Zobacz pełną wersję : 60D vs 7D
janiss11
02-03-2015, 22:19
Witam,
Zamierzam kupić swoją pierwszą lustrzankę i miałaby być ona używana. Patrzę przede wszystkim pod kątem filmowania, a zdjęcia w drugiej kolejności. Również mi na nich zależy, ale priorytetem jest filmowanie. Ogromna ilość ludzi nagrywa filmy lustrzankami, począwszy od YouTuberów po reżyserów filmów krótkometrażowych i wychodzi to świetnie.
Najczęściej spotykałem się z propozycjami 60D, a na 7D sam wpadłem, gdyż znajomy używa, a na aukcjach są w podobnych cenach. Tu pojawia się pytanie, czy macie jakieś inne propozycje?
O obiektywy nie ma się co martwić dysponuję obiektywem z bagnetem m42 i zamierzam dokupić jeszcze jeden taki.
trothlik
02-03-2015, 22:51
83476508346052845 wątek...
Szukajka, gogle...
"Czy lenistwo na łokcie się mierzy?"
słowiczek
02-03-2015, 23:02
Proszę bardzo, wystarczy poczytać i wyciągnąć wnioski:
Test Canon EOS 7D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/114.1-Test_aparatu-Canon_EOS_7D_Wstęp.html)
Test Canon EOS 60D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/140.1-Test_aparatu-Canon_EOS_60D__Wstęp.html)
Ja bym kupił siódemkę, ale to moje zdanie.
Masz jeszcze to:
https://www.youtube.com/watch?v=RCT-YMgjm9k
Do obu jest ML
Jedyna przewaga w 60d to ruchomy ekranik, ktory moze sie przydac, ale niekoniecznie. Reszta przemawia za 7d
janiss11
03-03-2015, 00:58
Tylko, że jeszcze jedna rzecz mnie przekonuje w stronę 60D, chociaz wiem, że ten drugi zdecydowanie lepszy. Kupując 7D dostanę samo body + jakieś akcesoria, a kupując 60D dostanę 2 obiektywy:
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
Nie bardzo rozumiem? Ceny uzywanych 60d i 7d sa teraz bardzo zblizone, przy 7d canon daje gwarancje migawki na 150k klapniec, wymienione obiektywy pasuja i do 60d i 7d
I jak to dostaniesz te 2obiektywy?
janiss11
03-03-2015, 01:16
Chodzi o to, że na aukcji, którą znalazłem sprzedawca dorzuca do 60D te 2 obiektywy.
Macie jakieś inne propozycje body?
słowiczek
03-03-2015, 02:37
Tylko, że jeszcze jedna rzecz mnie przekonuje w stronę 60D, chociaz wiem, że ten drugi zdecydowanie lepszy. Kupując 7D dostanę samo body + jakieś akcesoria, a kupując 60D dostanę 2 obiektywy:
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
Czy dwie oferty, o których piszesz były jedynymi, które znalazłeś? Jak się domyślam, szukałeś na alledrogo, są jeszcze fotokomisy, nasza giełda...i oczywiście nie napisałeś, ile chcesz/możesz wydać.
janiss11
03-03-2015, 20:52
Za same body chciałbym dać nie więcej niż 1500zł... Zaznaczam, że ma być używane. Patrzyłem na interfoto.eu i szczerze, o wiele lepsze ceny są na allegro.
1500 zł to trochę mało jak na 7d. Podasz linki do aukcji ?
Do obu jest ML
Jedyna przewaga w 60d to ruchomy ekranik, ktory moze sie przydac, ale niekoniecznie. Reszta przemawia za 7d
W szczególności za 7d przemawia waga... W szczególności dla kogoś kto se weekend z dzieckiem idzie na wycieczkę filmiki porobić, to o ponad 20 dkg wagi więcej jest tylko i wyłącznie zaletą...
W szczególności za 7d przemawia waga... W szczególności dla kogoś kto se weekend z dzieckiem idzie na wycieczkę filmiki porobić, to o ponad 20 dkg wagi więcej jest tylko i wyłącznie zaletą...
różnica wagi to około 150g a nie ponad 200 a jak za ciężko nosić 7d, które ma mikrokalibracje, o niebo lepszy af, jest uszczelnione i tak jak mówiłem wygrywa pod każdym względem z 60d (oprócz ekraniku) to może rozważ bezlusterkowca, albo kompakt. Wtedy różnica w wadze będzie odczuwalna.
Piotrus117
29-04-2016, 10:59
to może rozważ bezlusterkowca, albo kompakt. Wtedy różnica w wadze będzie odczuwalna.
Zapomniałeś o telefonie, który większość z nas i tak nosi zawsze przy sobie!
o telefonie to już się nawet nie mówię :D bo tak jak mówisz, każdy ma przy sobie ;) dla mnie jakość z telefonu do odbitek albumowych wystarczająca, a że tel pstryka w rawach to już w ogóle bajka
uzywalem obu i do filmowania wybralbym 60d (choc filmowalem sporadycznie) wlasnie ze wzgledu na ten obracany ekranik. do zdjec wolalbym 7d (przemawia za nim wszystko z wyjatkiem tego ekraniku - za to pewnie zniesie wiecej wody/wilgoci/kurzu przez brak ruchomego elementu oraz wg mnie odrobine mniejszego szumu w 60d na iso 1600).
bedziesz raczej ostrzyl recznie (ostrzenie af podczas nagrywania czy podgladu live view w obu przypadkach jest cholernie wolne, zawodne i jesli nie masz zewnetrznego mikrofonu albo obiektywu usm to bedzie je slychac) wiec zobaczy czy jakis magic latern oferuje focus peaking do obu tych modeli. jesli tylko jeden z nich mialby taka opcje (w co watpie) to bylby to istotny plus na jego korzysc.