Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 7D - przesunięcie obrazu widzianego w wizjerze względem rzeczywistego

Domyślnie 7D - przesunięcie obrazu widzianego w wizjerze względem rzeczywistego

Dzień dobry,

Jak w temacie w moim 7D występuje przesunięcie obrazu widzianego w wizjerze względem tego w rzeczywistości, aparat ucina około 10 procent dolnego fragmentu zdjęcia, występują również problemy z ostrzeniem manualnym. Kiedy przełączam na live view zarówno problem ostrzenia jak i przesunięcia kadru nie występuje. Czy ktoś miał podobny problem? Co może być uszkodzone?

Pozdrawiam serdecznie

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: 7D - przesunięcie obrazu widzianego w wizjerze względem rzeczywistego

Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 21-10-2015 o 23:10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: 7D - przesunięcie obrazu widzianego w wizjerze względem rzeczywistego

Lustro lub pryzmat.
    Jeśli AF działa poprawnie to lustro raczej jest OK, więc pryzmat (może matówka, ale nie wiem czy przesunięcie matówki powoduje przesuniecie obrazu w wizjerze).
    Jeśli AF działa źle to lustro. AF oczywiście ten przez wizjer z detekcją fazy nie w LV
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 21-10-2015 o 23:12
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

widziałem już tą informację, w moim przypadku lustro opiera się na kołeczku pozycjonującym, AF działa poprawnie w sensie łapie ostrość ale nie widzę tej ostrości w wizjerze, dopiero w podglądzie zdjęcia widzę, że ostrość jest faktycznie w punkcie
    Ostatnio edytowane przez Anna Rembrandt ; 21-10-2015 o 23:21

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Tylko u dołu? Wizjer ma większe pokrycie kadru niz 100% ucina górę i dół choc jak to piszę pomyslalem ze moze problem w proporcjach bo boki sa ok.

Troche glupie pytanie - ale czy masz tak od dawna czy to nowa sprawa? Czy nie upadl Ci ten aparat albo nie zostal czyms uderzony? Cos co by tlumaczylo przemieszczenie optyki wizjera... Co do ostrosci to moze byc tak, ze gdy lustro jest lekko podniesione - ostrosc jest dalej lapana poprawnie tylko z nieco innego miejsca kadru niz gdyby lustro bylo w poprawnej pozycji... Ale skoro mowisz, ze lustro jest oparte o koleczek to pewnie cos raczej miedzy wizjerem a lustrem...

Uprawnienia umieszczania postów