PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma ART 24-105 f/2.8-4

5pirit
27-03-2015, 11:01
Już wiadomo, czemu Sigma wycofała ze sprzedaży poprzedni model 24-105 f4:

New Patent: Sigma 24-105mm f/2.8-4 DG OS HSM Art Lens | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/new-patent-sigma-24-105mm-f2-8-4-dg-os-hsm-art-lens/)

Oby tylko z ceną zbytnio nie poszybowali tak jak to miało miejsce w przypadku poprzednika.

Bechamot
27-03-2015, 11:13
Już wiadomo, czemu Sigma wycofała ze sprzedaży poprzedni model 24-105 f4:

New Patent: Sigma 24-105mm f/2.8-4 DG OS HSM Art Lens | Camera News at Cameraegg (http://www.cameraegg.org/new-patent-sigma-24-105mm-f2-8-4-dg-os-hsm-art-lens/)

Oby tylko z ceną zbytnio nie poszybowali tak jak to miało miejsce w przypadku poprzednika.

wycofany poprzednik nie wnosil nic szczegolnego
porownywalna jakosci jak c , cena tez zblizona , raczej nie mial zdecydowanych argumentow swiadczacych "za"

jesli zrobia 2,8-4 w cenie jak poprzednio , to jakos argument bedzie , chociaz akurat C zrobil akurat do tego celu tak optymalny obiektyw , ze nie za bardzo jest potrzeba zmiany.Wprawdze tylko 4.0 ale dzieki temu za to lzejszy i mniejszy.

MC_
27-03-2015, 11:23
Miał. Cichą stabilizację i brak problemów z flexem, co było nagminne w obiektywie Canona.
Wadą z kolei było mocowanie filtra 82mm.

W nowej wersji mamy trochę jaśniej. :)

5pirit
27-03-2015, 11:26
Jak cena zostanie na poziomie poprzednika a jasność lepsza i optycznie będzie cacy to czemu nie.

Bechamot
27-03-2015, 11:34
Miał. Cichą stabilizację i brak problemów z flexem, co było nagminne w obiektywie Canona.

statystycznie flex wytrzymywal ok 600 000 wyzwolen .
zdazaly sie wadliwe , ktore padaly wczesniej , zdazaly sie egzemplarze , ktore nigdy nie padly.

Moim zdaniem ten obiektyw nie zasluzyl na czerwony pasek , ale dzieki temu ( moda , image) i umiarkowanej cenie na starcie zostal sprzedany w duzych ilosciach , co spowodowalo obnizenie cen.
jak wiadomo cena jest funkcja ilosci.

Cel do jakiego zostal przeznaczony - ogolny uniwersalny zoom do wszystkiego wypelnie w zasadzie idealnie. powazniejsze wady optyczne , na szczescie udaje sie wyprowadzic bezbolesnie elektrniczna korekta.

IS moze nie za skuteczny , ale zawsze 1 - 2 ev daje , moze nawet uda sie czasem 3ev.
nowe teraz kosztuja cos ok 2000 - 2500 pl , wlasciwie trudno do pobicia.

Na pewno ten obiektyw nie jest dzisiaj szczytem mozliwosci konstrukcyjnych , ale tez nikt tego chyba od takiego niezbyt drogiego zooma nie oczekuje.
jesli sie potrzebuje obiektyw o mozliwie najlepszych wlasnosciach optycznych , to na pewne nie kupuje sie tego 24-105L.
przy ustalnej i akceptowalnej jakosci obrazowania , daje duza wygode i uniwersalnosc zastosowan.

wycofana sigma optycznie byly taka sama , wiec jaki sens ?

zdebik
27-03-2015, 11:51
Ciekawe jak sie sprawdza czarny kon Canona EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM.

MC_
27-03-2015, 11:55
Jest już na ten temat odpowiedni wątek i z tego co widziałem, to jakiegoś szczególnego szału nie ma...

akustyk
27-03-2015, 12:03
Jest już na ten temat odpowiedni wątek i z tego co widziałem, to jakiegoś szczególnego szału nie ma...

a to subiektywna opinia... mniej dystorsji, lepsza ostrosc i nizsza cena niz 24-105 L... mozs i nie szal, ale to vez watpienia jest bardzo sensowne szklo, zdecydowanue atrakcyjniejsze niz stara L-ka...

MC_
27-03-2015, 12:04
Po tych wielu latach spodziewałem się jednak czegoś lepszego.
No i oczywiście, jak każda opinia, moja jest subiektywna.

Bechamot
27-03-2015, 12:14
a to subiektywna opinia... mniej dystorsji, lepsza ostrosc i nizsza cena niz 24-105 L... mozs i nie szal, ale to vez watpienia jest bardzo sensowne szklo, zdecydowanue atrakcyjniejsze niz stara L-ka...

???
nie wiem czy mozna powiedziec o szkle o 1 ev ciemniejszuym , ze zdecydowanie atrakcyjniejsze.

jesli nie robisz zdjec w 100% tylko redukuje sie wielkosc , to roznice w rozdzielczosci odwzorowania tez sie redukuja.
stm - cichy naped z mysla o filmie - to jest jedyny sens dla kogos jesli filmuje aparatem.

becekpl
27-03-2015, 12:14

z tego co sie czyta to sigma wymaga częstych wizyt w serwisie nie canon
o flexie bylo, mnie ani nikomu kogo znam flex nie strzelił, w żadnej eli , a mam/miałem ich sporo
w tamronie i owszem
ale na younguna się ludzie łaszczą to i sigma jak zjedzie z cena znajdzie nabywców

MC_
27-03-2015, 12:15
Co do AF to piszesz oczywiście o tym konkretnym obiektywie? Widocznie ja miałem niesamowite szczęście, bo trafiał świetnie.