Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Canon 600d - problem z ostrością podczas nagrywania.

Domyślnie Canon 600d - problem z ostrością podczas nagrywania.

Cześć! Przeczytałam lwią część wątków dotyczących tematu i albo nie znalazłam odpowiedzi albo jej po prostu nie zrozumiałam.
    Robię pracę zaliczeniową i częścią mojej pracy ma być nagranie przypominające vlog. Tzn. ja siedzę i mowię, nie biegam, nie skaczę. Mam canona 600d, szkło 35mm 2.0. Jak mam ustawić focus jeśli nie ma mnie przed obiektywem? (Mam pilota canona, ale tu, w odróżnieniu od zdjeć nie łapie ostrości mimo naciskania przycisku do połowy) Pytanie może wydać sie głupie, ale aparat mam od dwoch lat i dopiero od dwóch dni próbuję go wykorzystać do innego celu niż robienie zdjęć. Oprócz tego Af i jego tryby to dla mnie czarna magia, zawsze robię zdjęcia na mf. Instrukcja nie rozjaśnia sytuacji.
    Czy mam przestawić na manual i wyliczyć hiperfokalną czy jest jakiś inny fajny sposób ktory pozwoli mu złapać ostrość po rozpoczęciu nagrywania kiedy juz usiądę przed aparatem? Czas ostrzenia mnie nie przeraża, materiał i tak bedzie mocno montowany. Do pierścienia ostrości najzwyczajniej w swiecie nie sięgnę. Wiem, że ten sprzęt nie jest najlepszy do nagrywania filmów, ale zakup GoPro odłożyłam do wakacji i myślałam, że nie będę musiała inwestować wcześniej.
    Jeśli komuś udałoby mi się podpowiedzieć byłabym bardzo wdzięczna. Moge wysłać czekoladę (nie żartuje, jestem zdesperowana).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie Odp: Canon 600d - problem z ostrością podczas nagrywania.

Cytat Zamieszczone przez Anna D. Zobacz posta
    Czy mam przestawić na manual i wyliczyć hiperfokalną(...)
    Wiem, że ten sprzęt nie jest najlepszy do nagrywania filmów, ale zakup GoPro odłożyłam do wakacji i myślałam, że nie będę musiała inwestować wcześniej.
    Ehh, jak ludzie lubią sobie komplikować życie
    Dobrze kombinujesz, z tym manualem. Wyliczenie jaka musi być minimalna g.o. nie zaszkodzi, i to z pewnym zapasem.
    A ustawienie: jeśli nie masz nikogo, kogo mogłabyś posadzić przed aparatem do ustawienia ostrości, to sznurek, nitka (pasek lub kilka pasków) pomogą. Sprawdzasz "prowizoryczną miarką" jaka jest odległość między aparatem i miejscem w którym będziesz siedzieć, potem celujesz aparatem w cokolwiek położone w takiej samej odległości (odmierzonej sznurkiem) i ręcznie ustawiasz ostrość, potem cofasz aparat na właściwe miejsce (dla pewności ponownie sprawdzasz odległość sznurkiem) i gotowe

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ustaw w menu LV (kontrastowy) AF tak, żeby ostrzył po naciśnięciu spustu do połowy, to będzie ostrzył i z pilotem w trybie video.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    A ustawienie: jeśli nie masz nikogo, kogo mogłabyś posadzić przed aparatem do ustawienia ostrości, to sznurek, nitka (pasek lub kilka pasków) pomogą. Sprawdzasz "prowizoryczną miarką" jaka jest odległość między aparatem i miejscem w którym będziesz siedzieć, potem celujesz aparatem w cokolwiek położone w takiej samej odległości (odmierzonej sznurkiem) i ręcznie ustawiasz ostrość, potem cofasz aparat na właściwe miejsce (dla pewności ponownie sprawdzasz odległość sznurkiem) i gotowe
    Moja 3 latka póki co jedyne co potrafi robić to w tajemnicy wyjmować mi kartę z aparatu nie mogę na nią liczyć niestety. Na sznurek nie wpadłam! To brzmi jak plan.

pan.kolega, czy mógłbyś jaśniej? przepraszam, ale wszelkie nastawy tego aparatu w obrębie AF to dla mnie czarna magia Chodzi o menu: ,,Spust migawki/ Przyc.blok.AE"?
    tam są opcje:
    AF / Blokada AE
    Blokada AE/ AF
    AF/ Blokada AF/ bez blok AE
    AE/AF, bez blokady AE

Myślałam, że zrozumienie manualnych nastaw to wyższa szkoła jazdy. Okazało się, że pokonał mnie AF. :/
    Ostatnio edytowane przez Anna D. ; 22-05-2015 o 23:41

Pełne uzależnienie
    Miasto

Instrukcja nie rozjaśnia sytuacji.
    Ciężka sprawa...

http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/ins...OS_600D_pl.pdf

Strony 132-134 a następnie 141 i 157. W największym skrócie ustaw sobie po prostu tryb AF na [:-) Tryb Live] (ta emotka w menu jest odwrócona).

mkamelg, próbowałam. Naprawdę przeczytałam instrukcje. Te strony znam na pamięć, cały czas mam nadzieje ze znajdę w nich coś odkrywczego. Ustawiam w aparacie ostrość na swoją twarz gdy stoję na tyle na ile sięgam. Odsuwam sie do tyłu i twarz sie zamazuje- nie ostrzy wcale. Af dalej uparcie trzyma ostrość tuż przed aparatem. Czekałam minutę i nie zrobił nic.
    Ostatnio edytowane przez Anna D. ; 23-05-2015 o 00:56

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Af dalej uparcie trzyma ostrość tuż przed aparatem. Czekałam minutę i nie zrobił nic.
    Instrukcja, strona 157, punkt "Tryb AF":
    Należy pamiętać, że nie jest możliwa ciągła regulacja ostrości na poruszających się obiektach
    a właśnie to chcesz uzyskać, żeby aparat "sam" zobaczył, że musi zmienić ostrość, bo coś mu się pojawiło lub przesunęło w kadrze. Niestety, nie w tym modelu.

Filmowcy używają obiektywów manualnych z dokładnie opisaną skalą odległości (przykład http://static.borrowlenses.com/image...5mm_cp2_lg.jpg ), i odmierzają te odległości, dlaczego Ty nie masz z tego skorzystać?
    Jak jest "pod ręką" 3latka, to pewnie jest jakaś lala (albo miś) prawie tej samej wielkości, sadzasz pluszaka na swoim miejscu, ustawiasz na niego manualnie ostrość, odkładasz go na bok, zajmujesz jego miejsce, wszystko.
    Nawet jeśli masz kamerę z ciągle działającym AF podczas nagrywania, to ryzykujesz tym, że gdy podczas nagrania pochylisz się do przodu, nieco odsuniesz, odwrócisz głowę AF może uznać że właśnie zgubił ostrość i zacznie ją ustawiać, to czasem widać na filmikach yt: siedzi gadająca głowa, lekko się poruszy, i nagle ostrość zaczyna pływać bo automatyka uznała, że musi coś poprawić.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

a jak u Ciebie ze swiatłem tam gdzie nagrywasz? tak sobie pomyślałem że może używasz przesłony 2,0 i problem lezy w GO a nie w działaniu AF
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

postaw cokolwiek w miejscu gdzie siedzisz, przysłone przymknij do f5.6 wyostrz spustem migawki do połowy, włącz MF na obiektywie, odstaw przedmiot usiądź w jego miejsce i nagrywaj nie komplikuj sobie na siłe życia bo nie ma sensu
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dobra. To będziemy działać manualnie. Kubuś Puchatek będzie asystował.

r_m, z jednej strony ten fragment który zacytowałeś, z drugiej 3 opcje AF, które potencjalnie miały do czegoś służyć. I nie wiem teraz po co są . Obiektywy manualne fajne, oglądałam je nawet wczoraj, ale to kolejny wydatek w moim odczuciu niepotrzebny, bo akcja z nagrywaniem jednorazowa, a kamera w planach.

Nagrywam w domu, niestety nie dorobiłam się jeszcze nawet softboxa mam okna od południa i celuje mniej więcej w tą godzinę. Będę próbować kombinować z przesłoną, bo na 2.0 jej nie ustawiałam, ale na dużo wyższą też nie.

Bardzo Wam wszystkim dziękuje za rady, jak ktoś chce czekoladę to niech puszcza adres na prv, w poniedziałek wyślę. Wielką i dobrą.

Wpadłam jeszcze na taki pomysł. Mam tokinę 11-16, która tymczasowo jest u mojej koleżanki. Może nią spróbować? A może jest to zbyt szeroki obiektyw jak na takie nagranie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów