Cześć,
Szukałem informacji na ten temat w necie, jednakże nie znalazłem rozwiązania, które by pomogło.
Gdyby ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać, prosiłbym o pomoc.
W czym rzecz? Już tłumaczę:
Posiadam model 450D, oraz kilka kart pamięci. Aparat leżał dłuższy czas nieużywany i gdy go ostatnio włączyłem, pojawiły się problemy. Mianowicie, po włożeniu karty pamięci, wyskakuje powiadomienie, iż nie jest ona sformatowana i należy to zrobić. Wybrałem więc odpowiednią opcję w aparacie, zaczęło się formatowanie, które trwało wieczność, a wskaźnik postępu nie ruszył się nawet o milimetr do przodu.
Początkowo myślałem, że karta jest uszkodzona, więc włożyłem ją do laptopa, który wykrył ją bez problemu. Zrobiłem full format na FAT32 i włożyłem ponownie do aparatu. Problem nie zniknął. Pobrałem więc program ze strony Secure Digital o nazwie SD Formatter, zrobiłem format metodą erase & overwrite, dalej to samo.
Opisywane przygody dotyczyły karty: http://www.amazon.com/SDSDQXP-008G-X.../dp/B008HK25BC
Próbowałem też wkładać karty takie, jak:
Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery
Ceneo - porównanie cen, sklepy, perfumy, agd, rtv, komputery
Na wszystkich jest tak samo, formatowanie się rozpoczyna i trwa w nieskończoność.
Nadmienię jeszcze, że wszystkie karty działają bez zarzutu na laptopie, oraz w moim telefonie, oraz, jako że są to microSD, testowałem je na trzech różnych przejściówkach z micro na standard.
Wyczytałem na jakimś forum, że to może być wina płytki z czytnikiem kart w aparacie, także przygotowałem się na wymianę.
Będąc dziś w biurze, pomyślałem, że zrobię jeszcze jeden test. Wyjąłem ze starego Coolpixa kartę SD Toshiba (http://www.amazon.com/TOSHIBA-SD-M02.../dp/B000FS6MHM), po powrocie do domu włożyłem ją w slot 450D i... działa bez problemów.
Aparat należał poprzednio do mojego kolegi, który zajmuje się fotografią na co dzień, posiada 3 karty 32GB, w tym również SanDiska i nie miał nigdy problemów.
Czy ktoś ma pomysł co mógłbym zrobić, żeby odpowiednio sformatować karty pod kątem aparatu? Czy istnieją w odmętach internetu jakieś programy do tego typu zadań? Czy może jest to wina microSD? (Czytałem, również na jakichś forach, iż ludzie z powodzeniem używają kart microSD o podobnych pojemnościach, więc byłoby to troszkę dziwne.)
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
Marcin