Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Ostrość zdjęć

Dopiero zaczyna

Domyślnie Ostrość zdjęć

Witam,
    jestem nowym członkiem Waszego forum i fotografem, który dopiero poznaje tajniki i zagadnienia fotografii. Od miesiąca jestem posiadaczem Canon 700d. Posiadam obiektyw kitowy 15-55 oraz 50mm 1.8f.

Zastanawia mnie jedna rzecz. Zdjęcia robione(ze statywu) za pomocą autofokusu punkt centralny są dużo mniej ostre niż przez Live View. Czy jest to normalne? Sprawdzałem ostrość na mojej żonie . Tzn ostrzyłem na jej oku. Przez autofokus zdjęcie jest niewyraźne, natomiast korzystając z Liveview mogę powiedzieć, że żyleta. Tak samo wykonywałem zdjęcie za pomocą MF i oko jest ostrzejsze niż na AF. Czemu się tak dzieje?

Zdjęcia wykonywałem na proselekcji przesłony.
    1/100s F2.2 w górę ISO 400 w górę.
    Próbowałem również za pomocą samowyzwalacza, ale nie miało to żadnego wpływu.

Na każdej przesłonie pojawia się ten sam problem.
    Proszę o pomoc czy radę.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Ostrość zdjęć

to oznacza, że Twój obiektyw ma problem BF lub FF i nie trafia tam gdzie powinien. Liveview ustawia inaczej ostrość i praktycznie nigdy się nie myli, dlatego foty z liveview są ostre
    Jeśli to stara 50 1.8 II to raczej zostaje Ci sprzedaż i szukanie innej sztuki, która będzie dobrze współpracować z Twoją puszką, bo kalibracja tego obiektywu większego sensu nie ma. Jak chcesz ją koniecznie zostawić to używaj liveview i tyle
    SONY

Dopiero zaczyna

Ten sam problem pojawia się na drugim obiektywie, który był dany do zestawu. Również nie trafia? Nawet na przesłonie f/8 oczy nie są tak ostre jak Liveview wyostrzy.

Zdjęcia wykonywane w pokoju w mieszkaniu przy świetle halogenowym skierowanym od góry na osobę. Próbowałem również skorzystać z błysku dopełniającego, ale również uzyskałem niesatysfakcjonującą ostrość.
    Ostatnio edytowane przez zhyperpl ; 16-09-2015 o 20:49

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Wrzuć jakieś fotki na których będzie widać rozkład głębi ostrości i napisz na jaki punkt ustawiałeś ostrość. Tylko zrób to w dzień przy dobrym świetle.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

wykonaj porządny test czyli wydrukuj karte testową i wykonaj zdjęcia na kilku ogniskowych obiektywem na kilku wartosciach przyslony w kilku róznych warunkach oświetleniowych , nastepnie test powtorz na MF oraz na LV porównaj i zobacz czy jest roznica w komputerze, zdjecia rob na 0 w JPG , pamietaj o wyłączeniu IS kiedy robisz foty ze statywu, testy na oku mozesz sobie zostawić, pocztaj o AF bo bardzo często tez jest to wina fotografa a nie aparatu.
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Zgadzam się z Galaktycznym z tym że wg mnie wystarczy na najbardziej otwartej przesłonie.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Wrzuc dwa jpg'i z LV i fazy ofc z exif l.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Zgadzam się z Galaktycznym z tym że wg mnie wystarczy na najbardziej otwartej przesłonie.
    widzisz wychodzisz z zalozenia ze tylko na pełnym otworze moze być BF i FF ze względu na małą GO, własnie w tym wypadku zachodzi najwiecej błędów ze strony użytkownika, długa ogniskowa, mała GO , wystarczy lekko sie ruszyc albo obiekt się ruszy i leżymy, ba jeszcze dochodzi płaszczyzna AF ktora jest jak ściana, wsytarczy ze fotografujemy totalnie coś na wprost idealnie ustawieni, ostrzymy na oko, my albo obiekt się porusza, i juz ostrosc jest na uchu albo nosie. dużo możliwości, dodatkowo zachodzi jeszcze problem ze strony oświetlenia, czasem przy oświetleniu jarzeniowym AF potrafi wariować. Dużo możliwości dlatego ja odpuszczam sobie wszelkie testy i robie zdjęcia . Jeżeli koledze sie chce i ma czas , a chce to zrobić porządnie z wymiernymi efektami musi wykonać serie zdjęć na poszczególnych ogniskowych oraz na kilku wartościach przysłony, wszystko robione ze "stabilnego" porządnego statywu a nie jakiegoś plastiku/metalu który łapie wszelkie drgania, zdjecia wykonane przez wężyk albo pilot jedne z ostrzeniem przez wizjer czyli kiedy lustro jest opuszczone, kolejne na LV przez co AF jest znacznie bardziej precyzyjny ze względu ze nie ma na drodze lustra oraz na MF gdzie sami w podglądzie LV x10 mozemy wyłapać odpowiednią ostrość, wszystkie zdjęcia porównać i wyciagnać wnioski. proste tutaj nie potrzeba nikogo kto bedzie musial to potwierdzać to widać.

Ps. mi by się nie chciało
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Mam czasem podobny problem w 100D 18-135 STM. I powiem, ze juz sobie darowalem szukanie dziury w calym. Czasem AF fazowy jest tak samo "dobry" jak z LV a czasami "gorszy". A darowalem sobie bo zauwazylem, ze AF na tablicach dziala dobrze. Problem jest przy "zwyklych" zdjeciach. Coz, nie zawsze w polu AF znajduja sie dostatecznie duze kontrasty zeby uklad dal rade idealnie ustawic. Na tablicy tego problemu nie ma. Wszystko idealnie czarne i biale. Tu dochodzimy czasem po prostu do kresu mozliwosci ukladu. Nie na darmo im lepszy sprzet tym wiecej pol AF. Entry levele maja ich 9, az do 50-60 pol w takich cudach jak 7D, 5D... Tam jak sie ustawi "strefe" to zawsze choc kilka czujnikow zlapie jakis mocny kontrast... Ale przyczyna oczywiscie moze byc. Moze masz FF/BF. Sprawdzic musisz sam, jak juz napisali wczesniej.

Dopiero zaczyna

Hmm..
    Robiłem test na FF/BF na autofokusie. Aparat na statywie, dobre dzienne oswietlenie ISO 100. Kartka na ziemi aparat z odległości około 1m. Obiektyw stałoogniskowy 50mm 1.8. I na wszystkich zdjęciach wychodzi FF ostrzy przed punktem. Może źle przeprowadziłem pomiar czy coś ale tak wychodzi. Drugi obiektyw KITOWY 18-55 ciezko mi bylo przeprowadzic ten pomiar poniewaz na maksymalnej ogniskowej 55mm min f5/6 i ostrosc byla na srodku na napisie ff i bf.
    Jednak zastanawia mnie jedna kwestia. Czy aparat może mieć FF/BF i jednocześnie super ostrzyć na MF? Jakość z MF jest równie dobra jak z LV. I teraz pytanie czy Body ma problem z FF czy obiektyw.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów