Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Tła z rzutnika / projektora multimedialnego

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tła z rzutnika / projektora multimedialnego

Witam
    Mam pewien dylemat którego niestety nie mam możliwości sprawdzić osobiście, otóż;
    chciałbym zastosować taki myk w studio który miałby polegać na rzuceniu grafiki na tło za pomocą projektora multimedialnego, i teraz czy przy parametrach ekspozycji f8@1/250 zarejestruje się ten obraz tła?
    konkretnie wyglądałoby to tak: mamy blat na którym są jakieś przedmioty oświetlone lampami i w tle biały ekran z rzuconą grafiką, oczywiście jak rozumiem ekranu nie mogę osobno oświetlać lampą bo prześwietli ona ten rzucony obraz, z drugiej strony przy tych parametrach ekspozycji przy świetle błyskowym chyba ten rzucony obraz nie ma szans się zarejestrować ??? to dla mnie jedna wielka niewiadoma ... robił ktoś może podobne próby / eksperymenty?
    Pomożecie coś w tym temacie?

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Tła z rzutnika / projektora multimedialnego

Co do ekspozycji to nie pomogę ale pamietać trzeba o jednym. Spora część rzutników uzyskuje obraz kolorowy poprzez sekwencyjne powtarzanie osobnych obrazów dla trzech barw podstawowych. Tak krótkie czasy ekspozycji w połączeniu z taką techniką tworzenia obrazu da niepożądane efekty.

Z tego co się orientuję (ale mogę się tu mylić, niech ktoś to potwierdzi) tak działają rzutniki oparte na DLP, natomiast rzutniki LCD wyświetlają obraz bez tego efektu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Tomek De Zobacz posta
    Witam
    Mam pewien dylemat którego niestety nie mam możliwości sprawdzić osobiście, otóż;
    chciałbym zastosować taki myk w studio który miałby polegać na rzuceniu grafiki na tło za pomocą projektora multimedialnego, i teraz czy przy parametrach ekspozycji f8@1/250 zarejestruje się ten obraz tła?
    ?
    to jest utrudnianie sobie zycia.
    oczywiscie oswietlenie lampami studia nie wchodzi w rachube, ale mniejsza o to.

duuuzo latwiej jest w PS wkomponowac w tlo obraz jaki sobie zyczysz.
    latwiej i lepiej od strony jakosciowej.

jesli chcesz model , motyw oswietlic obrazem z rzutnika to naswietlac trzeba ze statywu.
    w takim przypadku oswietlenie dodakowymi lampami tez jest kompletznie bez sensu.

Dopiero zaczyna

Próbowałem już tak robić jak piszesz, tj. dorabiać tła w post procesie, sęk w tym że dużo z tym roboty i nie zawsze wychodzi jak trzeba a czasem wręcz się nie da, np. w przypadku zdjęcia gdy mam na pierwszym planie trawę a w tło chcę wrzucić jakiś pejzaż to już jest problem, tam gdzie są poszczególne źdźbła jest masakra, to samo modelka z rozwianymi włosami, zawsze musiałem się ratować jakimś efektem glow wokół tych "drażliwych" miejsc, a to już ogranicza możliwości.

Naturalnym sposobem jest wydruk na banerze, oświetlenie tego jak normalne tło i z głowy. Problem jest tylko z kosztami, po prostu trochę drogo to wychodzi, myślałem żeby jakoś ominąć ten kosztowny dla mnie proces.

Po przemyśleniu wiem że w sumie palnąłem głupotę, niby jakby to się miało naświetlić przy takiej ekspozycji jak podałem, to niemożliwe. Zostają chyba jednak tylko wydruki, chyba że jest jakiś sposób na jakiś szybki montaż w PS? coś na zasadzie green screen, tylko że u mnie musi to idealnie wyglądać w powiększeniu 100% na monitorze.

Pełne uzależnienie

Próbowałem już tak robić jak piszesz, tj. dorabiać tła w post procesie, sęk w tym że dużo z tym roboty i nie zawsze wychodzi jak trzeba a czasem wręcz się nie da, np. w przypadku zdjęcia gdy mam na pierwszym planie trawę a w tło chcę wrzucić jakiś pejzaż to już jest problem, tam gdzie są poszczególne źdźbła jest masakra, to samo modelka z rozwianymi włosami, zawsze musiałem się ratować jakimś efektem glow wokół tych "drażliwych" miejsc, a to już ogranicza możliwości.

Naturalnym sposobem jest wydruk na banerze, oświetlenie tego jak normalne tło i z głowy. Problem jest tylko z kosztami, po prostu trochę drogo to wychodzi, myślałem żeby jakoś ominąć ten kosztowny dla mnie proces.

Po przemyśleniu wiem że w sumie palnąłem głupotę, niby jakby to się miało naświetlić przy takiej ekspozycji jak podałem, to niemożliwe. Zostają chyba jednak tylko wydruki, chyba że jest jakiś sposób na jakiś szybki montaż w PS? coś na zasadzie green screen, tylko że u mnie musi to idealnie wyglądać w powiększeniu 100% na monitorze.
    jesli chcilbys podswietic tlo rzutnikiem to trzeba naswietlac ze statywu , a motyw odpowiednio slabo podswietlony , tak by nie zazweitlic tla.

masz gdzies przykladowy motyw do pokazania , w ktorym chcesz zmienic tlo ?
    z wlosami jest troche zabawy , ale tez sie udaje.

Dopiero zaczyna

Nie, w tej chwili nie mam, to plany i pomysły na przyszłe sesje.

Pełne uzależnienie

Nie, w tej chwili nie mam, to plany i pomysły na przyszłe sesje.

moznaby probowac zrobic dwa zdjecia
    pierwsze, jak pisze ze statywu, naswietlane na tlo z obrazem z rzutnika. Model na swoim miejscu ale bez oswietlenia studia - bedzie niedoswietlony.
    drugie zdjecie - model nie zmienia pozycji , zalaczasz oswietlenie modela i robisz zdjecie.
    potem te dwa zdjecia skladasz w ps.
    powinno sie udac w miare dokladnie pokryc kontury

Dopiero zaczyna

Tak, to też jakieś rozwiązanie, niestety wciąż wymagające zabawy w PS. Dla wygody, szybkości pracy nic lepszego od wydruku tła "na gotowo" niestety chyba nie ma.

Pełne uzależnienie

Z drukowanoem tla to tez nie takie hop siup bo zeby tlo ladnie wygladalo a jednoczesnie nie odbijalo swiatla i nie bylo pofaldowane to trzeba troche gimnastyki.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Z drukowanoem tla to tez nie takie hop siup bo zeby tlo ladnie wygladalo a jednoczesnie nie odbijalo swiatla i nie bylo pofaldowane to trzeba troche gimnastyki.
    nie jest bezproblemowe , jakosc obrazu tez moze byc rozna.
    najwygodniej jednak jest wstawic tlo w ps.

wlosy - da sie zrobic.
    a gdyby sie nie dalo , to trzeba szukac lysego na model ;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów