Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Problem z formatowaniem karty pamięci / 450D

Miasto
    Warszawa

Domyślnie Problem z formatowaniem karty pamięci / 450D

Cześć,

Szukałem informacji na ten temat w necie, jednakże nie znalazłem rozwiązania, które by pomogło.
    Gdyby ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać, prosiłbym o pomoc.
    W czym rzecz? Już tłumaczę:
    Posiadam model 450D, oraz kilka kart pamięci. Aparat leżał dłuższy czas nieużywany i gdy go ostatnio włączyłem, pojawiły się problemy. Mianowicie, po włożeniu karty pamięci, wyskakuje powiadomienie, iż nie jest ona sformatowana i należy to zrobić. Wybrałem więc odpowiednią opcję w aparacie, zaczęło się formatowanie, które trwało wieczność, a wskaźnik postępu nie ruszył się nawet o milimetr do przodu.
    Początkowo myślałem, że karta jest uszkodzona, więc włożyłem ją do laptopa, który wykrył ją bez problemu. Zrobiłem full format na FAT32 i włożyłem ponownie do aparatu. Problem nie zniknął. Pobrałem więc program ze strony Secure Digital o nazwie SD Formatter, zrobiłem format metodą erase & overwrite, dalej to samo.
    Opisywane przygody dotyczyły karty: http://www.amazon.com/SDSDQXP-008G-X.../dp/B008HK25BC
    Próbowałem też wkładać karty takie, jak:
    Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery
    Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery
    Na wszystkich jest tak samo, formatowanie się rozpoczyna i trwa w nieskończoność.
    Nadmienię jeszcze, że wszystkie karty działają bez zarzutu na laptopie, oraz w moim telefonie, oraz, jako że są to microSD, testowałem je na trzech różnych przejściówkach z micro na standard.
    Wyczytałem na jakimś forum, że to może być wina płytki z czytnikiem kart w aparacie, także przygotowałem się na wymianę.
    Będąc dziś w biurze, pomyślałem, że zrobię jeszcze jeden test. Wyjąłem ze starego Coolpixa kartę SD Toshiba (http://www.amazon.com/TOSHIBA-SD-M02.../dp/B000FS6MHM), po powrocie do domu włożyłem ją w slot 450D i... działa bez problemów.
    Aparat należał poprzednio do mojego kolegi, który zajmuje się fotografią na co dzień, posiada 3 karty 32GB, w tym również SanDiska i nie miał nigdy problemów.
    Czy ktoś ma pomysł co mógłbym zrobić, żeby odpowiednio sformatować karty pod kątem aparatu? Czy istnieją w odmętach internetu jakieś programy do tego typu zadań? Czy może jest to wina microSD? (Czytałem, również na jakichś forach, iż ludzie z powodzeniem używają kart microSD o podobnych pojemnościach, więc byłoby to troszkę dziwne.)

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
    Marcin
    Ostatnio edytowane przez narko ; 27-08-2015 o 19:32

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Problem z formatowaniem karty pamięci / 450D

Karty tu nie mają nic do tego problemu. Zwykle problem ten spowodowany jest wadliwą pracą płyty z czytnikiem kart pamięci.
    pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Dzięki za informację.
    Nieco to dziwne, że czytnik nie ma problemu z jedną kartą, a z trzema innymi tak.
    Widzę, że też jesteś z Warszawy, sądząc po nicku, zajmujesz się naprawianiem, tudzież znasz się na tym całkiem nieźle.
    Czy masz jakiś serwis? Czy mógłbyś mi powiedzieć jaki jest koszt wymiany, ile to trwa, ewentualnie czy jest jakiś inny sposób naprawy tego problemu?
    Chciałbym mieć możliwość obsługi moich pozostałych kart, gdyż bieganie z kartą 2GB jest marnym pomysłem...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez narko Zobacz posta
    Dzięki za informację.
    Nieco to dziwne, że czytnik nie ma problemu z jedną kartą, a z trzema innymi tak.
    Widzę, że też jesteś z Warszawy, sądząc po nicku, zajmujesz się naprawianiem, tudzież znasz się na tym całkiem nieźle.
    Czy masz jakiś serwis? Czy mógłbyś mi powiedzieć jaki jest koszt wymiany, ile to trwa, ewentualnie czy jest jakiś inny sposób naprawy tego problemu?
    Chciałbym mieć możliwość obsługi moich pozostałych kart, gdyż bieganie z kartą 2GB jest marnym pomysłem...

Najpierw bym się upewnił czy karty są oryginalne
    Możesz też zresetować aparat i zobaczyć czy problem się powtarza.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez narko Zobacz posta
    Dzięki za informację.
    Tak, zajmuję się naprawami Canonów. Napisz na PW, to się umówimy.

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Najpierw bym się upewnił czy karty są oryginalne
    Możesz też zresetować aparat i zobaczyć czy problem się powtarza.
    Karty zostały zakupione w sklepie, na 99,9% są oryginalne.
    Poza tym, wszystkie bez problemów działają w moim laptopie, telefonie (z3 compact), starym Nikonie Coolpix, a także Nikonie D90, jedynie 450D ma z nimi problem.
    Z tego co się orientuję, nie da się zrobić hard resetu 450D bez rozbierania aparatu, a póki co, tego chciałbym uniknąć.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Proponuję przed podjęciem decyzji o naprawie dokonać przeinstalowania firmware aparatu.
    Jest to operacja dość prosta, tym bardziej, że masz działającą jedną kartę 2 GB, na którą trzeba przekopiować z komputera plik ściągnięty uprzednio ze strony producenta (jest tam też instrukcja instalacji):
    Canon EOS REBEL XSi / 450D Firmware Download-E
    Prawdopodobieństwo że to pomoże nie jest wielkie, ale zmianę oprogramowania aparatu warto przećwiczyć nawet dla samej przyjemności.

A skąd wiadomo, ze 450 obsługuje karty 8GB i większe?
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    A skąd wiadomo, ze 450 obsługuje karty 8GB i większe?
    Wg sandiska obsługuje 32 GB, może problem jest w tym, że Narko używa micro SD ale raczej nie powinno mieć to znaczenia

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Wg sandiska obsługuje 32 GB, może problem jest w tym, że Narko używa micro SD ale raczej nie powinno mieć to znaczenia
    A we Canona?
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów