Cześć! Przeczytałam lwią część wątków dotyczących tematu i albo nie znalazłam odpowiedzi albo jej po prostu nie zrozumiałam.
Robię pracę zaliczeniową i częścią mojej pracy ma być nagranie przypominające vlog. Tzn. ja siedzę i mowię, nie biegam, nie skaczę. Mam canona 600d, szkło 35mm 2.0. Jak mam ustawić focus jeśli nie ma mnie przed obiektywem? (Mam pilota canona, ale tu, w odróżnieniu od zdjeć nie łapie ostrości mimo naciskania przycisku do połowy) Pytanie może wydać sie głupie, ale aparat mam od dwoch lat i dopiero od dwóch dni próbuję go wykorzystać do innego celu niż robienie zdjęć. Oprócz tego Af i jego tryby to dla mnie czarna magia, zawsze robię zdjęcia na mf. Instrukcja nie rozjaśnia sytuacji.
Czy mam przestawić na manual i wyliczyć hiperfokalną czy jest jakiś inny fajny sposób ktory pozwoli mu złapać ostrość po rozpoczęciu nagrywania kiedy juz usiądę przed aparatem? Czas ostrzenia mnie nie przeraża, materiał i tak bedzie mocno montowany. Do pierścienia ostrości najzwyczajniej w swiecie nie sięgnę. Wiem, że ten sprzęt nie jest najlepszy do nagrywania filmów, ale zakup GoPro odłożyłam do wakacji i myślałam, że nie będę musiała inwestować wcześniej.
Jeśli komuś udałoby mi się podpowiedzieć byłabym bardzo wdzięczna. Moge wysłać czekoladę (nie żartuje, jestem zdesperowana).