Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Canon 50mm f/1.4 vs 50mm USM f/1.8 STM ostrość

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Canon 50mm f/1.4 vs 50mm USM f/1.8 STM ostrość

planowałem zrobić mini teścik ostrości zenitara 50 1.7 i 50 1.8 stm i jutro go zrobię =) wrzucę Ci wyniki.
    Ze mną zostaje 50 1.8 stm AF daje radę, jest o niebo lepszy niż 50 1.8 mkII a z manualami bez LV nie daje rady i nie mam na to nerwów
    Jeśli to ma być zmiana dla zmiany to lepiej zostaw 1.4 jej przewaga to jak napisali wyżej f1.4 i 1.6 których 50 1.8 stm NIE MA
    SONY

Panowie! Każdemu z osobna i wszystkim Wam jednocześnie chciałem podziękować. Liczbą głosów wyrażonych zostaję z 1.4 USM
    Dziś wziąłem go na lekkie testy. Zauważyłem, że szkło jak i filtr UV jest niedoczyszczony to zasługa mojej żony... bardzo 'rozmazane wycieranie' rzuca się w oczy Nie jestem przekonany czy ma to wpływ na zdjęcia, ale już szkło i filtr wyczyszczone

Czekam na @salas 'a testy tak z ciekawości. Nie wiem jednak, czy z typowo czystej ciekawości, nie pojadę do sklepu. Kupię ten obiektyw i kilka fotek zrobię testowo tymi dwoma a za kilka dni pojadę i oddam obiektyw (jako, że tu gdzie mieszkam taka możliwość to norma )

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

tak jak się spodziewałem i stary ruski śmierdziel wygrywa z "nową" starą konstrukcją canona
    minimalnie bo minimalnie ale imo zenek bardziej ostry i kontrastowy na pełnej dziurze.
    wrzucam po 1 rawie (wybrałem najbardziej ostre) - bo żeby było lepiej to canon 50 1.8 stm lubi się minimalnie pomylić z moją starą 5tką trafiają się foty gdzie wychodzi to piękne stare mydełko znane z 50 1.8 II
    WyslijTo.pl - Za duży załącznik? Problemy z pocztą? WyslijTo.pl )) Przesyłanie i hosting plików.
    SONY

Ciekawe porównanie. Ja miałem okazję ostatnio testować 50 Stma na 5d mark III i muszę przyznać, że na 1.8 to szału z jakością nie ma. Canon 50 1.4 przymknięty do 1.8 da zawsze lepszą jakość niż 50 stm na pełnej dziurze. Dlatego ja bym nie kombinował tylko zostawił dobry obiektyw, który po przymknięciu jest bdb optycznie.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Jestem po lekturze tego postu:

http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1304834

Ponieważ akurat posiadam obydwa obiektywy to zrobiłem małe porównanie na przysłonie o wartości f/1.8 dla obydwu obiektywów żeby zobaczyć jak to wygląda w roku 2016 na aparacie z matrycą o rozdzielczości 50,6 Mpix. Ustawienia AFMA w aparacie na zero.

Wizjer optyczny:

Live View:

Kontrola jasności:

EF 50mm f/1.4 USM to najgorszy obiektyw ze wszystkich o ogniskowej 50mm podpinanych pod EOS 5DS R według DxOMark z testu którego pierwsza część ukazała się na początku grudnia 2015:

Best 50mm Prime: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM A - DxOMark

Kupiłem go sobie z ciekawości żeby zobaczyć jak w rzeczywistości pracuje najgorsza 50mm a nie tylko patrząc na tabelki a oprócz tego z powodu jasności bo jednak czasem przydałoby się porobić zdjęcia na niższym ISO gdy słońca zaczyna brakować, wagi i... na przeczekanie bo plotka głosi iż w tym roku ma pojawić się nowa 50mm ale na razie nikt nie wie dokładnie w jakiej formie (o jakiej jasności, napędzie, czy ze stabilizacją czy też bez).

Wady tego obiektywu są znane od lat i nic się tu nie zmieniło więc nie ma co się na ich temat rozpisywać. Taka konstrukcja, gdyby nie było tego tubusu czy jak to tam nazwać latającego jak ****a na dożynkach to prawdopodobnie nie byłoby problemów z ostrością (lub byłyby poważnie ograniczone) podczas robienia zdjęć przy wykorzystaniu wizjera optycznego.

Pod koniec roku 2015 kupowałem dwie sztuki przez Internet w dwóch różnych sklepach. Ta z pierwszego (wyprodukowana w maju 2015) miała bardzo duży luz na pierścieniu MF (tak z 5mm jak nic kręcąc nim w stanie spoczynku czyli żadnych ruchów na skali) przez co ostrzyła jak chciała i mydliła intensywnie nawet po regulacji AFMA w aparacie. Została odesłana z powrotem i oddano mi pieniądze. Ta z drugiego (wyprodukowana w marcu 2015) ma minimalny luz na poziomie 1-1,5mm i tu ostrzy już znacznie bardziej przewidywalnie i regulacja AFMA w aparacie przynosi bardzo dobre efekty - w przypadku mojego aparatu jest wymagana gdy chcę robić zdjęcia na dalszych odległościach.

Ja EF 50mm f/1.4 USM określam jako obiektyw "na dwójkę" - na dwa lata do dwóch metrów. Na dwa lata bo przeważnie po tym właśnie czasie intensywnego użytkowania układ AF nadaje się do wymiany a do dwóch metrów dlatego że w zakresie 0,45m-2m ciężko się jest do niego o cokolwiek przyczepić. Na dalszych odległościach lepiej robić nim zdjęcia za pomocą Live View. ;PP

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Jestem po lekturze tego postu:

http://www.canon-board.info/obiektyw...ml#post1304834

Ponieważ akurat posiadam obydwa obiektywy to zrobiłem małe porównanie na przysłonie o wartości f/1.8 dla obydwu obiektywów żeby zobaczyć jak to wygląda w roku 2016 na aparacie z matrycą o rozdzielczości 50,6 Mpix. Ustawienia AFMA w aparacie na zero.

Wizjer optyczny:

https://www.imageupload.co.uk/images...tm_mkamelg.jpg

Live View:

Kontrola jasności:

EF 50mm f/1.4 USM to najgorszy obiektyw ze wszystkich o ogniskowej 50mm podpinanych pod EOS 5DS R według DxOMark z testu którego pierwsza część ukazała się na początku grudnia 2015:

Best 50mm Prime: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM A - DxOMark
    Ale to przecież DXO. Kompletne bzdury, nonsensy i propaganda były wytykane DXO już tyle razy, że jakiekolwiek cytowanie DXO nie ma sensu. Ich rankingi są ogólnie zupełnie bezwartościowe.

Kupiłem go sobie z ciekawości żeby zobaczyć jak w rzeczywistości pracuje najgorsza 50mm a nie tylko patrząc na tabelki a oprócz tego z powodu jasności bo jednak czasem przydałoby się porobić zdjęcia na niższym ISO gdy słońca zaczyna brakować, wagi i... na przeczekanie bo plotka głosi iż w tym roku ma pojawić się nowa 50mm ale na razie nikt nie wie dokładnie w jakiej formie (o jakiej jasności, napędzie, czy ze stabilizacją czy też bez).

Wady tego obiektywu są znane od lat i nic się tu nie zmieniło więc nie ma co się na ich temat rozpisywać. Taka konstrukcja, gdyby nie było tego tubusu czy jak to tam nazwać latającego jak ****a na dożynkach to prawdopodobnie nie byłoby problemów z ostrością (lub byłyby poważnie ograniczone) podczas robienia zdjęć przy wykorzystaniu wizjera optycznego.

Pod koniec roku 2015 kupowałem dwie sztuki przez Internet w dwóch różnych sklepach. Ta z pierwszego (wyprodukowana w maju 2015) miała bardzo duży luz na pierścieniu MF (tak z 5mm jak nic kręcąc nim w stanie spoczynku czyli żadnych ruchów na skali) przez co ostrzyła jak chciała i mydliła intensywnie nawet po regulacji AFMA w aparacie. Została odesłana z powrotem i oddano mi pieniądze. Ta z drugiego (wyprodukowana w marcu 2015) ma minimalny luz na poziomie 1-1,5mm i tu ostrzy już znacznie bardziej przewidywalnie i regulacja AFMA w aparacie przynosi bardzo dobre efekty - w przypadku mojego aparatu jest wymagana gdy chcę robić zdjęcia na dalszych odległościach.
    Luz na pierścieniu ostrości nie ma nic do AF - z tego mianowicie (dość istotnego) powodu, że ten pierścień zupełnie nie bierze udziału w AF

Ja EF 50mm f/1.4 USM określam jako obiektyw "na dwójkę" - na dwa lata do dwóch metrów. Na dwa lata bo przeważnie po tym właśnie czasie intensywnego użytkowania układ AF nadaje się do wymiany a do dwóch metrów dlatego że w zakresie 0,45m-2m ciężko się jest do niego o cokolwiek przyczepić. Na dalszych odległościach lepiej robić nim zdjęcia za pomocą Live View. ;PP
    Ja nadal określam ten obiektyw jako najlepszy na świecie 50 mm /1.4 w tym zakresie ceny i gabarytów i nie spodziewam się żeby ktokolwiek potrafił zaproponować lepszy.

A do porównań ostrości i kontrastu, zwłaszcza jeżeli są kadry na pełnej dziurze, bezwzględnie trzeba wyrównać dokładnie jasności kadrów (najlepiej czasem, ale można od biedy w obróbce jeśli zrobione przawidłowo). Obiektyw ciemniejszy (nawet odrobinę ) wydaje się zarówno ostrzejszy jak i bardziej kontrastowy.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

50mm 1.4 vs 50mm 1.8 stm - nie ma porównania!

Kupiłem kilka dni temu 50mm 1.8 esteem i jestem pod ogromnym pozytywnym wrażeniem!!!!!!

Polecam!

Bezdyskusyjnie!

Sigmy 50mm nie posiadałem na dłuższy czas w swoim plecaku więc się nie wypowiem - ale Tego Canona mogę na pełne 100% polecić!
    Kawał dobrej roboty w porównaniu z 50mm 1.8 starej wersji.
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Uzależniony

EF 50 1.4 USM, to jedno z najlepszych moich szkieł. Mocno otwarty też daje radę.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów