PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Strony : 1 2 3 [4]

1glider
25-03-2016, 20:26
Mnie monopod kopletnie nie przypadł do gustu przy fotografowaniu.Teraz podtrzymuje wybujałą różę rachityczną.
Wszystko focę z łapy.Ale ja jestem amatorem :) .
https://dl.dropboxusercontent.com/s/i7qppkrsg4dinrh/rudka3.jpg?dl=0

Super!! Pocieszyłeś mnie. Też nie bardzo wyobrażam sobie pracę z monopodem i też jestem amatorem!
Dzięki.

Ergo5218
27-03-2016, 18:46
Czy ktoś z was użytkuje 7dmark II z c17-55/2,8. Obiektyw miałem już na 50d, tam był bezbłędny, na 7mII głównie pstrykałem 70-200, ale dziś nadeszła okazja, aby odkurzyć krótszy obiektyw. Okazało się, że ma znaczący front focus. Skorygowałem go na +10 na krótkiej i dłuższej ogniskowej, ale nadal jakoś nie mogę się do niego przekonać. Zresztą ta mikroregulacja idzie mi jak po grudzie. Czy ktoś z was borykał się z tym zestawem i miał jakieś kłopoty. Na marginesie mam najnowszy firmware, więc to nie ten problem.

rafels3
28-03-2016, 00:04
mam, używam, korygowałem mikro (chyba +5/+10) i jest ok

nikto3
10-04-2016, 19:38
Witam wszystkich,
Chciałbym się Was zapytać o tylne kólko nastaw na plecach canona 7dm2. kupiłem go kilka dni temu i widzę, słyszę, że nie pracuje płynnie tak jak w poprzednich canonach. dokładnie chodzi o to, że kiedy poruszam kólkiem nastaw - a robię to w małych krokach kładąc kciuk na jego górnej powierchni/obręczy czy nie wiem jak to jeszcze nazwać, to słyszę charakterystyczne, miłe dla ucha cykanie (bardzo ciche) ale tylko do pewnego momentu. potem głos staje się znacznie głośniejczy i po 4 lub pięciu głośnych cyknięciach znowu cichnie i dalej pracuje idealnie. Poza tym wszystko się przełącza i kólko pracuje jak powinno. tylko ten głos stale w tym samym miejscu. Nazwałbym to po prostu mało kulturalną pracą - bo normalnie kólko spełnia swoje zadanie, ale przez tą niekulturalną pracę po prostu mnie wkurza. i teraz pytanie do Was: Ma ktoś z Was coś takiego w swoich 7dm2?
pozdrawiam
Marcin

niemar
10-04-2016, 20:11
U mnie nie słyszę różnicy względem poprzednich modeli. Muszę się z Tobą zgodzić, że coś takiego może wkurzać...

nikto3
10-04-2016, 20:24
dzięki niemar.
fajnie, że ktoś mnie wreszcie rozumie - do tej pory patrzą na mnie ludzie z pytaniem w oczach co ja w ogóle chcę, przecież wszystko działa...
ale ja tym kólkiem na plecach w poprzednich canonach ruszyłem już chyba miliony razy i dokładnie wiem jak powinno pracować. no i mnie wkurza.
to teraz dodam, że pojechałem z tym aparatem, goście go macali chyba z pół godziny, wreszcie zgodzili się, że nie pracuje jak powinno i dali mi drugiego canona do ręki więc wziąłem, ruszyłem, działa. ale w tym cholernym sklepie jednak nie mogłem tego wyczuć i znowu w domu okazało się że drugi ma dokładnie ten sam problem. teraz mi głupio - bo sam go przecież dotykałem i sprawdzałem. Nie zmienia to jednak faktu, że jest jak jest. zacząłem się zastanawiać, czy to problem dla wszystkich 7dII czy tylko taka partia. normalnie człowiek w sklepie wyciągnął drugiego na moich oczach z nowego pudełka. stąd pytanie do was. - to nie jest jakiaś duża różnica w tej głośności - powiedziałbym raczej niewielka, być może wielu ludziom nie przeszkadzało by to ale mi przeszkadza. to tak, jakby jeżdzić samochodem na 3 alufelgach i jednej zwykłej. wszystko działa, ale...

LukasS
10-04-2016, 20:25
U mnie pokrętło nie wydaje innych dźwięków - zgłoś to na gwarancji od razu.

1glider
10-04-2016, 20:44
U mnie też wszystka w porządku.

tombas
11-04-2016, 12:33
zrobiłem eksperyment:mrgreen:, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej, reasumując, wydaje mi sie że to kwestia jakiegos połozenia koła nastaw (minimalna ruchomośc w kilku płaszczyznach) i róznego nacisku kciuka na nim, bo jak przesuwac po jednym "kliku" to cały czas jest cicho.

1glider
11-04-2016, 13:57
zrobiłem eksperyment:mrgreen:, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej, reasumując, wydaje mi sie że to kwestia jakiegos połozenia koła nastaw (minimalna ruchomośc w kilku płaszczyznach) i różnego nacisku kciuka na nim, bo jak przesuwac po jednym "kliku" to cały czas jest cicho.
Powtórzyłem te test. Rzeczywiście pomiędzy kątami 90-180 oraz 270-360 zmienia się rodzaj kliku, Nie nazwałbym tego hałasem. Nigdy jednak nie kręciłem bączka tym pokrętłem więc tego nie zaważyłem.

chester_jds
11-04-2016, 14:11
Boże, jakim jestem szczęśliwym człowiekiem. Tyle kółek nastaw w życiu miałem, w żadne się nigdy nie wsłuchiwałem. A przecież mogły inaczej klikać!

tombas
11-04-2016, 17:36
Boże, jakim jestem szczęśliwym człowiekiem.
i chwalmy Pana :mrgreen: zrozum, ze co dla jednego może byc mało ważnym duperelem innego może baaaaardzo denerwować, widzisz, jak pięknie się możemy róznić;)

LukasS
11-04-2016, 22:51
Ja też, zwłaszcza że jak focę tym body to do bębenków dociera ponad 80 decybeli - bardziej się boję że ogłuchnę od silników na dopalaczach niż usłyszę kiedykolwiek coś w body :).

nikto3
13-04-2016, 01:03
Każdy lubi coś innego. ja focę tym przyrodę więc nie mam problemu z dopalaczami (a może szkoda) bo przez to słyszę dobrze to cholerne kółko.
mniejsza o to, może rzeczywiście przesadzam ale nie pytam o to czy przesadzam tylko pytam o to czy macie podobnie. zrobiłem filmik, mniej więcej to wygląda tak:

http://www.na.marcinrejment.pl/pliki/canon/can.mp4

Nie bardzo mnie interesują problemy egzystancjonalne (lub ich brak) wynikające ze słuchania czy niesłuchania kółek. Pytanie jest inne.
Pozdrawiam

tombas
13-04-2016, 07:15
no nie, jednak u Ciebie to wyglada powaznie, u mnie jest zupełnie inaczej/ciszej/ wrecz niezauwazalnie, dziwne jest to, że to drugi taki egzemplarz, swoja droga,nie mozna wykluczyć wadliwej serii i tego że do jednego sklepu trafiło kilka takich puszek..., z jakiego miasta jestes? może w okolicy jest inny uzytkownik tego body?

aptur
13-04-2016, 08:19
znowu w domu okazało się że drugi ma dokładnie ten sam problem

Masz odpowiedź. Jeśli drugi reaguje tak samo to ten typ tak ma. Musisz się z tym pogodzić. Na pocieszenie napiszę tobie, że w 6D jest podobnie. W starszych body kółka były lepsze.

tombas
13-04-2016, 08:29
Jeśli drugi reaguje tak samo to ten typ tak ma.
nieuprawnione stwierdzenie, generalizowanie, teoretyzowanie, itd... itd...(zakładasz, że mój egz. to inny typ? bo tak nie ma jak ten kolegi?)
bywają wadliwe serie poduszek powietrznych, pasów, ba nawet całych silników, to dlaczego nie kółka nastaw w 7d2 :mrgreen:

aptur
13-04-2016, 08:36
nieuprawnione stwierdzenie, generalizowanie, teoretyzowanie, itd... itd...(zakładasz, że mój egz. to inny typ? bo tak nie ma jak ten kolegi?)

Zakładam że twój typ też tak ma tylko nie jesteś tak przewrażliwiony na owe dźwięki jak kolega lub nie wsłuchiwałeś się za bardzo.

tombas
13-04-2016, 08:39
nie jesteś tak przewrażliwiony na owe dźwięki jak kolega lub nie wsłuchiwałeś się za bardzo.
widzę, że nasz mnie lepiej niż ja sam siebie:mrgreen:
spoko;)

aptur
13-04-2016, 08:47
widzę, że nasz mnie lepiej niż ja sam siebie:mrgreen:
spoko;)

Po prostu nie wierzę aby dwa te same modele były walnięte pod względem kółka.
Jak sam przyznałeś kilka postów wyżej twoje kółko także idealnie nie działa :)

"zrobiłem eksperyment, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej, reasumując, wydaje mi sie że to kwestia jakiegos połozenia koła nastaw (minimalna ruchomośc w kilku płaszczyznach) i róznego nacisku kciuka na nim, bo jak przesuwac po jednym "kliku" to cały czas jest cicho."

tombas
13-04-2016, 08:53
Po prostu nie wierzę aby dwa te same modele były walnięte pod względem kółka.
Jak sam przyznałeś kilka postów wyżej twoje kółko także idealnie nie działa :)

"zrobiłem eksperyment, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej, reasumując, wydaje mi sie że to kwestia jakiegos połozenia koła nastaw (minimalna ruchomośc w kilku płaszczyznach) i róznego nacisku kciuka na nim, bo jak przesuwac po jednym "kliku" to cały czas jest cicho."
napisałem spoko, wstawiłem emota, naprawde nie chce sie kłocic...
oglądałes filmik, kolegi?, ja tak, i moje kółko jest niesłyszalne w porównaniu z jego, pisząc swojego posta nie miałem swiadomości o jakich dzwiekach jest mowa (filmik pojawił sie dopiero wczoraj) i zapewniam Cę raz jeszcze to nie są te same dzwięki/rodzje dzwieków o głosności juz nie wspomne

aptur
13-04-2016, 09:25
oglądałes filmik, kolegi?, ja tak, i moje kółko jest niesłyszalne w porównaniu z jego, pisząc swojego posta nie miałem swiadomości o jakich dzwiekach jest mowa (filmik pojawił sie dopiero wczoraj) i zapewniam Cę raz jeszcze to nie są te same dzwięki/rodzje dzwieków o głosności juz nie wspomne

Ależ ja także nie chcę się kłócić :)

Filmik oglądałem. Oglądałem także filmik jakiegoś usera który nagrał działanie AF w jakiejś elce twierdząc że jest głośne. Wystarczy czuły mikrofon i przypuszczam, że działanie twojego kółka na filmiku wyszłoby tak samo głośno. Ale dajmy spokój. Kółko jest, działa i to jest najważniejsze.

W takim Nikonie w ogóle nie ma kółka i wszyscy są szczęśliwi :mrgreen:

--- Kolejny post ---

Ależ ja także nie chcę się kłócić :)

Filmik oglądałem. Oglądałem także filmik jakiegoś usera który nagrał działanie AF w jakiejś elce twierdząc że jest głośne. Wystarczy czuły mikrofon i przypuszczam, że działanie twojego kółka na filmiku wyszłoby tak samo głośno. Ale dajmy spokój. Kółko jest, działa i to jest najważniejsze.

W takim Nikonie w ogóle nie ma kółka i wszyscy są szczęśliwi :mrgreen:

zrobiłem eksperyment, kłade kciuk na godz.12 i kręce w prawo i koło godz. 3 zaczyna byc minimalnie głośniej, potem jak dojade (nie przerywając) do godz. 6 jest ciszej,

Przed chwilą zrobiłem jeszcze raz taki macalny eksperyment w 6D. Jest dokładnie tak jak piszesz. 7D nie mam więc nie sprawdzę.

robson999
13-04-2016, 09:37
Tak bardzo nie chcesz się kłócić, że aż dwa razy to napisałeś;) A wracając do tematu, to moje pokrętła też wydają nieraz dziwne dźwięki. Te nowe puszki są jakoś oszczędnie wykonane.

zysk
14-04-2016, 20:38
Kłótnia jest a fotek nie ma :(.

https://canon-board.info/imgimported/2016/04/dzik1-2.jpg?dl=0
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/s/7r4umvw7f5fnfpe/dzik1.jpg?dl=0)

niemar
01-05-2016, 13:49
Brakuje mi możliwości podglądu CR2 w oknie folderu Windowsa 7. Udało się komuś znaleźć jakąś aktualizacje do Windowsa?

azt006
21-05-2016, 19:39
Tak udany że mówiąc wprost nie wyobrażam sobie żeby mogło być lepiej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemu :) Mówię o pracy AF. A jakość obrazka.... No na pewno zdecydowanie bliżej 6D niż 60D. Pomimo pogody w jaką nikt normalny zdjęć nie robi kilka wyszło naprawdę fajnie. A ISO 3200, przy dobrym naświetleniu, czyściutkie jak łza. I jeszcze jedno. Współpraca z konwerterem. Mam Kenko 1.5. AF pracuje minimalnie wolniej niż bez konwertera. Trafia idealnie. Czego chcieć więcej ? :)

Możesz podzielić się opinią o współpracy tego tandemu, jakie stosujesz ustawienia przy pracy na AIServo, czy nadal jesteś zadowolony.
Niestety ja po przejściu na 7DMII z 7D zauważyłem, że moje fotki są nieostre strzelane w tym tandemie. Tak sobie pomyślałem, że może konstrukcja obiektywu konkretnie USM nie nadąża za AF w 7DMII. Byłbym wdzięczny za Twoją opinię

zysk
22-05-2016, 16:01
Brakuje mi możliwości podglądu CR2 w oknie folderu Windowsa 7
Dlaczego nie używasz do podglądu czegoś normalnego sprawnego,sprawdzonego: np IRFANVIWEW ?

mkamelg
18-06-2016, 01:08
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś u siebie sprawdzić czy przy podpiętym obiektywie z silnikiem USM i z załączonym IS po przełączeniu się na podgląd Live View w trybie foto słychać iż cały czas pracuje IS pomimo tego iż nie dotykamy żadnego przycisku na aparacie? Ja tak mam w 5DS. 7D Mk II to poza matrycą bliźniacza puszka dlatego się pytam, wiedziałbym wtedy czy jest to normalne zachowanie czy też nie. Z góry dziękuję za pomoc.

mkamelg
18-06-2016, 08:18
"to poza matrycą bliźniacza puszka" w sensie różnicy w fizycznej wielkości matrycy, gęstość pikseli upakowanych na obydwu matrycach o ile dobrze pamiętam pozostaje ta sama. No i oczywiście 7D Mk II jest znacznie szybszy od 5DS jeżeli chodzi o zdjęcia seryjne.

Irek07
18-06-2016, 09:17
Mam prośbę. Czy mógłby ktoś u siebie sprawdzić czy przy podpiętym obiektywie z silnikiem USM i z załączonym IS po przełączeniu się na podgląd Live View w trybie foto słychać iż cały czas pracuje IS pomimo tego iż nie dotykamy żadnego przycisku na aparacie? Ja tak mam w 5DS. 7D Mk II to poza matrycą bliźniacza puszka dlatego się pytam, wiedziałbym wtedy czy jest to normalne zachowanie czy też nie. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie wiem czy to dobrze czy to źle, ale IS działa normalnie, czyli nie cały czas.

mkamelg
18-06-2016, 14:16
Dzięki za sprawdzenie. U Ciebie jest wszystko w porządku, u mnie niestety nie. Puściłem info w grudniu 2015 (http://community.usa.canon.com/t5/EOS/5DS-Continuous-operation-IS-in-Canon-lenses-in-Live-View-mode/td-p/158446) na jedyne firmowe forum Canona czyli canoncommunity USA gdzie ktoś mi zasugerował że to może być taka opcja ("Sounds like a feature to me.") i że ponieważ zawsze mogę sobie wyłączyć IS to on nie widzi w tym problemu.

Sprawdzałem to wcześniej na EF 35mm f/2 IS USM, EF 16-35mm f/4L IS USM a teraz dorzuciłem jeszcze Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM:

https://1drv.ms/v/s!Asmd3i9rvqAbkUx7I3eFNPieWxjz

Jest to krótki filmik z iPhone. Siedząc w dobrze wyciszonym pokoju trzeba podkręcić głośność na maksa i dostawić ucho do głośnika albo robić odsłuch przez słuchawki. Jak dla mnie to jest firmware bug do usunięcia jakimś update firmware.

mkamelg
20-06-2016, 16:06
Okazuje się że u mnie też jest wszystko w porządku (według Canona bo ja nie jestem zbyt szczęśliwy z tej opcji). Napisałem przez weekend do supportu Canona i uzyskałem odpowiedź tak w największym skrócie "weź se Pan otwórz instrukcję obsługi na stronie 278 i przeczytaj co trzeba". No to sobie przeczytałem.

https://canon-board.info/imgimported/2016/06/2mzirsx-2.jpg
źródło (http://i67.tinypic.com/2mzirsx.jpg)

Sprawdziłem kilka innych modeli po instrukcjach obsługi. Coś takiego nie występuje w 7D Mark II (instrukcja obsługi strona 311), 5D Mark III (instrukcja obsługi strona 218) oraz zapewne wszystkich starszych modelach aparatów natomiast występuje też już poza moim 5DS w 80D (instrukcja obsługi strona 291).

jotes25
20-06-2016, 16:25
W M3 było podobnie w przypadku obiektywów podłączanych przez adapter. Takie zachowanie w przypadku korpusu, który sam w sobie pożerał mikrą baterię było mało przyjemne. Ale nie śledziłem tematu (czekam na M4 ;) ) i nie wiem czy zmieniono to za pomocą nowszego firmware'u.
Wtedy potraktowałem to jako potknięcie, ale widzę Canon chce "wynalazkiem" uszczęśliwiać już wszystkich użytkowników nowych korpusów? Ciekawe skąd ten pomysł...

majkel1980
25-07-2016, 18:09
https://canon-board.info/imgimported/2016/04/caacc5d96b5198f3-1.jpg
źródło (http://images76.fotosik.pl/472/caacc5d96b5198f3.jpg)

7dmII + 70-200 2.8
ISO 1000, 200mm , f/2.8 , 1/640

zysk
25-07-2016, 20:26
fajna fotka :),może odrobinkę ostrości na suwaczku ?

Przemasl1985
26-07-2016, 12:07
taką akcję to i 5d I spokojnie mozna robić, przewidywalny jednostajny ruch. Ale zdjęcie ok.

majkel1980
26-07-2016, 14:46
taką akcję to i 5d I spokojnie mozna robić, przewidywalny jednostajny ruch. Ale zdjęcie ok.
Po części tak i po części nie.
7dmII jest o wiele szybszy niż 5d i nie daje mu zbytnio szans w fotografii sportowej.
Pojedyncze kadry owszem , ale już serii nie zrobisz tak dobrej.
Żużel fotografowałem 1dmIII i teraz 7dmII i 1d również zostaje sporo z tyłu.
Poprostu 7dmII to rewelacyjna puszka do sportu.
Przede wszytkim AF w tej puszcze jest na bardzo wysokim poziomie, do tego szybkostrzelność, budowa.
Dobry aparat.

Przemasl1985
01-08-2016, 21:29
majkel1980 kusisz tym body, jeśli mówisz że AF lepszy niż 1d3 to do przyrody nie ma się co zastanawiać. Pchać się w nie wiadomo jak uzywane 1d III czy VI to chyba rzeczywiście sprawić sobie 7d II. Boję się tylko że obraek bliski jest temu z 7D. Ma ktoś sample porównawcze na wyzszych iso?

RobertON
01-08-2016, 21:36
Ma ktoś sample porównawcze na wyzszych iso?

Porównawczych nie mam, ale mam kilka fotek w galerii na ISO 6400 i dało się osiągnąć dobry efekt bez specjalnych zabiegów.
W razie potrzeby pisz na priva.

zysk
01-08-2016, 22:17
Niektóre fotki zrobione z ISO 1600 lub 3200 nie różnią się jakością od tych z ISO 640.
Nie doszedłem dlaczego i mi to nie przeszkadza :) .

Bazyl70
03-08-2016, 14:48
Ja zaczynam zauważać ziarno przy ISO5000 przy powiększeniach.

artjur
17-08-2016, 01:23
Witam kolegów,
Mam pytanko, bo przymierzam się do zakupu 7mkII, jak wygląda sprawa zachwalanego AF ale w połączeniu z Sigmą 17-50/2.8 i Tamronem 70-300 VC USD?
Czy te obiektywy też dostają troszkę skrzydeł przy tym korpusie, czy tylko w przypadku L jest tak pięknie?

majkel1980
19-08-2016, 15:37
Witam kolegów,
jak wygląda sprawa zachwalanego AF ale w połączeniu z Sigmą 17-50/2.8 i Tamronem 70-300 VC USD?
Czy te obiektywy też dostają troszkę skrzydeł przy tym korpusie, czy tylko w przypadku L jest tak pięknie?

Czy dostaje skrzydeł ( SIGMA ) tego nie wiem , ale pracuje dobrze. Oczywiscie po wczesniejszej kalibracji szkla z body, poniewaz w moim przypadku testowalem w sklepie 3 sztuki i ani jedna nie trafiala w cel na 100%
AF w 7dm2 jest naprawde , ale to naprawde szybki , dobry i celny.
Moj egzemplarz pracuje z S17-50 2.8, C70-200 2.8, C300 4, oraz czasem C300 2.8.
Z kazdym z nich nie ma problemu z szybkoscia i celnoscia.
Pozdrawiam

aptur
19-08-2016, 15:46
Czy dostaje skrzydeł ( SIGMA ) tego nie wiem , ale pracuje dobrze. Oczywiscie po wczesniejszej kalibracji szkla z body, poniewaz w moim przypadku testowalem w sklepie 3 sztuki i ani jedna nie trafiala w cel na 100%

Fantastyczna rekomendacja. Osobiście bym chyba nie kupił...

PMP
04-09-2016, 18:25
Ciekawe ile co niektórzy autorzy sampli w tym wątku zainkasowali od Nikona za antyreklamę tego aparatu ;-)
A tak na poważnie, to chyba żadna inna puszka Canona nie otrzymała tak skrajnych opinii, a najfajniejsze jest to, że obok marudzeń i narzekań można zobaczyć masę świetnych zdjęć z tego aparatu. I jak się tu nie pogubić. Na marginesie - czy ma ktoś możliwość pokazać jakieś obrazki z duetu 7DmII+T150-600? Byłbym wdzięczny.

niki68
06-09-2016, 23:06
czy ma ktoś możliwość pokazać jakieś obrazki z duetu 7DmII+T150-600? Byłbym wdzięczny.
https://www.dpreview.com/forums/post/55363451

--- Kolejny post ---

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1332307

--- Kolejny post ---

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1335057

PMP
07-09-2016, 00:06
Dzięki! Obrazek często przypomina to, co daje ten obiektyw razem z 70D...

1glider
11-09-2016, 22:00
Jest nowy firmware do 7DmkII i kilka innych aktualizacji softów tutaj:https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/support/details/cameras/dslr/eos-7d-mark-ii?tab=drivers

espire
12-09-2016, 13:23
witam
Prośba do użytkowników.
próbuję podczas odtwarzania zdjęć na wyświetlaczu włączyć wyświetlanie punktu AF, ale nie potrafię tego włączyć. W menu: odtwarzanie, wyświetlanie punktu AF niezależnie od ustawienia - nie wyświetla się. Przegrzebałem całe menu, instrukcję i dalej nie widzę. W 7D mk1 było to prościej acz chyba ukryte w C.F.
Tu nie wiem czy nie jest jeszcze coś gdzieś w innym miejscu do przestawienia.
Może ktoś pomóc?
Dzięki

1glider
12-09-2016, 21:40
witam
Prośba do użytkowników.
próbuję podczas odtwarzania zdjęć na wyświetlaczu włączyć wyświetlanie punktu AF, ale nie potrafię tego włączyć. W menu: odtwarzanie, wyświetlanie punktu AF niezależnie od ustawienia - nie wyświetla się.

Ta funkcja działa normalnie. Na niebieskiej karcie-zakładka 3 wybierasz Wyświetlanie pkt AF i zatwierdzasz-set. Jeżeli wyjdziesz z zakładki 3 klawiszem Menu (pomijając - set) to wybór nie zastanie zapisany. Funkcja pokazuje pkt AF również w przypadku zdjęć wykonanych przed
włączeniem tej funkcji.

espire
12-09-2016, 21:54
u mnie nie
wchodzę w zakładkę ustawiam aby wyświetlały. Zatwierdzam przyciskiem set. Sprawdzam po chwili czy zachowały się ustawienia. Są zachowane. Mimo to nie wyśwetla

1glider
12-09-2016, 22:45
u mnie nie
wchodzę w zakładkę ustawiam aby wyświetlały. Zatwierdzam przyciskiem set. Sprawdzam po chwili czy zachowały się ustawienia. Są zachowane. Mimo to nie wyśwetla

Sprawdź powiększenie odtwarzanych obrazów.Jeżeli jest większe niż 1x to punkt AF nie będzie widoczny. Jednak po przyciśnięciu przycisku odtwarzania pkt AF powinien być widoczny.
Zmiany powiększenia robi się na dole tej samej karty.

Jabberwocky
13-09-2016, 00:43
Musisz wyłączyć korekcję aberracji obiektywu. Powinno zadziałać

espire
13-09-2016, 07:23
z powiększeniami odtwarzanych obrazów sprawdzałem - nie wyświetla
korektę obiektywu mam włączoną. Nie próbowałem tej kombinacji. Jak będę popołudniu w domu wyłączę i sprawdzę

espire
13-09-2016, 16:58
Wyłączyłem korekty obiektywu (wszystkie 3)
Bez skutku
Czyzby blad oprogramowania?

1glider
14-09-2016, 21:53
Wyłączyłem korekty obiektywu (wszystkie 3)
Bez skutku
Czyzby blad oprogramowania?

Zresetuj wszystkie funkcje indywidualne oraz C1,2,C3. Następnie włącz tylko wyświetlanie pkt AF. Powinno pomóc. Jeżeli nie pomoże to warto będzie zainstalować nowy firmware w wersji 1.1.0 . Np. ze strony Canon Polska:EOS 7D Mark II - Canon Polska (http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_7d_mark_ii.aspx?type=firmware&firmwaredetailid=tcm:125-1465148)

zysk
15-09-2016, 00:25
Nie śledziłem dokładnie wątku,ale w przypadku kompletnego "ZAMOTANIA" zazwyczaj robię reset do ustawień fabrycznych.

espire
15-09-2016, 17:52
Robiłem reset do ustawień fabrycznych zaraz na początku. Nie resetowałem C1,C2 i C3.

--- Kolejny post ---

Z wgraniem nowego firmware chce odczekać na ewentualne błędy

--- Kolejny post ---

Pokasowane nastawy
Bez zmian
W dpp mogę podejrzeć ale na wyświetlaczu aparatu nie

1glider
19-09-2016, 14:20
Robiłem reset do ustawień fabrycznych zaraz na początku. Nie resetowałem C1,C2 i C3. --- Kolejny post ---

Hmm, nie mam pomysłu co jeszcze zrobić.
Włącz funkcję i sprawdź na wszystkich trybach. Jeżeli choć na jednym będzie działać to daj znać!

espire
21-09-2016, 22:33
Kombinowania ciąg dalszy
Zadziałało. Miałem ustawiony tryb zapisu odrębnego 1 karta RAW druga mRAW. Ustawiłem zapis jednokrotny czyli na obu to samo tj RAW. Jakimś cudem zadziałało. Jakimś cudem bo potem wróciłem do zapisu odrębnego i cały czas działa tzn mogę włączyć i wyłączyć. Ale wyświetla mi punkty na zdjęciach zrobionych od tego momentu. Na tych zrobionych wcześniej jest bez zmian. W międzyczasie jeszcze zmienilem af z pojedynczego na punktowy. Ale to też nie miało znaczenia.
Dalej mi to wygląda na błąd oprogramowania

mmteam
22-09-2016, 13:38
Cześć
Potrzebuję porady. O ile dobrze rozumiem opis 7D II, to puszka oferuje posiada ciągłego autofokusa podczas filmowania.
na każdym obiektywie (interesuje mnie połączenie z 100-400 II), czy to musi być jakiś obiektyw STM?

jotes25
22-09-2016, 16:19
Ciągłego, to może i ma, ale śledzenia już nie. Z tego i innych względów do filmowania jednak lepszy będzie 80d. Obiektyw STM da Ci ciszę w eterze (oprócz naleśników i 50-tki) i lepszą płynność zmian ostrości. Poza tym 100-400 II nada się jak najbardziej.
Ogólnie w przypadku video jest sporo niuansów i nie jest tak, że zawsze puszka nowsza i z wyższej półki ma wszystko lepsze. Np. z 7dII wypadł zoom cyfrowy dostępny w 70d. Ale wrócił w 80d. Ale nie trybach 50 i 60 fps :lol:. Itd. itp. Co ciekawe jakość zooma z centrum klatki w przypadku 80d jest całkiem fajna, wspominam, skoro chcesz używać 100-400, może się przydać.

mmteam
22-09-2016, 17:53
Dzięki
Faktycznie 80d wygląda ciekawie

I af widze w opisach działa do f8 wiec 100-400 ii z 1.4x powinien się dobrze spisać

wojtas29
15-10-2016, 23:24
Dobry wieczór
Od paru dni jestem szczęśliwym posiadaczem 7dmk2.
Solidny sprzęt, ale bateria... no właśnie
Zaznaczam od razu, że GPS wyłączony, mimo to aparat jest cholernie prądożerny.
3 godziny zabawy 70 fotek zjadło 55% baterii
Co więcej, nawet wyłączony przełącznikiem drenuje baterię.
Przez noc znikło jakieś 5%

Pytanie do kolegów: czy to normalne?
dziękuję i pozdrawiam

rafels3
16-10-2016, 01:30
Nie, to nie jest normalne... chyba, że te "3 godziny zabawy" to było gmeranie w ustawieniach lub zabawy z live view. LCD sporo prądu zabiera.

salas
16-10-2016, 03:00
Jaki obiektyw? Sprawdź jak będzie samo body bez obiektywu

MaciekR42
16-10-2016, 05:51
Mam ten aparat i moim zdaniem coś jest nie tak-u mnie bateria nie wyładowuje się szybko

wojtas29
16-10-2016, 09:20
Nie, to nie jest normalne... chyba, że te "3 godziny zabawy" to było gmeranie w ustawieniach lub zabawy z live view. LCD sporo prądu zabiera.

Tak, faktycznie dużo w ustawieniach grzebałem, parę zdjęć live view, głównie ekspozycja wielokrotna i hdr

Obiektyw canon 18-135 stm

niemar
16-10-2016, 09:54
wojtas29 w aparacie jest zakładka pokazująca dokładnie ile % zostało baterii i ile na niej zrobiono zdjęć i stopień zużycia akumulatora. [Menu/żółty kluczyk/trzecia kropka/Dane akumulatora].
Naładuj, popstrykaj nie grzebiąc przesadnie w menu, co by LCD nie zakłócało testu, i potem zerknij. Da Ci to dokładny obraz co się dzieje.

tombas
16-10-2016, 10:03
tez miałem stres z szybko uciekającym pradem po zakupie 7d2 (w porównaniu do 6d to był dramat, myslałem nawet ze mam cos nie tak z aku)nie rozumiem tego, ale sprawe rozwiazał zakup drugiego (oryginał)aku, nie to, ze teraz wystarcza mi pradu, ale zaczeło mniej ubywac, zwiekszyła sie sprawnosc/wydajnosc aku (na kazdym z osobna moge zrobic duuuuuuzo wiecej niz gdy miałem tylko jeden)obydwa załadowane do gripa, jak pisałem nie wiec o co kaman... (cud?...) :-)

niemar
16-10-2016, 11:15
tombas grip oryginalny kupiłeś czy jakąś chinkę? Pytam, bo org. drogi, a podróbkę może bym sobie sprezentował.

tombas
16-10-2016, 11:22
oryginał :-)

ralf
16-10-2016, 16:31
Jednego dnia zrobiłem ponad tysiąc fotek (bez GPS, podglądu, IS w obiektywie) plus kilka minut przeglądania i zostało mi wg. aparatu 11%. Po kilku dniach próbuje włączyć i aparat się nie uruchamia, te 11% zeszło bez włączania.

niemar
16-10-2016, 16:53
ralf to bardzo niepokojące co piszesz. Zrób test taki: sprawdź ile wg aparatu % ma bateria. Wyciągnij ją. Włóż ją np. natępnego dnia i sprawdź ponownie. Jeśli % się nie zmienią lub ewentualnie zmienią o 1-2 %, to będzie znaczyło, że aparat zabiera energię i winę masz po stronie body. Jeśli jednak bateria spadnie znacząco leżąc poza body, to będzie taniej, bo tylko bateria do wymiany.

set21
16-10-2016, 18:32
Od dwóch tygodni mam 7d m II. też mam wrażenie że bateria jest słaba,
40 klapnięc i ubyło 30%.
Zdziwiło mnie , że nowa bateria była rozładowania do zera, co jest bardzo nie wskazane dla tego typu bateri.
Mam nadzieję że po kilku ladowaniach odrzyje

niemar
16-10-2016, 19:27
set21 oby edycja Twojego posta jeszcze Żyła :roll:

set21
16-10-2016, 20:02
O kolega językoznawca,
Jakość mojej ortografii odpowiada jakości oryginalnej baterii w 7d mII

ralf
17-10-2016, 20:35
ralf to bardzo niepokojące co piszesz. Zrób test taki: sprawdź ile wg aparatu % ma bateria. Wyciągnij ją. Włóż ją np. natępnego dnia i sprawdź ponownie. Jeśli % się nie zmienią lub ewentualnie zmienią o 1-2 %, to będzie znaczyło, że aparat zabiera energię i winę masz po stronie body. Jeśli jednak bateria spadnie znacząco leżąc poza body, to będzie taniej, bo tylko bateria do wymiany.

Bateria ładowana ledwo dwa razy, nówka oryginał tak jak i aparat. Zrobię taki test jak mówisz bo w 40D bateria w aparacie mogła leżeć miesiącami i było ok, dlatego też mnie takie zachowanie 7d2 trochę zdziwiło.

wojtas29
17-10-2016, 23:26
O kolega językoznawca,
Jakość mojej ortografii odpowiada jakości oryginalnej baterii w 7d mII

urzekła mnie ta riposta :)Browar!
tembardziej, że bateria faktycznie słaba.
No i moja również rozładowana do zera była, chociaż to pewnie zasługa dłuuugiego oczekiwania nabywcy na półce sklepowej

TataSkrzata
18-10-2016, 22:06
... to pewnie zasługa dłuuugiego oczekiwania nabywcy na półce sklepowej

Co nabywca robił na półce sklepowej? Oczekiwał? A na co? :-D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KrZyChUM
18-10-2016, 22:38
Co nabywca robił na półce sklepowej? Oczekiwał? A na co? :-D

Na rozładowanie lub załadowanie...

espire
18-10-2016, 23:17
Odkąd czytam o 7 bateria wyczerpuje się szybko. Do swojej do kupiłem drugi akumulator też oryginalny. Gdy aparat leży bateria się wyczerpuje. 7 tak ma. Mam też mk1. Tam bateria trzyma długo. Tak jest. 7 ma druga matryce do pomiaru światła. Może tu też ma znaczenie podtrzymanie. Podczas całodniowej sesji robisz spokojnie na 1 akumulatorze ponad 1000 zdjęć. Jak aparat leży z aku w środku to bateria schodzi. To samo mam na akumulatorach z mk1. Oba oryginały z mk1 trzymają długo w 7d mk1 ale schodzą w mk2.

Nie porównuj z 6d bo on nie ma dodatkowej matrycy rgb+ir do pomiaru światła. Żadne poprzednie body tego nie miało. Ma to chyba 80d i chyba 1dx mk2.
Jeśli oczywiście ta matryca ma udział w użyciu baterii

pan.kolega
19-10-2016, 01:20
Aparat nigdy nie jest kompletnie wyłączony i zawsze pobiera jakiś prąd, ale na pewno nie powinien zużyć baterii w ciągu kilku dni. Stan naładowania w % nie może być dokładny a w nowej baterii na pewno jest niedokładny. Ważne jest czy bateria jest faktycznie rozładowana, czy tylko pokazuje na tych procentach. Czy rozładowuje się na tyle, że aparat się nie włącza?

1glider
19-10-2016, 14:02
7&DII nie ma baterii podtrzymującej działanie zegara itp. Siłą rzeczy musi zużywać prąd z baterii głównej. Jednak tempo zużycia prądu z głównej baterii nie jest aż takie duże. W ciągu 25 dni moja 7DII zużyła ~5%.
Wyjęcie akumulatora z body na dłuższy czas powoduje konieczność ustawienia zegara.

mkamelg
20-10-2016, 22:50
Odkąd czytam o 7 bateria wyczerpuje się szybko. Do swojej do kupiłem drugi akumulator też oryginalny. Gdy aparat leży bateria się wyczerpuje. 7 tak ma. Mam też mk1. Tam bateria trzyma długo. Tak jest. 7 ma druga matryce do pomiaru światła. Może tu też ma znaczenie podtrzymanie. Podczas całodniowej sesji robisz spokojnie na 1 akumulatorze ponad 1000 zdjęć. Jak aparat leży z aku w środku to bateria schodzi. To samo mam na akumulatorach z mk1. Oba oryginały z mk1 trzymają długo w 7d mk1 ale schodzą w mk2.

Nie porównuj z 6d bo on nie ma dodatkowej matrycy rgb+ir do pomiaru światła. Żadne poprzednie body tego nie miało. Ma to chyba 80d i chyba 1dx mk2.

7D Mark II - Podwójny procesor "DIGIC 6"

5DS - Podwójny procesor "DIGIC 6"

5DS R - Podwójny procesor "DIGIC 6"

1DX Mark II - Procesor Dual "DIGIC 6+"

Nie wiem jak w 1DX Mark II ale w tych wcześniej wymienionych modelach jest problem z nadmiernym poborem energii z akumulatora. Najbardziej po dupie dostają ludzie tacy jak ja czyli posiadacze 5DS, tu cytat z mojego ulubionego testu 5DS (http://arturnyk.pl/2015/08/aparat-ktory-wszystko-ma-bardziej-czyli-canon-5ds-cz-1/):

A jak radzi sobie bateria?

Canon daje do 5 Ds ulepszoną baterię LP-E6N, która ma większą pojemność niż LP-E6. Generalnie jest to bez znaczenia, którą baterię używam, bo tak czy inaczej jest dramat. Przyzwyczajony jestem, że 1Ds m3 robił bez problemu 1000 zdjęć na jednej baterii i to z podpiętym komputerem. A baterię miałem tą samą przez 7 lat. Teraz mój rekord to 240 zdjęć z podpiętym komputerem i to bez używania Live View. Znajomy mówił mi, że robiąc seryjne zdjęcia sportowe, udało mu się zrobić prawie 1000 klatek na jedne baterii, bo miał wyłączone wyświetlanie. Tylko, że miał ustawioną rozdzielczość na 28 Mpx.
Wiem, że nie mogę porównywać wydajności baterii z 5Ds i 1Ds m3, bo w tym drugim bateria ma bardzo duże wymiary, ale 240 zdjęć? Serio Canon?
Wiem, że nie mam innego wyjścia jak kupić gripa i wtedy mając na pokładzie dwie baterie, będę mógł pracować już w miarę spokojnie.

jotes25
21-10-2016, 08:48
W 7d2 nie tylko są dwa DiGIC, ale podwójny jest cały tor przetwarzania - dwa razy więcej kanałów odczytu matrycy, podwójny układ przetworników AD itd.

P.S. Jak można robić zdjęcia z podpiętym komputerem i bez używania LV? Przecież to jest tożsame... I wtedy te 240 zdjęć jest całkiem normalne.

Thomason2005
24-10-2016, 09:10
Zapomnieliście dodać, że niektóre z wymienionych puszek mają jeszcze oddzielny procesor do wyliczeń AF

zysk
24-10-2016, 18:20
W 7d2 nie tylko są dwa DiGIC, ale podwójny jest cały tor przetwarzania - dwa razy więcej kanałów odczytu matrycy, podwójny układ przetworników AD itd.
A ja głupi zamiast wykorzystać ten w/w potencjał zawarty w aparacie: podpinam obiektyw i cykam fotkę :) .
Chyba się muszę cofnąć i zamiast focić : grzebać w jakimś pseudo technoloicznym bełkocie ......

tombas
24-10-2016, 18:41
A ja głupi zamiast wykorzystać ten w/w potencjał zawarty w aparacie: podpinam obiektyw i cykam fotkę :) .
Chyba się muszę cofnąć i zamiast focić : grzebać w jakimś pseudo technoloicznym bełkocie ......
dobre..., bardzo dobre :-)

niemar
27-10-2016, 07:10
To wracając do bateri - dużo używałem LCD, ustawiałem mikroregulację aparatu pod obiektyw, wbudowana lampa też czasem poszła. Na org. baterii Canon zrobiłem w ten sposób 200 zdjęć.

1glider
01-11-2016, 11:17
Jest nowa instrukcja obsługi do 7D Mark II. Plik wPDF leży tutaj:http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_7d_mark_ii.aspx?type=manuals&language= (http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_7d_mark_ii.aspx?type=manuals&language=)

zysk
01-11-2016, 18:25
Dziękii za info.Przy okazji okazało si ,ze jest nowe firmware z 1,05 na 1,1 .Wrzuciłem ,zauważyl ktoś jakieś "zauważalne" zmiany w czymkolwiek ?

Ergo5218
02-11-2016, 11:36
W samym opisie jest, że dodaje on obsługę kart wi-fi i nic więcej. Ja dałem sobie spokój.

mateu-sz
03-11-2016, 14:37
W samym opisie jest, że dodaje on obsługę kart wi-fi i nic więcej. Ja dałem sobie spokój.

jesteś pewny ? bo ja widzę coś jeszcze no ale

--- Kolejny post ---

i to nie mało tych zmian

http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_7d_mark_ii.aspx?type=firmware&firmwaredetailid=tcm:125-1465146

Oprogramowanie układowe w wersji 1.1.0 uwzględnia poniższe usprawnienia funkcji i ulepszenia:

1. Dodano obsługę karty Wi-Fi W-E1.
2. Dodano ustawienie umożliwiające włączenie lub wyłączenie automatycznego cofania obiektywu z silnikiem przekładniowym STM*1, gdy obiektyw będzie wysunięty w momencie ustawiania przełącznika zasilania w pozycji [OFF] (Wył.).
*1 Obiektyw EF 40mm f/2.8 STM, EF 50mm f/1.8 STM lub EF-S 24mm f/2.8 STM.

* W powiadomieniu zatytułowanym „Do użytkowników lustrzanek cyfrowych EOS 7D Mark II”, które było publikowane od 25 sierpnia do 8 września, znajdował się błąd dotyczący planowanych funkcji dodatkowych, więc został on poprawiony.
Dane aberracji obiektywu EF-S 18-135mm F3.5-5.6 IS USM nie zostaną dodane podczas przeprowadzania tej aktualizacji oprogramowania układowego. Dane korekcji aberracji obiektywu można zarejestrować w aplikacji EOS Utility w wersji 3.4.30 lub nowszej.

Aktualizacja oprogramowania sprzętowego do wersji 1.1.0 przeznaczona jest dla aparatów z zainstalowanym oprogramowaniem w wersji do 1.0.5. Jeśli zainstalowano już oprogramowanie układowe w wersji 1.1.0, nie trzeba przeprowadzać aktualizacji.

Przed pobraniem oprogramowania układowego aparatu i przeprowadzeniem aktualizacji dokładnie zapoznaj się z instrukcjami.

Uwaga:

(1) Oprogramowania układowego nie można zaktualizować, gdy karta Wi-Fi W-E1 jest umieszczona w aparacie.

(2) Aparaty EOS 7D Mark II z oprogramowaniem układowym w wersji 1.1.0 wymagają najnowszej wersji aplikacji EOS Utility i Camera Connect. Aplikację EOS Utility w wersji 3.5.0 lub nowszej można pobrać z naszej witryny.
Aplikację Camera Connect w wersji 1.3.10 lub nowszej można pobrać z witryny App Store lub Google Play.

* Wersje aplikacji obsługujące oprogramowanie układowe aparatu w wersji 1.1.0
EOS Utility w wersji 3.5.0 lub nowszej
Camera Connect w wersji 1.3.10 lub nowszej

* Aplikacja EOS Utility jest obsługiwana przez następujące systemy operacyjne:
Windows 10 / 8.1 / 7
* Aplikacja Camera Connect jest obsługiwana przez następujące systemy operacyjne:
iOS 8.4 / 9.3, Android 4.1–4.4 / 5.0–5.1 / 6.0

(3) Pobierz najnowszą wersję instrukcji obsługi, która zawiera informacje dotyczące udoskonaleń wprowadzonych w tej aktualizacji oprogramowania układowego.

Pytania i odpowiedzi:
Przygotowanie do aktualizacji oprogramowania:

Windows
1. Po wypakowaniu zawartości skompresowanego pliku (plik .zip) zostanie utworzony folder oprogramowania układowego.

* Wyodrębnienie zawartości pobranego pliku:
Kliknij prawym przyciskiem myszy plik zip i wybierz opcję Extract All (Wyodrębnij wszystko), aby wyodrębnić zawartość pliku.

2. Wyodrębniony folder zawiera oprogramowanie układowe (nazwa pliku: 7D200110.FIR / rozmiar pliku: 31 480 736 bajtów) oraz instrukcje dotyczące aktualizacji oprogramowania układowego (plik PDF w pięciu językach: japońskim, angielskim, francuskim, hiszpańskim i chińskim uproszczonym).

Przed rozpoczęciem operacji aktualizacji oprogramowania układowego należy sprawdzić zawartość pobranego materiału i uważnie zapoznać się z procedurami aktualizacji.

Pyt.: Jakie zmiany wnosi oprogramowanie układowe w wersji 1.1.0?
Odp.: zawarto w nim następujące poprawki:

1. Dodano obsługę karty Wi-Fi W-E1.
2. Dodano ustawienie umożliwiające włączenie lub wyłączenie automatycznego cofania obiektywu z silnikiem przekładniowym STM*1, gdy obiektyw będzie wysunięty w momencie ustawiania przełącznika zasilania w pozycji [OFF] (Wył.).
*1 Obiektyw EF 40mm f/2.8 STM, EF 50mm f/1.8 STM lub EF-S 24mm f/2.8 STM.

(Poniżej znajduje się historia poprzednich aktualizacji oprogramowania układowego).

Pytanie: czy wersja 1.1.0 zawiera poprawki z wcześniejszych wersji oprogramowania układowego?
Odpowiedź: tak — oprogramowanie obejmuje następujące usprawnienia wprowadzone we wcześniejszych wersjach.

Poprawki w wersji 1.0.5 (wcześniejsza):

1. Poprawiono dokładność AF w przypadku użytkowania z obiektywem EF 16-35mm f/2.8L USM lub EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM.
2. Usunięto problem, który w bardzo rzadkich przypadkach powodował, że funkcja „Peripheral illumination correction” (Korekcja jasności brzegów) była stosowana nierównomiernie.
3. Usunięto problem, który powodował, że podczas przeprowadzania aktualizacji oprogramowania układowego obiektywu EF pasek postępu wyświetlany na monitorze LCD mógł zablokować się na wartości 100%, nawet gdy aktualizacja została zakończona.
4. Usunięto błąd przetwarzania związany z sekundowym przeskokiem w przypadku funkcji GPS „Geotag information appended to image” (Dane geoznacznika dołączone do zdjęcia) i „Log data” (Dane dziennika).
5. Usunięto problem, który w bardzo rzadkich przypadkach powodował, że w momencie fotografowania wyświetlany był komunikat „Err 70” lub nie można było zwolnić migawki.

Uwaga:
Po przeprowadzeniu aktualizacji oprogramowania układowego należy ponownie potwierdzić każdą mikroregulację AF, jakiej dokonano dla
obiektywu EF 16-35mm f/2.8 USM lub EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM.

Poprawki w wersji 1.0.4 (wcześniejsza):

1. Usunięto problem powodujący błędne działanie funkcji AF przy ogniskowej około 100 mm w przypadku użytkowania z obiektywem EF 70-200 mm F/2.8L IS II USM.
2. Usunięto problem z trybem AI Servo AF, który w rzadkich przypadkach uniemożliwiał redukcję efektu migotania po włączeniu funkcji redukcji migotania.
3. Usunięto problem powodujący nieprawidłowe odwzorowanie ustawień stylu obrazów w niestandardowym trybie fotografowania (C1/C2/C3).
4. Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach powodował błędny zapis daty/godziny fotografowania w informacjach o obrazie dla pierwszego zdjęcia.
5. Usunięto problem, który w rzadkich przypadkach powodował pojawianie się zakłóceń na obrazach JPEG po zastosowaniu automatycznej korekcji jasności i kontrastu przez funkcję Auto Lighting Optimizer (Automatyczny optymalizator jasności).

Darek L
05-11-2016, 18:38
Kombinowania ciąg dalszy
Zadziałało. Miałem ustawiony tryb zapisu odrębnego 1 karta RAW druga mRAW. Ustawiłem zapis jednokrotny czyli na obu to samo tj RAW. Jakimś cudem zadziałało. Jakimś cudem bo potem wróciłem do zapisu odrębnego i cały czas działa tzn mogę włączyć i wyłączyć. Ale wyświetla mi punkty na zdjęciach zrobionych od tego momentu. Na tych zrobionych wcześniej jest bez zmian. W międzyczasie jeszcze zmienilem af z pojedynczego na punktowy. Ale to też nie miało znaczenia.
Dalej mi to wygląda na błąd oprogramowania

Wracając do Twojego wątku ,mam wciąż problem z wyświetlaniem punktu AF na zrobionych zdjęciach na ekranie LCD .W zakładce mam ustawione na "włącz" ale nie daje to żadnych efektów .Kombinowałem już na wszystkie sposoby .Czy doszedłeś może co było przyczyną zadziałania tej funkcji u Ciebie ?

Darek L
06-11-2016, 01:10
Poszperałem na zagranicznych forach i problem z wyświetlaniem punktu AF został rozwiązany .Dla tych ,którzy męczą się z tym ,jak ja dotychczas podpowiem ,że punkty AF w podglądzie na LCD nie będą wyświetlane jeśli w MENU aparatu zostanie włączona funkcja korygowania dystorsji dla obiektywu .Jeśli Dystorsja zostanie ustawiona w pozycji "WYŁĄCZ" ,przy następnym zdjęciu zobaczymy czerwone punkty AF na wyświetlaczu LCD aparatu ( o ile w 3 zakładce MENU "Wyświetlanie punktu AF ustawimy na WŁĄCZ ).Już myślałem ,że to błąd firmware .Dziwne jest to ,że na str.359 instrukcji nie ma o tym żadnej wzmianki .

aptur
06-11-2016, 09:31
,mam wciąż problem z wyświetlaniem punktu AF na zrobionych zdjęciach na ekranie LCD

Z ciekawości się zapytam do czego ci potrzebna taka funkcja?

Darek L
06-11-2016, 10:12
Kupiłem ostatnio nowy obiektyw i coś nie trafiał z ostrością tam gdzie trzeba .Trzeba było przeprowadzić mikrokalibrację .Z ciekawości szukałem tej funkcji aby spojrzeć ,gdzie w/g aparatu jest punkt ostrości . Wydaje mi się jednak ,że skoro taka funkcja jest w dostępna ,to nie dla jakiegoś widzimisię projektantów i w pewnych warunkach użytkownikom się przydaje .Przyznam ,że zdarza mi się ,gdy robię zdjęcie np. lecącego ptaka(a zdjęcie jest nieostre )sprawdzić gdzie złapałem ostrość . Z drugiej strony jeśli jest w instrukcji napisane ,że ta funkcja jest dostępna a się nie włącza ,to coś jest nie tak .Niezależnie od tego czy jest komuś potrzebna ,czy nie ,powinna działać .Jak widać nawet w tym wątku wcześniej niektórzy szukali rozwiązania problemu ,a na zagranicznych stronach takich ludzi jest bardzo dużo .

ralf
06-11-2016, 11:32
Poszperałem na zagranicznych forach i problem z wyświetlaniem punktu AF został rozwiązany (...) .Dziwne jest to ,że na str.359 instrukcji nie ma o tym żadnej wzmianki .

Jest za to przy temacie korekcji aberracji str 183, ale faktycznie mogłoby być w obu miejscach.
"Ponadto punkty AF nie będą wyświetlane (str. 359) podczas odtwarzania obrazu."

Waldeczek
05-12-2017, 10:54
Witam, widzę że wątek już poszedł w zapomnienie ale jako szczęśliwy posiadacz 7DII mam takie dwie refleksje i czy ktoś może to potwierdzić. 7DII lubi duuuuużo prądu i jasne w miarę nowe szkiełka :)

enkoder
05-12-2017, 11:14
Waldeczek, na pełnej baterii zrobię więcej niż 700 zdjęć z obiektywem EF400mm f/2.8
W ogóle to nie zauważyłem różnicy w ilości wykonanych zdjęć w zależności od obiektywu,
inna sprawa z wbudowaną lampą, ale jej nie używam. Moim zdaniem akumulator jest bardzo wydajny.

RobertON
05-12-2017, 13:33
Witam, widzę że wątek już poszedł w zapomnienie ale jako szczęśliwy posiadacz 7DII mam takie dwie refleksje i czy ktoś może to potwierdzić. 7DII lubi duuuuużo prądu i jasne w miarę nowe szkiełka

He...he nie wiem czy lubi, ale można nim focić nawet starymi szkiełkami.
Fajnie się spisuje nawet Biometar P-Six 2,8/80 z dandelionem.

Co do prądu, nie dostrzegłem aby jakoś dużo więcej "brał" od 5D2 na tej samej baterii, z tym samym szkłem.

Waldeczek
05-12-2017, 15:06
dlaczego piszę że lubi prąd :) jako że wcześniej używałem 40D i tam nie było aż tylu ustawień, po zabawie w menu aparatu znika odrobina prądu :)
co do zdjęć na baterii ori to myślę że około 900 sztuk, dokupiony zamiennik Newell i jest o dziwo lepszy niż ori :)
jeśli chodzi o szkła to w przypadku C70-300 dzieją się czasem jakieś dziwne rzeczy z C24-105 czy C50 1.8 nie ma problemów i jakość jest dużo lepsza co więcej mam T17-50 2.8 i pracuje całkiem nieźle.

--- Kolejny post ---

a jeśli jeszcze ktoś przegląda wątek potrzebuję informacji o ustawieniach do sportu a dokładnie piłka nożna, jakieś patenty czy wypróbowane triki :)

mkamelg
05-12-2017, 23:02
Ustawienia do piłki nożnej? Zajrzyj sobie tutaj:

Śląsk Wrocław vs Widzew Łódź | Dawid Gaszyński (http://gaszynski.pl/dawid_gaszynski/2014/05/12/slask-wroclaw-vs-widzew-lodz/)

Waldeczek
06-12-2017, 08:49
dzięki :)

Yanc
31-03-2018, 20:19

Może to troche późno, ale w 7DII ważne jest aby wyłączyć moduł GPS przed odłożeniem aparatu na półkę. Moduł ten działa cały czas i potrafi baterie zużyć w 3-4 dni. Nie ma to nic wspólnego z procesorem Digic ani z matrycą.

ralf
01-04-2018, 12:57
Ja trafiłem chyba na jakiś uszkodzony bo zdarzyło się, że ładował się kilka godzin a ładowarka nie zaświeciła że naładowany. Ledwo po kilku użyciach aparat mi pokazuje wydajność ładowania na dwie kreski (na 3). Aku Newella nie maja takich problemów.

fuscus666
14-07-2018, 21:59
Cześć.

Czy mój 7dmkII ma zbyt duży pobór prądu?

Na oryginalnym aku robię max ok 450 zdjęć + wiadomo trochę przeglądania fotek na ekraniku.
Na nowych 3 różnych zamiennikach zrobię ok 300-350 zdjęć.

Tak było z C 400/5.6 L, teraz z C 100-400 II jest podobnie albo trochę słabiej mimo stabilizacji.

Moduł GPS mam cały czas wyłączony.
Aparat kupiłem jakoś początkiem roku.

Do sprawdzenia do serwisu?