Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Aparat dla dziennikarza

Domyślnie Aparat dla dziennikarza

Witam serdecznie

Prawie pół roku temu założyłem lokalny portal informacyjny, w małym miasteczku, generalnie są już z tego jakieś małe pieniądze więc postanowiłem kupić nowy sprzęt aby portal zaczynał lepiej funkcjonować + dochodzi kręcenie filmów dzięki którym portal będzie jeszcze bardziej atrakcyjny. Obecnie korzystamy z nikon coolpix l340 fajny kompakt za 550 zł z biedronki

Na portal potrzebujemy lepszego aparatu z możliwością kręcenia niedługich w miarę dobrych filmów max. 20 min. Tutaj stawiam pytanie czy dla dziennikarza potrzebna jest lustrzanka? A może wystarczy jakiś dobry kompakt? Na pewno nie będziemy obrabiać, dopieszczać itp zdjęć, nie ma na to czasu. Duże rozdzielczości także nas nie interesują max. 2 mega tyle wchodzi do galerii.

Czasami korzystam z Canona 100d pożyczanego od kolegi i naprawdę aparat robi na mnie kolosalnie dobre wrażenie (w porównaniu do kompakta jakiego mamy). Generalnie aparat będzie służył do wszystkiego zarówno zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym i dobrym świetle, jak i na świeżym powietrzu. Fotografie budynków oraz wydarzeń sportowch, otwarte boisko piłka nożna + hala koszykówka. W tych zadaniach spisywał się bardzo dobrze wspomniany wcześniej 100d no może poza zbyt małym zoomem ale to kwestia dokupienia obiektywu.

Na sam aparat mam przeznaczone 2tys (body + kit) obiektywy będziemy dokupywać później. Jeśli przekonacie mnie że jednak nie ma nic za tą cenę to wstrzymam się z kupnem i dozbieram potrzebną kwotę. Zastanawiam się nad modelami eos 100d a teraz znalazłem na portalu akcyjnym canona 650d za 2tys, nowy w zestawie body + kit (18-55 DCIII) + jakieś potrzebne mi dodatki- statyw, torba itp. Warto kupić? Zależy mi również by aparat posłużył mi kilka lat i nie musiałbym wymieniać go za kolejne pół roku.

Z góry dzięki

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie Odp: Aparat dla dziennikarza

czy potrzeba brac lustrzanke ciezko powiedzieć , ale napewno lustro da wam lepsza jakosc od kompaktu, zwlaszcza w ciemnych miejscach, szybszy af pozowli na złapanie ostrosci w momencie kiedy chcemy a nie po fakcie. możesz pomyśleć nad zakupem obiektywu dłuższego typu 18-200 lub 18-135, albo dwa 18-55 i 55-200 , w pracy reporterskiej jakiś zoom napewno się przyda, statyw koniecznością nie jest, zwlaszcza jezeli bedziesz fotografowac na zewnątrz, no chyba ze w nocy albo w ciemnych pomieszczeniach, chociaz do filmu warto . gdybym był tobą to bym zobaczył ceny obiektywów najpierw , cos z tego co napisalem wyzej a potem reszte na body na co starczy . Zaraz ktoś wyskoczy z czyms z super szybkim af itp itd, ale spokojnie kup sobie półkę xxxD , nowe zebys nei bal sie o gwarancje i luz trzep foty
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

tak jak pisałem zoom jest potrzebny ale nie zawsze więc najpierw planuję kupić aparat z obiektywem kit a potem dokupić obiektyw z lepszym zoomem a tam gdzie jest on potrzebny męczyć się dalej z moim kompaktem

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

to wes 18-200 i bedzisz mial z glowy
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez marcel12 Zobacz posta
    Na portal potrzebujemy lepszego aparatu z możliwością kręcenia niedługich w miarę dobrych filmów max. 20 min.
    Lepiej sprawdź dokładnie jak to jest z czasem nagrywania w lustrzankach, bo może się okazać, że kupisz, i się okaże, że nie możesz nagrywać tak długo jak planowałeś.
    Nie zamierzasz robić filmów fabularnych, więc sprawdź, jak wybrany model sobie radzi z ustawianiem ostrości. Podpowiedź: to o czym się nie myśli przy kamerze wielkości pudełka papierosów (ustawianie ostrości) może być dużym problemem dla 5x droższej lustrzanki, nie wspominając o "odgłosach" Sprawdzałeś przykładowe "testy" np. na yt? https://www.youtube.com/watch?v=6R1Gq_9ZXIg
    Jak już mowa o "odgłosach", to wbudowane mikrofony nie będą najlepszym pomysłem (czyli aparat musi mieć gniazdo do podłączenia mikrofonu i budżet musi to uwzględnić).

Generalnie aparat będzie służył do wszystkiego zarówno zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym i dobrym świetle, jak i na świeżym powietrzu. Fotografie budynków oraz wydarzeń sportowch, otwarte boisko piłka nożna + hala koszykówka. W tych zadaniach spisywał się bardzo dobrze wspomniany wcześniej 100d no może poza zbyt małym zoomem ale to kwestia dokupienia obiektywu.
    Zaraz ktoś wyskoczy z jasnym zoomem i będzie miał rację, ale na początek możesz dokupić jakiś tani, aby się przekonać, że jednak potrzebujesz droższego

Zależy mi również by aparat posłużył mi kilka lat i nie musiałbym wymieniać go za kolejne pół roku.
    Mam dwie wiadomości, dobrą, i tą mniej dobrą
    Z lustrzankami jest tak, że nowsze wchodzą praktycznie co roku - to ta mniej dobra, bo zazwyczaj w nowym modelu znajduje się coś, co warto byłoby mieć (ale można bez tego żyć).
    Ta dobra: nowe obiektywy pojawiają się o wiele rzadziej, jeśli kupisz jakiś dobry zestaw, będziesz mógł korzystać dość długo (np. cieszący się dobrą opinią "długi zoom" Canon EF 70-210/3.5-4.5 USM pojawił się na rynku w 1990 roku, Canon EF 50/1.8 II - też 1990, produkowany chyba do dziś, Canon EF 50/1.4 USM - 1993, produkowany do dziś).

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

nie, dla dziennikarza lustro nie jest konieczne
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

100d do filmow teoretycznie lepiej sie nadaje niz 650d bo ma hybrydowy af na duzej powierzchni matrycy. Jest troche filmow na yt o tym... Ogniskowa obiektywu za bardzo sie nie przejmuj - skoro mowisz, ze potrzebujesz max 2Mpix to zawsze mozesz wykadrowac motyw z tych 18Mpix... Z czasem, jak zobaczysz, ze brakuje Ci jakosci, moze zaczniecie wrzucac fotki w wiekszym rozmiarze - dokupisz sobie jakis inny obiektyw. Zreszta jesli nie zalezy Ci BARDZO na jakosci w pelnym rozmiarze - mozesz kupic obiektyw typu Canon 18-135, Canon 18-200, Tamron 18-270... To moze nie obiektywy na WorldPressFoto ale dla zwyklych ludzi... Nie sa przy tym drogie.

Trochę na przekór. Ja bym Canona do takich zastosowań nie szukał.
    Większa matryca, oczywiście że tak. Ale aparat tzw. systemowy w zupełności ci wystarczy. A szczerze mówiąc, na twoim miejscu obejrzałbym SONY RX100. No chyba, że podglądacz jesteś, to faktycznie ciut większy zoom by się przydał.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Witam serdecznie

Prawie pół roku temu założyłem lokalny portal informacyjny, w małym miasteczku, generalnie są już z tego jakieś małe pieniądze więc postanowiłem kupić nowy sprzęt aby portal zaczynał lepiej funkcjonować + dochodzi kręcenie filmów dzięki którym portal będzie jeszcze bardziej atrakcyjny. Obecnie korzystamy z nikon coolpix l340 fajny kompakt za 550 zł z biedronki

Na portal potrzebujemy lepszego aparatu z możliwością kręcenia niedługich w miarę dobrych filmów max. 20 min. Tutaj stawiam pytanie czy dla dziennikarza potrzebna jest lustrzanka? A może wystarczy jakiś dobry kompakt? Na pewno nie będziemy obrabiać, dopieszczać itp zdjęć, nie ma na to czasu. Duże rozdzielczości także nas nie interesują max. 2 mega tyle wchodzi do galerii.

Czasami korzystam z Canona 100d pożyczanego od kolegi i naprawdę aparat robi na mnie kolosalnie dobre wrażenie (w porównaniu do kompakta jakiego mamy). Generalnie aparat będzie służył do wszystkiego zarówno zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym i dobrym świetle, jak i na świeżym powietrzu. Fotografie budynków oraz wydarzeń sportowch, otwarte boisko piłka nożna + hala koszykówka. W tych zadaniach spisywał się bardzo dobrze wspomniany wcześniej 100d no może poza zbyt małym zoomem ale to kwestia dokupienia obiektywu.

Na sam aparat mam przeznaczone 2tys (body + kit) obiektywy będziemy dokupywać później. Jeśli przekonacie mnie że jednak nie ma nic za tą cenę to wstrzymam się z kupnem i dozbieram potrzebną kwotę. Zastanawiam się nad modelami eos 100d a teraz znalazłem na portalu akcyjnym canona 650d za 2tys, nowy w zestawie body + kit (18-55 DCIII) + jakieś potrzebne mi dodatki- statyw, torba itp. Warto kupić? Zależy mi również by aparat posłużył mi kilka lat i nie musiałbym wymieniać go za kolejne pół roku.

Z góry dzięki
    To że nie będziecie tego obrabiać nie oznacza ze lustrzanka nie ma sensu. Zawsze możesz robić zdjęcia w RAW+jpg i ratować się rawem gdyby to było potrzebne. Więcej mpx to możliwości kadrowania chyba ze chcesz wrzucać jak leci zdjęcia. Kup jakikolwiek aparat z możliwościa krecenia filmów do tego obiektyw np 18-135 stm albo 18-55 IS STM

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów