostaniesz tylko mętliku w głowie, chłopaki dobrze piszą ale ciężko się to czyta.

Pełne uzależnienie

No ale zdjecia tej dziewczyny sa slabe. Idealnie zabila klimat sali a do tego nie potrafi zbalansowac blysku flasha do swiatla zastanego. Akurat od niej niewiele mozna sie nauczyc.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów