PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Lightroom 5 i 6

Strony : 1 2 [3]

mysiaty
24-08-2014, 10:07
Może i jest nielegalne, tylko jak by to miało Adobe udowodnić, że nie został on zakupiony w zestawie z aparatem. ;)

Może brak oddzielnego dowodu zakupu na LR ?

andre1978
24-08-2014, 10:34
Może brak oddzielnego dowodu zakupu na LR ?

Na rachunku nie mam informacji, że LR był kupiony w zestawie. Jedynie co może o tym świadczyć to naklejka na opakowaniu, które przecież można wyrzucić.
Dlatego uważam, że jest to martwy zapis, a jak ktoś posiada 6D lub 5DIII to już tym bardziej nie ma się o co martwić, w końcu posiada książeczkę z kluczem do LR.
Jedynie co może być "podejrzane" to właśnie faktura na sam produkt.

Oczywiście, żadnym specem w tej dziedzinie nie jestem.

Merde
24-08-2014, 11:39
Niestety używanie tych wersji sprzedawanych na Allegro (Adobe Lightroom 5 + Premiere Elements) jest nielegalne.
Też chciałem nabyć wer. 5 ale wcześniej się upewniłem. Jakby co to mam to w mailu od Adobe Polska.

A jakiej odpowiedzi spodziewałeś się od bezpośrednio zainteresowanej strony?
To jest analogiczna sprawa jak Windows OEM sprzedawane z myszką - cokolwiek by Microsoft (w przeszłości) nie twierdził - jest legalne. Nawet jeśli nie posiadasz już myszki :-)

To jest umowa pomiędzy Adobe a dystrybutorem, która dla użytkownika końcowego nie jest wiążąca...

jaś
24-08-2014, 14:01
To jest umowa pomiędzy Adobe a dystrybutorem, która dla użytkownika końcowego nie jest wiążąca...
Ta umowa sądząc po aukcjach (tym kto je wystawia) na znanym portalu to nawet dla dystrybutorów i sklepów nie jest wiążąca :mrgreen:

Seb.S
24-08-2014, 18:14
Na rachunku nie mam informacji, że LR był kupiony w zestawie. Jedynie co może o tym świadczyć to naklejka na opakowaniu, które przecież można wyrzucić.
Dlatego uważam, że jest to martwy zapis, a jak ktoś posiada 6D lub 5DIII to już tym bardziej nie ma się o co martwić, w końcu posiada książeczkę z kluczem do LR.
Jedynie co może być "podejrzane" to właśnie faktura na sam produkt.
Oczywiście, żadnym specem w tej dziedzinie nie jestem.

no ok. ale czy jest jakaś wzmianka np . na płycie, że to z tej promocji ?
Może być tak, że zakres kluczy licencyjnych jest do niej przypisany. Oczywiscie wyszło by to w przypadku jakiejś kontroli sprzętu ;)

czyli co nie przejmować się tym co napisało Adobe i kupić ten soft ..byle z fakturą ?

Kurcze no mam rozterkę, bo o ile 500 zł nie mogę dać za wersję BOX to połowę tego już tak..

andre1978
24-08-2014, 22:07
no ok. ale czy jest jakaś wzmianka np . na płycie, że to z tej promocji ?

Tak, jest taka informacja na płycie i na opakowaniu z kluczem " Not to be sold separately"
Dlatego uważam, że zakup na fakturę samego LR w tej wersji nie jest dobrym pomysłem. Płacisz połowę i jeszcze do tego chcesz VAT odzyskać ;)

Seb.S
24-08-2014, 22:43
Tak, jest taka informacja na płycie i na opakowaniu z kluczem " Not to be sold separately"
Dlatego uważam, że zakup na fakturę samego LR w tej wersji nie jest dobrym pomysłem. Płacisz połowę i jeszcze do tego chcesz VAT odzyskać
No ok, nie może być sprzedawany osobno ...ale osobno z Premiere Elements czy z Canonem ? ;)

Nie chcę odliczac vatu, chcę miec dowód zakupu i chce kupić komplet Adobe Lightroom 5 + Premiere Elements.

allxages
24-08-2014, 22:44
Bry,

chciałem zapytać o optymalne ustawienia LR pod Retiną. Mam wrażenie, że mam coś nie tak z ustawieniami odpowiedzialnymi za podglądy, a szybkie googlanie wykazuje dodatkowy problem.

Po kolei. W trakcie pracy w LR5 korzystam albo z Retiny 13" w rozdzielczości 1680x1050, natomiast same zdjęcia są pokazywane w maksymalnej rozdzielczości czyli 2560x1600. Dodatkowo korzystam czasami z monitora zewnętrznęgo 1920x1200.

Jak najlepiej ustawić Standard Preview Size? Wiem, że powinno być jak najmniejsze, ale nie mniejsze niż nominalna rozdzielczość na długim boku. Tylko teraz nie wiem, która rozdzielczość jest właściwa. Patrząc, że pracuję zarówno na LCD jak i Retina to 1920 > 1680, natomiast jeżeli zdjęcia są wyświetlane z pełną rozdzielczością to znaczy, że powinno być ustawione nie mniej niż 2560.
Dobrze to rozumiem?

A zatem przy użyciu Retiny (zarówno dla 13" jak i 15") optymalnie będzie ustawić standard preview na 2880 px.
Proszę o potwierdzenie lub zaprzeczenie.

EDIT: Na zagranicznym forum przeczytałem też, że należy uzywać ustawienia "Best for display" (w co nie wierzę), ponieważ wtedy zdjęcia są wyświetlone w poprawnej rozdzielczości. W przeciwnym wypadku LR przy każdym przełączeniu zdjęcia od nowa generuje podglądu mimo, że teoretycznie już je posiada. Ktoś się z tym spotkał? Bo średnio w to wierzę.

Generalnie próbuję przyśpieszyć trochę LR, bo lubi się zamulić, a korzystam z i7 2.8GHz (dual-core) + 16GB 1660MHz DDR3 + 1TB SSD PCI-Express więc spoedziwałbym się bardziej sesnowniejszej pracy (choć szkoda, że tylko 2 cory są). Katalog zawiera 20 tysięcy zdjęć, ani dużo, ani mało raczej. Zresztą pracuję także na katalogu co ma 1000 zdjęć i jakiejś ogromnej poprawy nie widzę. Póki co myślę, że problemem rzeczywiście mogłoby być, że miałem ustawione 2560 zamiast 2880 i mimo wygenerowania podgląd, były one na nowo generowane za każdym razem ponieważ były za małe...

TheMan
25-08-2014, 09:46
Podepnę się również ze swoim pytaniem, była już poruszana kwestia odkupywania Lightrooma od osób, które dostały go w zestawie ze sprzętem, mnie natomiast mocno zastanawiają aukcje na Allegro, gdzie LR sprzedawany jest za ok. 300 zł. W opisie aukcji nie ma informacji czy pochodzi on z zestawu czy może to niezależne wydanie, a może.. jakieś oszustwo? Tak czy inaczej, cena standardowa w większości sklepów to ok. 500 zł, na Allegro są już od 300 zł, trochę to wygląda podejrzanie, dlatego chciałem zaczerpnąć Waszej opinii.

Pozdrawiam

misiek_lublin
25-08-2014, 10:26
Te tansze to licencja dla uczniow / studentow.

TheMan
25-08-2014, 10:32
Te tansze to licencja dla uczniow / studentow.

Tylko właśnie autor aukcji zaznacza, że jest to wersja pełna, komercyjna i nie jest edukacyjna. Za to wersja OEM.

misiek_lublin
25-08-2014, 10:39
Owszem, nie zwrocilem uwagi na wszystkie aukcje. To nie budzi mojego zaufania: Adobe Photoshop Lightroom 5 Win/Mac CD+KEY 24/7 (4524486451) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-win-mac-cd-key-24-7-i4524486451.html)
Natomiast tu: Adobe Lightroom 5 ENG WIN/MAC BOX Student Edition (4509510738) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-lightroom-5-eng-win-mac-box-student-edition-i4509510738.html) jest wyraznie napisane ze to wersja student i pudelkowa, w dodatku sklep stacjonarny 'znam z widzenia' z mojego miasta.

TheMan
25-08-2014, 10:42
Owszem, nie zwrocilem uwagi na wszystkie aukcje. To nie budzi mojego zaufania: Adobe Photoshop Lightroom 5 Win/Mac CD+KEY 24/7 (4524486451) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-win-mac-cd-key-24-7-i4524486451.html)
Natomiast tu: Adobe Lightroom 5 ENG WIN/MAC BOX Student Edition (4509510738) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/adobe-lightroom-5-eng-win-mac-box-student-edition-i4509510738.html) jest wyraznie napisane ze to wersja student i pudelkowa, w dodatku sklep stacjonarny 'znam z widzenia' z mojego miasta.

Właśnie tę miałem na myśli, podejrzanie niska cena, myślę że nie warto ryzykować i lepiej kupić normalne pudełko, w normalnym sklepie. Dziękuję za opinię.

Soowa
25-08-2014, 12:53
Dzięki za wszystkie odpowiedzi - wstrzymam się chwilę, odłożę pieniądze i kupię wersję pudełkową za 'normalną' cenę :)

rapala
02-09-2014, 07:55
Witam, za kilka dni planuję wymianę dysku na SDD co wiąże się z postawieniem systemu od nowa i mam kilka pytać.
1.Jak najłatwiej przenieść zdjęcia z wszystkimi ustawieniami obróbki? Zdjęcia mam zapisane w RAW + plik XMP
2. Czy przy wymianie dysku potrzebna jest jakaś dezaktywacja LR ,chodzi mi o to aby później nie mieć jakiś problemow z aktywacją klucza.
Z góry dziękuję za pomoc.

blackninja
04-09-2014, 23:50
1. Zrób kopię catalogu. Potem go wczytasz wskażesz gdzie ą pliki raw wraz z ich xmp i wszystko ładnie wróci do stanu wyjściowego.
2. Niczego nie musisz dezaktywować.

Dodatkowo możesz sobie hurtowo skopiować pędzle,p resety i inne takie. W Win7 są w następujących lokalizacjach:

1. Presety - C:\Users\Nazwa_konta\AppData\Roaming\Adobe\Lightro om\Develop Presets
2. Pędzle - C:\Users\Nazwa_konta\AppData\Roaming\Adobe\Lightro om\Local Adjustment Presets
3. Znaki wodne - C:\Users\Nazwa_konta\AppData\Roaming\Adobe\Lightro om\Watermarks
4. Szablony www - C:\Users\Nazwa_konta\AppData\Roaming\Adobe\Lightro om\Web Templates
5. Znaczniki meta - C:\Users\Nazwa_konta\AppData\Roaming\Adobe\Lightro om\Metadata Presets
6. Profile - C:\Users\Nazwa_konta\AppData\Roaming\Adobe\CameraR aw\CameraProfiles

rapala
05-09-2014, 08:22
Dzięki za odpowiedź ,jutro biorę się za zmianę dysku choć nie lubię takich zmian bo jak znam życie to coś zdechnie...Ale jak już się zakupiło to mus.

jinks
05-09-2014, 13:40
Mam pytanko odnośnie pakietu LR5+premiere elements dodawanego do canona 6d. Nie potrzebuję LR i chciałbym go sprzedać/dać komuś zostawiając sobie tylko program do obróbki filmów. Czy te programy mają oddzielne licencje, czy jest 1 klucz do obu? Wiem, że pytanie trochę dziwnie-smieszne :D, ale jeśli będę chciał jednak sprzedać to nie chciałem tego rozpakowywać.

banan82
05-09-2014, 13:54
W takich przypadkach to sa dwie osobne licencje. Dwa rozne programy.
Tak bylo np. w bandlu Elements + Premiere.

quail
06-09-2014, 20:25
Witam, za kilka dni planuję wymianę dysku na SDD co wiąże się z postawieniem systemu od nowa i mam kilka pytać.

Niekoniecznie musisz stawiać wszystko od zera. Ja taką przesiadkę zrobiłem bez reinstalacji czegokolwiek. Jest masa softu który zrobi obraz dysku systemowego na innym dysku, chociażby darmowy clonezilla.

Marcins723
08-09-2014, 20:49
Witam serdecznie. Jestem tu nowy a generalnie piszę w imieniu mojej żony :-). Ma problem z LR dosyć nietypowy. Nie wiem dlaczego ale od czasu do czasu po zamknięciu LR i ponownym otwieraniu program wymaga wpisania ponownie klucza ilcencyjnego. Mało tego wszystkie poprzednie ustawienia giną :-(. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam. Marcins723

McMelassa
09-09-2014, 06:30
Jaki system operacyjny?

dusiowa
18-09-2014, 11:35
Przychodzę z prośbą o pomoc.
W LR wyskoczył mi taki komunikat i program nie chce się otworzyć: "nie można otworzyć pliku w bibliotece LR, dlatego, że jest już otwarty w innej wersji LR" pod komunikatem mogę swybrać inną lub nową bibliotekę, tylko jak stworzyć nową - po kliknięciu program karze wybrać plik z dysków.

offca86
20-11-2014, 01:15
Panowie dzisiaj zaktualizowałem LR do wersji 5.7 czy ktoś posiada spolszczenie działające z tą wersją?

iza73
20-11-2014, 08:30
Znając życie, to spolszczenie dla wersji 5 będzie działać.

banan82
20-11-2014, 10:56
Spolszczenie tylko komplikuje poruszanie sie po programie. Pewnych programow sie po prostu nie spolszcza i tyle!

Druga opcja to do ksiazek z angielskim i uczymy sie - EDIT -> Edycja, FILE -> Plik :)

Merde
20-11-2014, 11:39
Druga opcja to do ksiazek z angielskim i uczymy sie - EDIT -> Edycja, FILE -> Plik :)
Dithering -> ....?

banan82
20-11-2014, 11:47
Zeby podtrzymac swoja teorie ze pewnych interfejsow lepiej nie spolszczac, podam przyklad AutoCADa. Program ten w polskiej wersji jest po prostu koszmarny. Sa tam takie slowa i polecenia, o ktorych wczesniej wiekszosc ludzi nie slyszala. Po angielsku brzmi to po prostu naturalnie.

Nie wszystko da sie dobrze przetlumaczyc.

Dithering zawsze mozna sobie wygooglac:) Nie wszystkich funkcji potrzeba do codziennej pracy gdzie flagujesz, kopiujesz metadane, eksportujesz itp itd.

akustyk
20-11-2014, 11:52
Dithering -> ....?

wedlug wikipedii:
Dithering (grafika komputerowa) – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dithering_(grafika_komputerowa))

polskie okreslenia: rozsiewanie / rozpraszanie.

jesli dobrze pamietam moje kontakty ze spolszczanymi Photoshopami, wytyczne Wimal-u (dystrybutora i zleceniodawcy tlumaczen Adobe'a) sa takie,
zeby tlumaczyc wszystko na polszczyzne, nawet jesli docelowe terminy nie sa powszechnie stosowane. wiec tutaj byloby: Rozsiewanie.
chociaz to moze tez nie byc kwestia Wimalu, tylko samego Adobe'a, bo np. niemiecki Lightroom tez z kazdego kata, od A do Z, przemawia jezykiem
Goethego.

nie upieram sie, ze to sa szczesliwe wytyczne, bo znam wiele osob, ktore spolszczen (czy zniemczen) wlasnie dlatego unikaja, ze przez nadmiar lokalizacji
nie wiadomo kompletnie o co chodzi. zwlaszcza w firmach miedzynarodowych takie jezykowe dewiacje sa czesto z gory banowane ;)

plusem dodatnim jest to, ze w przypadku Adobe'a te lokalizacje nie dewastuja kompatybilnosci. Microsoft (ktory de facto jest mniej uparty w kwestiach
forsowania polszczyzny) zrobil cos cudownego w Office, gdzie taki Visual Basic jest lokalizowany, wskutek czego w arkuszu Excella z wersji angielskiej
nie dzialaja makra, jesli sie go otworzy w polskiej ;)

crazy
20-11-2014, 12:03
Tak sie zastanawiam po co komu do tego softu spolszczenie po drugie spolszczenie działa bez problemu zarówno z wersji 4 jak i 5 :)

Merde
20-11-2014, 12:03
wedlug wikipedii:
Dithering (grafika komputerowa) – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Dithering_(grafika_komputerowa))

polskie okreslenia: rozsiewanie / rozpraszanie.

Spotkałem się jeszcze z jednym, równie durnie brzmiącym: roztrząsanie.
Z takich tłumaczeń można się jedynie natrząsać :-)

Też wolę "w oryginale".
Nie jestem jednak wrogiem lokalizacji - niech sobie ona będzie, jeśli ktoś jej potrzebuje. Ale niech, do ciężkiej cholery, da się ją wyłączyć.

banan82
20-11-2014, 12:12
Też wolę "w oryginale".
Nie jestem jednak wrogiem lokalizacji - niech sobie ona będzie, jeśli ktoś jej potrzebuje. Ale niech, do ciężkiej cholery, da się ją wyłączyć.

Amen to that brother!

iza73
20-11-2014, 12:15
Spolszczenie tylko komplikuje poruszanie sie po programie. Pewnych programow sie po prostu nie spolszcza i tyle!

A dlaczego nie ?
Mieszkam w polsce i używam programów które komunikują się ze mna w jezyku oczystym. Jak jest spolszczenie to dlaczego go nie używać.
Co masz takiego koszmarnego w LR w spolszczeniu ?
To co mówisz było dawnooooo temuuuuu jak Photoshop w wersji pirackiej był tylko w wersji angielskiej.
Jak się pokazała wersja polska to wszyscy narzekali a teraz używają, jak kolega mieszka poza granicami to niech używa sobie wersji GB.

akustyk
20-11-2014, 12:25
A dlaczego nie ?
Mieszkam w polsce i używam programów które komunikują się ze mna w jezyku oczystym. Jak jest spolszczenie to dlaczego go nie używać.

technicznie rzecz biorac: w Polsce ;)

Co masz takiego koszmarnego w LR w spolszczeniu ?

jesli sie jest przyzwyczajonym do programow i ksiazek/dokumentacji po angielsku: wszystko. nie wiadomo kompletnie czego program chce.

od lat mam wszystkie komorki czy aparaty od poczatku ustawione na angielski. jak biore w reke urzadzenie przestawione na inny jezyk (ktory
moge sobie nawet znac, albo chociaz w kwestii podstawowej rozumiec), to potrzebuje zauwazalnie wiecej czasu, zeby sie nim poslugiwac.
i to jest najwiekszy mankament...

Jak się pokazała wersja polska to wszyscy narzekali a teraz używają, jak kolega mieszka poza granicami to niech używa sobie wersji GB.
no wlasnie, jak pisalem, znam mnostwo osob, ktore celowo wybieraja wersje angielska, mimo istnienia zlokalizowanej. a w miedzynarodowych
firmach nierzadko ten wybor juz ktos za te osoby zrobil, bo inaczej by ludzie kota dostali siedzac pol dnia w internetowych slownikach, zeby
znalezc, ze "Enviar" to po angielsku "Send" a wiec potem po polsku "Wyslij"...

banan82
20-11-2014, 12:26
Powiem ci ze programy specjalistyczne, inzynierskie itp itd sa najlatwiejsze do uzytkowania w jezyku angielskim. Angielski ma to do siebie ze jest niejako "uproszczony" w stosunku do rozbudowanego polskiego.

Wiekszosc techcznego softu w Polsce nie powstala i tlumaczenia niektorych rzeczy, sa nieraz komiczne wrecz.

Kwestia jest tez taka ze dla osob ktore od lat maja w glowie wykute File/Open itp itd. ciezko sie przestawic na Plik/Otworz. Ja to tak widze.

Merde
20-11-2014, 12:40
A dlaczego nie ?

1. Stary wyga: bo używał zawsze wersji angielskich i ma głęboko zakorzenione nazewnictwo angielskie
2. Świeżak: bo uczy się z tutoriali, a te w większości są w języku angielskim i nie trzeba się zastanawiać "jak to do diabła będzie się nazywało w mojej wersji?"

iza73
20-11-2014, 13:29
Oj Panowie, rozumiem angielski w np. FreeBSD na którym mam serwer ale polskie czcionki się przydaja :)
Skoro można mieć polską wesję programu graficznego to dlaczego nie ?
Używam LR praktycznie od jego powstania i jak sie ukazało spolszczenie to sobie zainstalowałam. CS4 też mam po polsku i napewno nie ze względu na tutki.
Co do programów CAD, no nie przesadzajmy i nie porównywujmy do LR który jest prosty jak konstrukcja cepa choć potrafi zadziwić.

banan82
20-11-2014, 13:56
Polski techniczny brzmi komicznie. Nasz jezyk jest przesadnie skomplikowany czasami. Dlatego po angielsku jest przejrzyscie itp.

Ciekawe czy sa polskie odpowiedniki komend terminala we FreeBSD? Sproboj takiego "pinga" przetlumaczyc itp.

Angielsku tutaj po prostu "fits better".

iza73
20-11-2014, 14:29
Polski techniczny brzmi komicznie.
Nie przesadzajmy, jak narazie na politechnice wykłady sa po polsku.
Co do komend terminala, to całkiem co innego niż LR czy inny program graficzny.
Ale np. we FreeBSD na konsoli #mc jest z polska czcionką i znakami co przydaje się do edycji np. strony www z poziomu serwera.
Pamiętam głupią modę nie używania polskich znaków przy pisaniu maili, na forach i tłumaczenie - bo się przyzwyczaiłem do nie używania polskich znaków jak zaczynałem.
Takie szpanowanie jak to ja długo pracuję przy komputerach.

akustyk
20-11-2014, 14:32
Ciekawe czy sa polskie odpowiedniki komend terminala we FreeBSD? Sproboj takiego "pinga" przetlumaczyc itp.
ale czemu tlumaczyc?

Mike named it after the sound that sonar makes, since its methodology is similar to sonar's echo location.
za: http://en.wikipedia.org/wiki/Ping_(networking_utility)

po polsku tez mozna powiedziec, ze dzwiek brzmi jak "ping". zreszta jest to slowo dopuszczone w jezyku polskim, z pelna przynalezna odmiana:
http://sjp.pl/ping

zreszta, w tlumaczeniach technicznych (do ktorych zalicza sie oprogramowanie*!) pozostawia sie oryginalne polecenia tam, gdzie nie ma wersji tlumaczonej. regula jest tylko uzupelnienie zdania o rzeczownik okreslajacy to, czego nazwa angielska dotyczy, wiec:
- pakiet biurowy Office (nie: "Office")
- kliknac polecenie "Commence" (a nie tylko "kliknac Commence" czy "kliknac Rozpocznij", zwracam uwage na oryginalna nazwe polecenia w cudzyslowiu!)
- zainstalowac program Adobe Photoshop (a nie "zainstalowac Photoshopa" :D )

w dobrym tlumaczeniu technicznym jest to oczywiste i naturalne, nie ma problemu z czytaniem ani z nienaturalnoscia jezyka.

* - oprogramowanie, a wiec po polsku nie software!

Polski techniczny brzmi komicznie. Nasz jezyk jest przesadnie skomplikowany czasami. Dlatego po angielsku jest przejrzyscie itp.

jesli porownujemy angielski do tlumaczenia z angielskiego, to na pewno bedzie sie wydawac bardziej skomplikowanie. ale jest to "a u was bija Murzynow".

sa przypadki, gdzie brak morfologii i przyimkow robia z angielskiego totalna masakre. polskie: Podrzedny System Rozliczen Rachunkowych dla Glownej Ksiegi Dochodow jest dosc logiczne (pomijajac zlozonosc), ale jak wezmiesz oryginal: Main Income Book Secondary Accounting Settlement System, to nie ma bata.

przyklad oczywiscie jest ekstremalny, choc nie wyssany z palca (robilem tego typu akrobacje przy tlumaczeniach instrukcji do jakichs programow Oracle). ale i w prostszych dokumentach technicznych tego typu zboczenia sie zdarzaja. w polskim to samo da sie wyrazic duzo sensowniej...

Merde
20-11-2014, 14:52
Ale np. we FreeBSD na konsoli #mc jest z polska czcionką i znakami co przydaje się do edycji np. strony www z poziomu serwera.

Koleżanko, nie mieszaj lokalizacji z możliwością używania polskich znaków diakrytycznych.
To są dwie zupełnie nie związane ze sobą sprawy.

Tu chodzi wyłącznie o to, że niektóre terminy są trudno przetłumaczalne, albo tłumaczenie brzmi debilnie. Np. feather - piórko (Lr/ACR - winieta), plasterki itp. dziwolągi.
Lepiej zostawić po angielsku, gdzie wiadomo o co chodzi, niż potem zgadywać co tłumocz miał na myśli.

akustyk
20-11-2014, 14:59
Lepiej zostawić po angielsku, gdzie wiadomo o co chodzi, niż potem zgadywać co tłumocz miał na myśli.

no wlasnie nie. zasady tlumaczen oprogramowania sa takie, ze opcje tlumaczy sie w calosci, nie wybiorczo.
a jak ktos nie chce sie uczyc odpowiednikow po polsku to zamawia program w wersji jezykowej, ktora zna. dla mnie zrozumiale, sam nie mam na to najmniejszej checi...

Merde
20-11-2014, 15:15
no wlasnie nie. zasady tlumaczen oprogramowania sa takie, ze opcje tlumaczy sie w calosci, nie wybiorczo.

Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem: zostawić W CAŁOŚCI po angielsku. Tłumaczenie wybiórcze jest jeszcze gorsze niż całościowe z potworkami słownymi.

akustyk
20-11-2014, 15:22
Być może nieprecyzyjnie się wyraziłem: zostawić W CAŁOŚCI po angielsku.
w calosci po angielsku masz wersje EN.

Tłumaczenie wybiórcze jest jeszcze gorsze niż całościowe z potworkami słownymi.
dlatego wlasnie wersja PL jest z tlumaczeniem najlepszym mozliwym, tj. calosciowym.

ja wiem, ze nie zawsze ma sie wolny wybor co do wersji jezykowych, sam mam laptopa z kompletem oprogramowania po niderlandzku,
gdzie moglem miec alternatywnie, zdacydowanie preferowany, angielski. ale zaleta jest taka, ze wiem co zrobic jak instrukcja mowi:
odpalic Verkenner albo kliknac Configuratiescherm ;)

Merde
20-11-2014, 15:28
w calosci po angielsku masz wersje EN.
Tak. W przypadku softu Adobe w Polsce - za dodatkową opłatą.
Pod tym względem Adobe nie dogoniło jeszcze Amigi (kto używał, ten pamięta jak to było rozwiązane).

offca86
20-11-2014, 20:54
ale się dyskusja rozkręciła :) jeśli chodzi naukę języka tak jak pisał banan to nie powiem przydałaby się, nauki nigdy za wiele, uwielbiam język angielski, po kilkuletnie pracy w Angli wydaje mi się że bez problemu komunikuję się w tym języku, jednak teraz mieszkam w Polsce i to tego języka ojczystego wolę używać ale skoro tak to ok na pewno poradzę sobie z angielskim hehe

banan82
21-11-2014, 11:34
Dyskusje mozna podsumowac w ten sposob - kazdy uzywa tego co mu wygodniejsze. To kwestia przyzwyczajenia, pewnych nawykow itp.

Nie mamy odpowiedzi na pytanie czy lepiej uzywa sie programu po polsku czy oryginalu po angielsku bo takiej nie mozna uzyskac.

Nie mam polskich znakow bo pisze z komputera brytyjskiego w pracy - wole nie mieszac z klawiaturami na windzie:)

rafi22
22-11-2014, 12:41
Chciałbym się zapytać Was, jak mam postępować z Ligtroom. Dodam od razu, że ja nie używam i nie znam tego programu (obsługuje go tylko moja żona). Kupiłem go i zainstalowałem kiedyś na starym kompie. Obecnie kupiłem nowego kompa i teraz pytania:
1. z tego co wiem można Lightroom zainstalować na dwóch kompach, pod warunkiem, że nie będzie się równocześnie użytkować. W takim razie mogę zainstalować na nowym kompie. A czy jednak jest sposób, aby przenieś go na nowy komp bez wykorzystania tej "drugiej licencji"???
2. w jaki łatwy sposób przenieś te wszystkie zdjęcia (biblioteki i cokolwiek innego powinienem) do nowego kompa?
3. w jaki sposób mam ustawić Lightroma, odnośnie użytkowania dysków. Mam dysk SSD na którym jest zainstalowany system (Windows 7 64-bit) i 2GB talerzowy dysk na dane.
Proszę mi wybaczyć, jeżeli dla kogoś to są głupie pytania, ale podkreślam nie znam tego programu.

J.J.
22-11-2014, 16:33
Trzeba jeszcze pamiętać, że jednak zdecydowana większość Polaków nie zna angielskiego, i każde spolszczenie będzie dużym ułatwieniem.

dentharg
25-11-2014, 13:33
rafi22 - ja robię tak, że zdjęcia trzymam na HDD, posegregowane w podkatalogach. Ale sam katalog Lightrooma mam na szybkim SSD. W połączeniu z jego ficzerem smart preview, która pozwala Ci oglądać zdjęcia/edytować nawet z odłączonym HDD działa to świetnie. Szybka obróbka/przeglądanie (bo z SSD), a duże dane (RAWy) na HDD.

banan82
25-11-2014, 13:58
rafi22 - ja robię tak, że zdjęcia trzymam na HDD, posegregowane w podkatalogach. Ale sam katalog Lightrooma mam na szybkim SSD. W połączeniu z jego ficzerem smart preview, która pozwala Ci oglądać zdjęcia/edytować nawet z odłączonym HDD działa to świetnie. Szybka obróbka/przeglądanie (bo z SSD), a duże dane (RAWy) na HDD.

Mam dokladnie tak samo. Mam 2 laptopy i na jednym znajduje sie glowny katalog LR. Jest on na SSD. RAWy sa na zewnetrznym dysku.
Drugi laptop jest na wyjazdy/wycieczki. Wtedy tworze osobny katalog na nim, na dysk wewnetrznym (ssd), RAWy sa na zewnetrznym USB a tworze smart preview. Wtedy mozna szybko pracowac na laptopie i obrabiac (np. lecac w samolocie:) ).

Po powrocie do domu importuje ten katalog do glownego katalogu na pierwszym laptopie i mam wszystko w glownym katalogu.

Mimo wszystko troche to zawile ale daje efekty.

mwitek
27-11-2014, 00:17
Chciałbym to zrozumieć i samemu zacząć stosować.

A powiedzcie proszę, jak zmienię lokalizację rawow, to jak mam to powiedzieć lightroomowi? Nie chce stracić "obróbki " a do tego jeszcze czeka mnie reinstal systemu, ale o tym to czytałem że wystarczy sobie skopiować katalog lr i potem wrzucić go spowrotem.

Szank
27-11-2014, 12:11
Chciałbym to zrozumieć i samemu zacząć stosować.

A powiedzcie proszę, jak zmienię lokalizację rawow, to jak mam to powiedzieć lightroomowi? Nie chce stracić "obróbki " a do tego jeszcze czeka mnie reinstal systemu, ale o tym to czytałem że wystarczy sobie skopiować katalog lr i potem wrzucić go spowrotem.

1. Jezeli przeniesiesz folder z rawami w inne miejsce, to po odpaleniu LR w lewym panelu nawygacyjnym bedzie on wyszarzony. Musisz na niego kliknac prawym przyciskiem myszy i wybrac opcje "znajdz katalog". Jestem w pracy i niestety nie moge sprawdzic jak dodkladnie to sie nazywa.

2. Po reinstallce, jezeli katalog LR i rawy byly na innej partycji, to instalujesz LR, otwierasz swoj stary katalog i wszystko gra. Jak czyscisz partycje z katalogiem /Rawami, to musisz je skopiowac ale procedura jest taka sama

3. Mozesz tez wybrac wszystkie zdjecia w swoim katalogu i zapisac przepisy na obrobke w plikach .xmp ( zaznaczasz pliki i wciskasz Ctrl+S) o ile sie nie myle.
Jak stracisz katalog, to mozesz odzyskac ustawienia z plikow .xmp. Lr zapyta sie co chcesz z nimi zrobic, nadpisac ustawienia z katalogu czy zignorowac.

tomfoot
30-11-2014, 17:31
Panie i Panowie,
czy ktoś może dysponuje jakimś sznurkiem do spolszczenia LR w wersji 5.7 ??
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
T

rafi22
03-12-2014, 19:43
Panie i Panowie,
czy ktoś może dysponuje jakimś sznurkiem do spolszczenia LR w wersji 5.7 ??
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
T
W poście #486 masz opis jak zrobić spolszczenie. Działa u mnie w wersji 5.7

tomfoot
03-12-2014, 22:29
W poście #486 masz opis jak zrobić spolszczenie. Działa u mnie w wersji 5.7

Tak, wiem. Myślałem, ze po aktualizacji potrzebna jest jakaś nowa wersja. Tez potwierdzam, ze działa z 5.7.
Niemniej dzięki za odp.

mwitek
04-12-2014, 13:53
Dzięki szank wszystko się udało.

merida
04-12-2014, 14:23
Ma ktoś*może spolszczenie LR 5.7 ? Mimo,że funkcje z których korzystałem na wcześniejszym wersjach znam na pamięć, to lubię mieć oprogramowanie w ojczystym języku :)

scooter
04-12-2014, 15:21
Czy tak trudno jest sie cofnac kilka postow?

Wysłane z mojego SM-N910C

crazy
04-12-2014, 15:45
Proszę bardzo

PHOTOSHOP GALLERY. Wszystko o Photoshop - Spolszczenie Lightroom 4 (http://www.cherub.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1814&Itemid=65)

Może admin zrobiłby z tym tematem porządek, bo co dziennie ktoś pyta o to samo

merida
04-12-2014, 23:59
Aż taki leniwy nie jestem, gdybym znalazł działający link kilka postów temu, to nie zawracałbym głowy. Niestety wszystkie wyniki moich wyszukiwań kończą*się*na tej samej stronie, do której linki nie działają. Może ma ktoś zapisany plik spolszczenia i uprzejmie by podlinkował :) ?

crazy
05-12-2014, 01:12
Podałem Ci linka do działającego spolszczenia

Zybi_S
05-12-2014, 11:50
Witam

Aż taki leniwy nie jestem, gdybym znalazł działający link kilka postów temu, to nie zawracałbym głowy. Niestety wszystkie wyniki moich wyszukiwań kończą*się*na tej samej stronie, do której linki nie działają. Może ma ktoś zapisany plik spolszczenia i uprzejmie by podlinkował :) ?

Po prostu źle szukasz.

Bezpośredni obecnie działający link np tu:

http://www.xnet.pl/pobierz/Lightroom5PL.exe

W czasie instalacji należy podać katalog w którym jest zainstalowana aktualna wersja.

Pozdrawiam

merida
05-12-2014, 12:14
Zybi_S dziękuję Ci bardzo, poprzednie linki po prostu mi nie działały.

Kibek
06-01-2015, 16:49
Witam mam krótkie pytanie odnośnie LR.
Chciałbym kupić normalną nie CC wersję 5 na system OSX, czy upgrady do wersji 5.7 itp będą darmowe?
Czy mogę gdzieś kupić wersją bezpudełkową / online gdyż i tak mój komputer nie posiada CD, z którego mógłbym zainstalować program?

Vroo
06-01-2015, 20:19
Jeśli kupujesz wersję pudełkową, to i tak dostajesz klucz który możesz aktywować w programie ściągniętym ze strony Adobe: Adobe - Lightroom : For Windows (http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=113&platform=Windows) - nie trzeba używać CD/DVD.

Upgrade w ramach wersji 5.x są darmowe. Z tym że pewnie w tym roku trzeba się spodziewać Lightrooma 6. Może bardziej sie opłaci plan Fotografia z Adobe w którym masz też Photoshopa?

Kibek
07-01-2015, 01:01
Te plany to jednak nie dla mnie, kilkaset PLN rocznie przy amatorskim wykorzystaniu to jednak trochę za dużo.
Czy znany jest miesiąc premiery 6tki? Czy we wcześniejszych latach przy wejściu nowej wersji poprzednia taniała?

Vroo
09-01-2015, 11:47
W ostatnich latach po wejściu nowej wersji stara była wycofywana ze sprzedaży. :-) Oczywiście możliwe, że pudełko LR5 udałoby Ci się dostać taniej używane.
Jest jeszcze taki temat, że nie wiadomo czy LR6 w ogóle wyjdzie poza pakietem - może zrobią tak jak przy Photoshopie. Co do terminów - pewnie jeszcze parę miesięcy, chociaż jak wyliczali fani, biorąc pod uwagę daty wydania poprzednich wersji, koło marca powinna się pojawić beta.

tlustyx
14-01-2015, 19:44
Witam.
Jak w LR 5.2 zmienić ustawienia domyślne tak aby nowo importowane zdjęcia, były z wyostrzeniem 0 (domyślnie jest 25) i profilem aparatu.
Dzięki za pomoc.

Merde
14-01-2015, 19:57
Jak w LR 5.2 zmienić ustawienia domyślne tak aby nowo importowane zdjęcia, były z wyostrzeniem 0 (domyślnie jest 25) i profilem aparatu.

Ładujesz sobie przykładowe zdjęcie, zmieniasz suwakiem wyostrzanie na zero, a potem wybierasz z menu Develop -> Save default settings -> Update to current settings.

tlustyx
14-01-2015, 20:17
Ładujesz sobie przykładowe zdjęcie, zmieniasz suwakiem wyostrzanie na zero, a potem wybierasz z menu Develop -> Save default settings -> Update to current settings.
Dzięki.

michu_cyka
18-01-2015, 19:01
Witam,
Czy istnieje jakiś skrót lub inna metoda, aby szybko przeglądać "Presents" w danym folderze z efektami bezpośrednio na zdjęciu?
Dziękuję za pomoc.

tlustyx
24-01-2015, 11:24
Mam taki problem. Lightroom "gubi" zdjęcia podczas exportu do jpg.
Zaznaczam określoną ilość zdjęć np. wczoraj 906 obrobionych RAW-ów, exportuje je do wybranego folderu. Po zakończeniu w wybranym folderze mam tylko 703 jpgi.
Ilość gubionych zdjęć jest różna, przy małych ilościach exportowanych zdjęć raczej się nie zdarza, ale gdy robię ich 300-400 to niekiedy (nie zawsze) brakuje kilku fotek. Gdy exportuje kilka razy te same fotki to za każdym razem wynik jest inny, niekiedy są wszystkie, a niekiedy trochę brakuje, ale brakujące fotki raczej się nie powtarzają tzn. za każdym razem brakuje innych.
LR 5.2 (wcześniej miałem 3.2 i było to samo) Win 7 32, procesor i3, 4GB RAMu. Kilka dysków, systemowy SSD na którym jest katalog LR
Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem?

rafi22
26-01-2015, 16:54
W załączeniu link do testu, jakiego kompa potrzebujemy do Lightrooma

Adobe Lightroom (Creative Cloud 2014) – test. Jaki procesor, ile pamięci operacyjnej i jaki nośnik danych do Lightrooma? :: PCLab.pl (http://pclab.pl/art61598.html)

adam66
10-03-2015, 13:08
Witam
To jest mój pierwszy post.
Mam zainstalowanego LR 5.7.1 na kompie z Win 7 32bit,procesor I5 ,8GB RAM.
Program działa w miarę stabilnie ,jedyny problem występuje przy eksporcie RAW-JPEG.
Można wyeksportować pojedynczo jedno,góra trzy pliki.Potem wyskakuje komunikat o tym że pliku nie wyeksportowano z powodu małej ilości pamięci.
Po restarcie LR można wyeksportować kolejne pliki w takiej samej ilości.
Mam pytanie : czy ktoś z Was miał podobny problem i czy jest na to jakaś rada, czy też nie pozostaje nic innego oprócz zmiany konfiguracji PC na 64bity ?

Merde
10-03-2015, 13:25
Jeśli Windows jest w wersji 32 bitowej, to 4 z 8 GB ramu tylko pobiera prąd...

iza73
10-03-2015, 13:48
Na win7pro 32 bit program w wersji 5x działa źle, radzę 64bit, różnica kolosalna. Jak wspomniał kolega win 32 bit korzysta tylko z 3.5GB RAM Obecnie jak coś robię w 64 bit gdzie mam 8GB RAM to program w porywach używa 4GB RAM.

tlustyx
10-03-2015, 14:11
Witam
To jest mój pierwszy post.
Mam zainstalowanego LR 5.7.1 na kompie z Win 7 32bit,procesor I5 ,8GB RAM.
Program działa w miarę stabilnie ,jedyny problem występuje przy eksporcie RAW-JPEG....
Dwa posty wyżej pisałem o tym samym.
Przeinstalowałem system win 7 z 32 na 64 bity i 8 GB ramu (miałem 4) i śmiga bez problemów.
Wrzucam 1000 rawów z 6D i żadnych problemów podczas exportu.

adam66
10-03-2015, 14:38
Dzięki
W takim razie poczekam chyba do ukazania się Win 10 i wtedy przejdę na 64bity.
Nie mam przekonania do kupna Win 8 a nie warto już chyba kupować kolejnej siódemki.
Trudno ,myślę że wytrwam jakoś z tymi problemami na 32 bitowym systemie.
Jeszcze raz dziękuję:)

scooter
10-03-2015, 14:41
Windows 7 64bity dziala na tym samym kluczu co 32bity

akustyk
10-03-2015, 15:08
Windows 7 64bity dziala na tym samym kluczu co 32bity

tylko ze to wcale nie oznacza, ze taka nowa instalacja 64-bitowego Windowsa jest legalna! i proponuje jednak doczytac i upewnic sie w razie czego w Microsofcie

scooter
10-03-2015, 16:43
Oczywiscie ze bedzie legalna.

zdebik
12-03-2015, 13:12
Do nowych laptopow dodaja wersje 32 i 64, sam sobie wybierasz ktora chcesz. Podobnie pewnie bedzie na PC. Z reszta po weryfikacji legalnosci olalbym M$ i tel do ich supportu.

morfeuszfilm
13-03-2015, 17:00
Na 32 bit win7 chodzi u mnie także dobrze - różnica jest w prędkości działania i samym komforcie pracy - ale błędow nie widzę. Sam laptop nie jest jakoś wyśrubowany z parametrami bo to 6 letni Hp.
Czasami jak zapomnę, że mam ustawione przeskalowania np. z ograniczeniem wielkości obrazka to i owszem wywala komunikat - i trzeba powtórzyć. Fakt, że zawsze korzystam z dysku zenętrznego do eksportu puściłem na ten sam dysk robiło jaku dłuzej ale błędy nie wywaliły. Może jednak jakieś problemy programowe . Przy zakupie nowego laptopa z miejsca wywaliłem win 8 i wstawiłem win 7 64 . Ale to za sprawą bardziej przyzwyczajenia do windy oraz faktu, ze niektóre programy poza foto nie miały wsparcia dla win8.

tlustyx
13-03-2015, 20:13
Na 32 bit win7 chodzi u mnie także dobrze - różnica jest w prędkości działania i samym komforcie pracy - ale błędow nie widzę. ...
Z jakiego aparatu te RAWy?
Gdy miałem z 50D/500D w ilościach po kilkaset też nie miałem raczej problemów. Problem powstał po zakupie 6D i wczytywaniu po 1000 - 2000 fotek na raz.
Na RAWach z 50D wszystko chodziło w miarę płynnie, natomiast z 6D po przesunięciu jakiegoś suwaczka musiałem chwilkę odczekać, aby zobaczyć efekt. Pomogła dopiero zmiana na 64 bit i 8GB RAMu.

adam66
13-03-2015, 21:34
Co do legalności przejścia z 32 bitowego systemu na 64 bitowy macie rację ,dopytałem na infolinii Microsoftu.
Klucz nie jest przypisany do bitowości tylko do języka systemu,taką otrzymałem informację.
Pozostaje tylko znaleźć czystą kopię systemu ,niestety wersje OEM mają tylko jedną płytkę.
RAWY są z 600-tki , dziwne jest to że problem pojawia się tylko przy eksporcie pojedynczych plików ,przy masówce się to nie dzieje :(
Spróbuję poszukać gdzieś czystej płytki lub obrazu z wersją 64 bitową.

scooter
14-03-2015, 01:00
Gdzies ostatnio czytalem ze microsoft udostepnil publicznie instalke win7 podaje sie numer licencji i sciaga iso instalki

adam66
14-03-2015, 21:10
Gdzies ostatnio czytalem ze microsoft udostepnil publicznie instalke win7 podaje sie numer licencji i sciaga iso instalki

Dzięki :)

morfeuszfilm
19-03-2015, 14:06
Z jakiego aparatu te RAWy?
Gdy miałem z 50D/500D w ilościach po kilkaset też nie miałem raczej problemów. Problem powstał po zakupie 6D i wczytywaniu po 1000 - 2000 fotek na raz.
Na RAWach z 50D wszystko chodziło w miarę płynnie, natomiast z 6D po przesunięciu jakiegoś suwaczka musiałem chwilkę odczekać, aby zobaczyć efekt. Pomogła dopiero zmiana na 64 bit i 8GB RAMu.

RAwy z 5 d mark III i 5d Mark 2 . Zawsze największe :)

rafi22
08-04-2015, 21:15
Jest informacja, że 21.04.2015r pojawi się Lightroom 6.0 w cenie 129euro.

Adobe Lightroom 6 - kolejna data premiery - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8205-news-Adobe_Lightroom_6_-_kolejna_data_premiery.html)

iza73
08-04-2015, 21:55
czyli znowu wydawanie kasy, bo z ostatniej wersji 5.7 nie będzie aktualizacji do 6.xx

ptrk
09-04-2015, 09:05
Skąd ta informacja ?

Merde
09-04-2015, 09:14
Skąd ta informacja ?
Zapewne chodzi o to, że nie będzie darmowego upgradu, ale to chyba nie jest żadna niespodzianka?

tomphoto
17-04-2015, 13:54
Jak otworzyć plik z LR w PS by w PS pokazał się panel ACR ?
Otwiera mi plik jako CR2, ale nie wyświetla ACR, oczywiście mogę wejść w filtry i uruchomić Camera Raw.
Wersja LR 5.6, PS CC (14) obie wersje 64bit

iza73
17-04-2015, 14:24
Zapewne chodzi o to, że nie będzie darmowego upgradu, ale to chyba nie jest żadna niespodzianka?
Tylko pewnie do tej pory będą tylko wersje "chmurkowe" gdzie się zdziera kasę więc zostanę przy wersji 5xx.

Merde
17-04-2015, 14:31
Tylko pewnie do tej pory będą tylko wersje "chmurkowe" gdzie się zdziera kasę więc zostanę przy wersji 5xx.
Niekoniecznie.
Fotografią zajmuje się cała masa amatorów, a tych do chmury znacznie trudniej przekonać - Adobe musi sobie z tego zdawać sprawę.
Stąd też tak atrakcyjna oferta na Lr+PS CC i ciągła sprzedaż pudełkowej wersji Lr.

iza73
17-04-2015, 14:56
Niekoniecznie.
Fotografią zajmuje się cała masa amatorów, a tych do chmury znacznie trudniej przekonać.
Dlaczego twierdzisz, że tylko "zawodowcy" korzystają z chmury ? W ogólnym rozliczeniu wychodzi to dużo drożej nie każdy luby wydawać niepotrzebnie pieniądze. Mam CS4 za który zapłaciłam 5 lat temu 3 tys i jakoś mi wystarcza i nikt mi go nie wyłączy jak braknie pieniędzy ;) Lr miałam 2x teraz kupiłam 5 i ma to i wiem, że nie muszę co miesiąc płacić haraczu. Adobe ma zamiar przejść całkowicie na programy "chmurowe".

Merde
17-04-2015, 15:41
Dlaczego twierdzisz, że tylko "zawodowcy" korzystają z chmury ?
Niczego takiego nie napisałem.

W ogólnym rozliczeniu wychodzi to dużo drożej nie każdy luby wydawać niepotrzebnie pieniądze. Mam CS4 za który zapłaciłam 5 lat temu 3 tys i jakoś mi wystarcza i nikt mi go nie wyłączy jak braknie pieniędzy ;) Lr miałam 2x teraz kupiłam 5 i ma to i wiem, że nie muszę co miesiąc płacić haraczu.
W ogólnym rozliczeniu to po pięciu latach dopiero wyszłaś "na zero" w stosunku do oferty CC.
A dla osób, które upgrade robiły np. co drugą wersję - CC jest rozwiązaniem tańszym.
Praca na starym oprogramowaniu po jakimś czasie zaczyna być upierdliwa (np. ze względu na brak zgodności ACR z PS i Lr), a docelowo nawet niemożliwa (np. po wymianie aparatu na nowy czy ze względu na zmiany w systemie operacyjnym).

Adobe ma zamiar przejść całkowicie na programy "chmurowe".
Na pewno by tak chciało, ale - jak pisałem - nie z każdym klientem tak się da. Subskrypcja nie zadziała np. z fotografem sezonowym, który potrzebuje oprogramowania przez 2-3 miesiące w roku itp.
Teoretycznie dla nich powinien być PSE, ale osobiście nie jestem w stanie przestawić się do pracy na kastracie z cukierkowym interfejsem.

iza73
17-04-2015, 16:03
Wyszłam na zero i mam oprogramowanie dla siebie, mogę je sprzedać zrobic co chcę. Jakoś przez 5 lat nie przeszkadza mi brak aktualizacji do najnowszej wersji. Jedynie zrobiłam upgrade LR z 2 do 5 ale to koszt 200zł. Wiekszość ludzi (myslę że 90%) nie potrzebuje najnowszych wersji LR i CS, aparat też nie zmienia się co roku. A co to fotograf sezonowy ? Tz. jak ktoś ma wiele zdjęć poukładanych w bibliotece to korzysta np. 4 miesiące a potem nie ?! To albo się decyduję na oprogramowanie albo nie, to lepiej używać darmowych programów.

radiki
17-04-2015, 20:29
Subskrypcja nie zadziała np. z fotografem sezonowym, który potrzebuje oprogramowania przez 2-3 miesiące w roku itp.
Teoretycznie

Właśnie to trochę teoretycznie chyba, bo jak by się nawet taki cudak "fotograf" znalazł korzystający przez dwa miesiące w roku, to co najmniej miesiąc musiałby spędzić na przypominaniu sobie co i jak działa. A fotografem nie jest się tylko krótki okres w roku, to raczej pasjonaci są cykający i obrabiający fotki chętnie i nałogowo. A chmurom mówię zdecydowane "nie" :D.

FOTO-PAN
22-04-2015, 12:09
aktualizacja do Adobe Photoshop Lightroom 5.7.1

Adobe - Lightroom : For Windows : Adobe Photoshop Lightroom 5.7.1 : Thank You (http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=5857&fileID=5903)

rafi22
22-04-2015, 17:37
Kolejna informacja o Lightroom w wersji 6.0

Adobe Photoshop Lightroom 6 i CC - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8279-news-Adobe_Photoshop_Lightroom_6_i_CC.html)

tlustyx
22-04-2015, 19:15
aktualizacja do Adobe Photoshop Lightroom 5.7.1

Adobe - Lightroom : For Windows : Adobe Photoshop Lightroom 5.7.1 : Thank You (http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=5857&fileID=5903)

Czy ktoś wie czym różni się ta wersja od 5.2? Czy warto aktualizować i czy w ogóle można? Wersje 5.2 dostałem z Canonem 6D

scooter
22-04-2015, 22:50
Lightrooma mozna za darmo aktualizowac w ramach jednej wersji, czyli 5.x.x mozna aktualizowac do dowolnej wersji 5.y.y

crazy
22-04-2015, 23:01
Czy ktoś wie czym różni się ta wersja od 5.2? Czy warto aktualizować i czy w ogóle można? Wersje 5.2 dostałem z Canonem 6D

Wg informacji jakie pokazał mi sam Lr przed aktualizacją do 5.7.1 ma te same ficzery co wersja 6

iza73
22-04-2015, 23:17
Włącz sobie powiadamianie o aktualizacjach. Ja nie widzę praktycznie żadnych różnic pomiędzy 5.2 a 5.7. Ot aktualizacja. Jest różnica pomiedzy 2xx a 5xx i to kolosalna, ale w tej samej wersji może jakaś kosmetyka.

akustyk
23-04-2015, 08:15
to moze zamiast teoretyzowac poczytajcie czasem "Release Notes", bo Adobe takie publikuje do kazdej poszczegolnej aktualizacji??? ;)

de facto takie cos powinno sie czytac za kazdym razem przed instalacja jakiegokolwiek update'u, bo nierzadko marnuje sie megabajty i czas, z czego potem nic nie wynika. ja wiem, ze czasy takie, ze wszedzie dookola wszystko sie samodzielnie i bez pytania aktualizuje, ale... ale "drzewiej" ludzie jednak mieli swiadomosc, ze aktualizowanie dla samego aktualizowania nie ma sensu. a na dodatek po kiego czorta ruszac cos, co dobrze dziala i ryzykowac, ze sie rypnie???

w Release Notes do kolejnych wersji Lightrooma 5.x jest wyrazna informacja o dodanych modelach aparatow/obiektywow i sporadycznie korektach bugow. z czego bugow drobnych. wiec niech mnie prosze ktos wyjasni czego oczekiwalby od 5.7.1 majac zupelnie dobrze dzialajaca wersje 5.2 czy ile tam???

dziala i wspolpracuje ze wszystkimi korpusami/obiektywami? to nie ruszac, dopoki w Release Note nie stoi bardzo wyrazny powod!

scooter
23-04-2015, 08:48
Teraz to trzeba nazbierac groszy na wersje 6

BeatX
01-05-2015, 14:27
Sprawdzał ktoś, czy w nowym LR jest przyspieszenie pracy programu z racji odciążania procka przez GPU?
Chodzi mi nie tyle o expert plików, co samą pracę strictle, czyli płynniejsze działanie gradientów, pędzli itp.

scooter
01-05-2015, 14:51
Poczytaj watek o lr6

iza73
01-05-2015, 22:00
Zaktualizowałam LR do wersji 5.7.1 build 994254 a pomimo to LR ciągle "gada" o dostępnej aktualizacji. Oczywiście wyłączyłam to powiadamianie ale ... Ponadto link z powiadomienia o aktualizacji prowadzi do wersji CC, chyba Adobe zidiociało na koniec z tym wciskaniem "chmury".

radiki
02-05-2015, 07:59
Wchodzisz w ustawienia i odhaczasz pole na automatyczne sprawdzanie aktualizacji.

iza73
02-05-2015, 13:01
Wchodzisz w ustawienia i odhaczasz pole na automatyczne sprawdzanie aktualizacji.
To wiem ale dlaczego pomimo najnowszej wesji program gada o aktualizacji, pierwszy raz tak jest.

MESS
05-05-2015, 22:19
Witam, wiem że wątek troszkę o czym innym ale mam pytanie dotyczące Lightroom 5.Czy Ktoś z Was wie dla czego przy exporcie zdjęć tracą one na jakości. Zdjęcie po obróbce jest takie jakie chcę, żyleta a po exporcie pixeloza, inne kolory ogólna utrata jakości.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam Mess

iza73
05-05-2015, 22:30
Witam, wiem że wątek troszkę o czym innym ale mam pytanie dotyczące Lightroom 5.Czy Ktoś z Was wie dla czego przy exporcie zdjęć tracą one na jakości. Zdjęcie po obróbce jest takie jakie chcę, żyleta a po exporcie pixeloza, inne kolory ogólna utrata jakości.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam Mess
Jaki pliki obrabiasz - RAW czy JPG ? Tz. Co "wsadzasz" do LR ?

MESS
05-05-2015, 22:37
Witaj Iza73 obrabiam w JPG bo tak mi zgrywa program na Maca i dodam że czasami bardzo dobrze exportuje fotki ale często nic się nie zgadza

iza73
05-05-2015, 22:51
Witaj Iza73 obrabiam w JPG bo tak mi zgrywa program na Maca
ps. nie ma Canona D6 jest 6D (może się mylę ?) Ustaw sobie w aparacie robienie zdjęć w RAW które potem przenosiś do programu a jak nie wiesz o co chodzi to poczytaj instrukcję aparatu :roll:

zdebik
15-05-2015, 12:36
Zaktualizowałam LR do wersji 5.7.1 build 994254 a pomimo to LR ciągle "gada" o dostępnej aktualizacji. Oczywiście wyłączyłam to powiadamianie ale ... Ponadto link z powiadomienia o aktualizacji prowadzi do wersji CC, chyba Adobe zidiociało na koniec z tym wciskaniem "chmury".

Mam tak samo.Myslalem, ze na starosc gupieje bo nie moglem znalezc tej nowej wersji 5'ki ;).

Cichy
15-05-2015, 12:42
No będzie gadał, bo przecież jest 6... :D

baska
16-09-2015, 19:40
Przychodzę z prośbą o pomoc.
W LR wyskoczył mi taki komunikat i program nie chce się otworzyć: "nie można otworzyć pliku w bibliotece LR, dlatego, że jest już otwarty w innej wersji LR" pod komunikatem mogę swybrać inną lub nową bibliotekę, tylko jak stworzyć nową - po kliknięciu program karze wybrać plik z dysków.
proszę o pomoc, bo właśnie mi się coś takiego pojawiło :/

mario11
26-09-2015, 21:09
mam problem z którym nie mogę w żaden sposób poradzić, wgrałem trail Lightroom 4.4 ale w żadem sposób nie mogę uruchomić spolszenia które wgrywał albo nie działaja albo program nie działa - czy mogę liczyć na pomoc.

marcin_g
07-10-2015, 02:20
Spolszczenie do LR jest nieoficjalne, więc może nie działać poprawnie.

iza73
07-10-2015, 07:42
A jaka masz wersję spolszczenia ? Jak masz spolszczenie np. wersję 5.o to spolszczenie się dobrze wgra do LR 5.0 ale jak masz np. wersję LR 5.7 to musisz podczas instalacji podać katalog dla tej wersji czyli - "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.7" a jak nie podasz to spolszczenie wgra się do "C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.0"

koalapd
10-10-2015, 22:05
Jest jakiś sposób na przywrócenie "normalnego" importu zdjęć w LR 6.2.1?...bo to "gimbazowo-ajfonowe" qui-pro-quo, które sprezentowano w ostatnim updejcie...jest ekhme lekko niestrawne.

Pozdr,
Koala

crazy
10-10-2015, 22:12
A mi pasuje, jest nawet sprawniej i szybciej :-)

vaas
12-10-2015, 21:40
Jest jakiś sposób na przywrócenie "normalnego" importu zdjęć w LR 6.2.1?...bo to "gimbazowo-ajfonowe" qui-pro-quo, które sprezentowano w ostatnim updejcie...jest ekhme lekko niestrawne.

Pozdr,
Koala
podobno nie ma na razie powrotu, ale rozpętała się burza wokół tego importu i Adobe udaje, że zbiera opinie...

pezetwpr
14-10-2015, 15:50
Powrót jest. Trzeba odinstalować Lightrooma 6.2.1 (nie róbcie tego jeśli nie macie pewności, że macie klucz aktywacyjny do 6.0), następnie pobrać ze strony adobe wersję 6.0, uwierzytelnić ją kluczem (jeśli nie zapisaliście go sobie, znajdziecie go po zalogowaniu na swoje konto w adobe. Następnie pobierzcie update do 6.1. Ostatnia aktualizacja (6.2) na wielu komputerach i pod osx, i windowsami nie działa prawidłowo lub nie działa wcale. Na zachodnich forach (np. tu: Adobe issues Lightroom 6.2 apology and update: Digital Photography Review (http://www.dpreview.com/articles/9338796360/adobe-issues-lightroom-6-2-apology-and-update)) jest burza, osobiście przepraszał za to nawet jakiś ważniak z adobe. Dlatego sugeruję, by nie instalować tego update'u do czasu rozwiązania problemu przez adobe. U mnie aktualizacja do 6.2.1 pod osx nie pomogła. Posłuchałem podpowiedzi dobrych ludzi z forum adobe, wróciłem do 6.1 i znów cieszę się możliwością korzystania z Lr, czego i Wam życzę. Oczywiście nie zapomnijcie o archiwizacji, żeby coś nie zniknęło;-) Ja zrobiłem wszystko bez problemu

koalapd
17-11-2015, 23:48

Pozdr,
Koala

Uff nowy update (6.3)przywrócił "normalny import"...

Pozdr,
Koala

Krzych
18-11-2015, 22:31
Nie porafię znaleść sposobu na zakup uaktualnienia z LR5 do LR6 ale bez CC ,wszędzie wciskają CC.

pan.kolega
18-11-2015, 23:03
[QUOTE=pezetwpr;1297521.....i znów cieszę się możliwością korzystania z Lr, czego i Wam życzę. Oczywiście nie zapomnijcie o archiwizacji, żeby coś nie zniknęło;-) Ja zrobiłem wszystko bez problemu[/QUOTE]

Jeżeli czas stracony na to odinstalowowywowanie i instalowanie nie jest problemem, to nie ma problemu:p
Najlepiej zaprenumerować CC, wtedy każda niedowarzona updatę ma się natychmiast, czy się chce czy nie i nie trzeba kombinować.:lol:

iza73
18-11-2015, 23:04
Do @Krzych
link - https://www.adobe.com/pl/products/catalog/software._sl_id-contentfilter_sl_catalog_sl_software_sl_mostpopula r_pl.html?promoid=KLXMI
Na dole przy LR po prawej kliknij - kup, potem wybierz - chcę kupić -> uaktualnienie i 76,26 € (zawiera VAT) do zapłaty.

Marv84
25-01-2016, 16:18
mój Lightroom 6 zbyt powoli działa. Kupiłem nowy komputer i zainstalowałem 6 która na starym sprzecie chodziła o wiele szybciej. Teram mam 6rdzeni i 16gb DD4 a program bardzo powoli pracuje. Nie wiem w czym sęk mam jeszcze LR5 w wersji box którego używałem w zeszłym roku i zastanaiwam sie nad zmianą na 5 ale dlaczego 6 nie chce pracowac normalnie? Może ktoś miał taki problem. Najbardziej zacina przy korektach lokalnych i kadrowaniu a wskaźniki zużycia procesora i ramu nie przekraczają nawet 50%

crazy
25-01-2016, 17:29
Bo Adobe do dziś ma gdzieś optymalizację tego softu :-( a tak na poważnie jak masz poustawiane katalogi itp?

aleksandria
20-07-2016, 17:23
Hej,

Czy ktoś tu, mając Lightrooma 5,71, aktualizował windowsa do 10? Albo coś słyszał na ten temat ? :-)

zdebik
20-07-2016, 18:05
Hej,

Czy ktoś tu, mając Lightrooma 5,71, aktualizował windowsa do 10? Albo coś słyszał na ten temat ? :-)
Przechodzilem z 7 na 10, z LR 5.7 nie mialem zadnych problemow.

Macios
20-07-2016, 18:53
Warto było? Też mam W7 i jakoś nie czuję żadnej potrzeby zmiany - chyba, że zmuszą do tego...

aleksandria
20-07-2016, 23:13
Przechodzilem z 7 na 10, z LR 5.7 nie mialem zadnych problemow.

właśnie, czy w sumie jest konieczność zmiany ? Np. brak sterowników ?

zdebik
20-07-2016, 23:16
właśnie, czy w sumie jest konieczność zmiany ? Np. brak sterowników ?
Ze sterownikami moze byc roznie. Jak masz starszy komputer, sprawy moga sie skomplikowac. Jedno jest pewne, wczesniej czy pozniej wyladujesz na 10 (ew OS lub linuxie).

akustyk
21-07-2016, 08:55
u mnie LR5 baaaardzo zwolnil po skoku z monitora 1920x1200 na 3840x2160. w mniejszej rozdzielczosci dalo sie odczuc zwolnienia tylko po wlaczeniu korekty geometrii obiektywu, natomiast na ekranie 4K calosciowo LR robi sie mocno przymulony.

czemu tak jest to nie wiem, ale programisci Adobe'a od wielu lat generalnie slyna z tzw. umiarkowanego zaciecia do optymalizacji. zapewne jak zwykle naczalstwo takie prikazy wydaje, zeby gonic wiecej upgrade'ow... :(

aleksandria
21-07-2016, 11:21
Ze sterownikami moze byc roznie. Jak masz starszy komputer, sprawy moga sie skomplikowac. Jedno jest pewne, wczesniej czy pozniej wyladujesz na 10 (ew OS lub linuxie).

A jakbym zaktualizowała do 10 jeden komputer, jest szansa, by w razie potrzeby, przegrać 10 też na inny komputer ?

u mnie LR5 baaaardzo zwolnil po skoku z monitora 1920x1200 na 3840x2160. w mniejszej rozdzielczosci dalo sie odczuc zwolnienia tylko po wlaczeniu korekty geometrii obiektywu, natomiast na ekranie 4K calosciowo LR robi sie mocno przymulony.

czemu tak jest to nie wiem, ale programisci Adobe'a od wielu lat generalnie slyna z tzw. umiarkowanego zaciecia do optymalizacji. zapewne jak zwykle naczalstwo takie prikazy wydaje, zeby gonic wiecej upgrade'ow... :(

Na jakim systemie masz Lightrooma ?

Myślę, że to prawa rynku. Podobno (czy raczej na pewno) nie aktualizują już pudełkowej nawet 6. Chmura, oprócz lepszych zysków, daje zapewne obraz potrzeb rynku. Widzą co robimy.

zdebik
21-07-2016, 11:31
A jakbym zaktualizowała do 10 jeden komputer, jest szansa, by w razie potrzeby, przegrać 10 też na inny komputer ?
Mozna uaktualnic 7/8/8.1 do 10, Microsoft nie pobiera za to oplaty. Nie wiem jak ta sytuacja wyglada na dzien dzisiejszy, ale ta "darmowa" 10'ka bedzie mogla dzialac tylko na komputerze na ktorym byla zainstalowana.

Czyli, jesli wymienisz procesor lub plyte glowna, musisz kupic nowego Windowsa.

Moze sie udac i zalapiesz sie na darmowy upgrade. Jesli tak sie nie stanie, zostanie opcja zakupu systemu.

aleksandria
21-07-2016, 11:36
Mozna uaktualnic 7/8/8.1 do 10, Microsoft nie pobiera za to oplaty. Nie wiem jak ta sytuacja wyglada na dzien dzisiejszy, ale ta "darmowa" 10'ka bedzie mogla dzialac tylko na komputerze na ktorym byla zainstalowana.

Moze sie udac i zalapiesz sie na darmowy upgrade. Jesli tak sie nie stanie, zostanie opcja zakupu systemu.

dziękuję

akustyk
21-07-2016, 11:50
Na jakim systemie masz Lightrooma ?

Myślę, że to prawa rynku. Podobno (czy raczej na pewno) nie aktualizują już pudełkowej nawet 6. Chmura, oprócz lepszych zysków, daje zapewne obraz potrzeb rynku. Widzą co robimy.

Winda 7. trzeba bedzie kiedys zaktualizowac do 10, tylko musze wiekszy SSD kupic i to na piechote przez upgrade zrobic. nie pali mi sie

aptur
21-07-2016, 11:58
Jak czytam o problemach z win10 to odechciewa mi się aktualizacji. Na win7 wszystko działa jak należy.

iza73
21-07-2016, 11:59
ta "darmowa" 10'ka bedzie mogla dzialac tylko na komputerze na ktorym byla zainstalowana.

To obowiązuje w każdej licencji OEM.
Win 10 to jeden wielki szpiegujący trojan !
Koledze zablokował legalnego CS5 !
Nawet jak skończą wsparcie dla win7 to i tak na chwilę obecną nie zainstaluję tego ...g ....

aleksandria
21-07-2016, 12:28
Nawet jak skończą wsparcie dla win7 to i tak na chwilę obecną nie zainstaluję tego ...g ....

legalnego ? Ciekawe co by zrobił z nielegalnym :lol: ;);)

Takiej inwigilacji to żadnym starym siatkom szpiegowskim nawet się nie śniło :-D

akustyk
21-07-2016, 12:31
Jak czytam o problemach z win10 to odechciewa mi się aktualizacji. Na win7 wszystko działa jak należy.
odpowiadajac niesmiertelnym sucharem programistow: "dziwne, u mnie dziala" ;)

a tak serio... mam 10 na sluzbowym lapsie. daje rade. na pewno ma duzo czytelniejszy interfejs uzytkownika na ekranie duzej rozdzielczosci (sluzbowy laps ma sliczne 2560x1440)

a komorke masz z Androidem czy Applem?

juz nie zapytam nawet o korzystanie z facebooka czy innych kolchozow, bo to w dzisiejszych czasach pytanie retoryczne?

tak swoja droga... Windows nie spelnia kryterium trojana (wirusa), co wyjasniono juz baaaaardzo, bardzo dawno temu (rok 95)

- Czy system operacyjny Windows to wirus?
- Nie, Windows nie jest wirusem. Wirusy bowiem: - szybko się rozpowszechniają - często wyraźnie spowalniają działanie systemu. - dosyć często powodują całkowite padnięcie systemu - pozostawiają na HDD "śmieci" - tworzą pliki, których znalezienie i usunięcie wymaga dużej ilości czasu i dosyć sporej wiedzy - przeważnie powodują to, ze rozmaite programy nie działają albo działają w dziwny sposób. - Gdy masz wirusa czasem wydaje ci się, że to wina sprzętu i musisz dokupić np. szybszy procesor lub więcej pamięci... Hmmmm... Obserwując te objawy wydawałoby się, ze Windows jednak jest wirusem... ale: - Porządny wirus zajmuje bardzo mało miejsca na dysku i w pamięci, - działa szybko, i na wszelkich możliwych konfiguracjach, - ma staranny i przemyślany kod, a gdy już zacznie działać - działa bardzo efektywnie i nie trzeba go co chwilę reinstalować. Zatem nie można twierdzić, że Windows jest wirusem!

michalab
21-07-2016, 12:44
Darmowa aktualizacja jest chyba do końca miesiąca, może przedłużą może nie. Rozwiązanie jak chce Ci się bawić i masz wolny dysk jest takie: kopiujesz to co masz na wolny dysk. Zamieniasz dyski, aktualizujesz do Win 10, znów zamieniasz dyski wracasz do 7. Po takiej operacji masz już licencję na 10 aktywowaną na ten komputer i następne aktualizacje powinny iść bez problemu.

zdebik
21-07-2016, 12:51
Microsoft nie dowie sie wiecej od Apple i Google z FB na karku.

Nawet karty debetowe/kredytowe sa pod kontrola.

Ciekawe jakiego telefonu uzywaja osoby narzekajace na szpiegostwo ;).

akustyk
21-07-2016, 13:10
Darmowa aktualizacja jest chyba do końca miesiąca, może przedłużą może nie. Rozwiązanie jak chce Ci się bawić i masz wolny dysk jest takie: kopiujesz to co masz na wolny dysk. Zamieniasz dyski, aktualizujesz do Win 10, znów zamieniasz dyski wracasz do 7. Po takiej operacji masz już licencję na 10 aktywowaną na ten komputer i następne aktualizacje powinny iść bez problemu.

biorac pod uwage mniejszy sukces 10 niz sie MS spodziewal przypuszczam, ze jednak przedluza ten okres.

ale moze i tak koniec koncow zrobie. szkoda mi teraz pieniadze wydawac ale juz lepiej SSD kupic niz pozniej za licencje Windy osobno placic. bylo nie bylo ta 10-tka mnie osobiscie pasuje

Macios
21-07-2016, 13:14
To od sierpnia na serio trzeba będzie płacić za 10tke?

michalab
21-07-2016, 13:43
biorac pod uwage mniejszy sukces 10 niz sie MS spodziewal przypuszczam, ze jednak przedluza ten okres.

ale moze i tak koniec koncow zrobie. szkoda mi teraz pieniadze wydawac ale juz lepiej SSD kupic niz pozniej za licencje Windy osobno placic. bylo nie bylo ta 10-tka mnie osobiscie pasuje

Kopiowanie na SSD jest najczęściej bardzo proste np. Intel (z tego co wiem to Samsung też) daje toola, który przekopiuje Ci dane z obecnego dysku zmieniając rozmiar partycji jeśli jest taka potrzeba, zamieniając je itp. Po takim kopiowaniu system bez problemu wstaje z nowego dysku. To dużo łatwiejsze niż zabawa z dd.

aleksandria
21-07-2016, 13:44

Z kolegą informatykiem jeszcze rozmawiałam - przez miesiąc działa przycisk powrotu do starszej wersji. Czy nie lepiej, po zaaktualizowaniu do 10, cofnąć się do starej wersji (jak się nie chce na razie 10) i mieć już w zapasie na dysku win10? Tak go zrozumiałam, że w razie czego do 10 będzie można wrócić już o dowolnym czasie.

michalab
21-07-2016, 13:51
Z kolegą informatykiem jeszcze rozmawiałam - przez miesiąc działa przycisk powrotu do starszej wersji. Czy nie lepiej, po zaaktualizowaniu do 10, cofnąć się do starej wersji (jak się nie chce na razie 10) i mieć już w zapasie na dysku win10? Tak go zrozumiałam, że w razie czego do 10 będzie można wrócić już o dowolnym czasie.
Zakładając, że aktualizacja i potem powrót zadziała i nic Ci nie pozmienia w systemie to jest rozwiązanie. Ja takiego założenia nie poczyniłem.

iza73
21-07-2016, 13:56

Oby nie, wreszcie skończy się wciskanie uaktualnienia kb3035583 instalującego po cichu win10. Ostatnio MS wpadł na pomysł i wyskakujące okno informujące o możliwości darmowej instalacji do 10 po kliknięciu w prawym górnym rogu "iksika" czyli zamknięcie okna włącza instalacje win10 ! Głośna afera była niedawno.

akustyk
21-07-2016, 14:04
Kopiowanie na SSD jest najczęściej bardzo proste np. Intel (z tego co wiem to Samsung też) daje toola, który przekopiuje Ci dane z obecnego dysku zmieniając rozmiar partycji jeśli jest taka potrzeba, zamieniając je itp. Po takim kopiowaniu system bez problemu wstaje z nowego dysku. To dużo łatwiejsze niż zabawa z dd.

to tez jest jakies rozwiazanie. dzieki!

dave88
21-07-2016, 16:29

mi ich "wsparcie" nie jest potrzebne...od dawna mam wyłączone wszelkie aktualizacje ponieważ one tylko zamulają i doporowadzają kompa do nieużyteczności...7 śmiga elegancko i przez najbliższe lata na nic innego nie zmienię

iza73
21-07-2016, 17:22
mi ich "wsparcie" nie jest potrzebne...od dawna mam wyłączone wszelkie aktualizacje
Nie popadajmy w skrajności, ja aktualizuję Win7 ale po tych cyrkach MS z aktualizacją do win10 bardziej się im przyglądam. Te bez konkretów sprawdzam w sieci co to jest. I tak, dzieki temu nie zainstalowałam kilka szpiegujących aktualizacji. Ale co ciekawe pomimo zaznaczenia ich - ukryj aktualizację - i tak za jakiś czas wracają jak ta instalijąca win10.

aleksandria
29-07-2016, 12:53
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie aktualizacji do win10. Zdecydowałam się na aktualizację. Lightroom 5,71 chodzi. Nie zauważyłam na razie problemów (choć ja mogę mało widzieć ;) )
I pytanie jeszcze - Czy coś mogłam przeoczyć, że przy aktualizacji nie miałam pytania o numer seryjny windowsa (8 legalna) ?

iza73
29-07-2016, 13:30
Pewnie nr. przejał z automatu przy aktualizacji. Gratuluję, taraz masz usługę a nie produkt wg. licencji win10 ! Co za tym idziemogą Ci wyłączyć windowsa, zablokować programy "bo tak" albo wprawadzą opłatę abonamentową o czym słychać pokątnie. Dodatkowo zapewne nie miałaś wersji pro więc nie masz możliwości decydowania o aktualizacjach, będziesz łykać wszystko co microsoft zdecyduje do akualizacji. O szpiegowaniu już nie będę pisała bo to wszyscy wiedzą. A co do win 8 to zapewne miałaś win8.1 bo z win8 nie ma podobno możliwości instalacji szpiega 10.

aleksandria
29-07-2016, 13:46
Pewnie nr. przejał z automatu przy aktualizacji. Gratuluję, taraz masz usługę a nie produkt wg. licencji win10 ! Co za tym idziemogą Ci wyłączyć windowsa, zablokować programy "bo tak" albo wprawadzą opłatę abonamentową o czym słychać pokątnie. Dodatkowo zapewne nie miałaś wersji pro więc nie masz możliwości decydowania o aktualizacjach, będziesz łykać wszystko co microsoft zdecyduje do akualizacji. O szpiegowaniu już nie będę pisała bo to wszyscy wiedzą. A co do win 8 to zapewne miałaś win8.1 bo z win8 nie ma podobno możliwości instalacji szpiega 10.

:-)

Przy aktualizacji miałam pytania czy mają być wysyłane raporty do microsoft ( w kompie, bo w laptopie nie zauważyłam). Powyłączałam możliwość. Zobaczymy. Przez miesiąc jeszcze mogę wrócić.
Pytałam się jeszcze dwóch kolegów informatyków czy aktualizować z 8 na 10. Powiedzieli, by tak. Przy 7 jeden by nie aktualizował.
Pierwsze wrażenie to 10 dla mnie, dla antyartytechnicznej, jest czytelniejsza.
Co do szpiegowania to w pierwszej kolejności wyrzuciłabym google. Bez pardonu "mówią mi" co robię :-)

iza73
29-07-2016, 14:00
Mam win7pro i nie mam zamiaru się przesiadać na tego szpiega z kafelkami. Na laptopie mam 8.1 i drażnią mnie te kafle ale cóż i też nie mam zamiaru aktualizować do win10. Wątpię czy wszystko by poprawnie pracował na laku HP który ma swoje sterowniki. Nie udało się do końca np. zainstalować win7pro bo bakowało sterowników a suport HP powiedział, żę nie maja do lapka sterowników dla win7 64bit. I tak zostałam na laku z win8.1 Ogólnie dziwie się ludzią którzy przesiadają się z win7 na te 10. Tam nie ma nawet Windows Media Player by na szybko wideo podglądnąć i wiele innych rzeczy nie ma co ma siódemka.

sfw
29-07-2016, 16:01
Mam win7pro i nie mam zamiaru się przesiadać na tego szpiega z kafelkami. Na laptopie mam 8.1 i drażnią mnie te kafle ale cóż i też nie mam zamiaru aktualizować do win10. Wątpię czy wszystko by poprawnie pracował na laku HP który ma swoje sterowniki. Nie udało się do końca np. zainstalować win7pro bo bakowało sterowników a suport HP powiedział, żę nie maja do lapka sterowników dla win7 64bit. I tak zostałam na laku z win8.1 Ogólnie dziwie się ludzią którzy przesiadają się z win7 na te 10. Tam nie ma nawet Windows Media Player by na szybko wideo podglądnąć i wiele innych rzeczy nie ma co ma siódemka.

Ciekawe rzeczy piszesz :D nie ma Media playera mówisz :D mnie dziwią Ci co nie upgradeują z 7 czy 8 gdzie 10 jest pod każdym względem wydajniejszy, szybszy i stabilniejszy. Mój 7 letni komp po zainstalowaniu 10 jest nie do poznania. Upgradowałem łącznie 3 stacjonarne i laptop. Nie mam zamiaru wracać.

Power of the Lens

iza73
29-07-2016, 16:30
Chodziło mi o Windows Media Center. A co takiego jest wspaniałego w windows 10 ? Fatalny kafelkowy wygląd, brak Aero czyli przeźroczystości okienek które wyglądają ładniej niż te przypominające windows 3.1. Może ci bardziej pasuje licencja wg. której masz usługę windows 10 a nie produkt windows 10. Wiesz jaka to różnica ?! Może wysyłanie informacji nie wiadomo gdzie, spersonalizowany numer by można było pod odpowiednią osobę wciskać reklamy, a jak to działa to wiadomo - śledzi cię system co i jak robisz, co oglądasz itd ... Jakoś mam win7pro praktycznie od czasu jak się ukazał, dokładnie od lutego 2010 roku i jakoś nic mi w tym systemie nie brakuje. Wiec po co zmieniać ?!

sfw
29-07-2016, 17:30
Chodziło mi o Windows Media Center. A co takiego jest wspaniałego w windows 10 ? Fatalny kafelkowy wygląd, brak Aero czyli przeźroczystości okienek które wyglądają ładniej niż te przypominające windows 3.1. Może ci bardziej pasuje licencja wg. której masz usługę windows 10 a nie produkt windows 10. Wiesz jaka to różnica ?! Może wysyłanie informacji nie wiadomo gdzie, spersonalizowany numer by można było pod odpowiednią osobę wciskać reklamy, a jak to działa to wiadomo - śledzi cię system co i jak robisz, co oglądasz itd ... Jakoś mam win7pro praktycznie od czasu jak się ukazał, dokładnie od lutego 2010 roku i jakoś nic mi w tym systemie nie brakuje. Wiec po co zmieniać ?!

Przeczytaj co napisałem powyższej, dlatego nie zamierzam wracać. Kafelkowy wygląd? Nie zauważyłem, wręcz mam tradycyjny, ala win 98 przycisk start :) System dobrze jest skonfigurować po zainstalowaniu :) Co do szpiegowania, myślisz że jesteś od tego wolna bo używasz siódemki? :D poza tym żadnych reklam nie zauważyłem. Chyba że odpalę Chroma, ale żadko go używam, wolę thora :) Żeby nie było of topa to Lr 5,7 chodzi zdecydowanie płynniej przy takiej samej konfiguracji kompa :)

Power of the Lens

iza73
29-07-2016, 18:19
Nie będę się z tobą spierać i dyskutować o ... no właśnie o czym. Ludzie unikaję tego systemu jak ognia no ale są jak widać zwolennicy. A co ty masz za sprzęt, że ci LR pod win7 nie działał poprawnie.

sfw
29-07-2016, 18:44
Nie będę się z tobą spierać i dyskutować o ... no właśnie o czym. Ludzie unikaję tego systemu jak ognia no ale są jak widać zwolennicy. A co ty masz za sprzęt, że ci LR pod win7 nie działał poprawnie.

O czym Ty mówisz? Ciekawe, że unikają jak ognia systemu który pobił wszelkie ilości zainstalowanych kopii? Dobre :D Mój komp to Acer Aspire i nie napisałem, że nie działał poprawnie tylko, że teraz działa plynniej, generalnie starsze maszyny odżywają po przejściu na 10, podobnie było z laptopem Asus. UX31.

Power of the Lens

iza73
29-07-2016, 18:58
O czym Ty mówisz? Ciekawe, że unikają jak ognia systemu który pobił wszelkie ilości zainstalowanych kopii?
Na nowych komputerach z preinstalowanym systemem lub u tych którzy nieświadomie toto zainstalowali :mrgreen:
Jakoś nie widzę szału by np wielkie korporacje jak np. banki zmieniały system z win7 na win10.
Podobno ostatni hit aktualizacji do win10 to okienko z informacją czy chcesz zainstalować win10 a ty nie chcąc tego klikasz w prawy górny róg w x by zamknąć okno a tu zonk ... włączyłeś instalację tej usługi pt. windows10 :lol:
Może pracujesz w firmie wspierającej MS to by wiele tłumaczyło :mrgreen:

aptur
29-07-2016, 19:40
O czym Ty mówisz? Ciekawe, że unikają jak ognia systemu który pobił wszelkie ilości zainstalowanych kopii?

To żart? Chyba że masz na myśli nowe komputery i to że użytkownik często nie ma wyjścia. Zapewniam Ciebie, że windows 10 bynajmniej nie pobił żadnych rekordów ilości zainstalowanych kopii :)

pan.kolega
29-07-2016, 20:17
Ano właśnie w niedzielę miał być ostatni dzień darmowej wersji 10.
Nawet gdybym miał zainstalować (na laptopie, którego i tak do niczego nie używam) to mam już dosyć darmowych wersji czegokolwiek.
Dziwne, że biznesy i korporacje nie spieszą się jakoś do tej super wydajności i stabilności.

sfw
29-07-2016, 21:54
To żart? Chyba że masz na myśli nowe komputery i to że użytkownik często nie ma wyjścia. Zapewniam Ciebie, że windows 10 bynajmniej nie pobił żadnych rekordów ilości zainstalowanych kopii :)

Zapewniam Ciebie, że na pewno pobił rekord po 24 godz. od udostępnienia: ponad 14,5 mln kopi, kolejny to po dwóch tygodniach od udostępnienia ponad 50 mln a dalej to ... nie chciało mi się szukać. Dla porządku to nie nowe kompy tylko ściągnięte upgrady z serwerów MS i nie, to nie jest żart bez względu na to co Ci się wydaj to fakty.

iza73
29-07-2016, 22:05
Zapewniam Ciebie, że na pewno pobił rekord po 24 godz. od udostępnienia: ponad 14,5 mln kopi, kolejny to po dwóch tygodniach od udostępnienia ponad 50 mln a dalej to ... nie chciało mi się szukać. Dla porządku to nie nowe kompy tylko ściągnięte upgrady z serwerów MS i nie, to nie jest żart bez względu na to co Ci się wydaj to fakty.
żenada, funkcjonajusz micosoftu reklamuje ten badzdiew ty ... żenada ! Ile dostajesz za reklame ?! Dootyczy usera - sfw -

sfw
29-07-2016, 22:46
żenada, funkcjonajusz micosoftu reklamuje ten badzdiew ty ... żenada ! Ile dostajesz za reklame ?! Dootyczy usera - sfw -

No tak, jak argumentów brak to idziemy adpersona? Chciałbym pracować w MS ale za stary jestem, emerytów nie przyjmują :)

Aaaa i jeszcze jedno dziesiątka zyskuje około 15 mln użytkowników miesięcznie i wygląda na to, że MS idzie na rekord miliarda kompów "zainfekowanych" win10 w ciągu dwóch lat od premiery. :D

iza73
29-07-2016, 23:10
Było sobie zainstalować dobrego antywirusa ... Pozdrawiam kolegę z "mikrosfot poland" ! Lub promotora ms ... : Inforamatyk/pani z pozdrowieniem, pewnego banku :-)))))) Dziękujemy za ten ... dziesieć ...

--- Kolejny post ---

A wogóle, te fotkę w avatarze sobie strzeliłeś latjąc czy tak od masz ... guru maciarenko zabrania takich rzeczy ... A jak nie to twój "portret" to go zdejmnij !

Kolekcjoner
29-07-2016, 23:15
Bardzo proszę o powstrzymanie się od takich wycieczek personalnych. Dalsze kontynuowanie i niepotrzebne zaostrzanie dyskusji skończy się urlopem.

Eberloth
29-07-2016, 23:23
Bardzo proszę o powstrzymanie się od takich wycieczek personalnych. Dalsze kontynuowanie i niepotrzebne zaostrzanie dyskusji skończy się urlopem.

To żeby bylo bez wycieczek personalnych: Kolekcjoner, żenada :mrgreen:
Żeby na porządnym forum, w dodatku w wątku o Adobe, dopuszczać do ringu fanbojów i hejterów MS. W pień bym to wyciął :lol:

marfot
29-07-2016, 23:32
A wogóle, te fotkę w avatarze sobie strzeliłeś latjąc czy tak od masz ... guru maciarenko zabrania takich rzeczy ... A jak nie to twój "portret" to go zdejmnij !

Ten wpis to nowa jakość na CB. Zwłaszcza pod adresem gościa z Mińska Mazowieckiego.

tomfoot
30-07-2016, 08:01
Było sobie zainstalować dobrego antywirusa ... Pozdrawiam kolegę z "mikrosfot poland" ! Lub promotora ms ... : Inforamatyk/pani z pozdrowieniem, pewnego banku :-)))))) Dziękujemy za ten ... dziesieć ...

--- Kolejny post ---

Polski język jest trudny, to fakt.
Czy moderator śpi?

aptur
30-07-2016, 08:54
A co tam słychać w lighroomie na win10? Działa dobrze? Żadnych problemów?

marfot
30-07-2016, 11:11
Czy moderator śpi?

Nie na tyle trudny żeby nie zrozumieć obrzydliwej insynuacji pod adresem naszego kolegi z CB, prezentującego wybitne foty lotnicze i przy okazji pilota elitarnej jednostki.

aptur
30-07-2016, 11:33
Aby była jasność. Windows 10 ma obecnie ok. 18% udziału w rynku. Najpopularniejszy wciąż jest windows 7 (ok. 50%)
Windows 10 coraz bliżej 20% udziału w rynku systemów operacyjnych :: PCLab.pl (http://pclab.pl/news69988.html)
Dlatego też trudno mówić o jakimś rekordzie instalacji, chyba że w danym czasie, gdy Microsoft za wszelką cenę próbował wcisnąć ten system użytkownikom starszych OS. Vide wyskakujące powiadomienia i inne nachalne techniki.

Test wydajności:
Windows 10 kontra Windows 8.1 kontra Windows 7 – test wydajności :: PCLab.pl (http://pclab.pl/art63999.html)

I na koniec w miarę świeży news:
CNIL: Windows 10 zbiera zbyt dużo informacji i nie jest bezpieczny :: PCLab.pl (http://pclab.pl/news70673.html)

Osobiście jestem zwolennikiem tezy, że lepsze jest wrogiem dobrego. Z pełnym rozmysłem kupiłem pod koniec ubiegłego roku notebooka z windowsem 7 pro. Nie mam z nim żadnych problemów i zmieniać systemu także nie mam zamiaru.
Zdarza mi się także współpracować z różnymi firmami na niwie informatycznej i wiem, że większość z nich ma win10 w głębokim poważaniu. Tam liczy się przede wszystkim stabilność i przewidywalność.
Oczywiście udział w rynku win10 będzie się systematycznie zwiększał bo nie będzie innego wyboru :)

Kolekcjoner
30-07-2016, 11:42
Żeby na porządnym forum, w dodatku w wątku o Adobe, dopuszczać do ringu fanbojów i hejterów MS.
W końcu to też dyskusja o sofcie ;).

Czy moderator śpi?
Nie. :)

atze
01-08-2016, 09:47
Mam problem z importowaniem zdjęć do Lightroom w formacie ARW (Sony RX100).
Jak skopiuje cały folder ze zdjęciami bezpośrednio z karty SD to import zdjęć działa.
Import nie działa przy próbie importu zdjęć po zgraniu ich wcześniej z aparatu programem od Sony - PlayMemories. Lightroom "wisi" na imporcie.
Miał ktoś taki problem?

atze
02-08-2016, 11:18
Problem rozwiązany. Usunąłem wszystkie inne pliki niż .ARW i teraz importuje.

Zowa
02-08-2016, 14:22
Podobno ostatni hit aktualizacji do win10 to okienko z informacją czy chcesz zainstalować win10 a ty nie chcąc tego klikasz w prawy górny róg w x by zamknąć okno a tu zonk ... włączyłeś instalację tej usługi pt. windows10 :lol:

Przepraszam, że się cofnę do tego, co powinno być usunięte z wątku ;) Jak sama piszesz: PODOBNO. U mnie krzyżyk NA PEWNO działa prawidłowo, ponadto z mc temu na dole pojawiła się "zahaczka" do zaznaczenia, jeśli nie chcę mieć więcej pytań o możliwość aktualizacji. I też NA PEWNO działa, bo nie dostaję od tamtej pory tych monitów.

RTSiak
03-08-2016, 10:14
Czy w Lightroomie 5 jest możliwość przypisania przyciskom klawiatury innych opcji niż podstawowo narzucone? Znalazłem tylko Paddy, który w tym pomaga ale strasznie sypie mi błędami ten plugin i wywala Lightrooma co kilka zdjęć... Generalnie wystarczy mi tylko zmiana kombinacji ctrl+shift+alt+e na cos wygodniejszego :D

mkamelg
05-08-2016, 12:23
Sprawdź sobie może jeszcze ten plugin Keyboard Tamer - Make Adobe Lightroom work for you by specifying your own keyboard shortcuts (http://www.photographers-toolbox.com/products/keyboardtamer.php)

This is a donationware plugin. The trial version will only allow you to change one keyboard shortcut, and donating will remove this restriction. Minor updates are free, but major upgrades following new releases of Lightroom may require further donations if the changes are great.

Z tego wynika iż dla zmiany jednego skrótu klawiaturowego nie potrzeba robić dotacji.

Michal
18-01-2018, 19:46
Czy jest jakieś spolszczenie na LR 6 ???

latant
20-01-2018, 19:08
Jakieś jest.

Adobe Lightroom 6.8 - pobierz spolszczenie (http://www.spolszczenia.pl/multimedia/adobe_lightroom_68/2218/szczegoly)

Michal
21-01-2018, 19:48
Dzięki za link. Już gdzieś to widziałem, ale mi nie działało.

Zacząłem szukać i w końcu zrobiłem taki myk. Podmieniłem plik w folderze fr i w LR wybrałem język francuski. Zadziałało, mam LR 6 po polsku.

Dzięki za podpowiedzi. ;)

5pirit
21-01-2018, 21:56
LR po PL niby fajna rzecz, ale jak chce się przerabiać jakieś poradniki, które są w 99,9% po angielsku to już nie robi się za ciekawie.

Yaru
22-01-2018, 13:44
LR po PL niby fajna rzecz, ale jak chce się przerabiać jakieś poradniki, które są w 99,9% po angielsku to już nie robi się za ciekawie.

Kiedyś u znajomego widziałem LRa spolszczonego, gdyby nie pamięć wzrokowa suwaczków, ciężko byłby się domyśleć co za co odpowiada.

sivy89
11-09-2018, 09:50
Witam. Orientuje się ktoś czy w przypadku LR 6 można przenieść licencję na inny komputer (np. w razie awarii lub zmiany na nowszy sprzęt)?

akustyk
11-09-2018, 09:58
Witam. Orientuje się ktoś czy w przypadku LR 6 można przenieść licencję na inny komputer (np. w razie awarii lub zmiany na nowszy sprzęt)?

EULA mowi, ze mozesz miec zainstalowanego Lightrooma na stale na dwoch kompach na raz, a jednoczesnie korzystac tylko z jednego z nich. Nie pisze nic o tym, ze licencja jest przyspawana donraz uzytego kompa
To nie jest OEM

https://labs.adobe.com/technologies/eula/lightroom.html

sivy89
11-09-2018, 10:44
Dzięki. Myślicie że warto kupować jeszcze ten program w tej wersji? Działam amatorsko.

wender
11-09-2018, 10:47
Jak chcesz używać LR to tak. Wersje cloud to jakiś absurd cenowy.