Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Uniwersalny obiektyw - jaki

Coś już napisał

Domyślnie Uniwersalny obiektyw - jaki

Witam,
    Od dłuższego czasu towarzyszyły mi w fotografowaniu canony kitowce 18-55 oraz 55-250 (bez stm, starsze wersje). Muszę powiedzieć, że bardzo mało zdjęć było takich, z których byłem niezadowolony, a fotografowałem w różnych warunkach (pejzaże, portrety, ruchliwe obiekty, wewnątrz). Chciałbym teraz zapytać Was, jaki polecilibyście obiektyw o zbliżonym zakresie i może nieco jaśniejszy żeby fotografowanie w pomieszczeniach było nieco łatwiejsze, choć to niekoniecznie, i którym mógłbym zastąpić te dwa (żonglowanie obiektywami, szczególnie gdy liczy się czas nie jest przyjemne). Chciałbym rozważyć różne propozycje od tych tańszych obiektywów po te droższe i zarazem jaśniejsze. Aha, fotografuję canonem 60d.
    pozdrawiam, Michał

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Uniwersalny obiektyw - jaki

ponad rok na forum jesteś, powinieneś przez ten czas ogarnąć funkcję szukania.
    Mnóstwo tematów i setki stron do przeczytania, tylko trzeba chcieć.
    Doczytaj sobie o :
    Sigma 18-35 1.8 / 17-50 2.8
    canon 17-55 2.8 / 24-70 2.8 L / 16-35 2.8 L
    Sam wiesz jaki masz budżet i jakie ogniskowe są Ci potrzebne.
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez MichalPrz Zobacz posta
    nieco jaśniejszy żeby fotografowanie w pomieszczeniach było nieco łatwiejsze
    Mój typ, który spełnia Twoje kryteria to Sigma 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM.
    Jasny, z szybkim (dość) napędem i stabilizacją.

Jeżeli będzie zbyt "krótki", to Canon 18-135 STM lub droższy, ale optycznie świetny Canon 15-85.

Jak duży masz budżet ?
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-12-2015 o 21:34

Jeden zoom w miejsce dwóch słabiaków. Tylko kolejny 18-200mm.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Uzależniony

W zasadzie obojetne, co wybierzesz i tak bedziesz zapewne ... niezadowolony. Z moich doswiadczen wynika ( przynajmniej dla mnie :-) ) jeden podstawowy wniosek - chcesz kupic dobry obiektyw, z ktorego bedziesz zadowolony - wez swoj aparat, idz do sklepu , w ktorym pozwola ci obiektyw wyprobowac i zacznij od jak najdokladniejszego przetestowania. Precyzja, z jaka pracuja obiektywy i aparaty jest tego wymiaru, ze za bardzo dobrze funkcjonujace zestawy ja bym uznal moze z 10-15% kompletow , za wybitne - jakies 2-3%. Z pozostalych 70% to sredniaki, ktore fajnie dzialaja, daja w miare przyjemny i ostry obraz , ale bez wodotryskow, niemniej nie bardzo jest sie czego przyczepic. Reszta to parchy do wywalenia albo do sprzedania komus, kto moze sie nimi pobawic i albo da rade cos zrobic, albo wywali do kosza (czyt. sprzeda nastepnemu nieszczesnikowi). Moim skromnym zdaniem - test przed zakupem to jedyny sposob aby nie kupic dziadostwa a test z kims, kto ma pojecie , jak to zrobic to szansa na bardzo dobre szklo. Szkla wybitne to przypadki i nie da sie tego wylapac nawet wstepnymi testami.

Coś już napisał

Dzięki za odpowiedzi. Fakt rozsądnie bedzie pójść i podłączyć aparat w sklepie, ale najpierw muszę przygotować listę obiektywów na jakie chcę zwrócić szczególną uwagę, stad moj temat.

Jak pisałem, interesuje mnie zastąpienie dotychczasowych dwóch obiektywów jednym - pożądany zakres zatem to 18-200/255 (cos takieg).

Jedna ważna uwaga: dotychczas fotografowalem kitami, jak mowię jestem z nich naprawdę zadowolony, nowy obiektyw chciałbym zeby zastapił te dwa lód względem zakresu i nie był gorszy od nich (wolniejszy, ciemniejszy itp) - nie jestem bardzo wymagający. Budżet - na chwile obecną - 1000-1300
    Ostatnio edytowane przez MichalPrz ; 08-12-2015 o 13:38

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Nie ma nic takiego z takim zakresem w takiej cenie i do tego jasniejszego. Albo dozbieraj i kup sobie 2 lepszej klasy obiektywy albo nie marudz i rob zdjecia tym co masz. Ewentualnie kup jeden lepszy w zakresie tym ktory wolisz. Albo sigme 17-50 2.8 albo np c70-200 4 L
    SONY

Coś już napisał Awatar feciu
    Miasto
    Łódź

przejrzyj swoje zdjęcia i zobacz w jakim zakresie ogniskowych masz ich najwiecej. Ja bym na Twoim miejscu zakupił proponowaną przez Kolegów Sigme i zostawił sobie kita 55-250 jako uzupełnienie do dalszych ujęć.
    X-T2...|

Coś już napisał

A co powiecie Panowie o tych propozycjach:

- SIGMA AF 18-200MM F/3.5-6.3 DC DO CANON (całkiem dobre opinie posiada)

- CANON E FS 18-135MM F/3.5-5.6 IS STM lub bez STM

- TAMRON AF 18-200MM F/3.5-6.3 XR DI-II LD ASPHERICAL (IF) (CANON)

Canon 18-200 trochę za drogi. Chociaż rozważam jak najbardziej zakup obiektywu używanego. Starszy IS do wyrwania a niecały 1000
    Ostatnio edytowane przez MichalPrz ; 08-12-2015 o 17:02

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Miałem tę sigmę, z czerwony paskiem i szkłem FLD.
    Do 135 mm daje całkiem dobry obrazek, tylko nie jest to zbyt "jasny" zoom wakacyjny.

Test Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 II DC OS HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl

Używałem Canon 18-135 STM, bardzo dobry zoom, niewiele ustępuje 15-85.

http://www.optyczne.pl/356.4-Test_ob...ć_obrazu.html

Tamrona nie miałem, to nic o nim nie napiszę.

Tylko dlaczego się uparłeś na zoomy wakacyjne, w których światło nie jest mocną stroną ?

Chyba lepiej od razu coś dobrego ze światłem f2,8, aniżeli później zamieniać czy sprzedawać.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 08-12-2015 o 18:16

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów