PDA

Zobacz pełną wersję : BC700 problem z wyświetlaczem.

cohontes
22-09-2014, 16:54
Witam.. dziś postanowiłem wreszcie skorzystać z mojego BC700 po 2 latach nieużywania..
Niestety mam dokładnie taki problem

https://www.youtube.com/watch?v=nxHoNG5O_aQ

Czy ktoś spotkał się z tym?

piast9
22-09-2014, 17:20
Rozkręcałem tę ładowarkę kiedyś. O ile pamiętam (ale to jest tak na 80%) to wyświetlacz kontaktuje z PCB za pomocą "zebra rubber", czyli elastycznych gumek, w których warstwy gumy przewodzącej są naprzemiennie z nieprzewodzącą. Jeśli masz do tego rękę to możesz rozkręcić ładowarkę, zdjąć LCD i oczyścić kontakty na LCD i PCB oraz same zebry wacikiem zamoczonym w izopropanolu i skręcić. Jeśli problemem było kontaktowanie to powinno zadziałać.

O, tu masz linka do producenta zebr, jest obrazek ilustrujący takie połączenie:
Thermal Interface Materials from Fujipoly America | ZEBRA Elastomeric Connectors (http://www.fujipoly.com/usa/products/zebra-elastomeric-connectors/)

jinks
22-09-2014, 18:02
Też kiedyś miałem podobny problem w BC900 (wyświetlacz zwariował i nic nie dało się ustawić). Najpierw próbowałem się skontaktować przez stronę producenta - bez odpowiedzi. Potem sam nie wiem jakim cudem odszukałem sprzedawce na allegro, który mi to sprzedał i powiedział, że naprawi mi to sam. Trochę zabawna sytuacja bo człowiek ze sprzedaży elektroniki, RTV i foto przerzucił się na chińskie zabawki i do końca nie byłem pewien, czy to na pewno od niego kupiłem:) Mineło kilka dni i Zanim wysłałem do naprawy ładowarka sama się naprawiła i działa do tej pory. Już jakieś 3 lata. Może włącz ją na kilka godzin, potem odstaw na jakiś czas i może się wreszcie uruchomi.

Dla potomnych - technoline mimo, że robi świetne ładowarki nie ma serwisu po gwarancji. Naprawiasz sam albo kupujesz nową. Zresztą z tego co widzę to większość małych firm produkujących w Chinach tak robi. Spróbujcie zadzwonić np. do serwisu PENTAGRAM ;)

tryba
22-09-2014, 23:48
Mi przytrafiło się to samo. Oddałem na gwarancji do sklepu i dostałem nówkę. Ciekawe jak długo ta wytrzyma.

cohontes
23-09-2014, 14:28
Niestety nie mam chyba umiejętności. Rozkręciłem, przeczyściłem ale ciągle to samo :( chyba będzie trzeba szukać nowej.

piast9
23-09-2014, 17:09
Jeśli tak to nie to było przyczyną. Może same zebry z jakiegoś powodu zdegradowały albo sam LCD. Jak w trakcie pracy próbujesz ścisnąć czy skręcić samą ładowarkę to zapala się więcej segmentów? Jeśli tak to jednak sprawa kontaktu. Jeśli nie, to padły LCD albo i elektronika, to też niewykluczone.