Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Czy to możliwe, że nowy aparat jest używany?

Domyślnie Czy to możliwe, że nowy aparat jest używany?

Witam wszystkich serdecznie, ponieważ jest to mój pierwszy post na forum (dotąd tylko podczytywałam).

Od wielu lat byłam użytkowniczką nikona (d700), ale tydzień temu kupiłam canona 6d i w związku z tym mam pytanie - czy jest możliwe, żeby kupując w sklepie internetowym nowy aparat miał on numerację pierwszego przeze mnie zrobionego zdjęcia IMG4100? na dodatek przeglądając pierwsze próbne zdjęcia zauważyłam mnóstwo plam na matrycy...

Przy nikonie sprawdzałam sobie przebieg programem PhotoMe, ale z tego, co tu na forum wyczytałam, canon zdaje się nie pokazuje tego w danych aparatu (ponoć można sprawdzić przez Canon Utility, ale jeszcze nie doszłam do tego). Może jednak jest jakaś inna, prosta metoda, do której jeszcze nie dotarłam?

Pozdrawiam,
    Ewa

Domyślnie Odp: Czy to możliwe, że nowy aparat jest używany?

Witam. Z tego co się orientuje to Canon Utility nie pokazuje przebiegu.Przebieg możesz sprawdzic np. programem EOS Inspector ale on jest chyba płatny. Jeżeli chodzi o numeracje to mój 6D zaczynał od 0001. Jeszcze jedno pytanko formatowałaś kartę przed użyciem z 6D?

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Ale syfy na matrycy w nowej puszce?? To jakaś ściema, dzwoń do sklepu, czyszczenie matrycy kosztuje!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    Ale syfy na matrycy w nowej puszce?? To jakaś ściema, dzwoń do sklepu, czyszczenie matrycy kosztuje!!
    Ty tak na poważnie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Pewnie, moje dwie puchy kupione w sklepie jako nówki nie miały najmniejszego syfka, zawsze prosiłem o przyniesienie z magazynu, płace-wymagam Ja rozumiem, że klienci przychodzą, oglądają, zakładają szkła i robią testowe fotki po czym odchodzą a puszka przewija się przez kolejne łapki, powinno się o tym informować kupującego i proponować upuścik na takie body

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez EwaSz Zobacz posta
    tydzień temu kupiłam canona 6d i w związku z tym mam pytanie - czy jest możliwe, żeby kupując w sklepie internetowym nowy aparat miał on numerację pierwszego przeze mnie zrobionego zdjęcia IMG4100? na dodatek przeglądając pierwsze próbne zdjęcia zauważyłam mnóstwo plam na matrycy...

Przy nikonie sprawdzałam sobie przebieg programem PhotoMe, ale z tego, co tu na forum wyczytałam, canon zdaje się nie pokazuje tego w danych aparatu (ponoć można sprawdzić przez Canon Utility, ale jeszcze nie doszłam do tego). Może jednak jest jakaś inna, prosta metoda, do której jeszcze nie dotarłam?
    Czy ten sklep posiada również salony stacjonarne? Wygląda na to iż kupiłaś używany aparat jako nowy i w cenie nowego, może był używany na sklepie jako egzemplarz testowy albo któryś z pracowników sklepu "pożyczał" go sobie np. na weekendy.

Pisano już kiedyś o takim numerze:

Kupił w elektromarkecie aparat za 11 tys. zł. Ktoś wcześniej zrobił nim 23 tys. zdjęć!

Przebieg sprawdzisz następującym oprogramowaniem:

http://www.khalids.com/downloads/SOF...on/EOSinfo.zip - za darmo i tylko pod Windows z tego co pamiętam.

Program ShutterCount do sprawdzania licznika zdjęć w aparatach Canon | Fotografia, filmowanie, fotoreportaże, reportaże filmowe - płatny dla Windows i OS X, wersja dla Windows kosztuje niecałe 14zł. Korzystałem z wersji pod OS X i działała bez żadnych problemów.

W obydwu przypadkach należy pamiętać o wyłączeniu WiFi w aparacie bo włączone blokuje port USB.

Cytat Zamieszczone przez zmijew1981
    Jeszcze jedno pytanko formatowałaś kartę przed użyciem z 6D?
    tak, z pozycji komputera, a potem jeszcze format z aparatu

Cytat Zamieszczone przez mkamelg
    Pisano już kiedyś o takim numerze:
    czytałam o tym, takich przypadków było więcej

Przebieg sprawdzisz następującym oprogramowaniem:
    wielkie dzięki za programik - już pobrany i licznik sprawdzony - przynajmniej jedna moja wątpliwość się wyjaśniła

W obydwu przypadkach należy pamiętać o wyłączeniu WiFi w aparacie bo włączone blokuje port USB.
    na razie nie włączam w ogóle wi-fi, zostawiam to na później, jak już pobawię się nową zabawką

Teraz pozostaje tylko zagadka owych plamek... zastanawiam się, czy nie oddać aparatu do czyszczenia i obserwować, czy sytuacja się nie powtórzy. Istnieje ryzyko, że mooooże (!) podczas zakupu szkła (podpinanie kilku szkieł w paru sklepach) zabrudziłam matrycę, chociaż nie przypominam sobie, żebym przez lata miała kiedyś aż tak dużo zanieczyszczeń

Co Panowie radzicie?

Bardzo Wam dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    Pewnie, moje dwie puchy kupione w sklepie jako nówki nie miały najmniejszego syfka, zawsze prosiłem o przyniesienie z magazynu, płace-wymagam Ja rozumiem, że klienci przychodzą, oglądają, zakładają szkła i robią testowe fotki po czym odchodzą a puszka przewija się przez kolejne łapki, powinno się o tym informować kupującego i proponować upuścik na takie body

ty naprawde sądzisz że sklep do którego przychodzisz i testujesz aparat zostawia sobie takie body? ktos przestrzeli puszke i idzie do domu zostaje ona na magazynie, nastepnie sprzedawca bierze drugą puszke ty ją sprawdzasz prosisz o inny egzemplarz dostajesz tą którą przestrzelił ktoś inny, i masz tu swoje nieuzywane body heheszki
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Pewnie w wielu przypadkach masz rację, ale ja mam na myśli inną sytuację, body do macania powinno być wystawione (często tak zresztą bywa) w gablocie i później sprzedawane osobno z informacją o tym i np. w obniżonej cenie, bo niektórym to nie przeszkadza, zwłaszcza jak mogą sobie coś tam jeszcze oszczędzić, ja sam przed zakupem 6D chciałem go najpierw obadać i poczuć w rękach, ale jak się zdecydowałem już na zakup to sprzedawca przyniósł mi na moją prośbę nowe pudło, wszystko zapakowane w folie i oklejone naklejkami które trzeba rozerwać, zapakowałem tylko baterie i sprawdziłem czy świeci bez szukania tam nie wiem czego, wyobraź sobie, że wchodzisz do sklepu apple, macasz sobie lapka czy tableta i po pozytywnej decyzji sprzedawca odpina kable i zaczyna pakować w karton nie do pomyślenia bo co on później zrobi z urządzeniem w którym bateria jest już słabsza od nowego??

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Jakie masz szkło? Zoom może jakiś?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów