PDA

Zobacz pełną wersję : Odzyskiwanie danych z karty SD (po nadpisaniu plików)

ptasiara
02-07-2014, 10:04
Witam serdecznie,
w wyniku fatalnej pomyłki* sformatowałam dwie karty z danymi i zapełniłam je nowymi plikami. Czy w takiej sytuacji jest możliwe odzyskanie danych, a raczej historii karty?
Pozdrawiam!

* Byłam przekonana, że zgrałam dane, a na to wygląda, że tylko je przeglądnęłam...

tomphoto
02-07-2014, 11:29
R-Studio, odzyskasz wszystko, nawet po sformatowaniu i nadpisaniu.
Program pozwala na odzyskanie konkretnych formatów w konkretnych przedziałach czasowych, (można zaznaczyć miesiąc np.)

zdebik
02-07-2014, 13:18
Po fizycznym nadpisaniu, prawdopodobnie nie odzyskasz plikow. Jesli to jakies b.wazne foty, mozesz zlecic usluge jakiejs firmie ktora odzyskuje dane. Koszty sa niestety bardzo wyskokie.

KuzynPit
02-07-2014, 14:54
zdebik-odzyskasz... formatowałem karte, za każdym razem jak zgrywałem zdjecia, i raz odzyskałem programem ImageRescue od Lexara zdjęcia sprzed chyba 3 miechów:)

jan pawlak
02-07-2014, 17:42
zdebik-odzyskasz... formatowałem karte, za każdym razem jak zgrywałem zdjecia, i raz odzyskałem programem ImageRescue od Lexara zdjęcia sprzed chyba 3 miechów:)

Zdebik ma rację (niestety).

Na karcie mieści ściśle określona liczna bajtów, standardowe formatowanie (na ogół) usuwa tylko informację gdzie te pliki (ich części) na karcie są a wpisywanie nowych plików po formatowaniu powoduje nadpisywanie na tych "starych".

Teraz wszystko zależy czy nowe pliki już nadpisały stare czy jeszcze nie.
Warto spróbować.

jp

tomphoto
02-07-2014, 18:11
Zdebik ma rację (niestety).

Na karcie mieści ściśle określona liczna bajtów, standardowe formatowanie (na ogół) usuwa tylko informację gdzie te pliki (ich części) na karcie są a wpisywanie nowych plików po formatowaniu powoduje nadpisywanie na tych "starych".

Teraz wszystko zależy czy nowe pliki już nadpisały stare czy jeszcze nie.
Warto spróbować.

jp

bzdura, R-Studio sprawdzone nie jeden raz

zdebik
02-07-2014, 19:05
Ponoc eksperci potrafia odzyskac dane po 10-krotnym low level formacie.

Zwykly, tzw quick format nadpisuje tylko tablice partycji na nowa. Dane nadal sa na nosniku, lecz system je ignoruje. Po zapisaniu pewnie odzyskasz jakies czesci, ale watpie. Niestety wiem z czym to sie je.

Zaden program tu raczej nie pomoze ale mozesz probowac. Pamietaj kazda nieudana proba, to mniejsze szanse na odzyskanie plikow.

tomphoto
02-07-2014, 19:27
ptasiara jak nie dasz rady odezwij się na PW, nie będę się rozpisywał tu o technologiach programach itd.

jan pawlak
02-07-2014, 21:21
bzdura, R-Studio sprawdzone nie jeden raz

Gratuluję wiary, ....... nic nie mam przeciwko wierze, ......

Karta np. 8 GB z zapisanymi plikami, sformatowana i zapisana następnie do pełna 8 GB nowymi plikami.
R-Studio potrafi odzyskać plik ze starego/pierwszego zapisu ?

............ ale raczej pomyśl !

Wszystko zależy czy nowe pliki, wpisane po sformatowaniu nadpisały czy nie nadpisały stare pliki.
Im więcej się zapisze nowych plików (po sformatowaniu) tym mniejsza szansa na odzyskanie starych plików z przed formatowania.

Jeśli po sformatowaniu nie zapisano dużo zdjęć jest duża szansa na odzyskanie (części) starych zdjęć

Procedura jest prosta, po odczytaniu binarnym całej karty wyszukuje się w całym zapisie plików zdjęciowych które maja zdefiniowaną strukturę.

jp

tomphoto
03-07-2014, 07:59
Janie, nie chce mi się dyskutować z Tobą na ten temat. Zacznij używać, nie teoretyzować.

Wszystko zależy czy nowe pliki, wpisane po sformatowaniu nadpisały czy nie nadpisały stare pliki.
Im więcej się zapisze nowych plików (po sformatowaniu) tym mniejsza szansa na odzyskanie starych plików z przed formatowania.

kolejna bzdura

tlustyx
03-07-2014, 08:35
R-Studio, odzyskasz wszystko, nawet po sformatowaniu i nadpisaniu.
...
Czyli na karcie np 8 GB możemy zapisać 16 GB zdjęć. Robimy zdjęcia ile się zmieści potem format i znowu pstrykamy, następnie zgrywamy fotki i programem R-studio odzyskujemy poprzednie, a może by tak ze trzy razy wtedy będzie tego 24 GB :mrgreen:

dr11
03-07-2014, 08:57
Karta to nie dysk. Tu dane zapisywane są w komórkach pamięci w sposób ograniczający użycie tych samych pod rząd. Kontroler w karcie rozrzuca je po obszarze adresowym jak gnojem po polu. Ta losowość powoduje, że odzyskanie danych po formacie i częściowym, nawet wielokrotnym zapisie, jest możliwe. Wiadomo, im mniej danych zostało zapisanych po formacie, tym prawdopodobieństwo odzyskania tych sprzed formatu jest większe.

tomphoto
03-07-2014, 08:57
Z dysku 250GB możesz odzyskać nawet 1T, jeśli masz sprzęt i soft odpowiedni, oraz trochę wiedzy

filemoon
03-07-2014, 12:11
Tomphoto: bredzisz ;).

Jesli karta byla ponownie nadpisana (do pelna) zdjeciami to niewiele odzyskasz. Wiekszosc odzyskanych zdjec bedzie uszkodzona calkowicie lub bedzie miala artefakty.

Ale probowac mozesz :)

Naprawiacz
03-07-2014, 13:25
Z dysku 250GB możesz odzyskać nawet 1T, jeśli masz sprzęt i soft odpowiedni, oraz trochę wiedzy

To po co są firmy odzyskujące za duże pieniądze dane, jak wystarczy darmowy programik i rady forumowicza...?

Cichy
03-07-2014, 13:39

Chyba coś się koledze pomyliło. Z dysku magnetycznego teoretycznie może i tak, ale z karty już nie.

zdebik
03-07-2014, 14:22
Artelis - Odzyskiwanie danych - fakty i mity - Karol Stopka - Internet i Komputery, Software - Oprogramowanie (http://artelis.pl/artykuly/12349/Odzyskiwanie-danych---fakty-i-mity)

Dziekuje, dobranoc.

bajker83
03-07-2014, 15:51
To po co są firmy odzyskujące za duże pieniądze dane, jak wystarczy darmowy programik i rady forumowicza...?
to po co są mechanice itp. skoro możemy sobie to sami naprawić wymienić :roll:
ale wracając do tematu, ostatnio udało mi się odzyskać wszystkie dane z formatowanej kary + część z nadpisanych z ostatniej sesji program ImageRescue

jan pawlak
03-07-2014, 16:46
Janie, nie chce mi się dyskutować z Tobą na ten temat. Zacznij używać, nie teoretyzować.

kolejna bzdura

Normalka, prawie zawsze wiara i nauka/fakty to dwa różne byty.

jp

(najprawdopodobniej) jeszcze Cię na świecie nie było jak już odzyskiwałem dane z 8 calowych dyskietek

Naprawiacz
03-07-2014, 18:24
to po co są mechanice itp. skoro możemy sobie to sami naprawić wymienić :roll:
ale wracając do tematu, ostatnio udało mi się odzyskać wszystkie dane z formatowanej kary + część z nadpisanych z ostatniej sesji program ImageRescue

Mechanicy są dlatego, że na gwarancji to oni muszą naprawiać, a nie użytkownik, który zwykle nawet nie wie o co chodzi.

Co do odzyskiwania, to mowa jest o niemożności odzyskania plików z całkowicie nadpisanej karty wcześniej sformatowanej, nie zaś częściowo nadpisanej.
Jeśli to potrafisz, to zakładaj firmę i rób kasę, bo za takie cuda firmy płacą naprawdę spore pieniądze.

bajker83
03-07-2014, 18:49
Mechanicy są dlatego, że na gwarancji to oni muszą naprawiać, a nie użytkownik, który zwykle nawet nie wie o co chodzi.

Co do odzyskiwania, to mowa jest o niemożności odzyskania plików z całkowicie nadpisanej karty wcześniej sformatowanej, nie zaś częściowo nadpisanej.
Jeśli to potrafisz, to zakładaj firmę i rób kasę, bo za takie cuda firmy płacą naprawdę spore pieniądze.

a wiec widzisz, większość ludzi nie ma pojęcia o takich programach

zdebik
03-07-2014, 18:55

Pojecie moze i maja, ale odzyskanie danych ktore zostaly fizycznie nadpisane jest niemozliwe.

jan pawlak
03-07-2014, 20:37
Pojecie moze i maja, ale odzyskanie danych ktore zostaly fizycznie nadpisane jest niemozliwe.

Ja się z Tobą zgadzam, ale...... obaj jesteśmy małej wiary.
Inni po prostu wierzą ... i to by było na tyle

jp

RobertON
03-07-2014, 22:11
Jestem po mechanice, ale ze skromnego doświadczenia wiem, że praktycznie niemożliwe jest odzyskanie danych, które zostały w nadpisane nawet w jakiejś części
Tu 01010100010, a tam 01010101010 i lipa.

HakunaMatata
05-07-2014, 11:32
Zawsze możesz spróbować DMDE Ten program jest bardzo dobry i może uda się odzyskać niektóre dane.

filemoon
10-07-2014, 11:24
Nie jest problemem odzyskac skasowane dane ktore nie byly nadpisane, (poza ssd z trim) nie jest tez problemem odsyskac fragmenty ktore nie zostaly nadpisane (mamy rawa 30 MB czesc zostanie nadpisana, np 1MB odzyskamy plik z artefaktami (czesc zdjecia bedzie ok czesc zmiszczona) Na dysku magnetycznym jest mozliwe (do jakiegos stopnia) odzyskanie nadpisanych danych. Z dysku SSD (Trim aktywny) bardzo ciezko odzyskac dane. Z kart pamieci nie jest zle o ile sie nie nadpisze :).

Naprawiacz
10-07-2014, 12:08

Bezkrytyczna wiara w darmowe programy widać jest wielka w narodzie...
Zamiast pisać o cudach pomóż odzyskać zdjęcia, a będziesz miał wdzięczność tego człowieka.

af-p
10-07-2014, 14:38
parę dni temu musiałem odzyskać kilka zdjęć ze sformatowanej karty, program R Studio oczywiście je odzyskał a oprócz nich bardzo dużo innych zdjęć m.in. z 2009 roku...

kalatos
10-07-2014, 15:17
Mogę z czystym sumieniem polecić File Scavenger, uratowałem tym programem kilka razy skórę sobie i znajomym z przygodami kartowymi

zdebik
10-07-2014, 15:49
I o czym to swiadczy?

Nastepnym razem zapelnij karte zdjeciami, zformatuj ja i zgraj kilka filmow az ja zapelnisz. Teraz odzyskaj foty... gl&hf.

kalatos
10-07-2014, 15:53
Wszystko zależy od tego ile razy nadpisane, nic nie kosztuje a spróbować można.

zdebik
10-07-2014, 16:40
Nawet trzeba, ale nadpisanych danych nikt nie odzyska.

Bolek02
10-07-2014, 19:15
Formatowanie karty nie usuwa plików tylko rejestr TOC więc odzyskać łatwo.
Jeśli jednak nadpiszesz pliki innymi na full pojemności karty, to raczej zapomnij :(

jan pawlak
10-07-2014, 20:56
Formatowanie karty nie usuwa plików tylko rejestr TOC więc odzyskać łatwo.
Jeśli jednak nadpiszesz pliki innymi na full pojemności karty, to raczej zapomnij :(

ok. ależy jednak usunąć z Twojej wypowiedzi słowo raczej

jp

słowiczek
10-07-2014, 22:16
Zależy też, czy zrobiłaś zwykły format, czy posługiwałaś się narzędziem do formatowania nośników zewnętrznych. Po zwykłym formacie uratujesz pliki. Nadpisanie może uszkodzić niektóre z nich...

kalatos
10-07-2014, 22:21
Dokładnie tak, już się nie chce wypowiadać bo widzę, że wszyscy najmądrzejsi. Często jest tak, że pojedyncze nadpisanie innymi plikami nie powoduje nadpisania wszystkich znajdujących się na karcie plików. Trzeba pamiętać, że sam format to jedynie usunięcie ścieżek alokacji a nie fizyczne usunięcie plików!

jan pawlak
11-07-2014, 06:14
Zależy też, czy zrobiłaś zwykły format, czy posługiwałaś się narzędziem do formatowania nośników zewnętrznych. Po zwykłym formacie uratujesz pliki. Nadpisanie może uszkodzić niektóre z nich...

ok,

Ustalmy jednak, że warunek końcowy :
- karta o pojemności np. 8GB
- z plikami np. zdjęć
- dowolnie (!) sformatowana
- zapisana na nowo do 8GB
nie daje żadnych szans na odzyskanie zdjęć z "poprzedniego" zapisu.

Z drugiej strony :
- karta z zapisanymi zdjęciami
- sformatowana poprzez działanie tylko na Tablicy Alokacji
- zapisana na nowo np. jednym/kilkoma plikami
daje szanse na odzyskanie wielu/wszystkich plików zdjęć z "poprzedniego" zapisu

...i to by było na tyle

jp

kaindox
11-07-2014, 06:36
ok, ustalmy jednak, że :
- karta o pojemności np. 8GB
- z plikami np. zdjęć
- dowolnie (!) sformatowana
- zapisana na nowo do 8GB
nie daje żadnych szans na odzyskanie zdjęć z "poprzedniego" zapisu.

jp
Nie prawda, kiedyś z karty CF 8GB udało mi się odzyskać około 16BG zdjęć więc pochodziły one z kilku "nadpisów"

jan pawlak
11-07-2014, 07:09
Nie prawda, kiedyś z karty CF 8GB udało mi się odzyskać około 16BG zdjęć więc pochodziły one z kilku "nadpisów"

Zastanów się co piszesz !
Na karcie o pojemności 8GB zapisałeś 16 GB zdjęć ?

jp

PS1
..no chyba że było to 16BG :D

PS2
Widziałem kiedyś, że dyskietka o pojemności X była sformatowany tylko do X/2 pojemności.
Tylko w takiej sytuacji możliwe byłoby opisane przez Ciebie zdarzenie

adawro
11-07-2014, 08:04

Obawiam się, że odzyskałeś głównie same nazwy plików. Zawartość prawdopodobnie w połowie była uszkodzona lub zawierała kompletne śmieci. Jedynie ostatnio zapisane pliki mogły zawierać sensowne dane.

kaindox
11-07-2014, 09:29
SAm w to nie wierzyłem i sprawdzałem po kilka razy, jedyna różnica to że pliki Raw zmieniły rozszerzenie na tif

zdebik
11-07-2014, 09:52
@up a ja odpalam win7 na 486.

krisv740
11-07-2014, 12:43
SAm w to nie wierzyłem i sprawdzałem po kilka razy, jedyna różnica to że pliki Raw zmieniły rozszerzenie na tif
A sprobowales zrozumieć różnicę w wielkości plików pomiędzy Raw a tiff?

adawro
11-07-2014, 13:29
Żeby było ciekawiej niektóre programy do odzyskiwania stwierdzają miniatury .jpg zaszyte w RAW-ach jako oddzielne pliki - to też może powodować pozornie większą ilość odzyskanych danych.

kaindox
11-07-2014, 17:03
A sprobowales zrozumieć różnicę w wielkości plików pomiędzy Raw a tiff?
Możesz rozwinąć?

krisv740
11-07-2014, 17:08
Możesz rozwinąć?
Tiff a Raw to zwiększenie wielkości pliku o ponad 100% czasami....

kaindox
11-07-2014, 17:12
Zmieniałem potem z powrotem rozszerzenie na .cr2 i jakoś rozmiar pliku mi się nie zmienił. Po prostu program odzyskujący dane nie znał takiego rozszerzenia jak .cr2 i zapisał pliki jako .tif W jednym jak i drugim przypadku PS nie miał problemów z otwarciem pliku.
Na dodatek pliki .tif odzyskane przez program miały standardową wielkość jaką generował 50D czyli 24MB

Bolek02
11-07-2014, 20:06
Nastąpiło cudowne rozmnożenie plików :) no nieźle kaindox - super sprawa :)

milegal
18-07-2014, 22:58
Drodzy Forumowicze,
Po długiej walce, dzięki programowi R-Studio odzyskałam pliki RAW
niestety wiele z nich jest uszkodzonych- czy istnieje program który je naprawi?
rozmiary plików oraz widoczne miniatury sugerują, że jest co ratować...

z góry dziękuję*za pomoc:)

zdebik
18-07-2014, 23:18
Drodzy Forumowicze,

Uszkodzone pliki zostaly nadpisane. Niestety nie istnieje zaden program lub metoda na naprawienie tych plikow. Chyba, ze w edytorze szesnastokowym dopiszesz sobie co było.

https://canon-board.info/imgimported/2014/07/hxd_1-1.png
źródło (http://www.pawelporwisz.pl/hxd/img/hxd_1.png)

jan pawlak
19-07-2014, 03:31
Drodzy Forumowicze,

...poproś kolegę Kindox, twierdzi że umie

jp

filemoon
23-07-2014, 08:36
milegal

Mozesz sprobowac powyciagac z RAWow podglady o ile nie sa one uszkodzone - zawsze cos ocaleje.

ptasiara
25-07-2014, 13:36
Założyłam wątek i zniknęłam, za co przepraszam.
Próbowałam odzyskać zdjęcia za pomocą różnych programów, ale tylko w wersji demo, i pliki rzeczywiście są widoczne, oczywiście nie wszystkie, ale część owszem. Nie zależy mi na rawach, bo są to zdjęcia czysto dokumentacyjne. Niestety, jako że jest to wersja demo (np. Zero Assumption Recovery, o ile nie przekręciłam nazwy, wg mnie najprzyjaźniejszy) nie da się tych plików zapisać na dysku, a wydawanie kilkuset złotych na licencję, aby jednorazowo z niego skorzystać (kilka kart), nie ma dla mnie sensu.

słowiczek
30-07-2014, 10:55
W większości serwisów komputerowych zapłacisz jednorazowo za usługę mniej niż za licencję, jeżeli zależy ci na zdjęciach.

becekpl
30-07-2014, 11:01
ptasiara wszystkie te programy darmowe tylko znajdują pliki ,za odzyskanie trzeba zapłacić
poszukaj w necie BadCopy Pro a następnie poszukaj w Google klucza do niego
jest
odzyskasz te zdjęcia bez problemu

Żwirek
11-08-2014, 19:12
Tak właściwie większość postów to teoretyzowanie, więc zapytam konkretnie,

czy udało się komuś odzyskać napisane dane z karty SD ?

Usjwo
13-08-2014, 11:18
czy udało się komuś odzyskać napisane dane z karty SD ?

Tak, mnie sie udalo za pmoca programu: recuva.
Karta zostala sformatowana w Canonie, nastepnie w Nikonie, zrobione kilkanascie zdjec Nikonem.
Program odnalazl jeszcze sporo plikow sprzed formatowania Canonem. O ile pamietam chyba program jest za free.

Canonierzysta
13-08-2014, 13:07
Przeczytałem cały wątek.
Zgadzam się z tymi, którzy mówią, że da się odzyskać pliki z nadpisanej karty, bo sam tak robiłem już kilka lat temu odzyskując dane żonki. Da się i naprawdę objętość odzyskanych plików może być większa niż pojemność nośnika. Wszystko w zależności jak "głęboko" kopiemy.
Niestety muszę się zgodzić także z osobami które mówią, że odzyskane pliki w pewnej części są nie do otwarcia zwłaszcza "te starsze"

Nikt natomiast nie wspomniał o systemie plików, a to jest spora różnica zarówno w działaniu jak i możliwościach ( w tym odzyskiwania). Domyślnie mówimy o NTFS zwłaszcza o dyskach twardych. Natomiast zapominamy o FAT który to jest dość powszechnie stosowany w kartach pamięci i pendrive'ach. Tu pojawia się problem gdyż z FAT trudniej odzyskać dane. Rada na przyszłość -> sprawdzić system plików swojej karty pamięci tudzież pendrive'a i ewentualnie sformatować do NTFS.

Szukając programu do odzyskiwania danych dobrze jest zaopatrzyć się w program do konkretnego systemu plików, bo jak wiadomo, jak coś jest do wszystkiego....

Odzyskiwanie danych przez firmy specjalistyczne. Spotkałem się kiedyś z takim odzyskiwaniem. Nie wiem jak oni to zrobili, ale zrobili i to aż za dobrze... wydobyli chyba całą historię plików z pendriva, masakra... domowymi sposobami będzie raczej trudno.

misiek_lublin
13-08-2014, 13:11
A w druga strone: jak formatowac karte aby odzyskanie plikow bylo najtrudniejsze gdy pozbywamy sie jej? Tak wiem, najlepiej fizycznie zniszczyc, ale zakladam ze zbywamy kartr komus innemu.

salas
13-08-2014, 13:21
A w druga strone: jak formatowac karte aby odzyskanie plikow bylo najtrudniejsze gdy pozbywamy sie jej? Tak wiem, najlepiej fizycznie zniszczyc, ale zakladam ze zbywamy kartr komus innemu.

zerowanie
Zerowanie dysk?w i pami?ci flash programem HDDGURU Low Level Format Tool : Hotfix - Portal komputerowy, aktualno?ci, porady (http://www.hotfix.pl/zerowanie-dyskow-i-pamieci-flash-programem-hddguru-low-level-format-tool-a328.htm)

Bolek02
13-08-2014, 17:57
Canonierzysta jak sobie wyobrażasz sformatowanie karty SD na NTFS ? Zakładając, że to możliwe to i tak lustrzanka takiej karty nie zobaczy :)
Poza tym nie bardzo rozumiem jak można odzyskać więcej danych niż opiewa pojemność karty - to dopiero śmiała teoria bez pokrycia. GRATULUJĘ pomysłu.

zdebik
13-08-2014, 18:37
Wiara czyni cuda. A tak na poważnie... wiekszosc osób które "odzyskały" dane nawet nie wie jak taki zapis w teorii wyglada.

Program, ktory nie pozwala odczytac starych danych najnormalniej je nadpisuje - jak w takim razie odzyskujecie te dane (wcześniej nadpisane)?

I tak, pewnie to do recovery guru to nie dotarło ale co tam.

Programy do odzyskiwania danych ignoruja tablice partycji i na "pałę" skanuja każdy sektor. Szukając nagłówków plików które znają. Czasem może łączyć przypadkowe dane które pasują do wzorca. Program taki może nawet użyć tych samych bitów kilkukrotnie, aby dostarczyć userowi jak najwięcej materiału.

Pliki które zostały nadpisane mogą byc po części odzyskane, ale najczęściej lądują w koszu. W najlepszym przypadku odzyskujecie dane, które nie były nadpisane.

Tom77
13-08-2014, 19:00
Nie da się odzyskać pliku który został fizycznie nadpisany. Jeżeli został nadpisany częściowo to go odzyskamy ale będzie uszkodzony. Formatowanie nie nadpisuje, więc pliki można bez problemu odzyskać. Z karty 16 GB odzyskamy 16 GB. Jeżeli odzykaliście więcej to nadwyżka jest uszkodzona na 100%. Często przy odzyskiwaniu dostajemy pliki o dużych rozmiarach, oczywiscie uszkodzone lub pliki w których zgadza się tylko rozmiar i nazwa. To, że ktoś odzyskał zdjęcia z 2009 świadczy tylko o tym że po zrobieniu tych zdjęć nie zapisywał karty do końca i miał szczęście. Odzyskujecie to co nie zostało nadpisane. Jeżeli zapiszecie całą kartę nowymi danymi to nic nie odzyskacie.

adawro
14-08-2014, 09:16
Poza tym nie bardzo rozumiem jak można odzyskać więcej danych niż opiewa pojemność karty
Dlatego, że programy do odzyskiwania jak tylko trafią np na ślady starych katalogów a w nich wpisy do plików które zostały już dawno zostały nadpisane i wskazane dane odczytywać.
W efekcie można uzyskać wielokrotnie więcej danych niż mieści się na karcie. Jest to jednak tylko fałszywa wielkość, gdyż w zdecydowanej większości jest w tych plikach po prostu fragmentaryczna zawartość nowszych danych z nowszych plików, które przypadkowo zapisały się w tych samych obszarach. Efekt ten zna każdy, kto czasem zajmował się na poważnie odzyskiwaniem danych z rozmaitych nośników.

Canonierzysta
14-08-2014, 11:16
jak sobie wyobrażasz sformatowanie karty SD na NTFS ?

Zrobiłem to tak szybko, że nawet nie zdążyłem PrintScreena zrobić ;)

Zakładając, że to możliwe to i tak lustrzanka takiej karty nie zobaczy

Sprawdziłem na idiotkamerze faktycznie nie działa ;)
Sprawdzę jeszcze w domu na CF i na 50D...