Witam serdecznie
Prawie pół roku temu założyłem lokalny portal informacyjny, w małym miasteczku, generalnie są już z tego jakieś małe pieniądze więc postanowiłem kupić nowy sprzęt aby portal zaczynał lepiej funkcjonować + dochodzi kręcenie filmów dzięki którym portal będzie jeszcze bardziej atrakcyjny. Obecnie korzystamy z nikon coolpix l340 fajny kompakt za 550 zł z biedronki
Na portal potrzebujemy lepszego aparatu z możliwością kręcenia niedługich w miarę dobrych filmów max. 20 min. Tutaj stawiam pytanie czy dla dziennikarza potrzebna jest lustrzanka? A może wystarczy jakiś dobry kompakt? Na pewno nie będziemy obrabiać, dopieszczać itp zdjęć, nie ma na to czasu. Duże rozdzielczości także nas nie interesują max. 2 mega tyle wchodzi do galerii.
Czasami korzystam z Canona 100d pożyczanego od kolegi i naprawdę aparat robi na mnie kolosalnie dobre wrażenie (w porównaniu do kompakta jakiego mamy). Generalnie aparat będzie służył do wszystkiego zarówno zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym i dobrym świetle, jak i na świeżym powietrzu. Fotografie budynków oraz wydarzeń sportowch, otwarte boisko piłka nożna + hala koszykówka. W tych zadaniach spisywał się bardzo dobrze wspomniany wcześniej 100d no może poza zbyt małym zoomem ale to kwestia dokupienia obiektywu.
Na sam aparat mam przeznaczone 2tys (body + kit) obiektywy będziemy dokupywać później. Jeśli przekonacie mnie że jednak nie ma nic za tą cenę to wstrzymam się z kupnem i dozbieram potrzebną kwotę. Zastanawiam się nad modelami eos 100d a teraz znalazłem na portalu akcyjnym canona 650d za 2tys, nowy w zestawie body + kit (18-55 DCIII) + jakieś potrzebne mi dodatki- statyw, torba itp. Warto kupić? Zależy mi również by aparat posłużył mi kilka lat i nie musiałbym wymieniać go za kolejne pół roku.
Z góry dzięki