Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Korekcja ekspozycji w trybie M

Dopiero zaczyna

Domyślnie Korekcja ekspozycji w trybie M

Witam,

Mam pytanie odnośnie ustawiania ręcznej korekcji ekspozycji (aparatu, nie lampy błyskowej) w trybie M. Czemu tego nie można zrobić? W trybie AV przykładowo mogę sobie ustawić a tryb M, przecież najbardziej "ręczny" na to nie pozwala. Czy to można jakoś w opcjach ustawić? Przepraszam jeśli kogoś uraziłem swoją głupotą i proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Korekcja ekspozycji w trybie M

ekspozycję w trybie M ustawia się za pomocą czasu i przesłony - efekt ustawienia masz na drabince - jak chcesz jasniej to wydłuż czas albo zmniejsz przesłone
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Dopiero zaczyna

Dzięki za odpowiedź. To wiem. Ale aparat sam koryguje ekspozycję. Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to, że tego nie da się ręcznie ustawić, a aparat sam ustawia. Prawda? Gdyby to było zupełnie wyłączone to ok, ale nie jest wyłączone i pracuje.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie

ech to parcie na tryb M - "zawodowcy robią w trybie M", tryb M jest potrzebny, a nawet czasem wygodny, czasem umożliwia focenie sklerotykom którzy zapominają co ustawili - ale niestety trzeba rozumieć co się ustawia .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Aparat nie koryguje sam ekspozycji. Pokazuje tylko o ile Twoje ustawienia odbiegają od tego co zmierzył światłomierz aparatu. Do pokazania używa tej samej drabinki, której w innych trybach używasz do wprowadzenia korekcji, być może to jest przyczyna nieporozumienia.

Aaaa widzisz. Czyli to tylko informacja, a nie nastawy? Dzięki za wyjaśnienie. Denerwuje mnie tylko, że to tak lata we wszystkie strony.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kup nikona.

Tryb manualny to jak mówi nazwa manualny czyli bez jakiejkolwiek automatyki....
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Bywalec

Manualny czyli ręczny. Chyba jako przeciwieństwo nożnego

Pełne uzależnienie

Dzis nagrywalem film aparatem Sony A7s w trybie M przy 1/50sek i f4 a aparat dobieral ekspozycje automatycznie bo mialem ustawione AutoISO i wlasnie tym ISO sobie krecil. Nawet pokretlo korekty ekspozycji dzialalo a wszystko w trybie M jak manual.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów