PDA

Zobacz pełną wersję : GPS Bushnell BackTrack D-Tour konwersja pliku z zapisem trasy.

blade-mrn
28-09-2013, 22:39
Witam,
Posiadam lokalizator firmy Bushnell model BackTrack D-Tour Green (360310). Lokalizator działa jak należy i chciałbym go użyci do geotagowania zdjęć. Problem polega na tym iż zapisane przez niego trasy można zobaczyć jedynie za pomocą udostępnianej przez producenta aplikacji BACKTRACK D-TOUR i nie można jej eksportować do żadnego pliku zawierającego dane trasy.
Może ktoś również miał ten problem i znalazł rozwiązanie lub chociaż ma pomysł jak się dobrać do tych danych.
Wygląda na to, że lokalizator zapisuje te informacje w pliku o rozszerzeniu .btk bo pojawia się on po zapisaniu trasy przez urządzenie, a po zgraniu jej do chmury plik ten znika.
Tyle, że sprawdziłem już kilka konwerterów i żaden nie rozpoznał tego formatu.
Będę wdzięczny za pomoc.

michalab
30-09-2013, 10:21
a oglądałeś ten plik .btk może to jakiś format tekstowy (csv, xml, ...)

blade-mrn
30-09-2013, 17:39
Zaglądałem do środka, jest to raczej plik binarny a już na pewno nie xlm bo windowsowy notatnik wyświetla jakieś krzaki. Typu:

R¸†@f†WDff¦?  Ý .%  € `cŹJ@ €zě3@ € `cŹJ@ `{ě3@ € `cŹJ@ Ŕ{ě3@ } *cŹJ@ @}ě3@ € ŕcŹJ@ €ě3@  dŹJ@ ‚ě3@ ‚ @dŹJ@ €„ě3@ ‚ €dŹJ@ ‡ě3@  eŹJ@ Šě3@ } eŹJ@ ŕŠě3@
} @eŹJ@ `Śě3@ € @eŹJ@ @Śě3@  €eŹJ@ Ťě3@
‚ ŔeŹJ@ ŕŹě3@ † ŕeŹJ@ `‘ě3@ … `fŹJ@ *”ě3@ † ŔfŹJ@ €˜ě3@ „ ŕfŹJ@ `™ě3@ „ @gŹJ@ `śě3@ ‚ gŹJ@ `žě3@ ‚ *fŹJ@ Ŕ*ě3@ € €fŹJ@ ˘ě3@ } fŹJ@ ¦ě3@ | fŹJ@ @©ě3@ x ŕeŹJ@ Ŕ¬ě3@ w fŹJ@ `®ě3@ | @fŹJ@ ±ě3@ } `fŹJ@ ŕłě3@ } `fŹJ@ `¶ě3@ z `fŹJ@ €·ě3@ x `fŹJ@ Ŕşě3@ w @fŹJ@

betinus
30-09-2013, 17:51
może spróbuj tego GPSBabel: file format capabilities (http://www.gpsbabel.org/capabilities.html)

na liście są pliki bushnella, co prawda bez rozszerzeń ale może zadziała????

Podejrzewam, że samo zmienienie rozszerzenia na *.gpx czy *.kml nie dało żadnych rezultatów???

blade-mrn
30-09-2013, 18:19
Zmiana rozszerzenia nic nie daje a przynajmniej GeoSetter nie rozpoznaje tego pliku.
Natomiast co do GPSBabel to faktycznie ma na liście bushnell ale jak go zainstalowałem to okazało się, że są tam pliki z innym rozszerzeniem (.trl).
Próbowałem za pomocą tego programu skonwertować polik .btk do innego formatu i nawet wyświetla komunikat, że konwersja przebiegła pomyślnie ale w nowym pliku jest jakaś sieczka której GeoSetter też nie rozpoznaje.

michalab
01-10-2013, 11:31
Zobacz jeszcze jakimś archiwerem (są takie programy, które nie potrzebują rozszerzenia same rozpoznają format - chyba izarc) rozpakować najpierw - może to jest spakowany gpx np.

blade-mrn
02-10-2013, 17:57
Niestety izarc przy próbie otwarcia tego pliku wyświetla komunikat "Nie obsługiwany typ archiwum" więc to chyba nie archiwum.