PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja obiektywu pod body

wiktor2323
16-10-2012, 01:39
Witam, szybkie pytanie do serwisu.
Kalibrując obiektyw X do body Y (body działa dobrze z innymi obiektywami) dane o kalibracji czy też przesunięciu punktu ostrzenia obiektywu są zapisywane w pamięci obiektywu czy na płycie głównej aparatu? Chce podpiąć obiektyw kalibrowany przez Was do mojego analoga a szkoda mi rolki na rozjazd z ostrością.

CSI
16-10-2012, 15:54
Witam, szybkie pytanie do serwisu.
Kalibrując obiektyw X do body Y (body działa dobrze z innymi obiektywami) dane o kalibracji czy też przesunięciu punktu ostrzenia obiektywu są zapisywane w pamięci obiektywu czy na płycie głównej aparatu? Chce podpiąć obiektyw kalibrowany przez Was do mojego analoga a szkoda mi rolki na rozjazd z ostrością.

Jeśli body działa dobrze z innymi obiektywami to proszę to zaznaczyć przy wysyłaniu sprzętu do serwisu. W takim przypadku zostanie zastosowana taka procedura regulacji która nie zmieni żadnych ustawień względem innego posiadanego sprzętu zarówno w obiektywie jaki i body.

wiktor2323
16-10-2012, 17:41
Jeśli body działa dobrze z innymi obiektywami to proszę to zaznaczyć przy wysyłaniu sprzętu do serwisu. W takim przypadku zostanie zastosowana taka procedura regulacji która nie zmieni żadnych ustawień względem innego posiadanego sprzętu zarówno w obiektywie jaki i body.

Jeszcze raz napisze bo chyba zamotałem. Oddałem obiektyw razem z body do Waszego serwisu z zaznaczeniem, że body współpracuje idealnie z innymi szkłami. Tak więc kalibrowaliście jak rozumiem obiektyw. Kalibracje wykonaliście jak wykonaliście, ale to nie istotne w tym momencie. Pytam czy dane o kalibracji obiektywu zapisywane są w jakiejś pamięci obiektywu czy na body które wysłałem razem z obiektywem. Chce trochę porobić na slajdach a rolki na testy szkoda. Analog działa dobrze z pozostałymi szkłami.

CSI
18-10-2012, 16:20
Kalibrowany jest dany zestaw i w tym przypadku została zastosowana taka procedura regulacyjna która nie zmienia ustawień dostarczonego sprzętu względem innych posiadanych urządzeń.

marfot
19-10-2012, 20:10
Kalibrowany jest dany zestaw i w tym przypadku została zastosowana taka procedura regulacyjna która nie zmienia ustawień dostarczonego sprzętu względem innych posiadanych urządzeń.

No przecież tak sie przeprowadza mikroregulację. Ani body nie zmienia ostrzenia z innymi obiektywami, ani obiektyw nie ostrzy inaczej z innym body.
Nie czuje przestrzeni dla polityki w tym problemie:twisted:

wiktor2323
19-10-2012, 21:44
Może któryś z forumowiczów wie ( na odpowiedź serwisu nie liczę) czy dostrajając obiektyw do body dane są zapisane w obiektywie i podpinając go do drugiego body te dane są brane pod uwagę, czy zapisywane w pamięci aparatu co skutkowałoby wysyłaniem każdego body do wgrania tej poprawki...?! Sprawdziłbym sam ale w tej chwili mam jedno body cyfrowe i analoga.

Mylkes
09-01-2013, 00:15
widać nikt nie wie a mnie taka informacja by usatysfakcjonowała, patrząc na to, że z serwisu jasno się tego nie dowiemy....

Kuba1
09-01-2013, 01:30
Może któryś z forumowiczów wie ( na odpowiedź serwisu nie liczę) czy dostrajając obiektyw do body dane są zapisane w obiektywie i podpinając go do drugiego body te dane są brane pod uwagę, czy zapisywane w pamięci aparatu co skutkowałoby wysyłaniem każdego body do wgrania tej poprawki...?! Sprawdziłbym sam ale w tej chwili mam jedno body cyfrowe i analoga.Gdy serwis kalibruje obiektyw do body, to korekta jest zapisywana w obiektywie, nie w body. O ile pamiętam, serwis już to tutaj tłumaczył, lub co najmniej można to jasno wywnioskować z zamieszczonych w tym wątku wypowiedzi. Dlatego dany obiektyw po kalibracji do jednego body, będzie siłą rzeczy, od tej pory inaczej współpracować z innym body - niekoniecznie lepiej.

widać nikt nie wie a mnie taka informacja by usatysfakcjonowała, patrząc na to, że z serwisu jasno się tego nie dowiemy....
J.w.

zoomi
09-01-2013, 10:26
robili mi taka kalibrację 35 1.4L - w zleceniu zapisano "nie dotykac puszki" - skalibrowano sam obiektyw dla body
trafiał z 5d2 przy -20, po kalibracji trafia na 0
123 zeta brutto,1 dzień po wcześniejszym umówieniu

tomdz
09-01-2013, 11:56
Gdy serwis kalibruje obiektyw do body, to korekta jest zapisywana w obiektywie, nie w body.

Z tego co mi wiadomo, to nie masz racji i korekcja pod konkretny egzemplarz szkła jest także zapisywana w body.

arekhit
09-01-2013, 13:10
ja mialem korekte i wlasnie - co przy zmianie puszki jesli obiektyw byl strojony do body
chyba tylko z tym body bedzie korekta,z innym body powinien byc jak sklepowy na 0 chyba, niestety jasno niezostalo napisane jak to wlasciwie jest ... wiec jak to jest

Kuba1
09-01-2013, 17:45
Z tego co mi wiadomo, to nie masz racji i korekcja pod konkretny egzemplarz szkła jest także zapisywana w body.
Jednocześnie w obiektywie i w body? Jaka w tym logika? I co, w takim 550D można zapisać aby rozpoznawał konkretny egzemplarz szkła i dawał korektę? Bez urazy - toż to pobożne życzenia wyznawców Kościoła Miłościwie Nam Kupujących.
Z resztą, serwis już tłumaczył w tym wątku jak jest z kalibracją.

arekhit
09-01-2013, 18:10
to napisz jak jest bo kilka osob nie kuma

Kuba1
09-01-2013, 18:53
Nie wiem co jest w tym tak trudno zrozumieć?

Pytanie było o kalibrację serwisową obiektywu do body. No to logiczne jest na czym polega kalibracja obiektywu do body - na regulacji obiektywu względem danego body. Siłą rzeczy może on teraz inaczej niż przed regulacją, współpracować z innymi body, prawda?

System, który pozwalałby na zapisanie danych korekcyjnych dla indywidualnych obiektywów w body, oraz dla indywidualnych body w obiektywie, nie występuje, lub ..Canon trzyma to w tajemnicy, tylko po co. Zbyt piękne, aby było prawdziwe, ale jeśli naprawdę jest możliwe w serwisie, to trzeba zrobić i po kłopocie.

Mikroregulacja AF w body (jeśli jest) rozpoznaje poszczególne obiektywy (z pewnymi ograniczeniami dotyczącymi kilku egzemplarzy tego samego modelu szkła) i można zapisać stosowne korekty w body, oddzielnie dla każdego obiektywu, ale to się robi samemu, bez serwisu. I wtedy można sobie w każdym body z mikroregulacją ustawić korekty do wszystkich posiadanych obiektywów.

Aleximov
09-01-2013, 20:15
Witam,

Przyłączę się jednak do pytania, bo dalej odpowiedź CSI FOTO I VIDEO nie wyjaśnia, jakie i gdzie zapisywane są dane o kalibracji obiektywu (jest zbyt ogólna). Załóżmy, że mam dwie puszki 550D i 600D (obie bez mikroregulacji w body). Pierwsza źle współpracuje z obiektywem XXX (wyraźny FF) ale dobrze z innymi obiektywami, druga puszka dobrze ze wszystkimi, w tym z XXX (brak FF/BF). Chcę wysłać puszkę 550D + obiektyw XXX do kalibracji z zaznaczeniem, aby w puszce nic nie zmieniać (aby dalej z pozostałymi obiektywami działało tak jak teraz). Pytanie - czy po kalibracji przez CSI obiektyw XXX będzie dalej idealnie współpracował z drugim body 600D ?

Według Kuba1 - NIE

Pytanie było o kalibrację serwisową obiektywu do body. No to logiczne jest na czym polega kalibracja obiektywu do body - na regulacji obiektywu względem danego body. Siłą rzeczy może on teraz inaczej niż przed regulacją, współpracować z innymi body, prawda?

Według CSI - TAK

... czyli drugiego body (660D) oraz pozostałych obiektywów (urządzenie = body, obiektyw). [EDIT: nie zmieni ustawień, czyli nadal obiektyw XXX będzie współpracował z 600D (inne posiadane urządzenie) jak dotychczas, oraz oczywiście lepiej z 550D (już bez FF)]

Proszę uprzejmie o odpowiedź CSI: będzie współpracował (CSI ma rację, bo w pamięci obiektywu zapisywane są ustawienia korekcji TYLKO dla tego dostarczonego body, tzn. numer seryjny body) czy też niekoniecznie (Kuba1 ma rację, bo w danych korekcyjnych NIE MA informacji o body, z którym ten obiektyw kalibrowano - lub kalibracja jest mechaniczna a nie elektroniczna) ?

Pozdrawiam, Alex

tomdz
09-01-2013, 20:37
Jednocześnie w obiektywie i w body? Jaka w tym logika?

Nie. Źle się wyraziłem. Pisząc 'także', chodziło mi o to, że podobnie jak przy kalibracji body, także przy kalibracji szkła poprawka jest zapisywana w body. I TYLKO w body.

GrzegorzR
25-05-2013, 14:20
Dzień dobry.
Szanowni Państwo, proszę o Wasze uwagi i rady.
Otóż dwa razy wysyłałem do CSI w celu kalibracji aparat i obiektywy i mimo moich uwag zostałem "odesłany z kwitkiem".
Głębsza ingerencja w ustawienia obiektywu lub aparatu skutkowałaby odebraniem gwarancji na wykonanie usługi.
Więc jak to jest ? Canon daje sprzęt do testowania, kalibracji aparatów i obiektywów ale nie pozwala na większą ingerencję, wykraczającą poza ich normy.
Mimo, że błąd jest widoczny nawet na przesłanym mi zdjęciu wykonanym w CSI. CSI przestawi (na moje żądanie) centrum ostrości, ale zabierze gwarancję na tę usługę. Tak więc kółko się zamyka a ja mam aparat i obiektyw L-kę do makro, który nie ostrzy prawidłowo i widać to nie tylko na moich zdjęciach, ale także na zdjęciu z CSI. Technicy z CSI twierdzą, że wszystko jest w najlepszym porządku i zgodnie z zaleceniami Canona. Na dodatek odpisują, że mój obiektyw nie wymaga kalibracji z EOS-em 650D (nie wiem czyim, bo ja takiego nie mam i nie miałem). Na podstawie tych okoliczności twierdzę, że lekceważą klienta.
Nie wiem jak się tu dodaje zdjęcia więc zainteresowanym mogę wysłać na ich pocztę.
Co w takim przypadku powinienem zrobić. Sprzęt jest na gwarancji.
Pozdrawiam

Januchta
25-05-2013, 17:53
Na podstawie art.8 ust.1 w zw. z art. 4 ustawy z dnia 27 lipca 2002r o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego zażądać do sprzedawcy doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez wymianę towaru na nowy.

--- Kolejny post ---

Możesz fotkę podesłać na adres Januchta@op.pl.

GrzegorzR
25-05-2013, 21:10
Jest mały problem, nie wiem co jest złe body czy obiektyw. muszę poczekać na odpowiedź z Canon Polska
Fotki wysłałem.

Januchta
26-05-2013, 08:16
Kupiłeś obiektyw po to żeby czekać. Może to też jest jakiś sposób na fotografię. Nie bierz tego na poważnie to taki skrót myślowy Błąd może być po stronie aparatu.

Jest mały problem, nie wiem co jest złe body czy obiektyw. muszę poczekać na odpowiedź z Canon Polska
Fotki wysłałem.

jacek1708
12-08-2013, 20:41
Witam, Podłączę się z pytankiem do CSI.
W ubiegłym tygodniu odebrałem z serwisy obiektyw 70-300 is usm po kalibracji do mojego body. Widoczna jest poprawa, bo już przynajmniej w wizjerku obraz wygląda na ostry. Jednak po dokładniejszych testach widać wyraźny FF. Dużo obiecywałem sobie po tym szkiełku, jednak tak naprawdę nie udało mi się wykonać żadnego ostrego zdjęcia, a co dopiero mówić o takich z publikacji reklamowych lub testów tego obiektywu. Nic tak nie rozstraja nerwów jak nieostre zdjęcia z pleneru. Obiektyw testowałem w bardzo dobrych warunkach oświetlenia w pełnym zakresie ogniskowych i rozmaitych czasach i przysłonach (mydło i FF).
Czy można liczyć na ponowną kalibracje i tak żeby Technik wykonał kilka fotek przez otwarte okno a nie tylko tablicę testową?
Pozdrawiam JT

wiktor2323
13-08-2013, 10:46
Witam, Podłączę się z pytankiem do CSI.
W ubiegłym tygodniu odebrałem z serwisy obiektyw 70-300 is usm po kalibracji do mojego body. Widoczna jest poprawa, bo już przynajmniej w wizjerku obraz wygląda na ostry. Jednak po dokładniejszych testach widać wyraźny FF. Dużo obiecywałem sobie po tym szkiełku, jednak tak naprawdę nie udało mi się wykonać żadnego ostrego zdjęcia, a co dopiero mówić o takich z publikacji reklamowych lub testów tego obiektywu. Nic tak nie rozstraja nerwów jak nieostre zdjęcia z pleneru. Obiektyw testowałem w bardzo dobrych warunkach oświetlenia w pełnym zakresie ogniskowych i rozmaitych czasach i przysłonach (mydło i FF).
Czy można liczyć na ponowną kalibracje i tak żeby Technik wykonał kilka fotek przez otwarte okno a nie tylko tablicę testową?
Pozdrawiam JT
Z mojego doświadczenia ich świat to tablica testowa ;) Choć ja kiedyś spędziłem u nich cały dzień, oddawałem obiektyw nie odchodząc od lady..;) W końcu po 18 WYSZEDŁ DO MNIE TECHNIK dowiedziałem się że ten model tak ma... Oddałem szkło do sklepu i wymieniłem na takie które śmiga aż miło :)

obcy21
13-08-2013, 18:03
wiktor jakie szkło to było?
Ja ostatnio oddałem dwie piątki mk1 i dwa szkła 35/2 i 85/1.8 - po kalibracji jest o wiele lepiej, szkła częściej i dokładniej trafiają.Oczywiście pierw body pod wzorzec a później kalibracja obiektywów....

wiktor2323
13-08-2013, 20:17
Canon 50/1.4. Początkowo miał spory FF, później minimalny FF, który na bliższych dystansach był do zaakceptowania ale niestety czym dalej tym gorzej. Wziąłem druga sztukę, która była fajna jakościowo ale i tak powyżej 3m lubiła przestrzelić. Ostatecznie wybrałem 35/1.4 i jest ostro tam gdzie chce :)

samir
19-08-2013, 11:04
Witam, podepnę się również - niedawno kupiłem canon 50 f1.8 II, ale okazuje się, że posiada FF, rzadko uda mi się trafić z ostrością, chciałbym wysłać obiektyw z body (550D), ale mam pytanie czy po kalibracji obiektywu widoczne są ślady ingerencji, oraz czy można kalibrować tylko obiektyw, ponieważ posiadam jeszcze inny do tego body.

maverick
07-12-2013, 10:57
Po zakupie 5D skończyły się moje problemy z jakością i ostrością fotek i od tamtego czasu nie chciałem psuć sobie nerwów i czytać historii innych o problemach podobnych do moich z 20D (stare "dobre" czasy). Moje problemy z ostrością zaczęły się po przesiadce na 5D MIII. Może to specyfika matrycy 5D, że odchyłki nie były specjalnie widoczne, ale w MIII wszystkie niedoróbki wychodzą ze zdwojoną siłą.
Dwa razy wysłane body na Żytnią. Za pierwszym razem kalibracja AF, bo podobnie nie spełniał norm producenta ... i nic. Kolejny raz razem z obiektywem i znów słyszę, że w body wyregulowano AF. Kiedy powiedziałem o tym panu z serwisu, to w słuchawce zaległa cisza, którą sam musiałem przerwać. Już wiem, że na nic nie mogę liczyć. Skalibrowano również obiektyw pod body. I nic specjalnego. Zrobiłem jedną sesję starym body i jest kiepsko. Nie wiem już, czy jest to efekt tej "kalibracji". Chyba złożę reklamację. Przy 24-70 f2.8 jest całkiem nieźle przy 50mm, właściwie nieźle jest od 40-70, ale przy szerokim końcu jest taki FF, że można paść. Dla przykładu: ostrzę na 70mm, żeby było precyzyjniej na gości z odległości jakieś 6-7m, "przekręcam" obiektyw na 24-30mm i na zdjęciu ostrość jest na ścianie, która stoi jakieś 5m za gościem. W domu sprawdzałem z 50cm ostrzyć na przedmiot i przy 70mm obiektyw daje ostry obraz i dajmy 0.5m na podziałce, ale przy ostrzeniu z 70mm nie jest ostro i podziałka na obiektywie minimalnie się przestawi. Im dalej tym różnica wskazań na obiektywie bardziej się różni.
Z doświadczenia wiem, ze mikroregulacja może i działa, jeśli fotografujemy w podobnych warunkach i przy podobnej odległości do obiektu, w pozostałych na nic się nie zda.

Zakładam, że jeśli kogoś dotykają takie problemy, to jedynym wyjściem jest zakup innego zestawu?

Moja koleżanka fotografuje Nikonem 800 z 24-70 i 70-200. Nie ma za wiele wiedzy o tym co robi, bo albo używa auto albo foci wszystko na 2.8 i nawet nie wiecie jak mnie wkuXXXa, kiedy widzę, że przy 2.8 ma ostre fotki.
Od początku pracuje na Canonie, czuje się, że jestem w czarnej DXXXX i jeśli mam coś zmieniać, to przykro mi to mówić, ale nie będzie to dalej Canon.

marfot
07-12-2013, 11:15
Dla przykładu: ostrzę na 70mm, żeby było precyzyjniej na gości z odległości jakieś 6-7m, "przekręcam" obiektyw na 24-30mm i na zdjęciu ostrość jest na ścianie, która stoi jakieś 5m za gościem. W domu sprawdzałem z 50cm ostrzyć na przedmiot i przy 70mm obiektyw daje ostry obraz i dajmy 0.5m na podziałce, ale przy ostrzeniu z 70mm nie jest ostro i podziałka na obiektywie minimalnie się przestawi. Im dalej tym różnica wskazań na obiektywie bardziej się różni.

Opisałeś to tak jakbyś ustawiał ostrość na jednej ogniskowej a potem robił fotkę na innej ogniskowej bez powtórnego ustawienia ostrości.
No jest to gwarancja uzyskania nieostrego zdjęcia większością zoomów.

Raideur
07-12-2013, 11:37
maverick Na twoim miejscu juz danwo bym zmienil marke , skoro twoja kolezanka nie ma zadnych problemow to masz konkretny przyklad ze nei warto siedziec dluzej w canonie.

Kuba1
07-12-2013, 16:44
[...] Moje problemy z ostrością zaczęły się po przesiadce na 5D MIII. [...] Przy 24-70 f2.8 jest całkiem nieźle przy 50mm, właściwie nieźle jest od 40-70, ale przy szerokim końcu jest taki FF, że można paść.Tak dokładnie jest z tym obiektywem (w wersji pierwszej) - trzeba się nauczyć robić nim zdjęcia na 5D3 szerokim końcem, bo można to w dużym stopniu opanować, ale idealnie w 100% nie będzie na 24mm. Chodzi głównie o dobieranie właściwych punktów AF i kierowanie ich w nieprzypadkowe punkty kadru - trochę jak wybieranie mniejszego zła. Dlatego pozbyłem się tego szkła (skądinąd bardzo zacnego egzemplarza) i wziąłem następcę - ten pomaga robić zdjęcia i pozwala też na spokojne stosowanie precyzyjnego punktu AF w bardzo wielu przypadkach. Nie chce jednak powiedzieć, że stary 24-70L jest kiepskim szkłem - bynajmniej, to był i jest kawał porządnego szkła.

Dla przykładu: ostrzę na 70mm, żeby było precyzyjniej na gości z odległości jakieś 6-7m, "przekręcam" obiektyw na 24-30mm i na zdjęciu ostrość jest na ścianie, która stoi jakieś 5m za gościem. Jest prawidłowo, bo w tym przypadku robisz dokładnie wszystko, żeby uzyskać nieostre zdjęcie. W ten sposób równie dobrze mógłbyś wcale nie ostrzyć.

Zakładam, że jeśli kogoś dotykają takie problemy, to jedynym wyjściem jest zakup innego zestawu?Na przypadek "z gościem i ścianą" nie pomoże zmiana systemu. Pomoże edukacja ;), bez urazy.

Moja koleżanka fotografuje Nikonem 800 z 24-70 i 70-200. Nie ma za wiele wiedzy o tym co robi, bo albo używa auto albo foci wszystko na 2.8 i nawet nie wiecie jak mnie wkuXXXa, kiedy widzę, że przy 2.8 ma ostre fotki.Poza studiem w 99,9% używam 2.8 i też mam ostre fotki. Nieostrych nie pokazuję.. Znam innych, którzy też tak mają na Canonie ;).
Masz przyzwoity sprzęt, tylko hm.. może nad obsługą trochę trzeba popracować ;). W każdym razie, na 5D3 zielony kwardacik to gwarancja losowej ostrości, a na pewno nie recepta na udane obrazki. Taki aparat.

jan pawlak
07-12-2013, 17:11
5D3

Proponuję przeczytać instrukcję obsługi, strony 104-110

jp

becekpl
07-12-2013, 17:19
a nie chcesz sprzedac mi tego chlamu co nie chce zdjec ostrych zrobic? kupie po cenie zlomu i na piwo dorzuce

v.1958
07-12-2013, 17:33
becekpl - tu chyba są dwa egzemplarze do kupienia:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/kalibracja-5d3-sensz-85862/
:D
oczywiści, kolega maverick musi jeszcze raz zrewidować swój sposób ostrzenia
i życzę, by to był tylko ten problem...

maverick
07-12-2013, 22:25
becekpl - tu chyba są dwa egzemplarze do kupienia:
http://www.canon-board.info/pierwsza-pomoc-awarie-usterki-problemy-56/kalibracja-5d3-sensz-85862/
:D
oczywiści, kolega maverick musi jeszcze raz zrewidować swój sposób ostrzenia
i życzę, by to był tylko ten problem...

Tak zrobię - na początek zrewiduję sposób ostrzenia.

Zielonego okienka nie używam, bo 98% pstrykam we wnętrzach a sami wiecie co Canon produkuje w tym trybie i nie myślę tylko o ostrości.

Do becekpl - nie sądzę, żeby to był aż taki złom, ale za te pieniądze wymagałbym dokładniejszej kontroli jakości i precyzji działania i nie ukrywam, że spodziewałem się dostać troszkę więcej w porównaniu do marka I.
Tak czy siak, jak nie wyjdzie, to Nikon.

Panie i Panowie - nie chce tutaj beczeć, ale chce się skupić na innych parametrach przy robieniu zdjęć, a nie tylko myśleć czy AF trafi czy nie.
Pozdrawiam.