Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon EF 300 mm f/2.8L IS USM pytanie przed zakupem

Domyślnie Canon EF 300 mm f/2.8L IS USM pytanie przed zakupem

Witam,

mam okazje kupic za granica 300tke caly komplet od pierwszego wlasciciela, w dosc okazyjnej wrecz niskiej cenie bardziej zblizonej do ceny wersji bez is.
    Jako iz jestem fotoamatorem bez jakiegos wielkiego praktycznego doswiadczenia, moja ocena obiektywu sprowadzilaby sie do sprawdzenia czy nie byl rozkrecany, czy czysty w srodku itp. Wykonaniu paru sampli itp. Wiekszych testow raczej nie wykonam bo nie bylyby pewnie miarodajne dla samego siebie. Z zewnatrz obiektyw wyglada jak prawie nieuzywany.
    I mam pytanie czy w tej klasie obiektywu, ktory liczac w zlotowkach kosztuje mozna powiedziec duzo zdarza sie jakis babol w sensie, ze jest egzemplarz mydlo albo jakis front back focus? Czy ktos slyszal zeby sie takie tele w ogole psulo? Jeszcze osobiscie nie mialem go w rekach, ale cena w przeliczeniu na zl ok 9 kola wydaje mi sie dosc niska.. Nie widzialem jeszcze negatywnych opinii o tym szkle pod wzgledem technicznym a nawet tylko pozytywne bardziej, ze to np po 400tce najostrzejsze tele canona.
    Prosze nie rozwijac watku po co amatorowi tele za pare kola. Po prostu lubie sprzet wysokiej klasy, mam akurat zaskurniaki na niego, i chcialbym kupic dlatego, iz planuje pobawic sie w fotografie przyrodnicza i sportowa, ktora bylaby pochodna zainteresowan i rowniez, ze ceny tych tele jakos nie spadaja znacznie w przypadku ewentulanej odsprzedazy.

sorki za brak polskich znakow.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Canon EF 300 mm f/2.8L IS USM pytanie przed zakupem

Canon Lens: Primes - Canon EF 300mm f/2.8L IS USM (Tested) - SLRgear.com!

I zjechałem niżej w komentarze gdzie znalazłem coś takiego:

Then I was able to afford a brand new 300mm f/2.8L. I took it out into the field and I couldn’t have been more disappointed. Every shot, including literal “sitting ducks” 10 metres away, were significantly out of focus even at 1/3000th second. I couldn’t believe it, having read all the raving about it here and elsewhere.
    So I did a little research and read about Micro Focus Adjustment (MFA) and that it seems to be actually required for any high quality lens. I followed the procedures, found optimum focus at a setting of +9, and FINALLY I understand what all the fuss is about.
    Czyli można trafić na nieostrą sztukę i trzeba ją sobie skalibrować pod posiadany przez siebie model aparatu Canona z opcją mikrokalibracji AF. Canon 1D MkII N nie posiada takiej opcji, trzeba wysyłać komplet aparat + obiektyw na serwis ale i tak nie ma wtedy 100% gwarancji że wszystko się zgra idealnie. Jak po wykonanych przez siebie samplach uznasz że masz ostro to go bierz, w innym przypadku odpuść sprawę albo kup sobie do kompletu jakiś model aparatu Canona z opcją mikrokalibracji AF.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 03-06-2015 o 11:23

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez mazursky Zobacz posta
    Witam,

mam okazje kupic za granica 300tke caly komplet od pierwszego wlasciciela, w dosc okazyjnej wrecz niskiej cenie bardziej zblizonej do ceny wersji bez is.
    Jako iz jestem fotoamatorem bez jakiegos wielkiego praktycznego doswiadczenia, moja ocena obiektywu sprowadzilaby sie do sprawdzenia czy nie byl rozkrecany, czy czysty w srodku itp. Wykonaniu paru sampli itp. Wiekszych testow raczej nie wykonam bo nie bylyby pewnie miarodajne dla samego siebie. Z zewnatrz obiektyw wyglada jak prawie nieuzywany.
    I mam pytanie czy w tej klasie obiektywu, ktory liczac w zlotowkach kosztuje mozna powiedziec duzo zdarza sie jakis babol w sensie, ze jest egzemplarz mydlo albo jakis front back focus? Czy ktos slyszal zeby sie takie tele w ogole psulo? Jeszcze osobiscie nie mialem go w rekach, ale cena w przeliczeniu na zl ok 9 kola wydaje mi sie dosc niska.. Nie widzialem jeszcze negatywnych opinii o tym szkle pod wzgledem technicznym a nawet tylko pozytywne bardziej, ze to np po 400tce najostrzejsze tele canona.
    Prosze nie rozwijac watku po co amatorowi tele za pare kola. Po prostu lubie sprzet wysokiej klasy, mam akurat zaskurniaki na niego, i chcialbym kupic dlatego, iz planuje pobawic sie w fotografie przyrodnicza i sportowa, ktora bylaby pochodna zainteresowan i rowniez, ze ceny tych tele jakos nie spadaja znacznie w przypadku ewentulanej odsprzedazy.

Posiadałem ten obiektyw przez okres ponad 3 lat (kupiłem nowy) i nie miał żadnych problemów i to tele raczej sie nie psuje o ile jest właściwie użytkowane. Mkamelag dobrze radzi aby sprawdzić współpracę z 1d IIN, osobiście sprawdzałem przed zakupem z 1d II i na początku nie było problemów, pod koniec użytkowania z 1dII pojawił się lekki FF (ok. 1 cm) i musiałem sprzedać 1dII, zakupiłem wówczas 7d i świetnie współpracował z tym body.
    Ostatnio edytowane przez koraf ; 03-06-2015 o 15:22

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

bawilem sie tym szklem,jest doskonale
    to moje bylo sluzbowe reporterskie,wygladalo jakby robilo za oskard w kopalni ale obrazek dawalo piekny
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez mazursky Zobacz posta
    Witam,

i tak co paredziesiat tysiecy zdjec w miare eksploatacji puszki , wszystko wymaga rekalibracji. to nie jest zabieg raz na Cale zycie.

nie da sie na podstawie takich skapych informacji z cala pewnoscia wyrazic prawidlowa opinie na temat stanu technicznego tego obiektywu.
    Tylko jedna - cena jest swietna , nowe biegaja powyzej 20 000 pln.
    a wiec okazja.
    dlaczego?
    ktos jest Taki naiwny , czy isteniej inna powod.

stan techniczny mozesz latwo sam sprawdzic robiac kilka zdjec - z IS , bez IS.

FF/BF ma kazdy obiektyw i kazdy obiektyw wymaga dostrojenia.
    niekiedy - najczesciej w teleobiektywach) jest na tyle maly , ze mozna tolerowac.
    nawet gdyby wystpil , to sie to latwo koryguje.

Ok dzieki za rady, niestety nie udalo sie kupic, sprzedawca nie odpisal na kolejnego maila mi, wiec chyba sprzedal komus innemu. Tak sie sklada, ze mam 1D IIn wiec moze przy nastepnej okazji uda sie go podpiac pod jakies tele.

Odnosnie samej niskiej ceny, ogloszen itp. W sumie w Szwecji tu gdzie jestem sprzet foto oferowany z drugiej reki, czesto jest w dobrej cenie porownujac do "naszych". Duzo tu bogatych (patrzac z perspektywy polski) fotoamatorow, ktorzy kupuja sprzet najwyzszej polki, nowosci a pozniej sprzedaja ekwipunek i nie problem tu kupic np. puszke typu 1DII, 1DIII, D3 z malylm przelotem co u nas mimo wszystko wzbudza podejrzenia jesli takie body sprzed 10 lat ma parenascie tysiecy fotek.

no nic trzeba czekac na kolejna okazje

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

najlepszy obiektyw canona - nie licząc wersji II - brałbym w ciemno
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Uprawnienia umieszczania postów