PDA

Zobacz pełną wersję : canon 1d mark II czy coś nowszego?

jajo_antipo
26-09-2012, 11:04
Witam,
mam dylemat w wyborze kupna drugiego body, przeczytałem już dużo wątków na ten temat, jednak są to tematy zazwyczaj trochę starsze niż obecne czasy.
Jestem amatorem, posiadam canona 20d od jakiś 3lat i jestem z niego zadowolony jednak przyszedł czas na coś lepszego. Głównie fotografuje sport i z tego względu potrzebuje szybszego i pewniejsza na pewno autofokusa. Mam możliwość kupna canona 1d mark II w naprawdę dobrym i sprawdzonym stanie z przebiegiem zaledwie 20tysięcy za około 3000zł. W sumie po przeczytaniu różnych forum jestem już (prawie w 100%) zdecydowany na tą jedynkę, chociaż jednak cały czas przez myśl mi jeszcze przechodzi kupno może jakiegoś nowszego body. Myślałem o 50d, ewentualnie 7d chociaż droższe i opinie różne. Z obiektywów posiadam c 28 1.8, c 85 1.8 i samyanga 8 3.5. Obiektywy pasowały by mi do jedynki, a samyanga używałbym z 20d nadal. Tak jak pisałem wcześniej głównie to sport, ale czasami zdarzają się chrzciny i możliwe że jakiś ślub znajomym. Canon 28 1.8 na jedynce dałby jakieś 36mm to na ślub w razie czego dałby rade?
Wiem, że jedynka to już sprzęt profesjonalny i wytrwały, jednak ma już swoje lata. Do tej pory ma w sumie mnóstwo dobrych opini, ale czy jest sens kupować jeszcze tak stare body? Do wydania mam tylko 3000zł. Będę wdzięczny za każdą pomocną odpowiedź.

RTSiak
26-09-2012, 11:37
Powiem tak. 1d II kupiłem za 2300 w stanie sklepowym, z 2 oryginalnymi bateriami, z przebiegiem +/- 40tyś. 3000zł za 1d II (bez N) to wg mnie dużo nawet w świetnym stanie, ta puszka ma już prawie 9 lat ! Ludzie lubią windować ceny pod niebiosa za różne ''zabytki''. Ja za 3tyś na 100% bym nie kupił. Druga sprawa to to, że przesiadłem się z 1d II na właśnie 7d. Straciłem troche na wygodzie (nie dokupiłem i nie mam zamiaru kupować gripu do 7d - prędzej puszkę zmienię :D), na pancerności ale to chyba tyle. 7d mimo, ze szumi... to i tak szumi mniej niż 1d II (często używam ISO 1600/2000 - w 1d II ze zdjęć zaczynała się już robić papka), praca AF w sumie podobna, w każdym razie nie zauważyłem negatywnych skutków ubocznych ale i w 2 strone nie ma przepaści. AF jest po prostu bardzo dobry i tu i tu. 7d to nowsza puszka i mimo wszystko wg mnie lepsza. Ale jak już miałbym się zastanawiać nad 1d II to tylko N. Podrzuce ci linki, które pewnie i tak już widziałeś:

Canon 1D Mark II w stanie kolekcjonerskim. (2667533173) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-1d-mark-ii-w-stanie-kolekcjonerskim-i2667533173.html) - z tej ceny pewnie można troche zjechać, jak się twardo postawisz a sprzedający pójdzie ci na rękę to może w okolicach 3ki się zmieścisz. Przebieg prawie żaden, stan żyleta.

Canon 1d MK II n 8GB SD TANIO SUPER @ (2644422441) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-1d-mk-ii-n-8gb-sd-tanio-super-i2644422441.html) - trzeba by podpytać o przebieg i ewentualnie troszke się potargować, stan też bardzo fajny.

Lub potargował się troche ze sprzedawcami 7d.

Canon 7d przebieg 10 tys (2665140572) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/canon-7d-przebieg-10-tys-i2665140572.html) 3470 to wg mnie nie dużo jak na cały zestaw w takim stanie i takim przebiegiem, zawsze pare zł i tak można urwać z tego jeszcze. Ja wolałbym dołożyć mimo wszystko do 7d niż kupować 1d II bez N.

btw jaki sport robisz taką szklarnią ?

p0lish
26-09-2012, 11:39
heja
mam podobny dylemat z tym, że mam 40d
na ostatnich zawodach wziąłem od kolegi 1d mk2
ja robiłem z 70-200 4.0 bez IS on strzelał 70-200 2.8 IS z tym, że rev.1
ja mogę odnieść się jedynie do szybkości i celności tego sprzętu - szatan! moje 40d to zabawka dla małych dzieci jeżeli porównać ilość punktów AF, szybkość ich łapania, ilość, powtarzalność
jak chcesz możesz porównać sobie efekty naszego fotografowania w identycznych warunkach
http://3.bp.blogspot.com/-vaLZLO75kHo/UFxbf8mYo5I/AAAAAAAABU0/ldjH_TrQZpU/s1600/_Q2I7269.jpg
http://p0lish.files.wordpress.com/2012/09/wordpress-861.jpg
praktycznie te same kadry, staliśmy po 2 stronach o tej samej porze. myślę, że obrazki podobne ale na korzyść FF
więcej zdjęć na naszych blogach
testowałem też jego szkło w moim body i powiem, że nie zachwyciło [było mocno przepracowane może dlatego]
zanim nie porównam sobie 40d z 7d to nie widzę sensu zmiany na 1d mk2 bo różnica jest póki co w szybkości działania i celności AF
u Ciebie z 20d sprawa wygląda inaczej
niestety do sportu będziesz potrzebował szybkiego body i obiektywu
mając 3000pln nie sądze żeby można było coś sensownego ugrać na tym polu
co do ślubów to się nie wypowiem bo się nie znam :)

krolewicz
26-09-2012, 12:31
ja sie przesiadlem na 1dmk2 z 50d i nie żałowałem choćby przez chwilę

dobry AF, 8,5kl/s, servo wreszcie działa, większa matryca

na minus malutki wyświetlacz i zasilanie (ciezkie i duze baterie)

na wysokim iso moim zdaniem podobnie do 50d

RTSiak
26-09-2012, 12:36
Wyświetlacz 1d tylko do grzebania w menu niestety :D nie chodzi nawet o wielkość a jakość.

r3b
26-09-2012, 12:49
[QUOTE=p0lish;1112845]jak chcesz możesz porównać sobie efekty naszego fotografowania w identycznych warunkach
http://3.bp.blogspot.com/-vaLZLO75kHo/UFxbf8mYo5I/AAAAAAAABU0/ldjH_TrQZpU/s1600/_Q2I7269.jpg
http://p0lish.files.wordpress.com/2012/09/wordpress-861.jpg
praktycznie te same kadry, staliśmy po 2 stronach o tej samej porze. myślę, że obrazki podobne ale na korzyść FF
QUOTE]

Różnica będzie zawsze, bo masz inne światło w obiektywach, inną fizyczną wielkość matrycy, inną plamkę rozproszenia i tak dalej...
Ale tak naprawdę post proces też dużo daje. I tak pozwoliłem sobie zaledwie przyciąć i zmienić trochę kolory (bo na nic innego sobie w pracy pozwolić nie mogę bo nie mam LR) a efekt:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img171/927/wordpress861beta.jpg)

Gdybym miał więcej czasu i LR to myślę, że z Twojego zdjęcia można jeszcze sporo wyciagnąć...

Zwróć też uwagę, że to drugie zdjęcie robione było na długim końcu w momencie gdy samochód był już praktycznie bardzo blisko, przez co jest ten fajny efekt ciepłego powietrza za samochodem. U Ciebie zrobiłem cropa i tego już się nie uzyska.
Ale wracając do tematu... Nie aparat czyni fotografa... Ułatwia, ale nie czyni... Sam mam 40D i robie zdjęcia samochodom na torze i z efektów jestem zadowolony. http://www.canon-board.info/sport-akcja-45/r3b-evo-iv-na-torze-85029/#post1112175

p0lish
26-09-2012, 14:02
ja nie lubie za dużo wyciągać z LR :D
moje kolory bardziej mi pasowały, kadr też - kwestia gustu
wracając do tematu to do sportu 1d mkII jest bomba, ale z Twoją szklarnią IMHO nie warto

r3b
26-09-2012, 14:06
Nie chciałem tutaj negować Twoich upodobań jeśli chodzi o obróbkę, a jedynie pokazać, że różnica na zdjęciach wynika raczej z umiejętności a nie ze sprzętu i też ciężko powiedzieć które zdjęcie jest gorsze... Jak sam zauważyłeś "Kwestia gustu".

jajo_antipo
26-09-2012, 14:31
RTSiak - co do pierwszej aukcji tego body w stanie kolekcjonerskim to właśnie o ten aparat dokładnie chodzi. 3000zł sądzisz, że za duzo za taki egzemplarz? do wyświetlacza jestem przyzwyczajony bo w 20d mam prawie to samo. Sport to głównie Deskorolka i taka szklarnia w zupełności mi wystarcza, zapraszam na jafotojo.blogspot.pl tam jest dopiero kilka zdjęć lub na fb tam jest więcej.

p0lish - dlaczego z taką szklarnią nie warto kupować jedynki? czy 28 1.8 i 85 1.8 nie poradzą sobie?

Merde
26-09-2012, 15:29
RTSiak - co do pierwszej aukcji tego body w stanie kolekcjonerskim

Hmm, co to jest "stan kolekcjonerski"? Bo mnie się to kojarzy z odpicowaniem z zewnątrz, a niekoniecznie sprawnym technicznie ;-)

p0lish
26-09-2012, 15:38
RTSiak - co do pierwszej aukcji tego body w stanie kolekcjonerskim to właśnie o ten aparat dokładnie chodzi. 3000zł sądzisz, że za duzo za taki egzemplarz? do wyświetlacza jestem przyzwyczajony bo w 20d mam prawie to samo. Sport to głównie Deskorolka i taka szklarnia w zupełności mi wystarcza, zapraszam na jafotojo.blogspot.pl tam jest dopiero kilka zdjęć lub na fb tam jest więcej.

p0lish - dlaczego z taką szklarnią nie warto kupować jedynki? czy 28 1.8 i 85 1.8 nie poradzą sobie?

dobrze, że wyjaśniłeś o jaki sport chodzi
deskę można porobić z bliska i nie jest aż tak dynamiczna jak chociażby rallycross, żużel, rsmp
sama specyfika tego sporu wymaga większej odległości od obiektu
na pełnej klatce stracisz sporo ogniskowej względem 20d i stąd moje obawy o sensie zakupu FF
ja między innymi dlatego nie zdecyduję się na 1d II
o podgląd ja bym sie nie martwił. w porównaniu z moim 40d jest sporo lepszy a ja na 40d daję radę
przy motorsporcie nie wyobrażam sobie pracy na tak niskich ogniskowych

jajo_antipo
26-09-2012, 15:57
1d mark II to jest przecież crop 1.3 a nie FF.
a co do tych obiektywów które posiadam, oby dwa posiadają USM to powinno być dobrze chyba z autofokusem na jedynce?
używając 20d już prawie 3 lata mam potrzebę kupna czegoś lepszego.
co do tej jedynki z aukcji niby w stanie kolekcjonerskim to oglądałem ją i faktycznie jest w pełni sprawna technicznie, wizualnie idealna, przebieg niski, nie serwisowana, warto brać za taką cenę?

Przemek_PC
26-09-2012, 16:04
To że ktoś kiedyś (zapewne przed ostatnim skokiem cen) kupił taniej nie znaczy, że drożej nie warto kupować. Ceny używanego sprzętu foto w ostatnim czasie poszły w górę. Decyzję musisz podjąć sam, nikt tego za ciebie nie zrobi.

fleder
26-09-2012, 16:15
1d2 zawsze zostawi 40d daleko w tyle jeśli mówić o szybkości AF czy ergonomii. Mnie osobiście bardziej podobał się również obrazek z cropa 1.3. Natomiast jeśli chodzi o szumy to tutaj byłbym ostrożny, przy pewnych scenach na klatkach z 1d2 będzie go sporo więcej niż na tych z 40d. O ile mając 40d dobrze robiło mi się koncercik przy iso 1250, to te same zdjęcia z 1d2 byłyby miejscami dramatycznie zaszumione.
Jednak mimo wszystko, kupiłbym 1d2, ale w rozsądnej cenie.

Greg S
26-09-2012, 16:18
a co do tych obiektywów które posiadam, oby dwa posiadają USM to powinno być dobrze chyba z autofokusem na jedynce?

Będzie bardzo dobrze. Miałem te same szkła właśnie z 1D Mark II - działało to świetnie

p0lish
26-09-2012, 16:39
mea culpa z tym 1d2
byłem pewny, że to FF
w tym wypadku to ja na pewno dozbieram do 7d zamiast kupować 1d2

Zbyszko666
26-09-2012, 17:19
Ja kupiłem i nie żałuje tego wyboru ,aczkolwiek służy jako body zastępcze. No i trzeba przyznać ,że lubi być uzależniające... :)

jajo_antipo
26-09-2012, 18:24
przed założeniem tego wątku już byłem prawie w 100% zdecydowany na tą jedynkę, a teraz jestem mniej pewny i nie wiem dlaczego. Fakt że 3000zł za tą wersje i model to trochę sporo, lepsza by była wersja 1d mark II N . Moje inne dwie opcje które przechodziły mi przez głowę to było 50d i 7d. Mając 20d i kupując 50d dużej różnicy raczej nie odczuje, za to myślę trochę nad 7d ze względu że jest to nowszy aparat od jedynki tylko czy jest sens. Filmowanie nie jest mi potrzebne, ku jedynce jestem bardziej za cropem 1.3 bo wtedy moje 28mm będzie szersze. Ciężka decyzja bo nie zarabiam na fotografii i chciałbym żeby to był dobry i udany zakup. Jakby ktoś jeszcze mógł mi coś doradzić ciekawego to będę wdzięczny.

RTSiak
26-09-2012, 19:09
Weź jeszcze pod uwagę, że to co jest + 1dynki czyli budowa jest też jej wielkim i ciężkim - ;]

p0lish
26-09-2012, 19:46
no 1d jest wielkim, cięzkim wariactwem
z przypiętym 70-200 2.8 biceps rośnie szybciej niż ilość strzelonych fot

jajo_antipo
26-09-2012, 19:49
to że jest ciężki i wielki to wiem i nie jest to dla mnie na pewno wadą

fleder
26-09-2012, 20:01
Dla mnie gabaryt i ciężar tej puchy to zaleta. Czuć go w garści, w mojej leżał świetnie. Że taki wielki to może przesada, w porównaniu z 5d czy 50d będzie po prostu czuć gripa. Gorzej jak ktoś się przesiądzie z wydmuszki serii XXXd, wtedy może doznać lekkiego szoku :D
Ja za 3k z pewnością bym go nie kupił, choćby i z zerowym przebiegiem. Za tę cenę wolałbym drugie 5d, no ale co kto potrzebuje. Chcąc koniecznie spróbować czym pachnie 1d2 proponowałbym cierpliwe poszukiwania okazji cenowej puchy w akceptowalnym przez Ciebie stanie, w razie się nie spodoba to odsprzedasz bez zysku albo stracisz niewiele. I mówię tu o kwocie sporo niższej od 3k :)

Marv84
26-09-2012, 20:26
Moim zdaniem 1d2 to dobra pucha ale nie za więcej niż 2,5tyś.

krolewicz
26-09-2012, 20:36
szukaj jedynki, ale nie za ponad 3 tys

ja swoja kupilem za polowe tej kwoty, jest troche poobcierana, leci na drugiej migawce, ale myślę pochodzi jeszcze trochę :)

KOKO74
26-09-2012, 20:44
Posiadam w domu dwa korpusy Canon EOS-1Ds Mark II i Canon EOS-1D Mark II
Kiedyś miałem 350d, 30d sprawdzałem 5d – dlaczego jestem zadowolony z jedynek i dlaczego poraź wtóry wybrałbym jedynkę a nie inny ale nowszy korpus?
- widziałem sytuacje gdzie na mrozie ostatniej zimy kanony i nikony przy minus dwadzieścia pięć przestawały działać albo działały dziwnie tak się trochę zacinały nie trzymały wogule baterie i tym podobne ( robiliśmy wtedy demonstracje internautów o ACTA
- i drugą stronę przed festynem komuś zdechł aparat bo było za gorąco ja wyciągnąłem mój po kilku godzinach z samochodu i dosłownie parzył wszystko było ok działa tak jak trzeba
- 1D był na dole w kopalni fotografowałem przodek ( kombajn ścianowy )zapylenie takie ze prawie nie było nic widać temperatura plus czterdzieści pięć a chwilami więcej a wilgotność co kilka metrów zamontowane zraszacze które zmniejszają zapylenie ? odczuwalnie było jak w słanie
- już nie wiem czy powinienem wspominać o nie przejmowaniu się deszczem wyciągałem aparaty i ogarniałem sytuacje inni znajomi ogarniali aparaty woreczkami pokrowcami i tym podobnymi.
- osiem i poł klatki na sekundę gdzie do ostrza każdą klatkę więc zdjęcia świetnie trafione i jest z czego wybrać
- świetny auto fokus i świetne wspomaganie i wybór czterdziestu pięciu punktów
- 1DS pełna klatka bardzo szeroko wolniejszy ale za to śliczny obrazek jeśli się robi w rawach to na przykład na koncertach i podobnych imprezach gdzie światła jest malutko można pięknie wyciągnąć pół cienie
- duży świetnie leży w ręce + świetne uszczelnienia
- bateria duża ale długo i konkretnie trzyma
--- i pewnie kilka rzeczy znalazłoby się jeszcze za a pewnie ktoś kilka przeciw mógłby napisać
Ja napisałem fakty z czystego użytkowania

obcy21
26-09-2012, 20:55
sam mam dylemat czy kupować drugą piątkę mk1 czy dokupić sobie 1dmk2n - zastosowania śluby. A dlaczego 1dmk2n bo na 1DSmk2 jeszcze mnie nie stać, a 1dmk2n powinien być lepszy na salach weselnych... - zobaczę, jeszcze mam czas.

Przemek_PC
26-09-2012, 21:06
1dII w kościele rzuca się nie tylko w oczy ale i w uszy bo klepie niemiłosiernie głośno :)

obcy21
26-09-2012, 21:09
a to że klepie to mnie najmniej interesuje ;)

Przemek_PC
26-09-2012, 21:16
Mam 5DI i 1DII i na sali weselnej bezapelacyjnie wygrywa 1DII jeśli chodzi o AF. Do tego 17-40 na 1DII robi się bardziej uniwersalny na sali niż na 5D. Klepanie na sali nie przeszkadza :)

jajo_antipo
26-09-2012, 21:57
Po waszych odpowiedziach jestem już pewny co do zakupu 1DII :)
Jedno pytanie jeszcze, szukać okazji tylko na 1DIIN czy 1DII też brać jak coś?

obcy21
26-09-2012, 22:00
ja bym brał 1dmk2n - fakt tylko większy wyświetlacz ale zawsze to wygodniej się kadr ogląda....

dobra ma jeszcze kilka fajnych zmian więc wersja z N :D

jajo_antipo
27-09-2012, 12:48
a gdzie oprócz allegro i tego forum mógłbym jeszcze szukać tego sprzętu?

Merde
27-09-2012, 12:51
A niby gdzie można szukać używanego sprzętu? eBay np. czy inne serwisy ogłoszeniowo-aukcyjne.

fleder
27-09-2012, 15:55
Sprawdz fora o tematyce foto i fora magazynow fotograficznych, nie bede wymienial bo nie wiem czy nie zlamie regulaminu :D
Ale jest pewna prawidlowosc, jesli chcesz kupic, przeszukuj to forum, jesli sprzedac, idz na allegro :)

Sent from my BlackBerry 9900 using Tapatalk

jajo_antipo
08-10-2012, 18:11
i stałem się szczęśliwym (mam nadzieje :) ) posiadaczem 1d mark II niestety bez N ale nie ubolewam nad tym wcale.
Body ma starą wersje firmware 1.0.2, mam kilka pytań odnośnie aktualizacji.
1. Czy warto aktualizować na ostatnią wersje 1.2.6? rozumiem, że w tej aktualizacji są też wcześniejsze wszystkie inne?
Pytam dlatego, że chcę dokupić karty 8gb cf i sd i czy będą one mi działać czy jednak muszę wgrać nowy firmware?
2. Aktualizacja polega na w graniu pliku .BIN na sformatowaną kartę i później aktualizacji w aparacie, podobno też trzeba ze zdjętym obiektywem to robić tak? jak długo to mniej więcej trwa? i czy lepiej w pełni naładowana bateria wystarczy czy podłączyć do sieci?
Jestem świeżym użytkownikiem jedynki i dlatego wolę się dowiedzieć wszystkiego w pełni niż później coś popsuć :)

krisv740
08-10-2012, 18:17
warto zaktualizować.
bez tego mogą być problemy z czytaniem kart większych niż 8 gb
nic nie wiem na temat zdejmowania obiektywu..., ale jeśli chcesz, to co to szkodzi..
cf działa i bez zmiany firmware... - problem dotyczy chyba tylko sd - nie pamiętam , bo dawno temu aktualizowałem...

szunaj60
24-01-2013, 23:38
Witam. Czy w 1D mkIIN najnowsze firmware to wersja 1.1.2 Proszę o info.

szunaj60
31-01-2013, 15:03
Nikt na Forum nie wie? To powiem że już się dowiedziałem. Wersja firmware 1.1.2 jest najnowsza pod 1D mk II N ,nowszej nie wymyślili.