PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Lightroom 5 i 6

Strony : 1 [2] 3

KrZyChUM
30-11-2013, 21:24
--- Kolejny post ---

To wiem, ale to chyba nie to.
--
Architektura sytemu: x86
Pamięć fizyczna: 3579,4 MB
Wymagana ilość pamięci dla pr. Lightroom: 716,8 MB
Użycie pamięci fizycznej przez pr. Lightroom : 208,3 MB (29,0%)
Użycie pamięci wirtualnej przez pr. Lightroom : 192,9 MB

Chodzi mi o zwiększenie tego co na czerwono i podkreślone.

W CS 4 mam 1.6GB
info z programu - informacje o systemie :
- Pamięć dostępna dla programu Photoshop: 1642 MB

W uproszczeniu architektura x86 pozwala systemowi operacyjnemu na przydzielenie max 2GB pamięci RAM na 32-bitowy proces.

Nie zmienia to faktu, że nie możesz nigdzie tak ustawić, żeby od razu proces LR zabrał te max 2GB. Windows sam przydziela pamięć w zależności od potrzeby.
Wczytaj więcej plików, wykonaj sporo operacji na nich, zobaczysz ze wtedy proces LR będzie zajmował więcej pamięci RAM niż zaraz po uruchomieniu.

iza73
30-11-2013, 22:17
Tak, wiem ale mi chodzi o zwiększenie tego - Wymagana ilość pamięci dla pr. Lightroom: 716,8 MB na np. 1.5 GB
Bo jedyne co się zmienia i jak przekracza 100% to program działa wolniej - Użycie pamięci fizycznej przez pr. Lightroom : 208,3 MB (29,0%)
Zwiekszyłam pamięć wirtualną do 16GB bo było 3.5 GB (16384MB) zalecają 5368MB i nie wiem czy nie za dużo przydzieliłam ?

nightcrawler
02-12-2013, 00:38
Nie zmienia to faktu, że nie możesz nigdzie tak ustawić, żeby od razu proces LR zabrał te max 2GB. Windows sam przydziela pamięć w zależności od potrzeby.
Wczytaj więcej plików, wykonaj sporo operacji na nich, zobaczysz ze wtedy proces LR będzie zajmował więcej pamięci RAM niż zaraz po uruchomieniu.

U mnie na start ta czerwona wartość ma wielkość 8GB (czyli tyle ile ramu w kompie). Ale jest to tylko max. ilość jaką może użyć LR.
Przeszukałem opcje i nie widzę nigdzie ustawień dotyczących tego parametru :/

iza73
02-12-2013, 08:24
ma wielkość 8GB (czyli tyle ile ramu w kompie).
No tak, jak sie ma 64 bit ;)
Adobe chyba zaczna mieć jakieś "klimakterium informatyczne" - zaczyna kombinować "chmury", programy na 64 bit gdzie wiekszość ludzi ma 32 ... Ja np. nie mam zamiaru wymieniać systemu z powodu jednego programu.

Co do tego parametru, może to gdzieś w systemie się ustawia ? Może ktoś wie ?

scooter
02-12-2013, 08:27
32 bity to mniej wiecej sredniowiecze :)

iza73
02-12-2013, 08:37
32 bity to mniej wiecej sredniowiecze :)
Naprawdę, WOW ! Ale jestem zacofana, chyba się popłaczę z rana w poniedziałek. Pewnie jeszczze muszę wymienić 5d2 na 5d3 by być na topie ?!

scooter
02-12-2013, 08:39
Nie pisalem ze jestes zacofana tylko ze 32 bity to juz staroc. Brak adresowania wiekszej ilosci ramu jest najwiekszym problemem systemow 32 bitowych.

mnocon
02-12-2013, 09:20
Wiekszosc lapkow dzis juz ma 64, nie chodzi tylko o adobe ale ogolnoe o caly system i ilosc ramu. Dzis wiekszosc ma min 6-8 gb ramu.

iza73
02-12-2013, 09:25
Gdybym miała worek pieniedzy to bym zmieniała co pół roku komputer i aparaty. Niestety nie posiadam takowego i posiadam bardzo stary 4 letni komputer ze starym win 7pro 32 bit.
Ale nie to jest przedmiotem dyskusji wiec proszę o ewentualne konstruktywne odpowiedzi na temat o który pytałam.

Eknana
02-12-2013, 09:54
Nie rozumiemy się. Potrzebuje wiedzieć gdzie w LR5 wyłaczyć autokorektę, bo z tego co zauwazyłem jest ona aktywna i poprawia mi wszystkie zdjecia podczas importu, czy tego chcę czy nie.

Przy imporcie (okno importu, lewy panel) ustawiasz preset zerujący i zdjęcia zostaną załadowane bez żadnej korekty. Ten preset można ustawić jako domyślny.

strideer
02-12-2013, 11:30
Gdybym miała worek pieniedzy to bym zmieniała co pół roku komputer i aparaty. Niestety nie posiadam takowego i posiadam bardzo stary 4 letni komputer ze starym win 7pro 32 bit.
Ale nie to jest przedmiotem dyskusji wiec proszę o ewentualne konstruktywne odpowiedzi na temat o który pytałam.

Jak masz 4-letni komputer, to z całą pewnością jest wyposażony w procesor 64-bitowy. Kwestia zmiany systemu operacyjnego co najwyżej - na wersję 64-bitową.

iza73
02-12-2013, 12:15
Kwestia zmiany systemu operacyjnego co najwyżej - na wersję 64-bitową.
No tak - 500zł + 200zł RAM (dokupić). Instalacja systemu 30min. Ale ja nie tylko mam LR na komputerze, konfiguracja i instalacja pozostałych programów tydzień. Do tego zapewne część nie ruszy.

Merde
02-12-2013, 12:34
Do tego zapewne część nie ruszy.

Urban legend.

strideer
02-12-2013, 12:45
No tak - 500zł + 200zł RAM (dokupić). Instalacja systemu 30min. Ale ja nie tylko mam LR na komputerze, konfiguracja i instalacja pozostałych programów tydzień. Do tego zapewne część nie ruszy.

U mnie to 5 godzin maks na zrobienie całego systemu ze wszystkimi aplikacjami i sterownikami (czasem dociągnięcie uaktualnień zabiera trochę więcej czasu zależnie jak działa sieć). Ale łatwiej narzekać na sztuczne problemy niż poszukać rozwiązania, prawda? Taką mamy rzeczywistość, że nowe wydania apek graficznych są robione pod 64-bity, bo to załatwia problem zasobów pamięciowych. Można się pogodzić, można obrażać, Twój wybór.

scooter
02-12-2013, 16:25
Wydaje mi się ze po prostu przegapilas sprawemw momencie zakupu, chociaż nie wiem czy przy 7 wersja 32 i 64 bit nie korzystają z tego samego klucza. Przy wersji pro tak chyba właśnie było......

nightcrawler
02-12-2013, 16:37
Wydaje mi się ze po prostu przegapilas sprawemw momencie zakupu, chociaż nie wiem czy przy 7 wersja 32 i 64 bit nie korzystają z tego samego klucza. Przy wersji pro tak chyba właśnie było......
Wydaje mi się że nawet Premium posiadał ten sam klucz do wersji 32 i 64 bitowej tak więc nowego systemu nie trzeba kupować... a jedynie poświęcić parę godzinek na reinstal (przy dobrze zrobionym backupie ustawień programów reinstalke z wszystkimi programami robię w ok 2h a potem 5h instalują się aktualizacje Windowsa ;)).

iza73
02-12-2013, 16:47
Jak kupowałam w lutym 2010 komputer w sklepach królowały procesory 2 rdzeniowe i Windows Vista. Kupiłam na "wyrost" Intela i5 4 rdzenie + Windows 7 Pro OEM. Niestety technika idzie do przodu a ja nie mam zamiaru się z nią ścigać.
Skąd można sciągnąć 64 bit ? Najwyżej wypnę dyski, podłączę jakiś stary ATA i zobaczę czy pójdzie na kluczu z 32bit.
Najgorzej to jak potem przenieść wszystkie konfiguracje, np. w LR bo podłączać ręcznie to odpada.

scooter
02-12-2013, 17:00
Daj jakiegos maila.....

nightcrawler
02-12-2013, 17:59
Windows 7 - Download - Instalki.pl (http://www.instalki.pl/systemy-operacyjne/download/Systemy_operacyjne/Windows_7.html) tak na szybko co google wyrzuciło

iza73
02-12-2013, 19:46
A w rodzimym języku ?

nightcrawler
03-12-2013, 01:59
W rodzimym języku pozostaje chyba wyłącznie chomik albo siakiś torrent.
PS. Zanim ktoś się przyczepi - chodzi tylko o instalkę bo klucz jest oryginalny!

iNTERGARAGE
03-12-2013, 20:04
Przy imporcie (okno importu, lewy panel) ustawiasz preset zerujący i zdjęcia zostaną załadowane bez żadnej korekty. Ten preset można ustawić jako domyślny.

O widzisz, jedna osoba co mnie zrozumiała w czym mam problem. Dziekuję bardzo za informację. Jednak ja slepy jestem i czy mozesz mi to łopatologicznie wytłumaczyć?

iza73
03-12-2013, 20:17
Jest z prawej strony - Zastosuj podczas importu - ustawienia edycji - brak --- może o to ci chodzi ?
Poniżej jest - metadane i słowa kluczowe.
Mam polski interfejs.

iNTERGARAGE
03-12-2013, 20:42
Wszystko mam ustawione na "brak" czyli "none" a i tak grrrr.... poprawia fotki. Jest import po czym chwila ciszy i brak histogramu, po chwili pojawia się histogram i widać jak dokonuja sie zmiany na zdjeciu. I nie jest to zastosowanie presetu, bo ikonka "AUTO" robi sie nieaktywna. Czyli wnioskuję, że z automatu jest właczona ale nie widze gdzie to wyłaczyć. Cos mnie trafi zaraz. jutro dzwonie do adobe.

iza73
03-12-2013, 20:54
Mi za to importuje wszystko jako - Proces 2012 i nie wiem gdzie to przestawić by np. importował jako Proces 2003

gregblok
03-12-2013, 21:37
Wszystko mam ustawione na "brak" czyli "none" a i tak grrrr.... poprawia fotki. Jest import po czym chwila ciszy i brak histogramu, po chwili pojawia się histogram i widać jak dokonuja sie zmiany na zdjeciu. I nie jest to zastosowanie presetu, bo ikonka "AUTO" robi sie nieaktywna. Czyli wnioskuję, że z automatu jest właczona ale nie widze gdzie to wyłaczyć. Cos mnie trafi zaraz. jutro dzwonie do adobe.

Nie znam wprawdzie Lr5, ale sprawdź zakładkę Camera Calibration w module Develop.
RAW posiada zaszytą miniaturkę jpg którą widzisz po zrobieniu zdjęcia na wyświetlaczu aparatu.
Podczas importu do Lr przez chwilę ciągle widzisz tą miniaturkę a następnie Lr nadpisuje ją własnym profilem standardowo ustawionym na Adobe Standard.
Gdy zmienisz na Camera xxx, dzie xxx to styl jaki masz ustawiony w swoim aparacie (jednocześnie styl podglądu na jego wyświetlaczu - nie mylić z RAW), powinieneś mieć to co na wyświetlaczu.
Zauważ że zmieni się histogram. Wprawdzie nie bardzo chce mi się wierzyć aby zmiany o których piszesz były tak duże, ale może akurat w przypadku tego zdjęcia... kto wie? sprawdź.
A jeśli tak jest to możesz swój preferowany profil ustawić jako preset przy imporcie.

iNTERGARAGE
04-12-2013, 08:06
Niestety to nie to.

Merde
04-12-2013, 10:40
Wszystko mam ustawione na "brak" czyli "none" a i tak grrrr.... poprawia fotki.

Zauważ, że "wyzerowane" ustawienia w aparacie (zbieżne z tymi, które obserwować można w DPP) nie są identyczne do "wyzerowanych" ustawień Lr/ACR.
Żeby w ogóle wyświetlić rawa (a nie zaszytą miniaturkę) oprogramowanie musi go najpierw wywołać/zinterpretować.
Trudno oczekiwać, że algorytmy będą identyczne u różnych producentów oprogramowania...

MMM
04-12-2013, 23:17
Zauważ, że "wyzerowane" ustawienia w aparacie (zbieżne z tymi, które obserwować można w DPP) nie są identyczne do "wyzerowanych" ustawień Lr/ACR.
Żeby w ogóle wyświetlić rawa (a nie zaszytą miniaturkę) oprogramowanie musi go najpierw wywołać/zinterpretować.
Trudno oczekiwać, że algorytmy będą identyczne u różnych producentów oprogramowania...
Dokładnie tak i domyślne z DPP podobają mi się bardziej. Kiedyś analizowałem różnicę między konwerterem dcraw i DPP, wychodziło że Canon kręci nie tylko krzywą kontrastu ale i kolorami, bardzo trudno to powtórzyć w LR.

iza73
04-12-2013, 23:31
Z innej beczki.
Dzis się dowiedziałam w infolini Adobe, że problem z którym się borykam - brak możliwości wyboru procesu (proces 2012, 2010, 2003) podczas importu to ich bład i pracują nad tym, podobno w nowej aktualizacji ma to być naprawione.
Co ciekawe pani z infolini mi powiedziała, że wersja 5.0 nie miała tego błędu.
Ma ktoś zainstalowaną 5.0 bez aktualizacji bo jestem ciekawa czy faktycznie jest tam możliwość wyboru procesu.
Może problem, z którym się boryka kolega też jest jakims błędem w wersji 5.2 ?

iNTERGARAGE
05-12-2013, 05:15

Algorytmy algorytmami. Co powiesz na to jak mam niedoswietloną fotke bo taka chce a LR z buda dodaje expozycje +2 i wiecej aby w/g niego było dobrze. Wiem że widok moze sie róznic w róznych programach ale nie do tego stopnia.

iza73
05-12-2013, 08:42
niedoswietloną fotke bo taka chce a LR z buda dodaje expozycje +2 i wiecej aby w/g niego było dobrze.
To dziwne, robiłam wiele razy fotki na wysokim kluczu i niskim i nigdy LR nic mi nie zmianiał.

Merde
05-12-2013, 08:55
Algorytmy algorytmami. Co powiesz na to jak mam niedoswietloną fotke bo taka chce a LR z buda dodaje expozycje +2 i wiecej aby w/g niego było dobrze. Wiem że widok moze sie róznic w róznych programach ale nie do tego stopnia.

Przesuwa cały histogram o 2 EV czy po prostu woła rawa z inną krzywą (co może wyglądać na podbicie ekspozycji)?

Docsbo
05-12-2013, 11:02
Intergarage, na jakim sprzęcie pracujesz (aparat i komputer) i rozumiem ze masz LR trial 5.x ? Czy możesz gdzieś zuploadowac RAW pliku który LR ci zmienia ?

iNTERGARAGE
05-12-2013, 14:52
Intergarage, na jakim sprzęcie pracujesz (aparat i komputer) i rozumiem ze masz LR trial 5.x ? Czy możesz gdzieś zuploadowac RAW pliku który LR ci zmienia ?

Lapek HP DV7 i7 8GBramu
aparaty jak w stopce 1D mk3 i 5D mk1

najgorsze jest to, że zmienia nawet jpg obrobione kiedys tam a zaimportowane teraz
tak to jest trial sprawdzam przed kupnem

co śmieszne, dzwoniłem dzisiaj do adobe i odbiłem się, usłyszałem że wersja trial nie ma wsparcia technicznego, mam kupić licencję wpisac numer i do nich zadzwonić, więc pytam się szanownego Pana czy mam kupić cos co nie działa a potem bujac się po pomocach technicznych?
odpowiedź: tak, ma Pan kupić a potem bedziemy rozwiązywali problem albo niech Pan sobie szuka w internecie rozwiązania problemu

Bardzo dobre podejście do klienta, takie polskie :(

iza73
05-12-2013, 15:37
co śmieszne, dzwoniłem dzisiaj do adobe i odbiłem się, usłyszałem że wersja trial nie ma wsparcia technicznego
To nie śmieszne tylko normalne. Dlaczego mają Ci udzielać porad jak nie zapłaciłeś za licencję? W cenie licencji jest też pomoc techniczna Adobe.
Jak masz wcześniejszego LR i zarejestrowanego to trzeba było się powołać na niego i wtedy by Ci udzielili pomocy tak jak mi zanim kupiałam aktualizację.
ps. pomoc techniczna Adobe jest w niemczech i nie maja nic wspólnego z polską oprócz jezyka w którym udzielają porad ;)

Docsbo
11-12-2013, 09:00
Hm, wziąłem jakieś stare pliki, i jpg i LR3 ale nie jestem w stanie zobaczyć tego że coś się mocno zmienia :(. ale u mnie puszka 5d M3, wiec może tu leży problem ?

Jesli chcesz podaj mi swojego maila na priva, zrobię folder dropboxowy i wtedy wrzucisz jakiś plik a ja u siebie moge sprawdzić czy tez mi coś zmienia.

iza73
12-12-2013, 12:02
Wyszło uaktualnienie LR - 5.3

iza73
12-12-2013, 12:32
Adobe - Lightroom : For Windows : Adobe Photoshop Lightroom 5.3 (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5693)

kubamazur
16-12-2013, 15:22
5.3 ma kilka fajnych nowości, warto o nich poczytać

akustyk
16-12-2013, 15:28
5.3 ma kilka fajnych nowości, warto o nich poczytać

co masz na mysli dokladnie?
bo czytam notke i w sumie nie widze jakichs wielkich zmian, poza wsparciem paru modeli aparatow:
https://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/12/lightroom-5-3-now-available.html

becekpl
16-12-2013, 15:32
no kto jak kto ale mod powinien umieć wyłapać sztuczne nabijanie postów;)

akustyk
16-12-2013, 15:51
kazdy moze... ;)

ale nie... tak serio pytam, bo moze cos tam jest, czego nie zauwazylem. musialem sie wczoraj upgrade'owac z 3 do 5 (5.2) i jestem na etapie
rozkminiania jak tego najlepiej uzywac. nie mam zwyczaju spontanicznie wszystkiego upgrade'owac w imie faktu, ze jest nowa wersja (nie jestem
informatykiem :D ) ale gdyby 5.3 mial cos sensownego to przeciez zawsze moge...

feder
16-12-2013, 15:57
Naprawili wyostrzanie przy eksporcie miniaturek. Ale ciężko to nazwać nowym feature'm.

iza73
16-12-2013, 16:15
Jakie to nowości ?

vaas
18-12-2013, 23:02
Naprawili wyostrzanie przy eksporcie miniaturek. Ale ciężko to nazwać nowym feature'm.
naprawili wyostrzanie i odszumianie jeśli rozmiar eksportowanego pliku jest mniejszy niż 1/3 oryginalnego (mnie to często dotyczy)
jest też kilka innych poprawek, dla których warto upgreadowac do z 5.2 do 5.3
szybkość niestety ciągle ta sama - znaczy kiepska (advanced healing brush + intuos pro nie do przyjęcia, jeśli zrobi się jakieś poprawki np. jasność i kontrast przed pędzlem korygującym - co ciekawe myszą obsługiwane szybkość kiepska ale do przyjęcia)

iza73
18-12-2013, 23:21
szybkość niestety ciągle ta sama - znaczy kiepska
A jaki masz system, ilu bitowy - 32 czy 64 ?

dariol
19-12-2013, 18:54
A jaki masz system, ilu bitowy - 32 czy 64 ?

Bez znaczenia.

Tak naprawdę Lightroom ma jeden nienaprawiony bug, czyli brak poprawnej szybkości działania.
Jak go poprawią wtedy będę się bawił w upgrejdy.

BeatX
19-12-2013, 20:30
Ja wczoraj zainstalowałem próbną wersję LR 5.3 bo jeszcze nie wiem czy chcę się przesiadać z LR 4.4
Po wstępnych oględzinach jakoś bez fajerwerków.. znaczy dalej spokojnie LR 4.x jest git.
Ale trzeba przyznać, że LR w wersji 3.x dosłownie hulał przy wersjach 4.x i 5.x
Ten nowy silnik renderowania daje świetne efekty, ale imho jest bardzo słabo zoptymalizowany.
Mam w kompie i5 2500k kręconego na 4.4GHz, Radeon 6950, Win7 x64 postawiony na SSD wraz z katalogiem lightroom'a.. no i LR trochę mi muli.
Ciężko mi uwierzyć, że moja konfiguracja jest za słaba do płynnego działania wywoływarki RAW'ów

iza73
19-12-2013, 22:05
Bez znaczenia.

Jak bez znaczenia, jak wszyscy piszą, że na 64 śmiga bez zacięć. U mnie na 32 troszkę przycina w zależności od ilości korekt na RAW'ie, im wiecej tym bardziej komputer zamula. Co ciekawe wersja 2.7 śmiga bez problemu to samo CS4.

dariol
20-12-2013, 11:44
Jak bez znaczenia, jak wszyscy piszą, że na 64 śmiga bez zacięć.

Pisząc bez znaczenia w kontekście prędkości działania właśnie na 64bit.
Ja mam podobną konfigurację jak @BeatX - i5 2500k@4.5GHz, Win7 64bit na SSD Samsung 830. Wszystko śmiga, ale nie Lightroom.

Ja rozumiem, że silnik renderujący musi ponakładać te wszystkie efekty, ale to nie są działania wymagające nie wiem jak wielkich mocy obliczeniowych.
Wywołuję w Lightroom, ale do przeglądania muszę się niestety posiłkować Picassą, a chciałbym robić to w jednym programie za który zapłaciłem.

scooter
20-12-2013, 11:47
Ile masz ramu? Inna sprawa ze faktycznie zrobila sie kobyla z tego lightrooma tak jak z autocada.....

dariol
20-12-2013, 11:52
Ile masz ramu?

o... faktycznie zapomniałem napisać... 32GB

Inna sprawa ze faktycznie zrobila sie kobyla z tego lightrooma tak jak z autocada.....

To prawda. Zdaje się, że ilość funkcji wzięła górę nad optymalizacją.

iza73
20-12-2013, 12:07
o... faktycznie zapomniałem napisać... 32GB

Tyle RAM i LR klęka ? Ja mam 4GB w win7pro32 i jak za dużo nie mieszam to nawet dobrze idzie. To napisz przy jakich przeróbkach to się dzieje. Wiekszość mojej obróbki to poprawa kadrowania, lekka korekta WB czasem, troszkę zabawy światłem resztę staram się robić poprawnie aparatem. A ... czasem dodaję podpis, zmniejszam i optymalizuję by wsadzić coś do internetu przez co praktycznie nie używam już CS4 :)

ryplay
20-12-2013, 13:39
Napisz też czy pracujesz na RAWach czy na DNG.

dariol
20-12-2013, 14:41
Napisz też czy pracujesz na RAWach czy na DNG.

RAW

Oczywiście nie mówię, że zaraz klęka. Chodzi o to, że mimo sporych zapasów mocy i zasobów komputera Lr z wersji na wersję chodzi zauważalnie wolniej.
O przeglądaniu zdjęć nawet nie wspominam, bo tu przegrywa z Picassą w przedbiegach (a przecież też ma buforowane prewki).

ryplay
20-12-2013, 17:29
Zdecydowałem ostatnio, że spróbuję teraz dla odmiany pozostawiać zdjęcia w RAW, to będę miał porównanie - dotychczas zawsze konwertowałem na DNG. Pewnie po świętach będę miał porównanie szybkości. Może to tu leży pies pogrzebany...

feder
20-12-2013, 19:55
Tak z ciekawości - co daje konwersja na dng?

crazy
20-12-2013, 20:32
Nie wiem jak macie poustawiane ale u mnie na i7 8gb ramu bez ssd tylko normalny HDD nie mam ani chwili zacięcia, pędzel działa płynnie aczkolwiek wersja 4 była dużo szybsza

crazy
20-12-2013, 20:33
Kolejna sprawa mam wywalone wszystko oprócz 2 pierwszych modułów czyli podstawy tylko

vaas
22-12-2013, 12:02
Kolejna sprawa mam wywalone wszystko oprócz 2 pierwszych modułów czyli podstawy tylko
u mnie wywalenie pozostałych modułów nie dało przyśpieszenia. Kolejność edycji daje olbrzymie różnice w szybkości. Jeśli nie ruszę "korekty obiektywu", odszumianie i wyostrzanie to pędzle korekcyjne działają OK - nawet z tabletem Wacom (to samo dotyczy kadrowania). Wystarczy włączyć korektę obiektywu, dodać odszumianie i wyostrzanie a wtedy z tabletem Wacom nie zrobisz korekty pędzelkiem (nawet myszą jest powolna korekta).
Mój system: Win8 x64, i5, 8GB RAM, SSD na system i Lr i cache, HDD wewnętrzny na zdjęcia (RAW, DNG, JPG, PSD) + Intuos Pro.

ryplay
23-12-2013, 11:59
Tak z ciekawości - co daje konwersja na dng?

Poza - teoretycznie - otwartym formatem raw, jedynie chyba to, że ustawienia wywoływania masz "zaszyte" w jednym pliku z obrazem.
Przykrym dla mnie odkryciem było to, że DxO Optics Pro nie "czyta" takich DNG. Co to za otwartość?

ketras
23-12-2013, 20:51
Mam pytanko, czy ktoś próbował skopiować presety z litghrooma 4 i wrzucić do lt 5? Działają? Mam kilkanaście własnych i chciałbym je wykorzystać tylko nie wiem czy się da..

akustyk
23-12-2013, 22:55
przy zmianie wersji procesu LR robi tez konwersje suwakow. I te nowe ustawienia mozesz sobie zapisac jako nowy preset z nowa wersja procesu.

jamada202
24-12-2013, 01:09
testowałem Lightrooma 5.3 wcale tak wiele sie nie zmieniło moim skromnym zdaniem wcale tak wiele się nie różni od poprzedniej wersji więc nie warto

Bono74
27-12-2013, 10:35
Mam pytanie odnośnie licencji, do sprzętu dołączona była płyta z pakietem Adobe - Lightroom 5 oraz Adobe Premiere 11 moje pytanie jest takie czy mogę zainstalować legalnie ten soft na dwóch komputerach - laptopie i komputerze stacjonarnym, nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji, z góry dzięki

iza73
27-12-2013, 14:34
moje pytanie jest takie czy mogę zainstalować legalnie ten soft na dwóch komputerach - laptopie i komputerze stacjonarnym
Z tego co mi wiadomo licencja Adobe dopuszcza instalowanie np. CS4 i LR na dwóch komputerach ale wolno korzystać w danym momencie tylko z jednego. Czyli - używasz na laptopie LR to nie wolno w tej samej chwili korzystać z LR na stacjonarnym.

patric89
29-12-2013, 14:39
Witam mam problem z LR5, którego dostałem w zestawie do aparatu.
Mianowicie scroll w myszce raz chodzi a raz nie.
W library jak jest dużo zdjęć można 'scrollować'
W develope po prawej stronie gdzie mamy wszystkie suwaki i ustawienia scroll zacina się bądź nie chodzi w ogóle.
Oczywiście nie ma żadnych problemów z myszką czy jej sterownikami.
Resetowałem Lr, ściągnąłem najnowsze aktualizacje ale nic nie pomaga.

Ktoś ma jakiś pomysł?

jamada202
29-12-2013, 18:00
Witam mam problem z LR5, którego dostałem w zestawie do aparatu.
Mianowicie scroll w myszce raz chodzi a raz nie.
W library jak jest dużo zdjęć można 'scrollować'
W develope po prawej stronie gdzie mamy wszystkie suwaki i ustawienia scroll zacina się bądź nie chodzi w ogóle.
Oczywiście nie ma żadnych problemów z myszką czy jej sterownikami.
Resetowałem Lr, ściągnąłem najnowsze aktualizacje ale nic nie pomaga.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Jaki masz komputer? Mam podobne objawy i wiem że LR potrzebuje bardzo dużo pamięci RAM, może tutaj tkwi problem?

patric89
29-12-2013, 20:18
i5 2400
16GB ram
ssd + hdd
więc chyba nie to
Szukałem odpowiedzi na wielu forach i wiele osób ma problem z suwakami (nie działają kiedy się kręci scrollem) i mnie to działa ale nie przesuwa się cała część ze wszystkimi ustawieniami i suwakami...
ponowna instalacja nic nie dała

Kuba1
29-12-2013, 20:41
i5 2400
16GB ram
ssd + hdd
więc chyba nie to
Szukałem odpowiedzi na wielu forach i wiele osób ma problem z suwakami (nie działają kiedy się kręci scrollem) i mnie to działa ale nie przesuwa się cała część ze wszystkimi ustawieniami i suwakami...
ponowna instalacja nic nie dała
Jaka mysz? Przypadkiem nie używasz Logitech unifying i softu SetPoint? Jeśli tak, zrób downgrade do wersji 6.20..

patric89
29-12-2013, 21:45
Microsoft wheel mouse optical 1.1

Wysłane z mojego GT-N7105 przy użyciu Tapatalka

Kuba1
29-12-2013, 22:11
Microsoft wheel mouse optical 1.1
A czy używasz Photoshopa? Jeśli tak, to czy "wariuje" przewijanie wartości suwaków w okienkach? Ja posiadam mysz Logitecha, no i jak się problem pojawił kiedyś, a raczej kiedy go zauważyłem, to wyszukałem gdzieś (a nie było łatwo), że pojawił się z tym problem w Windowsie - kwestia jakiejś kompatybilności sterowników microsoft/adobe dotyczących tej funkcjonalności. W przypadku myszy Logitech problem rozwiązywał powrót do starszej wersji oprogramowania myszy, być może to jest trop dla Ciebie.
U mnie suwaki działają normalnie, a po zaktualizowaniu softu myszy pojawia się problem z suwakami w PS i LR i nie pomagają żadne ustawienia w opcjach działania rolki, co wcześniej w jakichś pośrednich wersjach softu jeszcze ratowało sprawę.

patric89
30-12-2013, 00:37
Obawiam sie ze to nie kwestia myszy. Podlaczlem jeszcze dwie inne myszki i ze sterownikami i bez sterownikow zadnej zmiany w pracy lr nie zauwazylem. Ps nie posiadam. Moze rzeczywiste cos w windowsie ale dlaczego w zakladce library scroll dziala bez zarzutow

wajo94
02-01-2014, 22:43
zainstalowałem testowego LR 5.3 ze strony adobe. Po obrobieniu kilkudziesięciu zdjęć wyeksportowałem. Wszystko było super ale następna próba zakończyła się zawieszeniem programu. Zamknąłem menedżerem (windows). Odinstalowałem program, zainstalowałem ponownie, zaimportowałem parę rawów obrobiłem jeden i eksport nie działa.
Nie pojawia się pole wyboru opcji eksportu a program zawiesza się. Czy trial ma ograniczenia ? poprzednio testowałem LR 3.6 i jedynym ograniczeniem był czas 30 dni.

iza73
02-01-2014, 23:07
Czy trial ma ograniczenia ?
Z tego co wiem, nie da się odpalić polskiej lokalizacji ;) A tak na poważnie, miałam wersję trial 5.2 + 2.7 normalną nie widziałam różnicy, oprócz przycinania się 5.2 przy wiekszych obróbkach w procesie 2012.

wajo94
02-01-2014, 23:34
Zainstalowałem LR 5.3 angielskojezyczne. Działa eksport do DNG, do maila. Nie działa eksport,eksport.

iza73
02-01-2014, 23:48
Działa eksport do DNG, do maila. Nie działa eksport,eksport.
To działa export czy nie działa ?

wajo94
03-01-2014, 01:05
Nie działa ta opcja eksportu która pozwala ustawić katalogi, parametry, dodać podpis. Powoduje zawieszenie programu.

iza73
03-01-2014, 08:36
No to faktycznie dziwne. Zanim kupiłam upgrade do wersji 5 bawiłam się trialem i nie było żadnych problemów. Może pobierz jeszcze raz i zainstaluj. Ale usuń przed instalacją pozostałości w folderze osobistym - user-Moje obrazy-Lightroom -> tam są ustawienia. Tylko jak masz Lightroom'a z inną wersją to usuń tylko to co dotyczy wersji 5x.

vaas
03-01-2014, 17:37
Zainstalowałem LR 5.3 angielskojezyczne. Działa eksport do DNG, do maila. Nie działa eksport,eksport.
Działa, oj działa. Jedyne ograniczenie to czas i brak możliwości spolszczenia (spolszczenie od wimal.pl działa na zarejestrowanych i RC).
Jeśli nie możesz wyeksportować będąc w module EDIT, zmień moduł na "Library" i wtedy eksportuj. Używam Lr5.3 spolszczonego (na Win8 x64) - codziennie bez problemów.

San
04-01-2014, 01:43
Czy ktoś z forumowiczów ma problem z wyświetlaniem zdjęć w module slideshow? Chodzi mi o pojawiający się czarny ekran zamiast pokazu slajdów. Na forum adobe znalazłem kilka wpisów o tym, z sugestiami, że to kwestia niewystarczającej konfiguracji sprzętowej. Ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

San

andre1978
04-01-2014, 07:24
Przymierzam się do kupna SSD, aby odczuć poprawę w szybkości działania LR zdjęcia muszą być wrzucone na ten dysk, czy można je mieć umieszczone na zwykłym HDD i zrobić import. Pytam, gdyż nie wiem jaka pojemność byłaby by wystarczająca, a LR mam od kilku dni.

iza73
04-01-2014, 11:05
czy można je mieć umieszczone na zwykłym HDD
Można, podajesz w programie skąd ma importować zdjęcia.

andre1978
04-01-2014, 11:25
Można, podajesz w programie skąd ma importować zdjęcia.

Pytanie było z cylku o wydajność ;)
Nie znam mechaniki pracy programy, czy po imporcie praca odbywa się już tylko na partycji systemowej LR, czy jednak zdjęcia są cały czas ładowane i lepiej je umieścić na szybkim dysku. Problem rozbija się oczywiście o fundusze.

iza73
04-01-2014, 11:42
Pytanie było z cylku o wydajność
To się pisze odpowiednie zapytanie - na SSD LR a na HDD zdjęcia, czy wydajność ... ble, ble, ble :p
Z tego co piszą to LR 5x pracuje na miniaturach i nie potrzebuje orginalnych RAW'ów do obróbki oraz dysku na którym są zaimportowane zdjęcia, poczytaj o tym.

wajo94
04-01-2014, 12:17
Działa, oj działa. Jedyne ograniczenie to czas i brak możliwości spolszczenia (spolszczenie od wimal.pl działa na zarejestrowanych i RC).
Jeśli nie możesz wyeksportować będąc w module EDIT, zmień moduł na "Library" i wtedy eksportuj. Używam Lr5.3 spolszczonego (na Win8 x64) - codziennie bez problemów.
Nie działało, odinstalowałem, wyczyściłem wszystkie katalogi i pliki tworzone przez LR i usunąłem z rejestru wszystkie klucze w których pojawiał się LR 5. Dopiero to pomogło. Po ponownym zainstalowaniu działa. Chyba kupię (sklep.graficzne.pl) wersję pudełkową 5.3, mają mieć we wtorek.
Czy ktoś kupował coś u nich?

iza73
04-01-2014, 12:30
Proponuję kupić w firmie Wimal - Dystrybutor Adobe i Quark (http://www.wimal.com.pl) nigdy nie było z nimi problemu są też autorami polskiej lokalizacji do LR. Ostatnio chyba nawet taniej mieli niż w sklepikach internetowych. Ale to zależy jak stoi euro w danym dniu, zadzwonić zawsze można. A wersje pudełkowe znikać będą bo Adobe przechodzi na CC.

wajo94
04-01-2014, 12:50
Proponuję kupić w firmie Wimal - Dystrybutor Adobe i Quark (http://www.wimal.com.pl) nigdy nie było z nimi problemu ....
Teraz jest problem z ich stroną, BitDefender blokuje, twierdząc że jest niebezpieczna

iza73
04-01-2014, 15:22
BitDefender blokuje, twierdząc że jest niebezpieczna
Może to BitDefender jest niebezpieczny :mrgreen:

mkkaczy
04-01-2014, 23:15
Pytanie było z cylku o wydajność ;)
Nie znam mechaniki pracy programy, czy po imporcie praca odbywa się już tylko na partycji systemowej LR, czy jednak zdjęcia są cały czas ładowane i lepiej je umieścić na szybkim dysku. Problem rozbija się oczywiście o fundusze.
Ja nowe zdjęcia wrzucam na pulpit, więc wszystko obrabiam na SSD, a po obróbce dopiero przerzucam na zwykły HDD.

wajo94
05-01-2014, 00:52
:oops:
Może to BitDefender jest niebezpieczny :mrgreen:
Może, a możesz sprawdzić ich aktualną ofertę? Przekonałem się że BitDe nie mówi głupot, raz zaryzykowałem i miałem roboty na dwa dni.:oops:

nightcrawler
05-01-2014, 12:31
Nie widzę na ich stronie cennika. Może ślepy jestem. Ale daje dane kontaktowe jak byś chciał zadzwonić:
Dział Handlowy
Telefon: (+48) 665 333 123
(+48) 665 333 124

iza73
05-01-2014, 14:11
Przekonałem się że BitDe nie mówi głupot
Wątpię by Wimal pozwolił sobie jako główny dystrybutor Adobe na Europę (o ile pamietam).
Poszukaj w necie to zobaczysz jakie fury ma właściciel ;)
Tu masz stronę z nową nazwą albo drugą ich nazwą:
Adobe Photoshp Lightroom 5 ML MP Retail - HellouWorld - kupuj tanio i legalnie (http://www.hellouworld.pl/855024423-adobe-photoshp-lightroom-5-ml-mp-retail.html)
Zadzwoń pod numer - 665 333 123 pan Emil Nowotka
Ale jak byś kupował to zaznacz, że chcesz box nie sam klucz. Pudełko zawsze ładniej wygląda :)

wajo94
06-01-2014, 10:30
Wątpię by Wimal pozwolił sobie jako główny dystrybutor Adobe na Europę (o ile pamietam).
Poszukaj w necie to zobaczysz jakie fury ma właściciel ;)
Tu masz stronę z nową nazwą albo drugą ich nazwą:
Adobe Photoshp Lightroom 5 ML MP Retail - HellouWorld - kupuj tanio i legalnie (http://www.hellouworld.pl/855024423-adobe-photoshp-lightroom-5-ml-mp-retail.html)
Zadzwoń pod numer - 665 333 123 pan Emil Nowotka
Ale jak byś kupował to zaznacz, że chcesz box nie sam klucz. Pudełko zawsze ładniej wygląda :)
Dzięki, skorzystam:lol:

vaas
07-01-2014, 17:05
A wersje pudełkowe znikać będą bo Adobe przechodzi na CC.
ale nie Lightroom - ten wg obietnic ADOBE ma pozostać "pudełkowy" (zakup licencji).

--- Kolejny post ---

Ja nowe zdjęcia wrzucam na pulpit, więc wszystko obrabiam na SSD, a po obróbce dopiero przerzucam na zwykły HDD.
a ja inaczej:
System + TEMP + programy + biblioteka Lr + cache ADOBE (Lr i CS6) na SSD
Pliki (RAW, DNG i eksportowane JPG) na HDD.
W Lr częściej czyszczę historię, opróżniam bufory (cache) i usuwam podglądy, aby szybko mi SSD nie zapchały.

andre1978
07-01-2014, 18:04
Dzięki wszystkim za informacje, 128 SSD już jedzie.
Ja też mam taki dziwny nawyk, że nowe zdjęcia lecą na pulpit wraz z kopią na zewnętrzny dysk. Ale skoro po imporcie, rawy już nie są potrzebne to jakoś trzeba będzie się przestawić ;)

iza73
07-01-2014, 18:11
ale nie Lightroom - ten wg obietnic ADOBE ma pozostać "pudełkowy" (zakup licencji).

Słyszałam, że następna wersja czyli 6 ma być tylko w CC lub będą sprzedawać sam klucz a soft trzeba sobie pobrać.
Zresztą chyba nie kupię następnej wersji bo widząc po wymaganiach 5 w następnej trzeba będzie mieć procesor 12 rdzeniowy i 128GB RAM + coś szybszego od SSD :D

vaas
08-01-2014, 17:35
Słyszałam, że następna wersja czyli 6 ma być tylko w CC lub będą sprzedawać sam klucz a soft trzeba sobie pobrać.
Zresztą chyba nie kupię następnej wersji bo widząc po wymaganiach 5 w następnej trzeba będzie mieć procesor 12 rdzeniowy i 128GB RAM + coś szybszego od SSD :D
czyli oba modele - zakup licencji lub dzierżawa w CC. Pudełko vs ściąganie instalki z adobe.com to inna sprawa (fajnie mieć pudełko).
A co do wydajności, to jeśli pogorszy się jeszcze w Lr, to wróce do C1. Póki co, ciągle wolę pracować w Lr5 niż C1 v7.

wajo94
15-01-2014, 11:01
Czy ktoś wie co oznaczają literki za wersją "Lightroom 5 ML MP"?
Czy jak to kupię to uaktualnienie do 5.3 będzie free?
Czy spolszczenie jest dostępne (legalnie)?
Dlaczego nawet oficjalny dealer nie podaje rzadnych konkretów o produkcie, który oferuje do sprzedaży?
Przy takim poziomie obsługi zastanowić się można na przejściem na porządnego pirata za 10 zł.

iza73
15-01-2014, 12:19
Czy ktoś wie co oznaczają literki za wersją "Lightroom 5 ML MP"?
Czy jak to kupię to uaktualnienie do 5.3 będzie free?
Czy spolszczenie jest dostępne (legalnie)?
Dlaczego nawet oficjalny dealer nie podaje rzadnych konkretów o produkcie, który oferuje do sprzedaży?
Przy takim poziomie obsługi zastanowić się można na przejściem na porządnego pirata za 10 zł.
ML - Multi Language
MP - Multi Platform
W obrębie wersji 5x każde uaktualnienie jest za darmo, jak się pokaże 6 to już chyba nie.
Spolszczenie jest za darmo, trzeba sciągnąć ze strony Wimal - oni to napisali.
Jakie konkrety chce wiedzieć ?
Jak masz pytanie to dzwoń do nich, telefon podałam.

wajo94
22-01-2014, 00:29
Witam, testuję LR5.3, oflagowałem "do usunięcia " dwie foty, chciał bym usunąć je z kolekcji i z dysku (RAWy), z menu mam możliwość tylko usuniecia z kolekcji. Czy jest sposób na usunięcie grupy odfiltrowanych (dowolnym filtrem, moga być flagi, kolor, gwiazdy) zdjęć z dysku. Nie chcę trzymać rawów nie nadajacych się czy niechcianych a naciskanie kolejno del i potwierdzanie to nie to co tygrysy lubią najbardziej;)

kkokosz
22-01-2014, 10:39
Witam, testuję LR5.3, oflagowałem "do usunięcia " dwie foty, chciał bym usunąć je z kolekcji i z dysku (RAWy), z menu mam możliwość tylko usuniecia z kolekcji. Czy jest sposób na usunięcie grupy odfiltrowanych (dowolnym filtrem, moga być flagi, kolor, gwiazdy) zdjęć z dysku. Nie chcę trzymać rawów nie nadajacych się czy niechcianych a naciskanie kolejno del i potwierdzanie to nie to co tygrysy lubią najbardziej;)

Najprościej chyba jest oznaczać zdjęcia do usunięcia klawiszem X (rejected), a potem można kliknąć Ctrl+Backspace - Lightroom sam utworzy tymczasową kolekcję ze zdjęć "rejected" i zapyta, czy usunąć je z dysku czy tylko z katalogu.

JaroW
22-01-2014, 12:05
Spróbuj w Library, wtedy można usunąć wszystkie naraz. W Develop trzeba usuwać po jednym.

kkokosz
22-01-2014, 12:38
Spróbuj w Library, wtedy można usunąć wszystkie naraz. W Develop trzeba usuwać po jednym.

Nie trzeba, tylko zamiast klawisza Delete należy użyć polecenia z menu kontekstowego.

feder
22-01-2014, 17:50
Z poziomu kolekcji nie da się usunąć. Trzeba sie przełączyć na katalog.

vaas
23-01-2014, 14:57
Najprościej chyba jest oznaczać zdjęcia do usunięcia klawiszem X (rejected), a potem można kliknąć Ctrl+Backspace - Lightroom sam utworzy tymczasową kolekcję ze zdjęć "rejected" i zapyta, czy usunąć je z dysku czy tylko z katalogu.
Tak, tak. tak. Właśnie tak zawsze robie.

wajo94
24-01-2014, 22:23
Niestety, u mnie po Ctrl+Backspace tworzy kolekcję i proponuje że ją usunie, nie precyzując skąd. RAWy na dysku pozostają nietknięte. Czy są jakieś inne pomysły. Z menu kontekstowego jest tak samo.

iza73
24-01-2014, 23:24
Nie wiem czy było - naciskasz klawisz "delete" i z menu które ci się pojawi wybierasz - usuń z dysku. Ja tak robiłam i robię jak trafi mi się coś do wywalenia. Masz to potem w koszu.
Dotyczy pojedńczych rawów.

wajo94
25-01-2014, 14:36
Nie wiem czy było - naciskasz klawisz "delete" i z menu które ci się pojawi wybierasz - usuń z dysku. Ja tak robiłam i robię jak trafi mi się coś do wywalenia. Masz to potem w koszu.
Dotyczy pojedńczych rawów.
Zgadza się , dotyczy pojedyńczych rawów, ja chcę więcej:D

iza73
25-01-2014, 14:50
Klikasz i wywalasz po kolei, no chyba, że masz duży "odrzut" ;)

Adammm
25-01-2014, 15:46
Możesz dać filtr flag na rejected, CTRL + A na panelu dolnym i klikasz prawym przyciskiem myszy na którymś zdjęciu, remove photos, delete from disc

wajo94
25-01-2014, 16:42
Możesz dać filtr flag na rejected, CTRL + A na panelu dolnym i klikasz prawym przyciskiem myszy na którymś zdjęciu, remove photos, delete from disc

Działa, ale działa też CTR + Backspace, nie rozumiem, raz kasuje z pliku a raz tylko z kolekcji. Teraz zrobiłem z modułu Biblioteka i Edycja, w obu przypadkach usunął z kolekcji i dysku. Będę testował dalej. Dzięki wszystkim za pomoc.

Voy
27-01-2014, 14:53
Orientuje się ktoś jak zwiększyć rozdzielczość plików smart preview?

Joga
04-02-2014, 10:41
Może któryś z forumowiczów pomoże... poszukuje spolszczenia do LR 5. Przeczesałem cały internet i albo źle szukam albo faktycznie nie ma. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tym temacie.

robhary
04-02-2014, 12:24
Może któryś z forumowiczów pomoże... poszukuje spolszczenia do LR 5. Przeczesałem cały internet i albo źle szukam albo faktycznie nie ma. Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tym temacie.

Jeśli pod Windows - to prosze bardzo : :: Sklep Graficzne.pl (http://www.graficzne.pl/index.php?i18,lightroom-pl)

Joga
05-02-2014, 21:40
Jeśli pod Windows - to prosze bardzo : :: Sklep Graficzne.pl (http://www.graficzne.pl/index.php?i18,lightroom-pl)
dzięki :D, ale ten z linku nie działa. Może ktoś jeszcze a może ktoś ma i może podesłać na @?

iza73
05-02-2014, 22:15
ale ten z linku nie działa
Bo trzeba patrzeć gdzie się instaluje program :lol:
Kłania się - Program Files
i pisze w instalatorze:

jeśli program zainstalowany jest w innym miejscu, wskaż je.
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5

Sprawdź katalog gdzie masz LR i podaj sciężkę instalatorowi.
Np. LR 5 ma inna scieżkę do lokalizacji niż LR 5.2 lub 5.3 i trzeba zrobić korektę ręcznie.

wajo94
09-02-2014, 11:23
Mam kilka bibliotek LR, wynik testowania różnych wersji. Czy można kolekcje poprzenosić do jednej biblioteki albo połączyć biblioteki.Zależy mi głównie na informacjach o parametrach obróbki zdjęć, tagi i geotagi mogę odpuścić. Mam LR 5.3 .

wajo94
09-02-2014, 15:04
Sorry, wystarczyło wejść w menu i wszystko jasne.

espire
10-02-2014, 21:13
Witam
Trochę zmienię temat. Pracuję na wersji 5.3. Zauważyłem coś przynajmniej dla mnie dziwnego. Otóż używając pędzla korygującego z włączoną automaską raz że różnie działa rozpoznawanie krawędzi, często najeżdża na krawędź. Rozumiem, ze może to kwestia ustawień np. odpowiednika tolerancji w PS tyle że tu przy ustawieniach czegoś takiego nie znalazłem. Regulacja suwakami Feather, Flow i density jakoś nic nie zmieniła. Druga rzecz, którą zauważyłem i jest ściśle powiązana z włączeniem automaski to ślady działania pędzla mają drobne "dziury". Przy wyłączonej automasce to co potraktuję pędzlem jest jak najbardziej prawidłowe - bez żadnych "dziur". Widac to na powiększeniach rzędu 1:1 lub większe. Mam wrażenie że może nie zaznacza jeśli w otoczeniu jest zbyt duży kontrast lokalny
Przeglądając internet nie udało mi się znaleźć nic w tym temacie. Wujek google nie był dla mnie na tyle łaskawy. Po przejrzeniu 37 stron tego wątku postanowiłem jednak napisać
Proszę o pomoc. Jak sobie z tym poradzić. A może to przypadłośc LR?
Pozdrawiam

Kuba1
10-02-2014, 21:58
[...]rzecz, którą zauważyłem i jest ściśle powiązana z włączeniem automaski to ślady działania pędzla mają drobne "dziury". Przy wyłączonej automasce to co potraktuję pędzlem jest jak najbardziej prawidłowe - bez żadnych "dziur". Widac to na powiększeniach rzędu 1:1 lub większe.Odkąd używam ACR/LR to właśnie tak to działa, w związku z czym z zasady nie korzystam z automaski. Być może nie stanowi to problemu na finalnych wydrukach dla osób używających wyłącznie LR do obróbki, ale w sieci widzę sporo wątków na ten temat, a wnioski podobne - nie używać.

A może to przypadłośc LR?
PozdrawiamWygląda na to, że tak.

espire
11-02-2014, 07:50
Dzięki za info. Przynajmniej wiem ze nie zrobiłem czegoś źle tylko to tak działa. Swoją drogą rzeczywiście musiałbym zobaczyć jak to widać na wydruku.

Merde
11-02-2014, 10:10
Dzięki za info. Przynajmniej wiem ze nie zrobiłem czegoś źle tylko to tak działa. Swoją drogą rzeczywiście musiałbym zobaczyć jak to widać na wydruku.

W zasadzie wszelkie narzędzia typu autocośtam działają kulawo.
W tym przypadku rozwiązanie jest proste - po użyciu automaski trzeba ręcznie dokonać poprawek już w zwykłym trybie.

Kuba1
11-02-2014, 14:27
[...]
W tym przypadku rozwiązanie jest proste - po użyciu automaski trzeba ręcznie dokonać poprawek już w zwykłym trybie.Coś jak ręczne poprawki autofocusa ;)

espire
12-02-2014, 12:45
przy odrobinie dobrej chęci Adobe mogłoby wprowadzić ustawienia (suwaczki) regulujące "czułość" narzędzia ale pewnie czeka to na wprowadzenie nowych wersji. Ale cóż. Jeśli tak jest to trudno :)

Adam71
16-02-2014, 19:34
Mam szybkie pytanko. Do 6D dostałem płytę z LR 5. Teraz zmieniłem kompa ale mam samą okładkę bo mój syn coś zrobił tzn zapodział płytę.
I co teraz zrobić ? Szukać gdzieś obrazu płyty czy serial zadziała jak ściągnę najnowszą wersje od producenta ?

iza73
16-02-2014, 19:51
Szukać gdzieś obrazu płyty czy serial zadziała jak ściągnę najnowszą wersje od producenta ?
Jak zrobisz np. aktualizację z wersji 5 do 5.3 to sciągasz cały program i serial działa :)
Sciągnij ze strony Adobe LR 5.3, zainstaluj i podaj s.n. i będzie działać ;)

Qbańczyk
17-02-2014, 15:01
Witam

Chciałbym zacząć obróbkę w Lightroom gdyż do tej pory używałem tylko DPP. Mam takie pytanie. Jak wiadomo od dłuższego czasu dodawane są do puszek 6D i 5D3 zestawy Ligtroom 5 + Premiere Elements 11. Ludzie którzy już ten program mają jest on nie potrzebny i co za tym idzie jest wysyp ogłoszeń na popularnym serwisie aukcyjnym.
Moje pytanie jest takie czy warto kupować takie zestawy ? Są one tańsze o średnio 100-200 zł od innych aukcji gdzie jest sam Ligtroom 5.
Czy jest tu jakiś haczyk który każe się zastanowić dwa razy ? Może jakaś okrojona wersja ?

Sorry za takie pewnie głupie pytania ale jestem na razie zielony w temacie

stultus
19-02-2014, 10:11
witam warto kupić stąd Adobe Photoshop Lightroom 5 (http://softstoreprime.com/product/adobe-photoshop-lightroom-5/)

Merde
19-02-2014, 10:31
witam warto kupić stąd Adobe Photoshop Lightroom 5 (http://softstoreprime.com/product/adobe-photoshop-lightroom-5/)

Praktycznie brak informacji o sklepie w sieci.
Ceny podejrzanie niskie (CS6 Master collection za 200 dolców?!).

Wnioski wyciągnij sam.

stultus
19-02-2014, 10:45
Dziękuję za informację

iza73
19-02-2014, 12:54
Jakiś przekręt, brak telefonów, adresów właściciela itd.
Ceny niemożliwie niskie, nawet przy odkupowaniu oprogramowania nie ma tak niskich cen.
Szkoda czasu.

Bouli_wro
19-02-2014, 13:36
mi tą stronę blokuje Malwarebytes, bo próbuje przesłać jakiegoś .exe
pewnie jakaś ściema do wysyłania reklam :?

Qbańczyk
20-02-2014, 12:24
Witam

Chciałbym zacząć obróbkę w Lightroom gdyż do tej pory używałem tylko DPP. Mam takie pytanie. Jak wiadomo od dłuższego czasu dodawane są do puszek 6D i 5D3 zestawy Ligtroom 5 + Premiere Elements 11. Ludzie którzy już ten program mają jest on nie potrzebny i co za tym idzie jest wysyp ogłoszeń na popularnym serwisie aukcyjnym.
Moje pytanie jest takie czy warto kupować takie zestawy ? Są one tańsze o średnio 100-200 zł od innych aukcji gdzie jest sam Ligtroom 5.
Czy jest tu jakiś haczyk który każe się zastanowić dwa razy ? Może jakaś okrojona wersja ?

Sorry za takie pewnie głupie pytania ale jestem na razie zielony w temacie

Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na moje pytanie ?

iza73
20-02-2014, 13:10
Czy mógłby ktoś odpowiedzieć na moje pytanie ?
Pobierz wersję trial, pobaw się miesiąc i będziesz wiedział czy ci pasuje.

Qbańczyk
20-02-2014, 13:22
Pobierz wersję trial, pobaw się miesiąc i będziesz wiedział czy ci pasuje.

iza71 dzięki za odpowiedź ale spróbuj jeszcze raz po woli przeczytać moje pytanie.

Czy wersje dodawane do 5D3 i 6D są w jakiś sposób okrojone od wersji standardowo kupowanych bez aparatu ?

scooter
20-02-2014, 13:49
Nie

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

iza73
20-02-2014, 13:49
iza71 dzięki za odpowiedź ale spróbuj jeszcze raz po woli przeczytać moje pytanie.

Czy wersje dodawane do 5D3 i 6D są w jakiś sposób okrojone od wersji standardowo kupowanych bez aparatu ?
A słyszałeś kiedyś o okrojonym LR ? Pomyśl, co im zależy na dodaniu softu za 300zł do sprzętu od 5000zł w górę gdzie i tak maja dobrą prowizję.

Bouli_wro
20-02-2014, 16:01
a jak z legalnością posiadania takiej wersji, dostaniesz fakturę zakupu razem z eos 5d??
na opakowaniu wyraźnie jest napisane "not to be sold separately" czy odsprzedaż dalej już nie zobowiązuje??

iza73
20-02-2014, 17:18
To chyba bardziej dotyczy sklepu niż użytkownika końcowego.
Jakbym kupiła obiektyw + np. filtr UV a nie jest mi potrzebny filtr bo taki już mam to przecież normalnie mogę go sprzedać prywatnie.

Bouli_wro
20-02-2014, 21:54
tylko na allegro pod niektórymi aukcjami piszę wyraźnie - faktura VAT czyli chyba raczej sklep :?
a oprogramowanie bez dokumentu zakupu w świetle prawa chyba nie bardzo jest legalne.

iza73
20-02-2014, 22:29
tylko na allegro pod niektórymi aukcjami piszę
Na allegro piszą różne rzeczy :D

GalaktycznyMuczaczo
21-02-2014, 00:25
spradź czy są jakieś kruczki, małym drukeim pisane

patric89
09-04-2014, 13:44
Witam,
liczę na Waszą pomoc, mam problem z LR 5.
Na początku napiszę że jest to wersje oryginalna dołączona przy zakupie Canona. Wszystko chodziło dobrze do dzisiaj. Pojawiła się aktualizacja więc ściągnąłem ją i zainstalowałem. Efekt jest taki jak na zdjęciu

https://canon-board.info/imgimported/2014/04/wqq71t-1.jpg
źródło (http://i59.tinypic.com/wqq71t.jpg)
Nie widać zdjęć ani w bibliotece, ani w develop...
Odinstalowałem już kilka razy, skasowałem nawet cały catalog LR tracąc niezapisane zmiany...
Nie wiem co mam zrobić a terminy naglą
Czy ktoś ma jakieś sugestie??

--- Kolejny post ---

Jak wybieram losowe zdjęcie i eksportuje to wszystko jest ok - tzn wyeksportowany plik jpeg można otworzyć w przeglądarce fotografii Windows

Janczewski
09-04-2014, 14:44
zaimportuj starą bazę, powinno pomóc.

patric89
09-04-2014, 15:01
A jak to zrobic?
Zauwazylem ze mimo odistalowania i ponownego nowego zainstalowania i tak mam niektore swoje ustawienia...

Janczewski
09-04-2014, 20:44
/Preferences/General/Default catalog

tam wybierasz folder, w którym znajduje się Twój plik bazy lightrooma z końcówką .lrcat
chyba, że go sobie łaskawie pozwoliłeś skasować

patric89
09-04-2014, 20:55
Dzieki za odpowiedz ale niestety nic to nie dalo i instaluje nowy system

iza73
14-04-2014, 14:25
A jaka to aktualizacja LR, po dłuższej przerwie włączyłam LR i mam info, że jest wersja 5.4
Opłaca się tą aktualizację instalować, mam 5.3

patric89
14-04-2014, 14:26
U mnie dopiero pomoglo postawienie nowego systemu teraz nie robie juz tej aktualizacji

banan82
14-04-2014, 14:28
Wersja 5.4 wspiera wspolprace z nowym Lighrtoom Mobile dla iPada. Ma ona opcje logowania sie za pomoca Adobe ID any synchronizowac kolekcje na iPadowska wersje Lightrooma:)

iza73
14-04-2014, 14:28
czyli jakaś kicha z wersją 5.4 ? Nie mam sprzetu iCoś tam ... wiec chyba nie będę instalować.

banan82
14-04-2014, 14:59
Nie kicha, tylko kolejna wersja. Nie musisz upgrade'owac. Wersja ta wyszla dokladnie w tym samym czasie co Lightroom Mobile.

iza73
14-04-2014, 15:07
"kicha" pisałam myśląc o problemach kolegi patric89 a skoro nie ma nic ciekawego związanego z edycją to szkoda czasu na upgrade.

banan82
14-04-2014, 15:11
Zawsze mozna wrocic do wczesniejszej wersji. Na stronach adobe sa wersje instalacyjne wszystkich wersji.

Docsbo
15-04-2014, 07:15
"kicha" pisałam myśląc o problemach kolegi patric89 a skoro nie ma nic ciekawego związanego z edycją to szkoda czasu na upgrade.

Hm ja mam LR 5.4 i na maczku i na Win 7 i nic złego sie nie dzieje (poza leniwym operatorem) :))))

iza73
15-04-2014, 10:37
A jakie jeszcze zmiany są oprócz tego co pisał kolega wyżej ?

banan82
15-04-2014, 11:06
pelna lista zmian jest na adobe.com.

esensja
14-05-2014, 01:47
Czy ktoś może mi pomóc w takim temacie: Jak przypisać seryjnie słowo kluczowe do serii zdjęć. Np. mam w katalogu pod rząd sto zdjęć Marysi, zaznaczam wszystkie, dodaje słowo kluczowe Marysia ale słowo dodaje się tylko do pierwszego zdjęcia. Dziękuję

Kuba1
14-05-2014, 01:57
Czy ktoś może mi pomóc w takim temacie: Jak przypisać seryjnie słowo kluczowe do serii zdjęć. Np. mam w katalogu pod rząd sto zdjęć Marysi, zaznaczam wszystkie, dodaje słowo kluczowe Marysia ale słowo dodaje się tylko do pierwszego zdjęcia. Dziękuję
Dziwne, powinno dodać się do wszystkich zaznaczonych zdjęć. Używasz do tego zakładki "Keyword list"?

sfw
14-05-2014, 07:36
A robisz to w module library czy developement? W library powinno zadziałać.

pozdrawiam sfw

iza73
14-05-2014, 10:24
Na dole są takie opcje - synchronizacja.

wender
14-05-2014, 21:52

Jak zaznaczysz w Grid View, zadziała dla wszystkich zaznaczonych.
Jak zaznaczysz na dolnym pasku (Loupe View), zadziała tylko dla wybranego zdjęcia. Za to dostępna jest wtedy opcja synchronizacji i automatycznej synchronizacji.

esensja
27-05-2014, 02:34
dzięki - w Grid View da się zaznaczyć grupę i przypisać im wspólne słowa kluczowe. Kurde tyle się męczyłem z pojedynczym określaniem a wystarczyło Radę Starców zapytać :-)

tomphoto
03-06-2014, 12:55
jak usunąć na stałe moduły np: map ?

Kuba1
03-06-2014, 13:10
jak usunąć na stałe moduły np: map ?Klikasz prawym na pasku z tymi modułami i odznaczasz co tam chcesz.
Nie ma za co ;).

tomphoto
03-06-2014, 13:22
Klikasz prawym na pasku z tymi modułami i odznaczasz co tam chcesz.
Nie ma za co ;).

tak to oczywiste, pytam o usunięcie owych pluginów na stałe, bo to co opisujesz je wyłącza tylko

szycho
03-06-2014, 20:00
jak usunąć na stałe moduły np: map ?
To powinno pomóc: Przyspiesz swój Lightroom [wideoporadnik] Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2012/09/28/przyspiesz-swoj-lightroom-wideoporadnik)

tomphoto
03-06-2014, 20:13
To powinno pomóc: Przyspiesz swój Lightroom [wideoporadnik] Ť Fotoblogia.pl (http://fotoblogia.pl/2012/09/28/przyspiesz-swoj-lightroom-wideoporadnik)
W LR5 nie mogę znaleźć owych pluginów, brak katalogu i plików, pewnie jest to gdzieś ukryte.
Co prawda LR5 działa mi dużo szybciej niż 4, ale wolę ja dostosować do szybszej pracy

Pelson
03-06-2014, 22:13
W LR5 nie mogę znaleźć owych pluginów, brak katalogu i plików, pewnie jest to gdzieś ukryte.

U mnie na szczęście były na wierzchu.

Znalazłem jeszcze coś dodatkowego - Jak przyśpieszyć Lightrooma w 10 krokach ť Blog ť Fotografia ślubna i portretowa Wrocław Jacek Kawecki (http://jkawecki.pl/blog/jak-przyspieszyc-lightrooma-w-10-krokach/)

Nie wiem jeszcze na ile to pomorze ale spodobała mi sie rada o antywirusie ;)

tomphoto
04-06-2014, 08:16
U mnie na szczęście były na wierzchu.
Możesz podać lokalizacje ? ( u mnie w LR4 również były widoczne)

Znalazłem jeszcze coś dodatkowego - Jak przyśpieszyć Lightrooma w 10 krokach ť Blog ť Fotografia ślubna i portretowa Wrocław Jacek Kawecki
Z tego również skorzystałem, pomysł jest dobry.

Pelson
04-06-2014, 14:44
C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.4 ale nie wiem czy nie zmieniałem przy instalacji. Zawsze możesz je znaleźć korzystając z Wyszukiwarki

Pliki z rozszerzeczniem .lmodule "Usunąłem" Web, Print, Location, Book. I kilka plików z rozszerzeniem .lrplugin

Czy szybciej to ocenie po kolejnej sesji ;)

Jakby ktoś chciał usunąć slideshow to też da sie znaleźć ale wtedy LR nie startuje.

tomphoto
05-06-2014, 06:28
znalazłem, było faktycznie na wierzchu, ja szukałem jakichś małych plików z ikoną typu rozszerzenie dll, a to przecież jest duża ikonka z logiem nawiązującym do LR.
dziękuje za pomoc i naprowadzanie.

Morfii
05-06-2014, 09:11
hejka.
mam głupie pytanie... czy na win.7 64x będzie działał ten lightroom? Obecnie pod 86x chodzi, a że mam nowy sprzęt to też się pytam, nim wydam kasę ;)

iza73
05-06-2014, 09:25
LR 5x jest przedewszystkim na 64x Poczytaj na pudełku.

Szank
05-06-2014, 11:51
Nowy ACR ( RC ) wyglada smakowicie, mam nadzieje ze szybko przeniosa zmiany do LR.
Mam na mysli przede wszystkim edytowanie gradientu przy pomocy pedzla. Strasznie mi tego brakowalo. Leniwy jestem i skakanie do szopa zeby malowac po maskac mnie nie bawi.
No i dodali profile dla nowej sigmy 50 ART. Nie bede musial recznie usuwac aberracji chromatycznych...

Pelson
06-06-2014, 15:03
Nowy ACR ( RC ) wyglada smakowicie, mam nadzieje ze szybko przeniosa zmiany do LR.
Mam na mysli przede wszystkim edytowanie gradientu przy pomocy pedzla. Strasznie mi tego brakowalo. Leniwy jestem i skakanie do szopa zeby malowac po maskac mnie nie bawi.
No i dodali profile dla nowej sigmy 50 ART. Nie bede musial recznie usuwac aberracji chromatycznych...

Robisz gradient powiedzmy +1 EV i pędzlem na -1EV malujesz to czego griadient ma nie dotyczyć ;) Chyba że masz na myśli coś innego. Nie widziałem nowego ACR...

Szank
06-06-2014, 16:19
Robisz gradient powiedzmy +1 EV i pędzlem na -1EV malujesz to czego griadient ma nie dotyczyć ;) Chyba że masz na myśli coś innego. Nie widziałem nowego ACR...

Mniej wiecej tyle. Tylko ze w nowym ACR nie musze pamietac, zeby po zmianie parametrow gradientu przelaczyc sie na pedzel i tam tez zmienic.

wender
19-06-2014, 12:31
Czy ktoś już robił aktualizację do wersji 5.5? Niedawno się pojawiła.

https://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/06/lightroom-5-5-now-available.html

filemoon
19-06-2014, 18:31
Ja robilem wczoraj. Wszystko ok :)

tomphoto
25-06-2014, 14:00
ACR 8.5 Filter Brush

http://www.youtube.com/watch?v=TDGXkGm4CU8

Mixas
25-06-2014, 17:35
Hej mam ACR 8.5 w pracy i LR 5.5 w domu nie mam tej opcji (brush) w ani tu ani tu. Czy to tylko dla ludzi w chmurze?

esensja
26-06-2014, 14:46
Heja

Mam pytanie odnośnie dodania własnego profilu aparatu? Zrobiłem profil za pomocą colorcheckera i dng profile editor (.dcp) Wgrałem go tu:

C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra\Canon EOS 5D Mark II

Ale wciąż w LR w liście rozwijanych profili nie ma tego którego stworzyłem. (Restatowałem program). Ktoś kuma o co kaman?

Drugie pytanie: importuje foty i pojawiają się zdjęcia które w pierwszej sekundzie są inne a po chwili zmieniają się nieco (kolory, kontrasty itd). Doczytałem, że w pierwszej chwili ładowane są zaszyte jpgi z aparatu a potem pokazuje się Raw ale ja bym chciał tego Raw mieć tak jak się pokazuje w pierwszej sekundzie. Czy ktoś to ogarnia i mógły rozwinąć temat?

Dziękuję!

koraf
26-06-2014, 15:05
Kolejne pytanie ;), może ktoś pomoże (na co liczę): czy warto kupić LR ver.5.5 vs CS 5, który obecnie używam do obróbki zdjęć w RAW. Wiem, że dostanę nowy ACR ale czy jest tego warty w porównaniu z poprzednią wersją ? Raczej nie zamierzam korzystać z PS CC.
Chciałem zrobic upgrade z CS5 do CS6 ale tego produktu już niema :(.

banan82
26-06-2014, 16:16
LR 5.5 to jest bardzo potezne narzedzie. Zdecydowanie warto go kupic. Zmniejszy ci sie uzycie Photoshopa:)

koraf
26-06-2014, 16:45
LR 5.5 to jest bardzo potezne narzedzie. Zdecydowanie warto go kupic. Zmniejszy ci sie uzycie Photoshopa:) Chyba, raczej, nie będzie innego wyjścia ;), zapuszczę triala i zobaczę jak to działa, wtedy zdecyduję :confused:.

5pirit
26-06-2014, 17:07
Nie wiem tak do końca czemu, ale jakoś nie mogę się przemóc z LR. Może coś źle robię, albo przyzwyczaiłem się do PS, albo nie wiem jak się zabrać za LR. Znacie jakieś fajne tutki, ale takie konkretne, bo na YT jakoś nie mogę odnaleźć jakiegoś który by mnie wkręcił w świat LR.

banan82
26-06-2014, 17:45
5pirit - pamiętaj, że Lightroom to nie tylko program, to cały workflow fotograficzny. Zapomnisz o PS jak zaczniesz używać LR.

Popatrz na youtubowy kanał sklepu B&H Photo z Nowego Jorku. Oni mają tam całe wykłady na temat Lightrooma.

iza73
26-06-2014, 19:24
Obecna wersja LR5x to kombajn, CS jest praktycznie niepotrzebny. Choć czasem trzeba coś stempelkiem poprawić w CS bo LR sobie nie radzi, ale to zdarza się bardzo żadko.
LR jest dużo bardziej wygodny w obróbce RAW'ów, to typowy program do zdjęć. Polecam !

ayu
26-06-2014, 20:30
Czy można w LR zmienić tak ustawienia żeby pliki były określane po obróbce za pomocą .xml obok pliku obrazu?

... z telefonu ...

zysk
26-06-2014, 21:40
Obecna wersja LR5x to kombajn, CS jest praktycznie niepotrzebny. Choć czasem trzeba coś stempelkiem poprawić
Prawda,tylko tego stempelka brakuje 8-)

iza73
26-06-2014, 21:57
Prawda,tylko tego stempelka brakuje 8-)
Stempelek jest ale nie tak dobry ;)

esensja
27-06-2014, 01:46
Powtorze sie bo moje pytanie zasypano:
Heja

Mam pytanie odnośnie dodania własnego profilu aparatu? Zrobiłem profil za pomocą colorcheckera i dng profile editor (.dcp) Wgrałem go tu:

C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra\Canon EOS 5D Mark II

Ale wciąż w LR w liście rozwijanych profili nie ma tego którego stworzyłem. (Restatowałem program). Ktoś kuma o co kaman?

Drugie pytanie: importuje foty i pojawiają się zdjęcia które w pierwszej sekundzie są inne a po chwili zmieniają się nieco (kolory, kontrasty itd). Doczytałem, że w pierwszej chwili ładowane są zaszyte jpgi z aparatu a potem pokazuje się Raw ale ja bym chciał tego Raw mieć tak jak się pokazuje w pierwszej sekundzie. Czy ktoś to ogarnia i mógły rozwinąć temat?

Dziękuję!

ayu
27-06-2014, 07:19
1.Profil automatycznie powinien zapisać się w odpowiednim miejscu używając softu do colorcheckera.
2. LR nie pokaże Ci tych plików na stałe. Musisz mieć soft dedykowany do aparatu.

... z telefonu ...

JaroW
27-06-2014, 08:35
Czy można w LR zmienić tak ustawienia żeby pliki były określane po obróbce za pomocą .xml obok pliku obrazu?

... z telefonu ...

Oczywiście, że można.
Zakładka Edit->Catalog Settings->Matadata i trzeci kwadracik zaznaczyć

jotewu
27-06-2014, 08:59
Witam, czy jest możliwość podglądu "live" na ekranie laptopa przy użyciu funkcji "tethered shooting", oczywiście chodzi mi o podglad przed zrobieniem zdjęcia:)

tomphoto
27-06-2014, 10:10
Hej mam ACR 8.5 w pracy i LR 5.5 w domu nie mam tej opcji (brush) w ani tu ani tu. Czy to tylko dla ludzi w chmurze?
Sprawdź dobrze, u mnie działa bez "chmury"8-), sprawdź wersje ACR jaką masz. W LR masz pędzel korekcji lokalnej.

Oczywiście, że można.
Po zaznaczeniu tej opcji PS będzie czytał Rawa z XMP ?

ayu
27-06-2014, 10:19
Oczywiście, że można.

Dzięki jak przyjdę do domu to to zrobię. Dzięki.

... z telefonu ...

JaroW
27-06-2014, 10:38
Po zaznaczeniu tej opcji PS będzie czytał Rawa z XMP ?
Powinien, nie mam PS, LR mi wystarcza do selekcji i obróbki zdjęć.

eclipsis
27-06-2014, 12:05
Zapisz do dng lub kliknij prawym i wybierz edit in photoshop. Po edycji i zapisie uaktualnienia się samo w LR.

ayu
27-06-2014, 13:08
Oczywiście, że można.

Ustawiłem już i działa jak należy. Dzięki wielkie.

... z telefonu ...

dentharg
14-07-2014, 10:43
Cześć!

Wypróbowywuję Lightrooma i mam ogromny kłopot:
wszystkie zdjęcia trzymam na dysku zewnętrznym, przy próbie importu do katalogu Lr jedyną możliwością jest "Copy".. na ten sam dysk.
Natomiast ja chciałbym wykonać operację "Add", która jest wyszarzona.

Powód? Mam ustaloną hierarchię katalogów którą chciałbym zachować.

Jak mogę wymusić na Lr by zaimportował zdjęcia przez "Add" z dysku zewnętrznego?

Greg200
14-07-2014, 14:05
kol. dentharg
Jeżeli korzystasz z LR w wersji 5.xx to poczytaj o opcji "Smart Previews".

dentharg
15-07-2014, 22:03
To ne funkuje.

Dysk S jest dyskiem podłączonym do USB3 zaszyfrowany TrueCryptem (podejrzewam, że tu może jest problem). SmartPreviews włączone. Jak widać opcja "Add" jest wyszarzona. Lr proponuje zaimportować obrazy robiąc kopię z S na S.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/8491374/2014-07-15%2021_36_54-Lightroom.png)

--- Kolejny post ---

No i faktycznie -- problemem był True Crypt. Jak tylko sobie to uświadomiłem to zacząłem grzebać. W True Crypcie domyślnie miałem włączoną opcję "Mount as removable drive".
Wystarczyło odhaczyć i problem zniknął.

ktom
16-07-2014, 07:01
witam,

Jestem początkującym w Lightroomie. Mam pierwszy problem - po obróbce, ekspozycja, WB, darki, same podstawowe sprawy i eksporcie do .jpg fotki mają bardzo dużą ziarnistość. Kiedy porównam do .jpg bezpośrednio z D6 to różnica jest kolosalna na niekorzyść tego z Lightrooma ... ? Czy jest możliwość ustawienia w programie języka polskiego - mam wersję próbną ?

kalatos
16-07-2014, 09:06
Lightroom istnieje w wersji polskiej, nie powinieneś mieć problemu ze ściągnięciem polskiej wersji.

Jeżeli chodzi o ziarnistość, jakie masz ISO na tym zdjęciu. Jest suwak nie wiem czy dobrze pamiętam nie widzę LR, chyba w zakładce Details, który bardzo ładnie wygładza szumy.

iza73
16-07-2014, 09:44
Czy jest możliwość ustawienia w programie języka polskiego - mam wersję próbną ?
O ile pamiętam to w LR wersji próbnej nie da się ustawić (doinstalować) lokalizacji polskiej, ale mogę się mylić.

darkon
16-07-2014, 11:07
Istniała nieoficjalna wersja polska dla wersji 5.3, pasuje też do 5.4 i 5.5 ale jest w nich kilka niespolszczonych wyrazów. Spolszczenia skończyły się od kiedy firma Wimal zaprzestała wsparcia technicznego dla produktów Adobe. Te nieoficjalne spolszczenia działały tylko z pełnymi wersjami Lightrooma.

koraf
01-08-2014, 09:06
Może ktoś miał taki przypadek ? mam zainstalowany CS5+Camera RAW i wczoraj pobrałem najnowszą wersję Lr 5.6 do testu, ponieważ nie widział RAW zainstalowałem najnowszy Camera RAW 8.6 (pobrany z oficjalnej strony Adobe), po restarcie systemu WIN 7-64 bit, kompletna zwiecha, system kazał mi "czekaj ..." a po blisko godzinie wypluł jakiś błąd? Po radach informatyków odinstalowałem Lr :( i jest teraz ok :D. Czyżby programy Adobe nie bardzo się wzajemnie polubiły ?

gregorio1972
01-08-2014, 09:17
Ja wczorajszej instalacji wersji 5.6 nie mogę otworzyć pliku RAW prawym przyciskiem myszy " otwórz za pomocą" gdyż ikona zniknęła z listy i nijak ją przywrócić. Gdy ręcznie wchodzą w opcje przegladaj i chcę dodać lightroom.exe to nie pojawia się on na liście.

RobertON
01-08-2014, 10:58
Plik RAW - klik PPM - Otwórz za pomocą - Wybierz program domyślny i wybierz LR. Jak go tam nie ma to:

Na dole przeglądaj - podaj ścieżkę dostępu, którą skopiujesz z właściwości skrótu do LR.

Np: "litera dysku:\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 3.6\lightroom.exe"

gregorio1972
01-08-2014, 11:31
Właśnie tak robię i nic - program nie pokazuje się nadal na liście programów proponowanych przez win do otwierania pliku.

RobertON
01-08-2014, 15:54
Dlatego musisz skopiować ścieżkę z właściwości skrótu i dodać do proponowanych.
PPM na skrócie do LR, Właściwości, Element docelowy i z tego paska skopiuj ścieżkę i wklej do przeglądanych programów.

Tak:

https://canon-board.info/imgimported/2014/08/0dl1token_hashAAF6vhRzzl2JUU2klxIkFOGZj_-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/9tei15ahirajoag/AACb2eHyaBXM-frWXiktxvdGa/0?dl=1&token_hash=AAF6vhRzzl2JUU2klxIkFOGZj_Q5juAtZrxEO1y 3B_UFmQ&expiry=1406903596)

--- Kolejny post ---

Scieżka jest pod właściwościami skrótu

https://canon-board.info/imgimported/2014/08/0dl1token_hashAAE82xmmu_69aoWWEPMm42R4mj-2.jpg
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/sc/fzkoektd78eketl/AADwLJXW3J9XWsTUMOxlBAECa/0?dl=1&token_hash=AAE82xmmu_69aoWWEPMm42R4mjm2a9MWQcmLn58 ujDsbHw&expiry=1406903816)

--- Kolejny post ---

To jest oczywiście jeden z kilku sposobów. Można wejść do właściwości plików i ustawić czym mają być otwierane poprzez Panel Sterowania-Programy-Programy domyslne - Ustaw skojarzenia - dla plików *.cr2 (RAW canona).

--- Kolejny post ---

Świetnym narzędziem jest programik FileTypesMan.exe do zmiany parametrów włącznie z wyszukiwaniem dostępu i zmianą ikon wyszukanych przez IconExplorer.exe - ale tu uwaga aby czegoś nie skopać bo wprowadza zmiany w rejestrze. Wskazane zrobić kopię rejestru np. softem Erunt

gregorio1972
01-08-2014, 16:15
Wygląda to obiecująco dzisiaj nie mogę ale jutro to sprobuję. Wielkie dzięki :-)

rafi22
11-08-2014, 21:26
Dopiero zaczynam przygodę z programem Lightroom. Kupiłem Wersję 5 wraz z Premiere Elements 12 i dowiedziałem się, że nie mogę w przyszłości jest uaktualnić. Ale mam pytania:
1. czy do każdej późniejszej wersji 5x mogę uaktualnić za darmo?
2. czy ktoś ma spolszczenie do polskiej wersji 5.2?

wfal
11-08-2014, 21:29
Juz jest wersja 5.6 wiec sam sprawdz czy możesz aktualizować.

rafi22
11-08-2014, 21:43
Wiem, że można ściągnąć wersje 5.6. Tylko nie chciałem rejestrować programu (bo nie wiem czy stary komp będzie wystarczający). Słyszałem że na dwóch kompach można mieć legalnie program?

jatokor
13-08-2014, 14:23
a nie jest tak, że licencja jest na jedną kopię?
O ile się nie mylę to mi po rejestracji na os x nie pozwoliło już rejestrować na Windowsie

Merde
13-08-2014, 18:38
a nie jest tak, że licencja jest na jedną kopię?
O ile się nie mylę to mi po rejestracji na os x nie pozwoliło już rejestrować na Windowsie

AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).
Nie dotyczy to jednak komputerów z różnym systemem operacyjnym, stąd twój problem (klucz z Win nie zadziała na OS X i odwrotnie).

Zybi_S
13-08-2014, 22:40
Witam

... AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).
Nie dotyczy to jednak komputerów z różnym systemem operacyjnym, stąd twój problem (klucz z Win nie zadziała na OS X i odwrotnie).

W moim przypadku przy zakupie Lightroom 5 w wersji elektronicznej (plik do pobrania ).

Dostałem wyłącznie jeden numer licencji z informacją:
Adobe Photoshop Lightroom 5 (Mac/Win,Angielski)

Nie sprawdzałem na OS X, bo nie mam

Pozdrawiam

rafi22
14-08-2014, 13:20
Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. I teraz mam pytanie, co jest ważniejsze do szybkości działania programu Lightroom: procesor, pamięć, dobry dysk SSD. Ten program używa moja żona, ale chcę kupić taki żeby też była zadowolona. W internecie jest pełno testów, ale chciałbym usłyszeć opinię doświadczonych użytkowników Lightroom.

akustyk
14-08-2014, 13:29
Zastanawiam się nad zakupem nowego komputera. I teraz mam pytanie, co jest ważniejsze do szybkości działania programu Lightroom: procesor, pamięć, dobry dysk SSD.

8GB RAM starczy

SSD na cache LR + ewentualnie plik katalogu.

szybki dysk talerzowy na repozytorium RAW-ow

i porzadny proc, zeby to mielic. proc ma ogromne znaczenie dla szybkosci, ale musisz poczytac testy w necie ile wydajnosci mozesz uzyskac za konkretna kwote. przy czym intelowski i5 jest mniej wiecej optymalny pod wzgledem stosunku cena/wydajnosc w LR.

quail
16-08-2014, 10:48
8GB RAM starczy

SSD na cache LR + ewentualnie plik katalogu.

szybki dysk talerzowy na repozytorium RAW-ow

i porzadny proc, zeby to mielic. proc ma ogromne znaczenie dla szybkosci, ale musisz poczytac testy w necie ile wydajnosci mozesz uzyskac za konkretna kwote. przy czym intelowski i5 jest mniej wiecej optymalny pod wzgledem stosunku cena/wydajnosc w LR.

Ja mam podobne, acz nieco odmienne zdanie ;)

1. Sam proces lightroom.exe potrafi zeżreć ponad 8GB RAM, dlatego warto mieć zapas, czyli 12 - 16GB. Przy 8GB całóść szorowałaby po dysku. Jeśli dodatkowo planujesz odpalić równolegle Photoshop albo jakieś pluginy, to 16GB i tak może być za mało.

2. Cache na SSD, jeśli ktoś ma dysk systemowy SSD, to można tam wrzucić cache. W innym przypadku bez sensu, chyba, że chodzi o zabawę w szybkie przewijanie zdjęć na filmstripie. System operacyjny i tak zbuforuje ostatnio czytane dane i będzie odczytywał je z RAM. Porównywałem pracę na katalogu na SSD i HDD - nie czuje się różnicy.

3. Pliki RAW mogę leżęć na HDD albo na NAS, o ile jest podpięty siecią 1Gbps.

4. Procesor ma spore znaczenie, nie tylko podczas exportu. Dużo filtrów, gradientów w module Develop potrafi skutecznie zamulić słabsze maszyny.

5. Karta graficzna - wszystko jedno jaka.

darkon
17-08-2014, 09:06
Sam proces lightroom.exe potrafi zeżreć ponad 8GB RAM, dlatego warto mieć zapas, czyli 12 - 16GB. Przy 8GB całóść szorowałaby po dysku.
W związku z tym stwierdzeniem mam pytanie: gdzie w Lightroomie 5 ustawić z jakiej ilości ramu ma korzystać. Mam 16GB a nigdy nie widziałem żeby używał więcej jak 3GB, system 64bit, lightroom 64bit.

quail
17-08-2014, 19:10
W związku z tym stwierdzeniem mam pytanie: gdzie w Lightroomie 5 ustawić z jakiej ilości ramu ma korzystać. Mam 16GB a nigdy nie widziałem żeby używał więcej jak 3GB, system 64bit, lightroom 64bit.

Nigdzie. Zeżre ile zechce. Im dłużej w nim pracujesz tym więcej alokuje, ale za to niechętnie zwalnia.

rafi22
17-08-2014, 20:12
Ma ktoś spolszczenie do wersji Lightroom 5.2/5.6???

jan pawlak
17-08-2014, 20:23
Z tym RAMem, potrzebą 16GB to jakieś "bajki".

Mam W8.1, zainstalowanie 16BG RAM pamięci oraz mam Norton 360 w którym widać (zakładka wydajność) historię (ilość) użytej pamięci oraz mocy procesora.

Starałem się maksymalnie dociążyć pamięć otwierając/używając jednocześnie kilka programów (LR, PS CC z pluginami, Outlook, DPP, Google Earth,..) i nie udało mi się "zapełnić" więcej niż 60% pamięci

jp

BeatX
18-08-2014, 11:19
Ja też uważam, że 8GB RAM do pracy w LR, to optimum.
Zdarza mi się mieć w bibliotece LR załadowanych ponad 3000 RAW w 22 mega pikselch i zużycie RAM mało kiedy doszło do 5 GB.
Co innego Photoshop :D ale nie o tym programie mowa.
8 GB RAM, i5 w zupełności wystarczą do płynnego działania LR.

p0lish
18-08-2014, 11:26
8gb na i5 nawet bez ssd daje radę. Wolałbym właśnie wydać kasę na szybki dysk niż więcej RAMu

jaś
18-08-2014, 12:32
a było już że tylko apple daje plastykę :mrgreen:

akustyk
18-08-2014, 13:55
ja u siebie mam 8GB i nie zauwazylem, zeby LR przymulalo z powodu braku pamieci. ale 16GB nie mialem, nie potrafie powiedziec, czy to szybciej zadziala przy moich zastosowaniach...

na pewno widze ograniczenia procesora (szybkosc generowania wgladowek) i dysku (np. dodanie lokalizacji zdjec dla 100 plikow)

AFAIK licencja zezwala na instalację na dwóch komputerach, przy czym nie może to być praca jednoczesna (typowy przykład użycia: komputer stacjonarny + laptop).

no wlasnie niekoniecznie jest takie ograniczenie:

2.4 Portable or Home Computer Use. The primary user of the Computer on which the Software is installed may install a second copy of the Software for his or her exclusive use on either a portable Computer or a Computer located at his or her home, provided the Software on the portable or home Computer is not used at the same time as the Software on the primary Computer.

Photoshop Lightroom End User License Agreement - Adobe Labs (http://labs.adobe.com/technologies/eula/lightroom.html)

z tego ni czorta nie wynikaja jakiekolwiek obostrzenia wzgledem systemu operacyjnego, wiec jesli nie dziala to dzwonilbym do Adobe'a z pytaniami. bo powinno

Merde
18-08-2014, 14:14
z tego ni czorta nie wynikaja jakiekolwiek obostrzenia wzgledem systemu operacyjnego, wiec jesli nie dziala to dzwonilbym do Adobe'a z pytaniami. bo powinno

Gdzieś już taki problem był dyskutowany - ograniczenie było takie, że ten sam serial nie zadziała na dwóch różnych systemach operacyjnych - albo będzie to 2x Mac, albo 2x Windows. Niby z licencji nie wynika wprost, ale nie dało się zainstalować.

Piszę z pamięci, więc mogę być trochę niedokładny lub po prostu mogło się coś zmienić.
O możliwość instalacji na dwóch różnych systemach operacyjnych trzeba by już faktycznie pytać Adobe.

p0lish
18-08-2014, 14:27
a było już że tylko apple daje plastykę :mrgreen:
A ja głupi sprzedałem MBP. W połaczeniu z magią FF byłbym nie do zatrzymania. A tak męczę się na PC.

rafi22
18-08-2014, 19:35
Zapytam się jeszcze raz, czy jest możliwość spolszczenia Lightroom wersji 5.2/5.6???

vaas
18-08-2014, 20:00
Zapytam się jeszcze raz, czy jest możliwość spolszczenia Lightroom wersji 5.2/5.6???
Tak, jest możliwość spolszczenia. Kiedyś na stronie wimal'u można było pobrać.
Używam spolszczenia na windowsowej wersji Lightroom'a 5.6 (wcześniej od 5.2).
Używane u mnie tłumaczenie wrzuciłem tutaj: http://witrynafotograficzna.pl/pics/Spolszczenie_Lightroom5.zip
Musisz rozpakować i wrzucić w katalogi gdzie masz zainstalowanego Lr (u mnie na windowsie jest zainstalowany domyślnie: C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.4 > kopiujesz przede wszystkim folder "Resources" zawierający podfolder "pl" a tam jest plik "TranslatedStrings.txt" zawierający tłumaczenia. W spakowanym pliku są też foldery Shared > webengines ale szczere to nie wiem czy są istotne???
Być może to tłumaczenie działa też na Mac'ach (w TranslatedStrings.txt są odwołania do platform systemowych).
PS numer wersji Lightrooma nie ma znaczenia - używam tego samego od wersji 5.0 do obecnej 5.6 (ewentualnie może brakować niektórych tłumaczeń)

rafi22
18-08-2014, 21:16
Niestety u mnie to nie działa, pewnie dlatego że mam na razie wersję trial 5.6 (kiedyś gdzieś czytałem, że na tej wersji nie działa)

vaas
18-08-2014, 21:51
Z trialem nie działa. Tylko wersja pełna lub RC

rafi22
19-08-2014, 12:08
A powiedz mi czy ja mogę uaktualnić wersję z 5.2 na wersję 5.6? Bo jak kupowałem Lightroom powiedzieli mi, że nie będzie można aktualizowac go, tylko nie wiem czy w obrębie wersji 5.xx też??? Ja kupiłem taką wersję Adobe Photoshop Lightroom + Adobe Premiere Elements OEM (przy zakupie produktów Canon) (http://www.fotoplus.pl/oprogramowanie/oprogramowanie-foto/Adobe-Photoshop-Lightroom-Adobe-Premiere-Elements)
To spolszczenie będzie działać z wersją 5.2 lub 5.6 jak zrobię rejestrację? Na razie nie robiłem rejestracji, bo chciałem sprawdzić jak program będzie działać na starym kompie, a planowałem wymianę.

Merde
19-08-2014, 12:20
A powiedz mi czy ja mogę uaktualnić wersję z 5.2 na wersję 5.6? Bo jak kupowałem Lightroom powiedzieli mi, że nie będzie można aktualizowac go, tylko nie wiem czy w obrębie wersji 5.xx też???

Aktualizacja w obrębie tej samej głównej wersji będzie możliwa. Nie będziesz mógł kupić upgrade'u do ewentualnej wersji 6 (jeśli taka powstanie).

vaas
19-08-2014, 18:01
Spolszczenie działa z każdą wersją 5.

rafi22
19-08-2014, 19:44
Zarejestrowałem program i spolszczenie działa na wersji 5.6. Na trialu nie działało.

Soowa
21-08-2014, 23:56
Yow, zarejestrowałam się niedawno, choć czytam Was od jakiegoś czasu. Swoją lustrzankę Canona mam od roku. Do tej pory głównie starałam się ćwiczyć rękę i oko podczas robienia zdjęć. Teraz chciałabym kupić swój pierwszy program do obróbki.

Przetestowałam wersję trialową Lihgtroom 5 i chciałabym kupić pełne wydanie Lr5. Obejrzałam kilka aukcji na Allegro i okazuje się, że sporo jest ofert 'Adobe Lightroom 5 + Premiere Elements 12', które jest dodawane do Canona 6D i 5DMk3... Cena kusi, pytanie tylko czy przez głupotę nie zapłacę dwa razy...

Jak jest z legalnością takiego oprogramowania, nawet jeśli sprzedawca wystawia fakturę Vat, skoro na opakowanie jest wyraźnie napisane 'not to be sold separately'?

jan pawlak
22-08-2014, 06:46
Faktura VAT (najogólniej sprzedawca płaci podatek w Polsce z prowadzenia działalności np. handlowej) a firma Adobe i legalność używania LR to dwie różne bajki.

Produkty Adobe legalne najlepiej kupować ze strony Adobe Polska

https://www.adobe.com/pl/products/photoshop-lightroom.html

jp

Merde
22-08-2014, 07:48
Faktura VAT (najogólniej sprzedawca płaci podatek w Polsce z prowadzenia działalności np. handlowej) a firma Adobe i legalność używania LR to dwie różne bajki.

Należy również odróżnić "legalnie" od "zgodnie z licencją".
Adobe równie dobrze może napisać na opakowaniu: "not to be sold to customers wearing cargo pants" i będzie to miało podobną moc prawną dla nabywcy.

darecky
22-08-2014, 11:43
MAm pytanie z innej beczki. Robiłem imprezkę na dwa aparaty i.... , w domu okazało się, że jeden w stosunku do drugiego ma ustawioną godzinę o ok +1h. Czy można jakoś hurtem zaktualizować datę wykonania w jednych plikach, czy może chociaż ręcznie je jakoś poukładać po kolei w LR lub innym programie? Chodzi mi najprościej o ułożenie zdjęć wg czasu zrobienia. Teraz mam lekki bajzel i nie wiem jak sobie z tym poradzić.

darkon
22-08-2014, 13:28
FastStone Image Viewer - otwierasz w programie folder ze zdjęciami, ctrl A, następnie Narzędzia - zmień znacznik czasu wybranych obrazów - ustawiasz potrzebną wartość zmiany i zastosuj do wybranych plików. Działa na jpg

vaas
22-08-2014, 18:02
W Lightroom to też zrobisz. Moduł Biblioteka.

Seb.S
23-08-2014, 23:00
Yow, zarejestrowałam się niedawno, choć czytam Was od jakiegoś czasu. Swoją lustrzankę Canona mam od roku. Do tej pory głównie starałam się ćwiczyć rękę i oko podczas robienia zdjęć. Teraz chciałabym kupić swój pierwszy program do obróbki.

Przetestowałam wersję trialową Lihgtroom 5 i chciałabym kupić pełne wydanie Lr5. Obejrzałam kilka aukcji na Allegro i okazuje się, że sporo jest ofert 'Adobe Lightroom 5 + Premiere Elements 12', które jest dodawane do Canona 6D i 5DMk3... Cena kusi, pytanie tylko czy przez głupotę nie zapłacę dwa razy...

Jak jest z legalnością takiego oprogramowania, nawet jeśli sprzedawca wystawia fakturę Vat, skoro na opakowanie jest wyraźnie napisane 'not to be sold separately'?

Niestety używanie tych wersji sprzedawanych na Allegro (Adobe Lightroom 5 + Premiere Elements) jest nielegalne.
Też chciałem nabyć wer. 5 ale wcześniej się upewniłem. Jakby co to mam to w mailu od Adobe Polska.

andre1978
24-08-2014, 09:11
Może i jest nielegalne, tylko jak by to miało Adobe udowodnić, że nie został on zakupiony w zestawie z aparatem. ;)