Zobacz pełną wersję : Lightroom 4,5 działa co raz lepiej na Linuksie i Wine
Co raz lepiej działa Lightroom pod Linuksem i Wine. Z nową wersją Wine poprawiono wiele błędów, które powodowały, że nie szło uruchomić LR, lub wymagana była kompilacja Wine z patchami i innymi cudakami. Zainstalowałem najnowsze Wine (1.7.1 z PPA) na Linux Mint 16 64bit, zainstalowałem LR i śmiga bez większych problemów. Prędkość działania - wolniej niż natywnie na Win, problem z powolnym przerysowaniem okna podczas skalowania i kilka mniejszych problemów w GUI.
"Krótki" sreencast z mojego uruchomienia LR4 (bo na taki posiadam licencję, trial 5tki też działa) i demo pracy tutaj: Adobe Photoshop Lightroom runing on Linux and Wine !!! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=BmqNx1dEtVM)
Gratuluję:) Pamiętaj, że wine jest dość eksperymentalny. Katalog lightrooma rośnie wraz z czasem i może to stwarzać problemy dla wine. Nawet w natywnym OS LR sprawia problemy natury wydajnościowej (adjustment brush i maskowanie).
Przez długo okres czasu na Linuxie używałem Bibble Pro, a potem przez krótki moment AfterShot Pro (następna Bibble Pro po zakupie przez Corela).
Testowałeś LR w najnowszym Ubuntu 14.04 ?
Do obróbki pojedynczych zdjęć jak na razie nadaje się, do masówki/komerchy jednak jeszcze wciąż za wcześnie, tak jak wspomniałeś - eksperyment. Mam nadzieję dożyć czasów, że na Linuksie będę mógł pracować na równi/tych samych programach co na OS X/Win :)
Nie sprawdzałem na nowym Ubuntu. Wydaje mi się, że prędkość działania LR, to raczej kwestia Wine niż samego distro.
Też kiedyś używałem Bibble, po wykupie przez Corela zapomniałem o nim :)
No widzisz. Bibble było dużo pewniejsze bo działało natywnie. Filozofia Bibble jest trochę inna jak Lightroom. Tam ustawienia nie są w "katalogu" tylko plikach xmp z tego co pamiętam:)
AfterShot nie był taki zły. Nie wiem jak to teraz jest. Ogólnie to było najlepsze oprogramowanie do RAW na Linuxie.
Obecnie najlepszym do RAW programem pod Linuksa jest (moim zdaniem) Darktable. LR jednak najlepiej nadaje się do pracy komercyjnej - szybciej uzyskuje się świetne efekty, gdzie w Darktable trzeba trochę posiedzieć i porzeźbić - dziesiątki narzędzi do pieszczenia zdjęć, w tym kilka do samego odszumiania.
Nie słyszałem o tym programie wcześniej. Swego czasu był też Raw Therapee.
RT jest cały czas, powolutku rozwija się. Spróbuj Darktable darktable | the photo workflow software (http://www.darktable.org) Jest i na Linuksa i na Maka.
Potestuję Darktable na Ubuntu najnowszym w wirtualnej maszynie.
Już tak wsiąkłem w Lightroom'a że nie ma szans na zmianę. Ten program jest wg. mnie lepszy niż mógłby być nawet:)
Już tak wsiąkłem w Lightroom'a że nie ma szans na zmianę. Ten program jest wg. mnie lepszy niż mógłby być nawet:)
Mam podobnie, dlatego też z uporem maniaka próbuję uruchomić go na Linuksie :)
A nie szkoda Ci czasu na proby? W koncu 300 zl na system to nie majatek.…
A nie szkoda Ci czasu na proby? W koncu 300 zl na system to nie majatek.…
Tzn. wg ciebie użytkownicy Linuksa używają go wyłącznie ze skąpstwa?
@scooter
Po pierwsze, mam Windows 8 z zakupionym laptopem, po drugie, gdybym miał kupić osobno Windowsa, to musiałbym wydać nie 300 a 500zł na wersję BOX, ponieważ zakupiony OEM przez zwykłego użytkownika do złożonego kompa nie jest legalny wdłg licencji MS. To a propos cen i tak jak napisał Merde, nie używa się Linuksa ze skąpstwa.
ponieważ zakupiony OEM przez zwykłego użytkownika do złożonego kompa nie jest legalny wdłg licencji MS
Być może nie jest zgodny z licencją, ale jest jak najbardziej legalny!
Zapisy licencji niezgodne z prawem nie są wiążące dla użytkownika.
Dzięki Merde za wyjaśnienie.
Nie chodzilo mi o skapstwo tylko o straty czasu ....
Ja już wolałbym tracić czas niż na Windowsie pracować:) Wszelkim kosztem :)
Ja od niedawna przesiadłem się na Darktable. Fajny jest, choć trzeba się mocno przyzwyczaić co, gdzie i jak działa. Ale ma duże, naprawdę duże możliwości. Ustawienia też przechowuje w plikach xmp.
xmp daje duzo wiecej mozliwosci bo nie ma centralnego katallogu, bazy, ktora rosnie wraz z czasem. Jak przenosisz RAWy to przenosisz tez pliki XMP i po sprawie.
xmp daje duzo wiecej mozliwosci bo nie ma centralnego katallogu, bazy, ktora rosnie wraz z czasem. Jak przenosisz RAWy to przenosisz tez pliki XMP i po sprawie.
Ale równocześnie nie można w nim zapisać wielu innych informacji, których po prostu nie przewidziano.
To sie zawsze moze zmienic:) Dla mnie bylo szokiem jak przesiadlem sie z Bibble Pro (i XMP) na Linuxie na Lightrooma (centralna baza) na OSX. Zupelnie inna filozofia. Pliki xmp bardzo mi pasowaly:)
W LR też można ustawić w catalog settings, aby program przechowywał informacje o obróbce w XMP i plik zostanie zapisany w folderze zdjęcia. Baza w LR (notabene SQLite) została zaprzęgnięta bardziej do funkcji katalogowania zdjęć i sprawnego wyszukiwania zbiorów fotografii np. po keywordsach.
O widzisz. O tym nawet nie wiedzialem. Po prostu od zawsze byl Lightroom katalog i tyle :)
michalab
23-04-2014, 12:40
Ja od niedawna przesiadłem się na Darktable. Fajny jest, choć trzeba się mocno przyzwyczaić co, gdzie i jak działa. Ale ma duże, naprawdę duże możliwości. Ustawienia też przechowuje w plikach xmp.
Ja mam problem z darktable taki, że te duże możliwości są dosyć niskopoziomowe, aby ich sensownie używać, trzeba znać algorytmy. Klasyczny przykład programu, który pozwala zrobić użytkownikowi to co chce, a nie daje prostych rozwiązań konkretnych problemów.
Wg, was Darktable jest lepszy niz komercyjny AfterShot Pro?
Swego czasu jak AfterShot Pro byl jeszcze Bibble Pro - byl to zdecydowanie najlepszy program do rawow.
W darktable można użyć tylko kilku narzędzi z pierdyliarda dostępnych aby uzyskać świetne efekty, ale wpierw trzeba ogarnąć co do czego i z czym - czyli pobawić się wszystkim.
LR daje tylko to, co konieczne aby było dobrze i szybko. DT używam do zabawy nad swoimi pstrykami - dla przyjemności z wyciągania ze zdjęcia czegoś więcej, LR do pracy komercyjnej lub gdy liczy się czas, gdzie 10x niższym nakładem pracy uzyskuję zadowalające mnie efekty.
O AfterShoot nie wypowiem się, bo nie znam.
Jest gdzies opcja w Darktable lub innym zamienniku, taka jak w Lightroom, jak "merge to panorama in Photoshop" ?
Potrzebuje sklejac panoramy z RAWów w wygodny sposob.
Jest gdzies opcja w Darktable lub innym zamienniku, taka jak w Lightroom, jak "merge to panorama in Photoshop" ?
Potrzebuje sklejac panoramy z RAWów w wygodny sposob.
Nie ma.
"Niewygodny" sposób:
1. Możesz złożyć panoramę w Huginie albo w Kolor Autopano.
2. W LR6 bezpośrednio z RAWów składasz pano bez PSa.
Nie ma.
"Niewygodny" sposób:
1. Możesz złożyć panoramę w Huginie albo w Kolor Autopano.
2. W LR6 bezpośrednio z RAWów składasz pano bez PSa.
LR5 tez ma ta opcje? Nie wiem czy to kwestia sprzetu, bo u mnie gdy PS skleja z automatu te zdjecia, to zajmuje to conajmniej 20 minut. Pomijajac czas na wyciaganie detali z raw.
LR5 tez ma ta opcje?
LR 5 nie ma, dopiero od wersji 6 jest możliwość klejenia panoram i montowania HDRów.
Rogo1980
01-02-2016, 02:12
Osobiście nie lubię korzystać z "obcych" programów pod danym systemem. Pod Apple korzystałem z Darktable i Lightrooma, pod Windowsem z Lightrooma, pod Linuxem -znów z Darktable :)
Przyznam się też, że od 3 lat korzystam tylko z Linuxa, a co za tym idzie -z Darktable :)
Jest inny niż LR, wiem, ale niemniej tak samo zaawansowany i skuteczny, a każde oprogramowanie "jest inne". Dla mnie DT się sprawdza lepiej niż LR i już :)