PDA

Zobacz pełną wersję : Ustawienie soczewek w obiektywie

Wojciech O.
13-02-2013, 07:22
Witam czy ktoś ma takiego speca co by ustawił soczewki w Sigmie 20/1,8 Obiektyw zaliczył "dzwona" na koncercie. Jakiś palant pociągnął mi z dyńki w obiektyw i cała konstrukcja się wykrzywiła. Teraz obiektyw jest już prosty(wymieniona konstrukcja wewnątrz) tylko nadal poniżej f4 ostrość marna i nie jest to ff/bf. Ogólnie wygląda to identycznie na zdjęciach jak w starym szkle gdzie właśnie odsunęła sie jedna soczewka.

zbirr
15-02-2013, 12:06
Nazywa się to chyba justowanie i w byle zakładzie nie zrobią. Gdzieś ktoś pisał o takim samym problemie i o ile pamięć mnie nie myli to zrobi mu to na Czapskich w Krakowie. Zadzwoń i zapytaj

gadget_zary
15-02-2013, 12:50
Oficjalny serwis Sigmy w Gdyni pewnie da rade:) Ale tanio nie będzie jak za zwykłą kalibrację chcą ~250 zł + wysyłka

Wojciech O.
15-02-2013, 22:40
Czapskich to pierwsze miejsce gdzie kieruje swe kroki w razie problemów. Bo jak dotąd mam dobre doświadczenia z nimi. I powiedzieli mi tak że takiego sprzętu na którym dało by sie wyjustować w Polsce było 7 sztuk z czego maszyna z Krakowa poszła na złom i ich po prostu krew zalewa, choć przyznali że roboty przy tym w diabły a niewiele można za to wziąć. I tak zostawiłem by spróbowali coś pokombinować, bo wypatrzyliśmy lekkie skrzywienie przedniego członu. Jeśli chodzi o serwis Sigmy to napisali:

"Mydlenie obrazu przy niskich wartościach przysłony jest niestety cechą tego
modelu obiektywu. Ponadto na załączonych zdjęciach dopatrzyłem się lekkiego
back fokusu, który to prawdopodobnie potęguje efekt mydlenia, przez co
wykonywane zdjęcia tak właśnie wyglądają.

(Ciekawe jak dopatrzyli sie tego skoro obraz przy mocno otwartej przysłonie ba nawet przy f=3,5 był całkiem rozmyty)

Niestety, nie możemy przeprowadzić kalibracji obiektywu. Płyta główna tego
obiektywu jest nieprogramowalna, nie ma też możliwości konwersji płyty
głównej na programowalną."
(Nadmienię jeszcze raz iż wysłałem zdjęcia na których ewidentnie było widać że jakakolwiek ostrość pojawia sie przy f=4 i i tak idzie ukosem. I wyraźnie zaznaczyłem iż nie może to być bf/ff)
Dopiero jak im napisałem że zdjęcia są robione przy przysłonie 2,8 4 i 11 to odpisali:

Jest bardzo dużo czynników, które mogą powodować mydlenie obiektywu.
Na podstawie samych zdjęć nie można ich ustalić.
Koszt naprawy tego modelu zaczyna się od 376,00 zł brutto, koszt diagnozy -
który w przypadku zgody na naprawę jest anulowany - to 110,70 zł brutto.
W celu wykonania dokładnej diagnozy wskazane byłoby przysłanie obiektywu
razem z body.

Zobaczymy co dalej. Najwyżej zrobię sobie najdroższy kieliszek do drinków w powiecie :/

zbirr
15-02-2013, 23:25
A pytałeś gdzie pozostałe 6 sztuk sprzętu się znajduje?

Wojciech O.
15-02-2013, 23:42
Należały kiedyś do jakiejś sieci fotograficznej. A teraz nikt nei wie co z nimi sie stało tak sami mi powiedzieli. Zapytam w poniedziałek co to za sieć była.

Wojciech O.
19-02-2013, 20:23
A moze ktoś ma dojścia albo wie gdzie dopaść części do obiektywów. Konkretnie potrzebował bym taki wewnętrzny pierścień stalowy do Sigmy 20/1,8
Bo mnie już z pomysłów zostaje tylko dobry tokarz, bo ichniejszy serwis milczy.