Zobacz pełną wersję : Filtry polaryzacyjne
A np. to czytałeś?
http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%F3w_polaryzacyjnych.html
czytałem...ten test ma ponad 2 lata i cos sie moglo od tego czasu zmienic...a poza tym te filtry w tescie sa troche poza moim budzetem
Zależy jaka średnica filtra Cię interesuje, ale ciężko będzie do 100 zł kupić coś dobrego. Ten test z linka DarkaB powinien Ci pomóc. Mi w każdym bądź razie pomógł w podjęciu decyzji jakiego polara kupić.
Warto dołożyć, jeśli kupisz jakiś "tani" może Cię rozczarować jakość obrazu.
srednica 58...a co myslicie o Hoya Pl-Cir ? w tescie dopiero 14 miejsce ale moze do kita wystarczy ? kurcze nie znam sie wiec nie wiem czy on bedzie tak zły ze jakosc zdjec spadnie ? jest tez King Circular Polarizer. 12 miejsce...w sklepie za ok 100 zł jest.
jacek_73
26-06-2011, 12:10
Witam. Planuje kupic filtr polaryzacyjny ale za bardzo nie wiem jaki. Cena do 100 zł. Polecicie cos w miare dobrego do tej kwoty ?
Do stówki średnica 58 to hama ta najzwyklejsza. Filtr ani wybitny, ani tragiczny - ot filtr polaryzacyjny w okolicach 100 zł :-D
Natomiast stanowczo odradzam wynalazek o nazwie opticam - ten zalegający półki w foto-jokerze.
Pozdrawiam.
jacek_73to o ten Ci chodzi ? http://www.agito.pl/filtry/hama-58mm-polaryzacyjny-proclass-72558.0.360545.html?utm_source=TradeDoubler&utm_medium=Feed&utm_content=360545&utm_campaign=wszystkie_wszystkie
jacek_73
26-06-2011, 12:21
Tak, ten filtr jest "akceptowalny" jeśli chodzi o jakość.
a co myslisz o tych 2 poprzednich co wymienilem z testu ? Hoya i King ?
jacek_73
26-06-2011, 12:37
Hoye są niezłe, ale te "wyższe" modele - mocno przekraczające Twoje oczekiwania finansowe (ok. 200zł za 58mm) - te najtańsze (czyli w granicach 100zł) są z tego co porównywałem z omawianą hamą słabsze. Oczywiście rozwiązaniem mogłoby być dołożenie jeszcze z 50zł i zakup jakiegoś marumi...tylko nie wiem czy w Twoim wypadku warto. Musisz zadacydować samemu.
O Kingach nic nie wiem.
dzieki za pomoc...chyba zdecyduje sie na ta Hame
miałem tą Hame tyle że 72mm i muszę powiedzieć że jest nie najgorsza, bierz śmiało
W średnicy 58 mm korzystałem z polara noname, miałem także Hamę, mam Marumi. Potwierdzam, zdanie kolegi jacek_73, że w cenie do 100zł nic sensowniejszego od Hamy nie znajdziesz.
Nie polecałbym natomiast kupna filtrów noname (nie wiem jak z filtrami Kinga, ale są w jednej półce cenowej z filtrami noname CPL) - trafiają się takie co dają brzydki zafarb.
Mam pytanie do posiadaczy filtra marumi DHG PLD i hoya pro1d czy probowali porównać w bardzo prosty sposób trzymając przed mointorem/tv lcd kręcąc "wygasić fale" tak aby filtr stał sie jak najbardziej Ciemny a nawet czarny i jakie efekty otrzymali.
Wynik mojej próby:
- Hoya stała sie cała ciemna wręcz można powiedzieć czarna ledwo da sie coś zobaczyć
- Marumi zrobił sie ciemno filotetowy i spokojnie dało sie zobaczyć co jest na monitorze więc jako polaryzator za ta sama cene co hoya jest według mnie nieopłacalny.
Co do uzytkowania Hoya moze i cieżej sie czyści ale ma jedna zalete nad marumi jest na chodzie do dziś, marumi pierscien kołowy niestety sie zbalokował (filtr nie zaliczył gleby itp) a szkło w srodku filtra sie obraca a pierscień kołowy nie, więc jak za te pieniądze uważam że to przereklamowany filtr i nie wytrzymuje próby czasu.
sprocket73
02-07-2011, 11:46
Mam pytanie do posiadaczy filtra marumi DHG PLD i hoya pro1d czy probowali porównać w bardzo prosty sposób trzymając przed mointorem/tv lcd kręcąc "wygasić fale" tak aby filtr stał sie jak najbardziej Ciemny a nawet czarny i jakie efekty otrzymali.
U mnie to zadziałało jakoś inaczej. Bez względu na to czy patrzyłem przez Hoyę, czy Marumi obserwowałem coś jakby przejście od skrajnie zimnego do skrajnie ciepłego balansu bieli. W każdym położeniu obraz był czytelny.
Może to kwestia rodzaju matrycy w LCD (Dell 2405FPW matryca PVA)
jacek_73
02-07-2011, 12:15
U mnie to zadziałało jakoś inaczej. Bez względu na to czy patrzyłem przez Hoyę, czy Marumi obserwowałem coś jakby przejście od skrajnie zimnego do skrajnie ciepłego balansu bieli. W każdym położeniu obraz był czytelny.
Może to kwestia rodzaju matrycy w LCD (Dell 2405FPW matryca PVA)
Musi być to zależne od monitora, bo na lapku mam tak samo jak u Ciebie, natomiast na monitorze mam identycznie jak u flisia4.
Pozdrawiam.
sprocket73 takie drobne pytanie która stroną miałes skierowany filtr w monitor (strona montowana do obiektywu czy ta druga ??
Mozliwe że rodzaj matrycy ma wpływ u mnie matryca monitora PVA i TV S-IPS, na obu marumi był jasniejszy (mniej wygaszał obraz) dodatkow w normalnych warunkach odbica z szyb lakieru samochodowego też słabiej niwelował - czyzby test optycznych o tzw. kant d... rozbić bo filtr filtrowi tej samej firmy nie równy (rozrzut jakosciowy)?.
sprocket73
02-07-2011, 17:08
sprocket73 takie drobne pytanie która stroną miałes skierowany filtr w monitor (strona montowana do obiektywu czy ta druga ??
No właśnie - to jest kluczowa sprawa. Pobawiłem się znowu i wszystko zależy, w jakim kierunku się patrzy. Jeżeli założymy, ze oko to matryca, to filtr działa na zasadzie ciemno-jasno. Jeżeli odwrotnie, to zmienia się tylko "balans bieli".
Mam 2 filtry Marumi DHG Super 72 i 77mm. Oba przyciemniają mi monitor do pełnej czerni. Tak samo działa Hoya Pro1 Digital 62mm.
Gdzieś już pisałem, że moje oczy nie widzą różnic optycznych miedzy tymi filtrami. Natomiast jeżeli chodzi o wykonanie to wolę Marumi ze względu na: łatwość czyszczenia, pracę na mrozie, trwałość.
I to jest ten problem że jeden z filtr który w testach ogólnie jest imo lepszy tak naprawde jest średni, lub też jest spory rorzut jakościowy, co do trwałości mam odmienne zdanie ;)
darekgra
12-07-2011, 00:19
Witam
czym różnią się(lepszy gorszy) te filtry z serii pro1 hoya, i który w którym pudełku jest?
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/8/hoyaplcpd72p0.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/836/ujgebegxhvkztghcfzqc.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/8/4706512947554370.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/27/hoyaplpro1digitald1.jpg/)
DAWIDSON
12-07-2011, 01:28
odradzam hoya pro 1 -masakra w czyszczeniu.
darekgra
12-07-2011, 23:03
czy te z napisem "Hoya Pro1 D" to są z pudełka z napisem WIDE BAND, oznaczało by to szerszy zakres, ciekawe jaki to ma wpływ na wykonanie zdjęcia
Witam,
czy testował ktoś filtry Haida ? Interesuje mnie jak sprawuje się filtr polaryzacyjny. Jedyny test jaki znalazłem to test filtra IR http://greggalang.multiply.com/journ...R_Filter_Test_
Osobiście mam w domu ND3.0
KChodorowski
29-07-2011, 14:54
Witajcie, zastanawiam się który filtr polaryzacyjny wybrać na szkło Canon L 24-105 f4. Waham się pomiędzy HOYA HMC Super PRO1 77mm a B&W Circ Pol S03 MRC Slim. Z tego, co przeczytałem na forum, to nieco lepsze są filtry B&W (na pewno łatwiej się je czyści;) ), ale czy rzeczywiście warto dołożyć tych 70 PLN? Który z nich byście doradzili? A może polecacie jakiś inny? Budżet na zakup takiego cacka to 500 PLN :)
Proponuję zakup : np. tu : http://www.fotorimex.pl/product.php/4899,pl,77mm_marumi_dhg_super.htm i wierz mi nie będzie różnicy do B+W czy heliopan a 200 zł zostaje w kieszeni :-D
Janusz Body
31-07-2011, 15:08
Proponuję zakup : np. tu : http://www.fotorimex.pl/product.php/4899,pl,77mm_marumi_dhg_super.htm i wierz mi nie będzie różnicy do B+W czy heliopan a 200 zł zostaje w kieszeni :-D
To, że Ty różnic nie dostrzegasz nie oznacza, że ich nie będzie. Wysokiej klasy filtry są robione z innego szkła, mają inne własności optyczne i dlatego kosztują więcej.
Janusz cenię sobie Twoją opinię i dokładnie tak samo myślałem, do czasu kiedy nie pojawił się test filtrów UV : http://optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html, po tym teście na próbę kupiłem filtr marumi DHG Super i przeprowadziłem również swoje testy porównując z heliopanem i B+W i wierz mi nie widziałem żadnej różnicy.
To, że Ty różnic nie dostrzegasz nie oznacza, że ich nie będzie. Wysokiej klasy filtry są robione z innego szkła, mają inne własności optyczne i dlatego kosztują więcej.
mam mieszame odczucia. do B+W mam uraz podobny do Apple'a - mnostwo bicia piany na temat bog wie jakiej zajefajnosci i napompowana nieludzko cena. a filtr... taki sam kawal szybki jak kazdy inny...
ale zeby nie byc goloslownym... przestrzelalem sobie kiedys cala serie filtrow na 24-105 i na 300/4 (wersji nonIS) w 12Mpix cropie. zaleznosc jest oczywiscie taka, ze im dluzsza rurka tym bardziej podatna na kiepski filtr...
efekt... przy 300mm kazdy szklany filtr jaki mialem jest OK pod wzgledem rozdzielczosci - wlacznie z optyczna kupa pokroju Tiffena czy najprostszych, pojedynczo powlekanych Marumi. tzn. nie widze na powiekszeniu 1:1 wyraznej roznicy wzgledem golego lensa. moze sie ja w jakims pomiarze stwierdzi, ale na zywca jej nie widze.
roznice widac przy filtrach typu Fader (bylo nie bylo 2 polary) i zywicznych polowkach. te de facto juz przy 105mm daja spadek, przy czym pojedyncze zywiczne (na pewno polowkowe, bo pelny ND jest lagodniejszy dla jakosci) mozna jeszcze uzywac - gorzej niz to co robi 17-40 w rogach przeciez i tak nie bedzie, a i takie zdjecia sie drukuje :D
inna kwestia jest: 1) kontrast 2) jednorodnosc filtra 3) oddanie kolorow
spadek kontrastu to jest IMHO problem ciezki do oceny, bo rowniez zalezny od lensa. tak jak 24-105 potrafi "zaszalec" pod swiatlo, tak rzadko ktory filtr napaskudzi ;) (laskawie pomijam moje eksperymenty z Tokinami) a przy nocnych zdjeciach z reguly filtry zdejmuje. wiec koniec koncow temat mnie zanadto nie boli. moze kiedys z nudow przestrzelam kilka filtrow w trudnych warunkach...
natomiast jesli chodzi o jednorodnosc - to jest fajny test do zrobienia samemu: sfocic sobie jakis poszatkowany wzor poza GO lensem golym i z filtrem. na 300/4 widzialem zauwazalna roznice miedzy golym szklem a UV-kami Marumi (DHG i WPC) albo Hoyi HMC, przy czym Marumi psulo mniej (WPC) a Hoya okrutnie. BW na fi77 nie mam, wiec nie porownalem bezposrednio. mam na fi67, sobie z nudow kiedys zrobie takie porownanie na 70-300.
temat oddania kolorow jest dosc niewdzieczny, bo to sie srednio porownuje, a jeszcze trudniej kogos przekonuje skoro "no bo on nie widzi roznicy". ja widze roznice miedzy UV-kami Marumi, Hoyi czy BW, przy czym w tym porownaniu akurat Hoya mi sie najbardziej podoba (tnie najmniej w okolicach UV), Marumi nieco mniej, a B+W (MRC) najmniej, bo zauwazalnie zazolca. nie jest to wielki problem, ale jakbym mial swobodny wybor, wolalbym transmisje Hoyi.
krotko podsumowujac przydlugi wywod... dla ogromnej wiekszosci amatorow i pasjonatow, zwlaszcza tej nie focacej dlugimi bialymi rurkami, nie ma roznicy miedzy Marumi a B+W - poza ww. cena. do 70-200 czy 70-300 IMHO mozna spokojnie brac ktorykolwiek z tych lepszych, powlekanych filtrow (Marumi Super DHG, Hoye Pro czy B+W MRC) bo tez spokojnie spelnia swoja role filtra ochronnego nie paskudzac fot.
a do bardzo dlugich rurek... to juz niech kazdy sobie sam odpowie...
Krzysiek_
14-08-2011, 13:36
Jaki filtr polecili byście do obiektywu C 100mm macro usm is l?
Miałem Marumi WPC 49 mm, masakra, jakość zdjęć nie była najgorsza, ale wyczyszczenie tego filtra to była prawdziwa masakra. Mazało się wszystko co się dało, próbowałem kilku srodków do czyszczenia optyki. Teraz mam B+W i czyszczenie też potrafi dokukuczyc, mniej niż z marumi, ale zawsze.
Polary chyba tak mają, kieyś miałem filtr Hama i bardzo podobnie się go czyścilo.
Miałem Marumi WPC 49 mm, masakra, jakość zdjęć nie była najgorsza, ale wyczyszczenie tego filtra to była prawdziwa masakra. Mazało się wszystko co się dało, próbowałem kilku srodków do czyszczenia optyki. Teraz mam B+W i czyszczenie też potrafi dokukuczyc, mniej niż z marumi, ale zawsze.
Polary chyba tak mają, kieyś miałem filtr Hama i bardzo podobnie się go czyścilo.
z Marumi WPC mam tylko UV-ki i te czyszcza sie swietnie. czemu polar mialby byc gorszy nie rozumiem, bo to, ze w srodku siedzi folia polaryzacyjna niczego nie zmienia dla podatnosci szybek na brud/czyszczenie. no ale widac cos nie wyszlo...
jesli chodzi o polary i Marumi - mam tak DHG, jak i Super DHG. ten pierwszy brudzi sie latwo a czysci paskudnie. ten drugi dokladnie odwrotnie, dlatego zainteresowanym zdecydowanie polecal dolozyc te kilka zlotych. de facto pod wzgledem lapania/czyszczenia syfu Super DHG to najlepsze filtry z jakimi w ogole mialem do czynienia (w tym roznorakie Hoye i B+W).
z Marumi WPC mam tylko UV-ki i te czyszcza sie swietnie. czemu polar mialby byc gorszy nie rozumiem, bo to, ze w srodku siedzi folia polaryzacyjna niczego nie zmienia dla podatnosci szybek na brud/czyszczenie. no ale widac cos nie wyszlo...
.
może miałem pecha, ale mój był okropny w czyszczeniu, UV mam hoya pro1 digital i ta czyści się świetnie
berbec_188
08-09-2011, 19:29
witam, dojrzewam do zakupu polara...dylemat, który? czytałem testy na optyczne pl i na polu boju zostały dwa tj. Kenko PRO1 Digital 77mm i Marumi super DHG 77mm... morze ktoś podzielić się doświadczeniami z tymi filtrami...wybór padł względem jakość/cena....chcę wykorzystać te filtry do hdr-ów...
Mam Marumi Super DHG 77mm, zarówno w C10-22 jak i C24-105 sprawuję się bez problemów. Mogę go polecić...
ja też mam dwa polary Marumi i też je polecam.
Marumi nawet bez Super sprawuje się bardzo dobrze.
OrzelPiotr
09-09-2011, 08:32
Używam MARUMI DHG Circular PLD - nie mogę o nim złego słowa powiedzieć.
Dzięki opiniom w tym temacie też kupilem Marumi i jestem z niego jak najbardziej zadowolony :)
berbec_188
09-09-2011, 13:03
dzięki za pomoc...zrobiło mi się ciut jaśniej...teraz pozostaje szukać filtra za wielką wodą- tylko $ w górze...może ktoś ma sprawdzony sklep w Chinach z przystępnymi (okazjami) cenami?:mrgreen:
a w PL ciężko dostać? bez przesady przecież ceny marumi są śmiesznie niskie w porównaniu do b+w czy heliopanów ;)
berbec_188
09-09-2011, 20:08
a w PL ciężko dostać? bez przesady przecież ceny marumi są śmiesznie niskie w porównaniu do b+w czy heliopanów ;)
...niestety...jednak jeszcze kalkuluje się kupować w Honkongu...w Polsce ceny nadal duże...a używanych jak na lekarstwo....
...niestety...jednak jeszcze kalkuluje się kupować w Honkongu...w Polsce ceny nadal duże...a używanych jak na lekarstwo....
i tak roznica w cenie jest tak wielka, zeby wolec zaplacic podatki w obcym kraju niz wlasnym?
berbec_188
10-09-2011, 13:48
i tak roznica w cenie jest tak wielka, zeby wolec zaplacic podatki w obcym kraju niz wlasnym?
...rozumiem Cię...ale podatki zostawmy Urzędowi Celnemu...skupmy się na filtrze cpl...:)
Ceny filtrów Marumi są naprawdę przystępne w Polsce, szkoda kupować za granicą;)
...rozumiem Cię...ale podatki zostawmy Urzędowi Celnemu...skupmy się na filtrze cpl...:)
celnemu, to cla jesli dobrze pamietam ;)
a tak serio... nie bede przesadnie wypominal, bo tez zamawiam sobie Marumi z Polski zamiast Holandii, w ktorej mieszkam, z dokladnie tego samego powodu... ale do Hong Kongu juz jakichs sentymentow nie mam...
adam.cooly
10-09-2011, 22:48
mi udało się kupić podczas pobytu w USA heliopana i B&W kierowałem się wtedy tylko marką i prawdę mówiąc nie widzę różnicy w jakości zdjęć w porównaniu z marumi, które też mam i bardzo sobie chwale, czyli też polecam zakup marumi.
adam.cooly a jaki masz polar marumi?
berbec_188
12-09-2011, 08:08
celnemu, to cla jesli dobrze pamietam ;)
a tak serio... nie bede przesadnie wypominal, bo tez zamawiam sobie Marumi z Polski zamiast Holandii, w ktorej mieszkam, z dokladnie tego samego powodu... ale do Hong Kongu juz jakichs sentymentow nie mam...
...widzę, że zaraz będę spalony na stosie...wiec wyjaśnię...kupię tam, gdzie będzie dla mnie najkorzystniej.....wątek dotyczy filtrów i tego się trzymajmy....:mrgreen:
Pytanie: Są jakieś minusy montowania filtra 77mm do obiektywu ze średnicą filtra 58mm (Canon 85mm)??
Z góry dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Grzegorz
Minusem jest konieczność dokupienia redukcji ;)
lepsza redukcja za 20zł niż kolejny filtr za 150zł :)
A jak z polaryzacją? Siła się nie zmieni ze względu na większą średnicę?
Pytanie: Są jakieś minusy montowania filtra 77mm do obiektywu ze średnicą filtra 58mm (Canon 85mm)??
nie mozesz uzywac oslony przeciwslonecznej...
Z 85-tką używanie jednocześnie polara i osłony jest delikatnie mówiąc dosyć uciążliwe - chyba, że osłona nakręcana jest w gwint filtra.
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Z 85-tką używanie jednocześnie polara i osłony jest delikatnie mówiąc dosyć uciążliwe - chyba, że osłona nakręcana jest w gwint filtra.
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam
Akustyk pisał że NIE DA się w podanym przez Ciebie zestawie użyć osłony.
Uciążliwy to polar jest z każdym szkłem i osłoną :D , niemniej zawsze staram się tej osłony użyć.
bez jaj.
uzywalem polara przy nalozonej oslonie przeciwslonecznej z 70-200/4, teraz z 70-300 L i da sie. a jak polar pracuje z nieduzym oporem (np. Marumi Super DHG) to jest nawet calkiem wygodnie ;)
a 85/18... twardym trzeba byc, a nie mietkim ;-)
wymarzonyzawod
13-09-2011, 12:25
A co myslicie na temat tego filtru?
http://allegro.pl/filtr-cpl-52mm-mitoya-polaryzacyjny-kolowy-52-mm-i1770549315.html
berbec_188
18-09-2011, 08:47
Ceny filtrów Marumi są naprawdę przystępne w Polsce, szkoda kupować za granicą;)
ale jeśli różnica w cenie wynosi około 100 zł - według ciebie niewielka?dla mnie korzystna....:D
fotokor1
15-01-2012, 12:13
w zasadzie ze sprzętem obchodzę się delikatnie, więc byłam bardzo zdziwiona kiedy przy odkręcaniu polara uzyskałam trzy sztuki w gratisie
http://img213.imageshack.us/img213/6442/079pb.jpg
czy komuś się coś takiego przytrafiło i oznaczało koniec żywota polara, czy może da się to jakoś skleić lub, czy wogóle warto zawracać sobie tym głowę bo efekty mogą być niezadawalające???:confused:
jak masz gwarancję, to leć z tym do sprzedawcy, jak nie to napisz do producenta, bo wydaje mi się, że jeśli nie zostało to spowodowane uderzeniem, to raczej nie jest to normalne zachowanie filtra ;)
wiktor2323
15-01-2012, 14:05
Jak tak patrze to wypadł pierścień zabezpieczający. Moim zdaniem wystarczy go tylko włożyć i po problemie:) Ale najpeirw spróbuj u producenta/ w sklepie a później zabieraj się za naprawianie.. :)
fotokor1
15-01-2012, 14:30
pytanie czy pierścień (złoty) powinien być cały czy ja na foto pęknięty, i jak złożyć dwie części czy były w jakiś sposób wciśnięte?
filtr po gwarancji, kupiony z drugiej ręki
Ten pierścień to sprężyna, która poprzez rozprężenie powinna zablokować się w rowku wyfrezowanym w oprawce filtra i w pierścieniu z gwintem. Musi być przecięty, bo inaczej nie dałoby się złożyć całości w jeden mechanizm. Jak dobrze obejrzysz pierścień z gwintem i oprawkę filtra, to powinnaś zobaczyć te podfrezowania, w których siedzi ta sprężyna. Podejrzewam, że złożenie filtra do kupy to 10 sekund roboty.Gdyby zdjęcie było większe, mógłbym podpowiedzieć, jak to dokładnie zrobić. Spróbuj jednak Przypatrzeć się dokładniej, czy podfrezowanie znajdujące się na kołnierzu oprawki filtra nie jest głębsze, niż podfrezowanie wewnątrz pierścienia z gwintem. Jeżeli tak jest, to trzeba ułożyć złoty pierścień w podfrezowaniu na oprawce filtra i nie pozwalając mu się rozprężyć, nasunąć na nią pierścień z gwintem. Jeżeli masz znajomego pasjonata starej motoryzacji, będzie wiedział jak to zrobić.
fotokor1
15-01-2012, 17:15
mc_iek dzięki jesteś wielki, ale trwało to nie 10s a no dobre pół godz. jak to bywa z powodu niewiedzy, ten pierścień wtykałam na siłę w nie te wgłębienia, podfrezowania dla mojego oka były przynajmniej trzy aż w końcu trafiłam
w zasadzie ze sprzętem obchodzę się delikatnie, więc byłam bardzo zdziwiona kiedy przy odkręcaniu polara uzyskałam trzy sztuki w gratisie
http://img213.imageshack.us/img213/6442/079pb.jpg
czy komuś się coś takiego przytrafiło i oznaczało koniec żywota polara, czy może da się to jakoś skleić lub, czy wogóle warto zawracać sobie tym głowę bo efekty mogą być niezadawalające???:confused:
:) modny marumi
Drobiazg!!
Rzeczy niemożliwe załatwiam na poczekaniu. Cuda realizuję w terminie trzech dni. Oczywiście jeżeli akurat nie jestem zajęty ratowaniem świata przed zagładą.
marumi polar - nigdy w życiu już nie kupię nic tej firmy , czyszczenie tego to jakiś horror
czym czyścicie marumi ?
Ja mam same marumi, czyszczę normalnie szmatą z mikrofibry. Spróbuj taki hoya hmc wyczyścić, to przestaniesz na marumi narzekać ;)
Ale musi być dobra mikrofibra (połyskująca), w trudnych sytuacjach (tłuszcz) dodatkowo alkohol izopropylenowy i jest czysto.
No ja raczej nie traktuję tłuszczem soczewek ani aparatu ;) Zazwyczaj jakieś zacieki od deszczu, pyłki i inne syfy.
No ja raczej nie traktuję tłuszczem soczewek ani aparatu ;) Zazwyczaj jakieś zacieki od deszczu, pyłki i inne syfy.
Smalcem to faktycznie nie ;), ale ślady po palcach już z "definicji" są tłuste :grin:.
kajtek19891
03-03-2012, 18:18
Może korzysta ktoś z filtra 58mm z redukcją na 52mm na C28/2.8?
Zastanawia mnie czy nie będzie winietki od takiej operacji.
Z 28/2.8 korzystam sporadycznie, filtr wolałbym zakupić do setki macro, ale byłbym bardzo zadowolony jakby z powodzeniem można było go wykorzystać do 28mm.
Puszka ff.
enforces
04-03-2012, 16:48
Ale musi być dobra mikrofibra (połyskująca), w trudnych sytuacjach (tłuszcz) dodatkowo alkohol izopropylenowy i jest czysto.
coś o tym wiem. Miałem Marumi 58mm i strasznie się brudził. Mam do Sigmy 72mm Hoya HD i tutaj niebo a ziemia.
Teraz szukam jakiegoś do Canon 17-40 L. Coś możecie polecić konkretnego?
Hoya HD w porównaniu z Marumi 58mm daje bladszy błekit na niebie. Natomiast jak na moje oko znów całkiem dobry jest lazur we wodzie, natomiast odblaski i refleksy na wodzie już gorzej eliminuje.
jakie polary się teraz kupuję?
co byście polecili na średnicę 82mm w cenie ok. 200 zł?
czy któryś z tych jest godny polecenia? http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-c-pl-standard-m-82-marumi-prom-i2175401751.html, Hoya bez powłok (?) http://allegro.pl/filtr-hoya-cir-pl-polaryzacyjny-82-nowy-82mm-i2165619496.html i w ogóle jakiś wynalazek kosmiczny http://allegro.pl/filtr-hoya-hrt-cir-pl-z-uv-82-nowy-gwar-82mm-i2165619488.html
czy do 16-35 trzeba wziąć slim, czy wystarczy zwykła ramka?
dzięki
Do 200 zł za 82 mm:shock:, to sobie lepiej dać spokój ;). Szkoda zachodu.
Do 16-35 slim, gdyż do ok. 27 mm będzie winieta na zwykłym.
Do 200 zł za 82 mm:shock:, to sobie lepiej dać spokój ;). Szkoda zachodu.
Do 16-35 slim, gdyż do ok. 27 mm będzie winieta na zwykłym.
ale masz na mysli taki zwykly pokroju jakiejs Hoyi?
w troche innej sytuacji, bo na 17-40 uzywam polarow Marumi (Super DHG albo DHG) i mi to nie winietuje nawet w najszerszej pozycji. to nie jest oprawka slim, chociaz tez nie gruba - razem, zusammen, to moze to ma ze 4 mm grubosci...
co do jakosci tanich filtrow... mialem ostatnio okazje zalozyc i sprawdzic polara Polaroida na 24-105 (z kompletu kilku roznicych filtrow: http://amzn.to/zzWF26). pod wzgledem rozdzielczosci, wbrew pozorom, to az tak nie siada - na pewno nie na tyle, zeby 16-35 zepsuc ;) mankamentem jest przeklamanie kolorow, bo to jest chyba ze szkla okiennego robione, zeby bylo taniej ;) ale jesli da sie za 130 PLN zrobic zestaw 4 filtrow nie paszkecacych rozdzielczosci, to mysle, ze do 200 PLN da sie sprzedac nowy, uczciwy optycznie polar.
ale masz na mysli taki zwykly pokroju jakiejs Hoyi?
w troche innej sytuacji, bo na 17-40 uzywam polarow Marumi (Super DHG albo DHG) i mi to nie winietuje nawet w najszerszej pozycji. to nie jest oprawka slim, chociaz tez nie gruba - razem, zusammen, to moze to ma ze 4 mm grubosci...
co do jakosci tanich filtrow... mialem ostatnio okazje zalozyc i sprawdzic polara Polaroida na 24-105 (z kompletu kilku roznicych filtrow: http://amzn.to/zzWF26). pod wzgledem rozdzielczosci, wbrew pozorom, to az tak nie siada - na pewno nie na tyle, zeby 16-35 zepsuc ;) mankamentem jest przeklamanie kolorow, bo to jest chyba ze szkla okiennego robione, zeby bylo taniej ;) ale jesli da sie za 130 PLN zrobic zestaw 4 filtrow nie paszkecacych rozdzielczosci, to mysle, ze do 200 PLN da sie sprzedac nowy, uczciwy optycznie polar.
Dokładnie, zwykły nie slim ma ok. 6-7 mm i one właśnie zaczynają winietować w okolicach 27 mm - sprawdzone na 24-70/2.8 i 16-35II.
Również polecam marumi Super DHG, praktycznie nie róznią od tych z wyższej półki cenowej B+W i heliopan - również praktycznie sprawdzone.
Taki marumi super DHG slim 85 mm nie kosztuje niestety 200 zł.
dzięki za odpowiedzi, niestety Marumi DHG strasznie podrożały, jak wygrały test Optycznych
poszukam jakiegoś slima w takim razie
a co myślicie o tych zwykłych Hoyach i Marumi (i niezwykłej Hoyi) z Allegro?
LukaszZandecki
09-03-2012, 11:11
Zdecydowanie odradzam filtry PL Hoya, a tych w większych średnicach należy już unikać jak ognia. Firma ma ewidentny problem z mocowaniem pomiędzy pierścieniem nakręcanym na obiektyw, a pierścieniem obracanym w celu ustawienia stopnia polaryzacji. Użyty przez nich stop z którego wykonany jest (teoretycznie) sprężynujący zacisk pomiędzy obdywoma pierścieniami jest bardzo słabej jakośći i nie zapewnia właściwego połaczenia. Efektem czego filtry rozlatują się w same z siebie w najmniej oczekwianych momentach. Frontowe pierścienie potrafią odpaść w momencie kiedy aparat stoi niedotykany na statywie!
Nie liczcie na jakąkolwiek pomoc ze strony polskich dystrybutorów (dwie firmy sprowadzają Hoyę do Polski). Idą w zaparte twierdząc, że uszkodzenie jest mechaniczne w związku z czym nie można uwzględnić reklamacji. Nie przemawia do nich widok nienaruszonej części która była zamocowana na obiektywie oraz potłuczonego szkła i powyginanego pierścienia który spadł na chodnik. Zetknąłem się z tym problemem osobiście, a spośród moich bliższych i dalszych fotografujących znajomych dotknęło to jeszcze dwie osoby. W moim przypadku był to filtr z serii HD (82mm) a u kolegów z serii HMC.
jesli chodzi o Hoye to, faktycznie, dwie awarie filtra jakie mi sie w historii zdarzyly, to byla Hoya. raz zakleszczyl sie filtr na mrozie, drugi raz popekalo szklo prawdopodobnie od ucisku przez dekielek (oprawka byla szersza niz normalny dekiel fi67). w oby przypadkach Hoya HMC
coś o tym wiem. Miałem Marumi 58mm i strasznie się brudził. Mam do Sigmy 72mm Hoya HD i tutaj niebo a ziemia.
Teraz szukam jakiegoś do Canon 17-40 L. Coś możecie polecić konkretnego?
Hoya HD w porównaniu z Marumi 58mm daje bladszy błekit na niebie. Natomiast jak na moje oko znów całkiem dobry jest lazur we wodzie, natomiast odblaski i refleksy na wodzie już gorzej eliminuje.
Mam Hoya HMC Multi-Coated Cir-Polarizing. Dostałem go gratis jak kupowałem 24-105 i byłem zachwycony, z 17-40 rewelka. Natomiast ostatniego lata jednak przestały mnie kręcić efekty polarowe, poza tym polar pociemnia obraz... dobry jest przy silnym świetle, pięknym niebie, soczystej zieleni i białych obłoczkach ;)
Miałem HOYA pro1 67mm , następnie wymieniłem na topowy B+W 77mm i ten drugi wyraźnie lepiej wypada.
Witajcie, posiadam filtr Marumi DHG w wersji slim na 67mm i od nowości ma on delikatne luzy osiowe (obracające się szkiełko można delikatnie przesuwać na boki, minimalnie ale jednak wyczuwalnie), czy to jest normalne w przypadku tych filtrów?
@ haze - mam też taki filtr i luzów jakie opisujesz on nie posiada,
u mnie rzekłbym, to obrotowe szkiełko chodzi z dość znacznym oporem,
wczesniej miałem też ten filtr w wersji na Fuji FinePix S9600 (jeśli dobrze pamiętam było to chyba 57mm) i tez nie było żadnych luzów
uważam, że nie jest to normalne
Ok, dzięki za informaację Bangi. Będę w takim razie próbował reklamować... Na jakość zdjęć to chyba nie wpływa ale mam obawy wobec trwałości tego egzemplarza ;-)
Ernest_DLRS
31-05-2012, 09:58
Z budżetowych filtrów CPL 62mm co byście polecili?
Jak zwykle polecę zwykłe Marumi DHG, bez Super.
Ernest_DLRS
31-05-2012, 10:03
Nie koloryzuje jakoś zbytnio? Jak ze stratą rozdzielczości obrazu?
Używam z 17-40 i 5d2. Nie zauważyłem żadnych problemów zarówno z rozdzielczością jak i kolorystyką. Szczególnie świetnie się sprawdził w Egipcie.
Ernest_DLRS
31-05-2012, 10:06
Świetnie, dzięki za info :)
Michał Dobrowolski
26-07-2012, 11:52
Jest tych filtrów od zatrzęsienia, potrzebuje 67mm do tego co mam w stopce. Dajcie znać, jeśli komuś by się chciało, co byście kupili z tego co poniżej (lub co warto w podobnej cenie):
Hoya filtr polaryzacyjny Pro1 Digital 67mm Slim (2506277353) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/hoya-filtr-polaryzacyjny-pro1-digital-67mm-slim-i2506277353.html)
Filtr polaryzacyjny HOYA PRO1 Digital Silm 67mm 67 (2486557927) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-pro1-digital-silm-67mm-67-i2486557927.html)
FILTR polaryzacyjny kołowy HRT CIR-PL UV HOYA 67 (2513559398) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-kolowy-hrt-cir-pl-uv-hoya-67-i2513559398.html)
Filtr polaryzacyjny Hoya HD 67 mm Szczecin ! (2500522505) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-hd-67-mm-szczecin-i2500522505.html)
FILTR POLARYZACYJNY PRO1 Digital M:67 slim HOYA 67 (2510054831) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-pro1-digital-m-67-slim-hoya-67-i2510054831.html)
HOYA filtr polaryzacyjny PRO1 Digital 67mm - SLIM (2473309611) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/hoya-filtr-polaryzacyjny-pro1-digital-67mm-slim-i2473309611.html)
FILTR POLARYZACYJNY HOYA 67MM CIR-PL HRT 2w1 (2513783742) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-67mm-cir-pl-hrt-2w1-i2513783742.html)
FILTR POLARYZACYJNY MARUMI 67mm DHG SLIM WIDE (2516621348) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-marumi-67mm-dhg-slim-wide-i2516621348.html)
Filtr polaryzacyjny SLIM 67mm Digital King OKAZJA (2483059906) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-slim-67mm-digital-king-okazja-i2483059906.html)
Filtr polaryzacyjny + UV HOYA HRT 67mm - ORYGINAŁ (2504816356) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-uv-hoya-hrt-67mm-oryginal-i2504816356.html)
Filtr HOYA polaryzacyjny Circular Pro1 67mm+gratis (2513209688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-hoya-polaryzacyjny-circular-pro1-67mm-gratis-i2513209688.html)
Filtr polaryzacyjny CPL Cokin 67mm 67 oryginał (2518975575) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-cpl-cokin-67mm-67-oryginal-i2518975575.html)
nie znam się, znawcy będą wiedzieć lepiej. Dzięki i pozdrawiam.
Pytasz o filtry opisane już dokładnie w TYM właśnie temacie :/
Michał Dobrowolski
26-07-2012, 12:36
No przepraszam Was bardzo, ale weź coś znajdź na 135 stronach sensownego, życia mi nie starczy. W pracy jestem i nie bardzo mogę cały dzień siedzieć na CB. Więc jakby ktoś był miły i powiedział "tego bierz" - jak w pewnym filmie Pasikowskiego.....
Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html)
Test filtrów polaryzacyjnych - uzupełnienie - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_-_uzupe%C5%82nienie.html)
Jest tych filtrów od zatrzęsienia, potrzebuje 67mm do tego co mam w stopce. Dajcie znać, jeśli komuś by się chciało, co byście kupili z tego co poniżej (lub co warto w podobnej cenie):
Hoya filtr polaryzacyjny Pro1 Digital 67mm Slim (2506277353) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/hoya-filtr-polaryzacyjny-pro1-digital-67mm-slim-i2506277353.html)
Filtr polaryzacyjny HOYA PRO1 Digital Silm 67mm 67 (2486557927) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-pro1-digital-silm-67mm-67-i2486557927.html)
FILTR polaryzacyjny kołowy HRT CIR-PL UV HOYA 67 (2513559398) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-kolowy-hrt-cir-pl-uv-hoya-67-i2513559398.html)
Filtr polaryzacyjny Hoya HD 67 mm Szczecin ! (2500522505) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-hd-67-mm-szczecin-i2500522505.html)
FILTR POLARYZACYJNY PRO1 Digital M:67 slim HOYA 67 (2510054831) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-pro1-digital-m-67-slim-hoya-67-i2510054831.html)
HOYA filtr polaryzacyjny PRO1 Digital 67mm - SLIM (2473309611) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/hoya-filtr-polaryzacyjny-pro1-digital-67mm-slim-i2473309611.html)
FILTR POLARYZACYJNY HOYA 67MM CIR-PL HRT 2w1 (2513783742) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-67mm-cir-pl-hrt-2w1-i2513783742.html)
FILTR POLARYZACYJNY MARUMI 67mm DHG SLIM WIDE (2516621348) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-marumi-67mm-dhg-slim-wide-i2516621348.html)
Filtr polaryzacyjny SLIM 67mm Digital King OKAZJA (2483059906) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-slim-67mm-digital-king-okazja-i2483059906.html)
Filtr polaryzacyjny + UV HOYA HRT 67mm - ORYGINAŁ (2504816356) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-uv-hoya-hrt-67mm-oryginal-i2504816356.html)
Filtr HOYA polaryzacyjny Circular Pro1 67mm+gratis (2513209688) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-hoya-polaryzacyjny-circular-pro1-67mm-gratis-i2513209688.html)
Filtr polaryzacyjny CPL Cokin 67mm 67 oryginał (2518975575) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-cpl-cokin-67mm-67-oryginal-i2518975575.html)
nie znam się, znawcy będą wiedzieć lepiej. Dzięki i pozdrawiam.
jeśli masz fundusz do 200 zł, to napewno bym wybrał marumi dhg cpl slim 67 mm z którego napewno będziesz zadowolony. Ja posiadam marumi dhg super cpl slim i jestem z niego zadowolony. Filtr ten jest droższy od poprzednika o ponad 130 zł a różni się dodatkowymi 2 powłokami wpc hydrofobowymi, które lepiej się czyści i nie zostawiają śladów. Wszystko zależy jaki masz fundusz na to. Dużo osób poleca filtry bez super więc jak Ci pasuje to bierz śmiało bo również będziesz zadowolony z niego.
Michał Dobrowolski
26-07-2012, 14:31
jeśli masz fundusz do 200 zł, to napewno bym wybrał marumi dhg cpl slim 67 mm z którego napewno będziesz zadowolony. Ja posiadam marumi dhg super cpl slim i jestem z niego zadowolony. Filtr ten jest droższy od poprzednika o ponad 130 zł a różni się dodatkowymi 2 powłokami wpc hydrofobowymi, które lepiej się czyści i nie zostawiają śladów. Wszystko zależy jaki masz fundusz na to. Dużo osób poleca filtry bez super więc jak Ci pasuje to bierz śmiało bo również będziesz zadowolony z niego.
Dziękuje ci bardzo, w pierwszej 3 miałem ten filtr. Rozważałem jeszcze Cokina i któregoś Hoya, ale chyba masz racje w tej cenie Marumi będzie optymalnym zakupem. Ciekawe czy widać na zdjęciach różnice pomiędzy takim filtrem a filtrem za np 300-400zł
Też Ci polecam Marumi, ich przewaga nad np. B+W czy Heliopan to możliwość założenia dekielka. Spokojnie weź DHG jak nie masz na DHG Super. Mam i jedne i drugie. Parametry transmitancji etc,maja praktycznie te same. A dodatkowe powłoki nie mają wpływu na obraz są tylko po to żeby lepiej się czyściło filtr, trudniej go było zabrudzić czy porysować. Jak normalnie się obchodzisz to nie będzie różnicy. Akurat dla 67mm to będzie około 200zł.
- - - Updated - - -
Ciekawe czy widać na zdjęciach różnice pomiędzy takim filtrem a filtrem za np 300-400zł
MIędzy tym DHG nie zobaczysz różnicy w obrazie. Ten DHG to takie minimum. Potem więcej się płaci za te powoki ochronne-twarde - mniej kurz się czepia i bezpieczniej jest wytrzeć filtr koszulą i nie porysować go. Płacisz za oprawkę mosieżną. Głownie za cechy użytkowe, a nie te strikte obrazowe. Mi np. w Heliopnie mosiężna oprawka zaczyna szwangować i jednym palcem ciężko jest ją obracać, a w dwa razy tańszym Marumi z tym samym przebiegem jest ok. Wg. mnie najlepiej po latach użytkowania spasowane są B+W (z firm które mam Hoya, Heliopan, B+W, Marumi).
Ciekawe czy widać na zdjęciach różnice pomiędzy takim filtrem a filtrem za np 300-400złZapewniam, że nie widać:wink:, porównywałem marumi dhg super z B+W i heliopan i nie zauważyłem różnic.
różnica pomiędzy marumi dhg cpl a marumi dhg super cpl dla 67 mm jest 110 zł i w błąd nie wprowadzaj kogoś a nie żadne 200 zł. Filtr marumi super kostuje 299 zł a bez super około 190-200, nie wiem skąd takie ceny wytrzasłeś chyba że mówisz o b+w to tak. Moim zdaniem nie warto na takie filtry wydawać tyle pieniędzy jak można mieć za mniej to samo i jeszcze dekielka nie założyć to już wogóle odpada. Michał Dobrowolski w tym sklepie masz po 299 zł Filtr polaryzacyjny Marumi DHG SUPER CPL 67mm (http://marumi.eu/index.php/filtry/polaryzacyjne-filtry/marumisuperdhgcpl67.html) i jeszcze w tym Filtry Marumi > Filtry polaryzacyjne > 67mm (http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry-20-67/?79,Marumi#fid79)
różnica pomiędzy marumi dhg cpl a marumi dhg super cpl dla 67 mm jest 110 zł i w błąd nie wprowadzaj kogoś a nie żadne 200 zł.
Zle zrozumiałes. Nie pisałem o roznicy w cenie tylko o cenie samego filtra. Pytajacy ma 200zl, wiec napisalem ze akurat za tyle kupi 67mm DHG. ;-)
spoko źle to ująłeś i dlatego tak to zrozumiałem że różnica w cenie. Z wysyłka spokojnie 207 zł będzie w tym sklepie z linku co podał Michał Dobrowolski a w tym co ja podałem też wyjdzie tyle samo Filtr polaryzacyjny Marumi DHG CPL 67mm (http://marumi.eu/index.php/filtry/polaryzacyjne-filtry/marumidhgcpl67.html) więc warto tylko zamówić i cieszyć się filtrem.
Michał Dobrowolski
26-07-2012, 21:43
Dzięki Pany za pomoc w zakupie. Zamówiony Marumi DHG bez super.
Czasami szybko i sprawnie da się tu czegoś dowiedzieć, kiedy nie ma się za wiele czasu na przeszukiwanie zasobów forum.
Sam w to nie wierze jeszcze :)
To super że zamówiłeś napewno będziesz zadowolony. Więcej wiary bracie hehe. To musisz uwierzyć że to dzieje się naprawde:) bo trzeba wierzyć i wtedy wszystko się spełnia jak sam widzisz. Po to jest forum żeby sobie nawzajem pomagać. Pozdro
Panowie w filtrach jestem zielony.
Chcial bym kupic polarka do mojego samsunga nx100 i uzywac z 20mm
Co sadzwicie o filtrach polaroida jak np ten Polaroid 43mm CPL Circular Polarizer Filter Lens 812147011548 | eBay (http://www.ebay.co.uk/itm/Polaroid-43mm-CPL-Circular-Polarizer-Filter-Lens-/160739959664?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN&hash=item256cd92370)
Jest jeszcze KOOD link (http://www.ebay.co.uk/itm/KOOD-43mm-CIRCULAR-POLARIZING-FILTER-/170890141345?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN&hash=item27c9d89ea1)
oraz Hoya link (http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-NEW-Hoya-43mm-CPL-CIR-PL-Circular-Polarizing-Filter-/160857857167?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN&hash=item2573e01c8f)
Czy roznica miedzy takim polaroidem a hoya bedzie znaczna przy obiektywie samsunga?
jan pawlak
15-08-2012, 17:59
Polaryzacyjny w roli szarego
Jak trzebaby użyć szarego, ale....nie mamy
To jak w tej roli sprawdza się polaryzacyjny ?
jp
jacek_73
15-08-2012, 18:06
To jak w tej roli sprawdza się polaryzacyjny ?
jp
Jak ND8 (tak mocno w przybliżeniu bo to zależy od kilku czynników jeszcze).
błagam. doradźcie mi coś. od kilku dni siedzę i czytam testy filtrów polaryzacyjnych, wypowiedzi użytkowników na forach co warto kupić itd. i już mam mętlik w głowie. chciałam tylko kupić filtr do swojego obiektywu 18-125mm, 3.5-5.6. znalazłam w przystępnej cenie filtr polaryzacyjny kołowy CPL 62 62mm MATIN HiGh oraz Marumi PL-C CPL 62mm Yellow, ale nawet nie wiem czy dla mnie będzie się to nadawało. może polecacie coś innego niż te. nie stać mnie na kupno filtru za 400 czy 500 zł, ale wiem też że nie warto nawet zwracać uwagi na te za 30 zł. pomóżcie proszę.
Polecam Ci Marumi CPL DHG - nie kosztuje 400-500, kosztuje do 200 PLN, a IMHO bardzo dobry.
popieram przedmówce i napewno będziesz z niego zadowolona. Już było w tym wątku o tym pisane.
Ja posiadam wersje super tylko że średnica 77 mm. Wersja super różni się tylko 2 powłokami hydrofobowymi WPC czyli lepiej się je czyści. Tańszych nie ma co kupować żebyś później sobie w brode nie pluła:).
Cena tak około 200 zł dla tej średnicy co masz. Tutaj masz i bardziej się opłaca dopłacić 15 zł i masz wersje super Filtr polaryzacyjny Marumi DHG SUPER CPL 62mm (http://marumi.eu/index.php/filtry/polaryzacyjne-filtry/marumisuperdhgcpl62.html). Jak coś to może będą mieli bez super, ale to już musisz się ze sklepem skontaktować. W tej cenie nigdzie tego filtra nie kupisz o czym możesz się sama przekonać porównując w ceneo czy skąpiec. Warto bo będziesz zadowolona. Pozdro
dziękuje za podpowiedź ale rzecz w tym że oba te filtry kosztują ponad 200 zł (215 i 219). może i mam taką sumę ale chciałam ją przeznaczyć na 3 filtry: polar, UV i gwiazdkowy. te 2 ostatnie raczej z niższej półki ale w tym momencie nie starczy mi na wszystko. dlatego filtry o które pytalam były z troszkę niższej połki cenowej. a może jakaś inna firma niż marumi jest godna uwagi?
a po co Ci 2 filtry polary. Jeden ten polar super i do ochrony obiektywu lens protect zamiast UV lepiej zakupić również z marumi i wyjdzie Cie 284 zł. Skąd wzięłaś takie sumy (215 zł wiadomo ten co podałem filtr, a 219 zł ?) bo gwiazdkowy to za 110 zł spokojnie się kupi jeśli Ci taki potrzebny.
Ten filtr Marumi PL-C CPL 62mm Yellow nie jest slim no i co ważne nie ma powłok dhg.
Ja bym go nie kupił wolałbym dołożyć te 90 zł bo nawet powłok nie wiadomo ile on ma, a to jest bardzo ważne. Te co ja i Bangi wymieniliśmy są sprawdzone i lepiej taki zakupić. Warto dołożyć i kupić raz a porządnie. Innych tzn. tańszych od wymienionych filtrów nie posiadam bo jakość też jest ważna i liczba powłok na co należy zwrócić uwagę. Filtry są ważne pod tym względem żeby różnych zabarwień nie dawały w końcu to dodatkowe szkło, więc musi być dobre i dlatego troche kosztuje.
Sama musisz zdecydować bo już wiesz czym się kierować. Pozdro
norbert_p
07-10-2012, 17:37
Cześć. Mam Sx20IS. Jaki tani lecz w miarę dobry filtr UV oraz adapter polecilibyście do tego aparatu? Nie jestem zaawansowanym fotografem więc nie muszę mieć sprzętu z górnej półce. Chciałbym trochę jednak polepszyć jakość swoich zdjęć...
Czy taki zestaw jest ok: http://fripers.pl/product_info.php/info/p2300_Zestaw-akcesoriow-do-aparatu-Canon-SX20-SX30-SX40-FreePower.html
norbert_p
07-10-2012, 18:22
Znalazłem również taki adapter: JJC Adapter na filtry do Canon SX20 SX10 SX1 - Sklep Internetowy - UMnieTaniej (http://umnietaniej.com/?1113,pl_jjc-adapter-na-filtry-do-canon-sx20-sx10-sx1) Cena 90zł. Cena zestawu powyżej 110... Czyżby ten adapter był jakiś inny (lepszy) od tego z tego zestawu? Na co należy zwrócić uwagę przy kupnie adaptera i filtrów? Czy po kupnie adaptera wszystkie filtry (o danej średnicy) podejdą wtedy do tego aparatu? Czy nadal muszą być dedykowane pod konkretny model aparatu?
Znalazłem również taki adapter: JJC Adapter na filtry do Canon SX20 SX10 SX1 - Sklep Internetowy - UMnieTaniej (http://umnietaniej.com/?1113,pl_jjc-adapter-na-filtry-do-canon-sx20-sx10-sx1) Cena 90zł. Cena zestawu powyżej 110... Czyżby ten adapter był jakiś inny (lepszy) od tego z tego zestawu? Na co należy zwrócić uwagę przy kupnie adaptera i filtrów? Czy po kupnie adaptera wszystkie filtry (o danej średnicy) podejdą wtedy do tego aparatu? Czy nadal muszą być dedykowane pod konkretny model aparatu?
Filtry nie muszą być dedykowane. Wystarczy odpowiedni pierścień mocujący i odpowiednia średnica. Różnica zwykle polega na jakości filtrów. Jak pewnie zauważyłeś różnice w cenie bywają kilkuset-procentowe. Różnica w osiąganych efektach jest najbardziej zauważalna nie wtedy kiedy porównujemy filtr znośny i bardzo dobry (bardzo drogi) a kiedy mamy do czynienia z filtrem słabej jakości. Ten zestaw, który pokazałeś jest jak na filtry całkiem niedrogi, dlatego po samych filtrach szału bym się nie spodziewał. Jeżeli jednak tu za sam adapter masz zapłacić prawie tyle samo co za zestaw z filtrami to bierz zestaw. Różnicy jakościowej w samym adapterze pewnie się nie dopatrzysz (o ile jakaś jest) a filtry sobie wypróbujesz, a nóż trafi się coś do zaakceptowania. Rzeczy od FreePower zwykle spełniają swoje zadanie.
norbert_p
14-10-2012, 20:30
Jaki w takim wypadku polecilibyście do mojego aparatu? Wiem, że wybór filtru zależy od optyki w danym modelu... U jednego dany filtr będzie ok, a u drugiego już nie...
Czy znalazł ktoś z naszych forumowiczów może opis / porównanie filtrów w jakimś serwisie www w którym ktoś wziął pod uwagę ich oddziaływanie na utratę rozdzielczości i ostrości zdjęcia?
wiktor2323
02-11-2012, 13:25
Czy znalazł ktoś z naszych forumowiczów może opis / porównanie filtrów w jakimś serwisie www w którym ktoś wziął pod uwagę ich oddziaływanie na utratę rozdzielczości i ostrości zdjęcia?
Jeżeli kupujesz sprawdzone marki jak Hoya Bw to różnice są wręcz niezauważalne. Sam mam Hoye i różnicy nie widzę.
tu masz trochę o odbłyskach i jakimś smużeniu: Test filtrów polaryzacyjnych - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych.html)
DonBolano
03-12-2012, 19:55
Hello!
Jakiś czas temu rozglądałem się za filtrem polaryzacyjnym dla siebie. Wielu zachwalało Maruni DHG/Super DHG i ceny wtedy, jakie widziałem oscylowały ok 500 zł. Dziś patrzę a tu 219/319 zł. Czy coś się zmieniło w cenach w ostatnich dniach? A może mi się coś pomyliło.
FILTR POLARYZACYJNY MARUMI 77mm DHG SLIM + GRATIS (2816664300) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-marumi-77mm-dhg-slim-gratis-i2816664300.html)
FILTR POLARYZACYJNY 77mm Marumi DHG Super + GRATIS (2816664926) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-77mm-marumi-dhg-super-gratis-i2816664926.html)
Rozumiem, że te filtry różnią się wyłącznie tymi dodatkowymi powłokami ułatwiającymi czyszczenie.
Hello!
Jakiś czas temu rozglądałem się za filtrem polaryzacyjnym dla siebie. Wielu zachwalało Maruni DHG/Super DHG i ceny wtedy, jakie widziałem oscylowały ok 500 zł. Dziś patrzę a tu 219/319 zł. Czy coś się zmieniło w cenach w ostatnich dniach? A może mi się coś pomyliło.
FILTR POLARYZACYJNY MARUMI 77mm DHG SLIM + GRATIS (2816664300) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-marumi-77mm-dhg-slim-gratis-i2816664300.html)
FILTR POLARYZACYJNY 77mm Marumi DHG Super + GRATIS (2816664926) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-77mm-marumi-dhg-super-gratis-i2816664926.html)
Rozumiem, że te filtry różnią się wyłącznie tymi dodatkowymi powłokami ułatwiającymi czyszczenie.
zgadza się te filtry różnią się tylko tymi 2 powłokami wpc, a ceny na tych aukcjach co podałeś są oki. Ja rok temu za dhg super 77 mm płaciłem 309 zł. Wybór należy tylko do ciebie. Nie wiem kiedy patrzyłeś te ceny bo ja takich cen nie pamiętam. Śledziłem te filtry od jakiegoś czasu i nigdy takich nie pamiętam, wiec raczej pomyliło Ci się coś. Ceny oczywiście brane w najtańszym sklepie bo niektóre to mają wygórowane ceny i za 460 zł można dostać. We wrześniu tego roku były takie same ceny. Pozdrówki
który filtr B+W wg was jest lepszy:
B&W MRC 77mm XS-Pro nano czy B&W Polaryzacyjny kołowy MRC 77mm Slim E; znalzałem jeszcze coś takiego: Filtr B&W Pol Circular S03 MRC Slim 77 mm 26598 - nie bardzo wiem nawet co to za filtr, a jest z tych trzech najdroższy link (http://www.morele.net/porownaj/487246,487244,468320)
wstępnie zastanawiam się czy jest sens brać te nanocząstki - czy rzeczywiście coś to daje?
szukam w sieci jakiegoś testu, opinii na temat nowych filtrów Cokin Pure Harmonie , a szczególnie filtrów polaryzacyjnych. Nic nie mogę znaleźć...
Może ktoś już ma taki filtr, ma własne opinie na temat jego jakości optycznej, wykonania ?
Przyłączam się do pytania kolegi. Ktoś miał do czynienia już z filtrem polaryzacyjnym Cokin Pure Harmonie CP? Reklamuje się jako najcienszy na świecie a ja szukam czegoś Slim do C24-105. Cenowo też nie najgorzej (ok. 190 PLN). Cokin to renomowana firma ale to nowość i jestem ciekaw czy już ktoś używa. Jest już np. w ofercie sklepu Fotozakupy.
Przyłączam się do pytania kolegi. Ktoś miał do czynienia już z filtrem polaryzacyjnym Cokin Pure Harmonie CP? Reklamuje się jako najcienszy na świecie a ja szukam czegoś Slim do C24-105. Cenowo też nie najgorzej (ok. 190 PLN). Cokin to renomowana firma ale to nowość i jestem ciekaw czy już ktoś używa. Jest już np. w ofercie sklepu Fotozakupy.
z autopsji: Marumi Super DHG nie winietuje na 24-105. na FF mam na mysli.
nie zeby to byl jakis ogromny dylemat przy tym szkle, bo jego rogi przy 24mm ssa tak sakramencko, ze nawet winietowanie od polara tu nie zepsuje sprawy :(
z autopsji: Marumi Super DHG nie winietuje na 24-105. na FF mam na mysli.
nie zeby to byl jakis ogromny dylemat przy tym szkle, bo jego rogi przy 24mm ssa tak sakramencko, ze nawet winietowanie od polara tu nie zepsuje sprawy :(
Dziekuję Akustyk, tak też zrobię. Choć myślę o Marumi DHG (bez super). Mam nadzieje, że ma taką samą grubość jako Slim.
Tak, mają taką samą grubość. Używam z 17-40L i nie mam śladów winiety.
Dziekuję Akustyk, tak też zrobię. Choć myślę o Marumi DHG (bez super). Mam nadzieje, że ma taką samą grubość jako Slim.
grubosc taka sama, ale zwykle DHG (tez mam) duzo bardziej sie brudzi niz Super DHG i znacznie gorzej czysci. moje filtry maja jakos po 3-4 lata i Super DHG jest
w stanie wzorowym, a DHG bardzo wyraznie upaprany...
nie wiem jaka jest roznica w cenie, ale przemyslalbym, czy nie dolozyc.
z innej beczki - na wymiane tego zapaskudzonego DHG zanabylem ostatnio Hoye HD. filtr jest o tyle ciekawy, ze kradnie znacznie mniej swiatla niz klasyczne
polary i w porownaniu z Marumi tez dokladniej tlumi skladowe bliskie ultrafioletu (niebieski/fioletowy). daje to nieco inne barwy niz polary Marumi (przy zachodzacym
niebie Hoya produkuje bardziej "mialkie" kolory niz Marumi), ale jesli filtr ma byc uzywany w dzien i przy foceniu z reki - to jest zysk praktycznie 2/3 do 1 EV na
czasach ekspozycji. przy czym efekt polaryzacji jest taki sam, nie ma ze slabiej tlumi.
filtr co prawda jeszcze drozszy niz Marumi Super DHG, ale to dodatkowe swiatlo moze byc spora zaleta, wiec dopisuje ta propozycje, dla "ulatwienia" wyboru ;)
z tym ze, jesli ma po prostu byc przyzwoity, niedrogi filtr, to Marumi DHG z powodzeniem moge polecic...
Tak wiem że Super Marumi jest łatwiejszy w czyszczeniu ale używałem zwyczajnego polara Hoya do mojego 17-40 przez ostatnie 6 lat i jest co prawda trochę upaprany ale do wyczyszczenia. Różnica w cenie PLN 150 nie zabija ale zawsze. Tak że Marumi DHG już zamówiony. Akustyk dzięki za twoje porady, cenię je sobie, tak off topic już wczesniej zanabyłem C70-300L czytając twoje opinie.
Tak wiem że Super Marumi jest łatwiejszy w czyszczeniu ale używałem zwyczajnego polara Hoya do mojego 17-40 przez ostatnie 6 lat i jest co prawda trochę upaprany ale do wyczyszczenia. Różnica w cenie PLN 150 nie zabija ale zawsze. Tak że Marumi DHG już zamówiony. Akustyk dzięki za twoje porady, cenię je sobie, tak off topic już wczesniej zanabyłem C70-300L czytając twoje opinie.
jesli przez zwyczajny masz na mysli "fioletowa" Hoye, to IMHO to jest lepiej czyszczacy sie filtr niz Marumi DHG. no ale... za te pieniadze, tragedii nie ma i da sie z tym zyc. 150 PLN oczywiscie droga nie chodzi, mieszkancowi kraju wiatrakow (w Polsce mowi sie na to: "Szkot", ale oni sa przy nas maly pikus :D ) nie musisz tego tlumaczyc.
Tak, mają taką samą grubość. Używam z 17-40L i nie mam śladów winiety.
ale już zestaw Marumi DHG, FF na 17mm+ holder slim Cokina nie daje rady
Marumi bdb wyciąga granat i gasi odblaski ale lubi sobie poflarować - i nie mówię tutaj o słońcu czy mocnym świetle w kadrze
Zgadza się, ale to winietuje holder a nie filtr.
ale już zestaw Marumi DHG, FF na 17mm+ holder slim Cokina nie daje rady
Marumi bdb wyciąga granat i gasi odblaski ale lubi sobie poflarować - i nie mówię tutaj o słońcu czy mocnym świetle w kadrze
filtr prostokaty w reke i problem rozwiazany... i jeszcze czasu sie nie marnuje na nakrecanie pierscienia...
DonBilson
26-03-2013, 18:32
Potrzebuje jakis w miare dobry filtr polaryzacyjny do 50mm f/1.8
Polecicie cos?
Oczywiscie dobrze by bylo tanio
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
ja Ci mogę polecić Filtr Matin High polaryzacyjny kołowy CP tanio i daję rade :p
Lato przyszło, więc zastanawiam się nad CPLem do mojej c40/2.8
Na Tamronie mam Marumi DHG i jak najbardziej jestem zadowolony, ale ciężko w Warszawie znaleźć 52mm..
W moim ulubionym sklepie widzę jakieś nowe Marumi WPC, to to samo co DHG? 140pln do przełknięcia, ale za 119pln jest też Hoya HRT Cir-Pol, to włąśnie te słynące z cięzkiego czyszczenia zabrudzeń?
Zakupiłem Nisi (http://www.nisidigital.com/en/nisi/show/6a2e0de3-4c39-c02d-d4e3-08cfcd945db4)
Wykonanie na poziomie marumi dhg. Przyciemnia na oko 1EV, moze ciut więcej - o 1/3EV. Pod słońce nie flaruje. To takie pierwsze spostzreżenia.
Witajcie forumowicze !
Widzę dużo zostało napisane na temat polarów, ale osobiście poszukuję bardzo dobrego, sprawdzonego filtra polaryzującego.
Zapoznałem się z testem na optyczne.pl Test filtrów polaryzacyjnych - Wyniki i podsumowanie - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html)
ale osobiście wolę zobaczyć efekty pracy tych filtrów i słowa użytkowników na ich temat ;)
Macie jakieś sprawdzone i godne polecenia filtry na L 72mm .
Z góry dzięki za każde porady :D
Czy zmieniło się coś w kwestii filtrów? Nadal najbardziej opłacalne są filtry Marumi?
Marumi DHG Circular P.L.D 67 mm - 200 zł
Marumi DHG Super Circular P.L.D 67 mm - 280 zł
A jak wypadają te nowe filtry Marumi z mosiądzu? Lepsze, gorsze?
Jak jest z czyszczeniem filtrów Marumi? Słyszałem różne opinie.
Warto dopłacać do B+W Slim KSM C-POL MRC 67 mm?
Mój obiektyw to Tamron 17-50, filtr ma mieć średnicę 67 mm. Czy lepiej może kupić 72 mm i redukcję na 67 mm? Jaka jest najbardziej uniwersalna średnica?
Jak jest z czyszczeniem filtrów Marumi? Słyszałem różne opinie.
jesli chodzi o polary
DHG czysci sie kiepsko
Super DHG sie nie brudzi, a czyszczenie jest prosciutkie.
Warto dopłacać do B+W Slim KSM C-POL MRC 67 mm?
ja nie doplacam, szkoda mi pieniedzy
Mój obiektyw to Tamron 17-50, filtr ma mieć średnicę 67 mm. Czy lepiej może kupić 72 mm i redukcję na 67 mm? Jaka jest najbardziej uniwersalna średnica?
lepiej bez redukcji. mniej nakrecania i zabawy
Jednak będę potrzebował filtra o średnicy 72 mm, chyba najbardziej popularna średnica. Mam obiektyw Tamron 17-50 VC. W moim zainteresowaniu pozostały dwa obiektywy:
Test filtrów polaryzacyjnych - Marumi DHG Super Circular P.L.D 72 mm - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/7.24-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Marumi_DHG_Super _Circular_P.L.D_72_mm.html)
Test filtrów polaryzacyjnych - uzupełnienie - Hoya HD CIR-PL 72 mm - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8.5-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_-_uzupe%C5%82nienie_Hoya_HD_CIR-PL_72_mm.html)
Krótka piłka, który?
zdecydowanie marumi
nie wnikam na czym to polega, ale miałem Hoyę HD i sprzedałem - zdjęcia miały dziwny kolor, kupiłem marumi DHG Super i jest idealnie
zdecydowanie marumi
nie wnikam na czym to polega, ale miałem Hoyę HD i sprzedałem - zdjęcia miały dziwny kolor, kupiłem marumi DHG Super i jest idealnie
tez tak mialem. kupilem Hoye zeby zamienic Marumi DHG, ale po kilku tygoniach nie dalem rady z jej paskudnymi kolorami i wrocilem do Marumi.
niby to ocieplajace kolory, ale jednak nie do konca, bo tez dozieleniajace i koniec koncow zdjecia wygladaja do d*
PRZEMOLO79
02-07-2013, 11:44
MARUMI DHG 72 mm mam używam jest jak najbardziej ok. Z czyszczeniem też nie ma tragedii. Czasem na zdjęciach pojawi się jakaś dziwna tonacja kolorów wpadająca w niebieski ale to naprawdę sporadycznie i czasem...Używam głównie gdzie światła jest za dużo bardzo słoneczne dni, plaża nad morzem, góry i tu sprawdza się idealnie! Polecam
Ok dzięki za pomoc. Filtr wybrany, mam jeszcze pytanie czy na filtr Marumi Super powinno być 36 czy 24 miesiące gwarancji?
zapytam o filtr Samyang UV UMC SZKŁO OPTYCZNE SCHOTT co sadzicie o takim filtrze. Proszę o odpowiedzi osoby, które miały z nim do czynienia i mogą porównać jakość filterka do innych producentów. Czy zastosowane w nim szkło takie jak w B+W daje porównywalna jakość z dobrymi filtrami.
może ktoś się spotkał z Cokin Pure Harmonie Ultra Slim
cena jest zachęcająca a jakość? do tej pory polary pożyczałem ale powinienem mieć w końcu swój
jakieś opinie na temat tego cokina??
fkarpinski
04-08-2013, 11:53
Panowie pomoc. Zamierzam kupić swój pierwszy filtr polaryzacyjny i nie mam kompletnie pojęcia na jaką markę się zdecydować.
Brać to PROMO MARUMI FILTR POLARYZACYJNY CPL 77mm STANDARD (3421258439) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/promo-marumi-filtr-polaryzacyjny-cpl-77mm-standard-i3421258439.html)
czy to Filtr polaryzacyjny Hoya Standard 77mm 77 Warszawa (3441226292) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/filtr-polaryzacyjny-hoya-standard-77mm-77-warszawa-i3441226292.html)
No i czy te filtry "dają radę"?
Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 600D+Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM do około 200zł?.
--- Kolejny post ---
Jaki filtr polaryzacyjny do Canona 600D+Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM do około 200zł?.
http://www.optyczne.pl/7.4-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_Wyniki_i_podsumo wanie.html + Test filtrów polaryzacyjnych - uzupełnienie - Wstęp - Inne testy - Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/8.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_-_uzupe%C5%82nienie.html)
Nie ma co oszczędzać na tym. Mi się trafił "okazyjnie" B+W za nieco ponad 200pln, nie ma na co narzekać. Kupisz tanio- kupisz dwa razy (jak nie trzy).
mzet7477
01-08-2014, 11:09
Jakiego rozmiaru filtra można użyć do obiektywu SX50HS? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji.
https://www.systembank.pl/adapter-na-filtry-do-canon-sx50-hs-sx40-hs-sx30-is-58mm-p1695.html
Witam,
Zrobiłem video porównujące CPL B+W XS Pro nan z Marumi. dziwna sprawa ale najdroższy B+W to po prostu kawał krzywego szkła z jakąś powyginaną folią w środku. Czekam na wyjaśnienia z B+W. czy ktoś z was ma taki filtr i moze sprawdzić czy ten efekt się powtarza?
https://www.youtube.com/watch?v=TAGtbFzwZWg
Złom to raczej nie. Natomiast nie musiałeś sam robić testów, żeby potwierdzić to co wiadomo od dawna - ze marumi ma lepsze cpl od bewu.
xxkomarxx
17-08-2014, 08:15
Tylko po co piszesz o tym 2 razy. Zakladasz watek, brak odzewu to piszesz jeszcze raz w innym miejscu. W taki sposob robi sie balagan.
Marumi lepsze ale B+W to legenda - i chyba już tylko legenda. No ale żeby był AŻ TAK badziewny?? Może jakiś egzemplarz mi się trafił. Obejrzyjcie swoje filtry czy tak nie macie?
W ogóle to wymieniłem go w sklepie za dopłata ze slima, z którego wiecznie spada kapselek co grozi porysowaniem w torbie. Myślałem że będzie high end a tu nie dość że nie przeciętny ale jak najgorszy chińczyk. Proszę mi wybaczyć moją frustrację :)
z BW mam kilka UV-ek, nakrecane polowkowe i ND 106. zlego slowa nie powiem o jakosci, bo sa to bardzo solidnie wykonane filtry.
Marumi jest mechanicznie mniej wypasione, ale to sie tez przeklada na duzo lepsza cene.
optycznie nie mam do zadnych z tych filtrow zastrzezen.
właśnie odkryłem ze w moim bw lata szkiełko....
sam filtr jest grzechotka po nakręceniu na obiektyw szkło ma luz...o co kaman???
właśnie odkryłem ze w moim bw lata szkiełko....
sam filtr jest grzechotka po nakręceniu na obiektyw szkło ma luz...o co kaman???
Mam to samo w bw. Co jakiś czas luzuje się pierścień dociskający szkło filtra. Dokręcam i do następnego razu jest ok :)
pan.kolega
17-08-2014, 15:23
Witam,
Zrobiłem video porównujące CPL B+W XS Pro nan z Marumi. dziwna sprawa ale najdroższy B+W to po prostu kawał krzywego szkła z jakąś powyginaną folią w środku. Czekam na wyjaśnienia z B+W. czy ktoś z was ma taki filtr i moze sprawdzić czy ten efekt się powtarza?
https://www.youtube.com/watch?v=TAGtbFzwZWg
Mam taki sam filtr kalibru 77mm. Nie widzę takiej mnogości drobnych "rysek" ale widać tam wyraźnie w odbitym świetle nierówności, podwójne odbicia itp.
Ameryki nie odkryłeś, o tym mówi od dawna Schneider i powtarza multum innych:
"It is a known cosmetic side effect (artifact) of the high performance polarizing foils that Schneider/B+W uses in its True-Pols to produce a "ripple reflection" to the human eye when viewing high intensity reflected light that "bounces" off the actual polarizing foil. This is simply a "reflected artifact" and is not transmitted through the lens.
Wynika to z technologii tych folii - światło odbija się of warstwy folii, nie żadnego krzywego szkła.:lol: W świetle przechodzącym nic nie zobaczysz, ale jeśli chcesz mieć równiejsze odbicia, to zrezygnuj z CPL marki B+W. 8-)
Mam taki sam filtr kalibru 77mm. Nie widzę takiej mnogości drobnych "rysek" ale widać tam wyraźnie w odbitym świetle nierówności, podwójne odbicia itp.
"It is a known cosmetic side effect (artifact) of the high performance polarizing foils that Schneider/B+W uses in its True-Pols to produce a "ripple reflection" to the human eye when viewing high intensity reflected light that "bounces" off the actual polarizing foil. This is simply a "reflected artifact" and is not transmitted through the lens.
Wynika to z technologii tych folii - światło odbija się of warstwy folii, nie żadnego krzywego szkła.:lol: W świetle przechodzącym nic nie zobaczysz, ale jeśli chcesz mieć równiejsze odbicia, to zrezygnuj z CPL marki B+W. 8-)
Dzięki Panie Kolego, podobnie mi odpisał Schneider. Z drugiej strony jak się zabijają o warstwy antyodblaskowe a wsadzają folię odblaskową w środek to też nie wiem co o tym sądzić.
adriandz1
10-04-2015, 21:39
Czy znacie może filtr polaryzacyjny B+W F-PRO? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na jego temat a mam okazję kupić za ok 120zł więc cena atrakcyjna jak na tą markę. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Jeśli nie ma żadnej rysy, przecierki ,czy uszkodzenia kołnierza i prawidłowo pracuje ,to można brać śmiało.Marka -jedna z lepszych .
O dziwota! Takie refleksy od "pogiętej" folii to ja mam w filtrach Hakuba i taniej chińskiej wersji CPL typu Cokin! Znaczy się, one mają tę sama technologię co B+W, czyli High-end jest jak byk! I nie są wcale kiepskie!
Tutaj fajnie pokazane, który filtr jakie kolorki daje i rzeczywiście Marumi bardzo dobry Test filtrow polaryzacyjnych (http://www.strony.toya.net.pl/~wyszomir/TESTY/polar.html)
Muszę w tym tygodniu kupić filtr i padło na Marumi kołowy CPL tylko nie wiem czy DHG (droższy o 35zł) czy WPC?
Który polecacie?
W testach na optycznych DHG niby ma mniejsze bliki i dostał nagrodę 'dobry zakup' ale zdaje sobię sprawę jak takie nagrody mogą być przyznawane.
Warto dopłacić te kilka zł? Jest aż taka różnica?
Przeszukałem sporo różnych tematów na necie i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi :)
Będę wdzięczny za pomoc.
Cyba że ewentualnie polecacie coś innego w cenie 130-180zł na 67mm?
Mam DHG i jestem bardzo zadowolony. Teraz mam 77 mm, wcześniej miałem 67 mm ;)
Kupiony, na pierwszy rzut wygląda i działa zacnie i to jeszcze bez podpinania do obiektywu.
Dzięki za odpowiedzi.
Szybkie pytanie - który wybrać?
1. MARUMI DHG UV 77 mm filtr, pierścień SLIM (5837712655) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/marumi-dhg-uv-77-mm-filtr-pierscien-slim-i5837712655.html) (czy ten MARUMI FILTR POLARYZACYJNY CPL 77 mm FIT + SLIM (5833403448) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/marumi-filtr-polaryzacyjny-cpl-77-mm-fit-slim-i5833403448.html) poza byciem ''slim'' czyms sie jeszcze rozni od ''nieslim'' ?)
2. MARUMI SUPER DHG UV 77 mm filtr (5835402115) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/marumi-super-dhg-uv-77-mm-filtr-i5835402115.html)
czy
3. Filtr HOYA UV Fusion Antistatic - 77mm (5471989025) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-hoya-uv-fusion-antistatic-77mm-i5471989025.html)
Daj sobie spokój z tanimi filtrami.Filtr kupujesz raz na dość długi czas.Po drugie - w końcu, jaki filtr chcesz kupić? UV czy polaryzacyjny?
Nie moglem juz edytowac posta jak zobaczylem ze zle linki poszly... Szukam polara ale chyba skonczy sie na
FILTR HOYA POLARYZACYJNY 77 MM CIR-PL SLIM (PHL) (5821322290) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-hoya-polaryzacyjny-77-mm-cir-pl-slim-phl-i5821322290.html)
Czy lepiej jednak rozejrzec sie za czyms innym?
Nie moglem juz edytowac posta jak zobaczylem ze zle linki poszly... Szukam polara ale chyba skonczy sie na
FILTR HOYA POLARYZACYJNY 77 MM CIR-PL SLIM (PHL) (5821322290) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/filtr-hoya-polaryzacyjny-77-mm-cir-pl-slim-phl-i5821322290.html)
jesli dobrze widze, to to jest podstawowa (zwana potocznie niebieska/fioletowa) seria Hoyi. to sie dobrze czysci i jest znosna optycznie, chociaz mankamentem jest podstawowe powlekanie - tylko 2 powloki, podczas gdy porzadne polary maja ich co najmniej 8. to moze oznaczac slabszy kontrast w niektorych scenach typu mocne swiatlo boczne albo zrodla swiatla w kadrze. jesli zamierzasz w takich warunkach duzo focic, to polecalbym poszukac czegos lepszego. tutaj ze wzgledu na paskudne czyszczenie odradzam wyzsze modele Hoyi (Pro1, HMC, SHMC...) a z Marumi zwykle DHG. mnie sie w praktyce znakomicie od lat sprawdzaja Marumi Super DHG, mam tez polara B+W MRC i to tez jest fajne, ale cena jest IMHO mordercza (za glupi kawalek szkielka badz co badz) i w pierwszej kolejnosci dobrze szukac uzywek...
w Twoim przypadku to jest 77mm wiec tanio nie bedzie. przy czym istotnym pytaniem jest jeszcze jaki to ma byc obiektyw. jesli telerurka to tu bym jednak szukal czegos w desen BW czy Heliopan bo tutaj jakosc szkla filtra ma bardzo istotne znaczenie (ostrosc, kontrast, bokeh(!)). w szerokim kacie poniekad wsiorawno pod tym wzgledem, wazne zeby filtr mial powlekanie i neutralne optycznie szklo (wiec lepiej nie jakieis "made in piwnica w people republik of chiny") ale nie ma najmniejszej koniecznosci rzucania sie na drogie B+W czy bron biosie Heliopany...
na upartego do szkiel pokroju 17-40 czy nawet 24-105 ta Hoya obleci, jesli nie chcesz wydawac wiecej na polara.
Benro SHD CPL-HD ULCA WMC/SLIM 77mm - Filtr Benro - Fotozakupy.pl (http://fotozakupy.pl/benro-shd-cpl-hd-ulca-wmcslim-77mm/38982s)
ostatnio na optycznych widziałem test polarów a.d.2015 jest z czego wybierać
Hoya HD lub HD2 (ta ostatnia dostępna raczej tylko w US). Mają inny materiał polaryzacyjny niż pozostałe filtry, dzięki czemu zabierają mniej światła do ok 2/3 EV.
Hoya HD lub HD2 (ta ostatnia dostępna raczej tylko w US). Mają inny materiał polaryzacyjny niż pozostałe filtry, dzięki czemu zabierają mniej światła do ok 2/3 EV.
z czego w HD odbywa sie to kosztem koszmarnego odwzorowania barw, wiec do focenia landszaftow zdecydowanie odradzam.
nie wiem jak HD2, nie mialem tego w rekach
Co to są za filtry polaryzacyjne Hoya Revo ? Słyszał co ktoś o tym ? Jaka to pułka jakościowa ?
W tej chwili polarek będzie dokręcony do 24-105... po prostu nie wyrobiłem finansowo z 16-35/4 (do którego będzie docelowo najczęściej stosowany ten polar) przed wyjazdem, do którego właśnie się szykuję.
znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=5849472897&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62
Polecane Marumi ok 50zł taniej, warto dokładać do B+W (może troszke zbije jego cene)?
za 250 PLN mozna go lyknac. mechanicznie to jest solidniejsze niz Marumi, te 50 PLN mozna dolozyc za lepsza trwalosc
ale nie ma najmniejszej koniecznosci rzucania sie na drogie B+W czy bron biosie Heliopany...
A ja mam odmienne zdanie z całym szacunkiem do kolegi akustyka:)raczej większość z nas nie stać na drogie filtry.Ale kupuje się taki filtr nie dla tego żeby mieć coś założonego na obiektyw , ale dla uzyskania jak najlepszego efektu polaryzacji.A takie niestety dają
te z najwyższej półki, co przekłada się na cenę.Kupić raz a porządnie.Średnica 77 mm nie jest tylko na jeden obiektyw.Wykorzysta się taki filtr do nie jednego obiektywu, będąc zadowolony z jakości uzyskanych efektów.I tak samo jest z każdym filtrem czy to ochronnym na przednią soczewkę obiektywu, czy filtrem szarym, czy filtrami połówkowymi. Jakość musi kosztować.A wydając nieraz b duże sumy na aparat, potem obiektywy, nie należy oszczędzać na czymś co nakręca się na PRZÓD obiektywu.
A ja mam odmienne zdanie z całym szacunkiem do kolegi akustyka:)raczej większość z nas nie stać na drogie filtry.Ale kupuje się taki filtr nie dla tego żeby mieć coś założonego na obiektyw , ale dla uzyskania jak najlepszego efektu polaryzacji.A takie niestety dają
te z najwyższej półki, co przekłada się na cenę.
ale na czym polega "lepszosc" efektu polaryzacji?
z punktu widzenia fizyki jest jeden efekt. moze byc go wiecej lub mniej. ale nie lepiej.
Kupić raz a porządnie.Średnica 77 mm nie jest tylko na jeden obiektyw.Wykorzysta się taki filtr do nie jednego obiektywu, będąc zadowolony z jakości uzyskanych efektów.
ja jestem w 1000% zadowolony z Marumi, ktorych uzywam od dobrych 8 lat...
I tak samo jest z każdym filtrem czy to ochronnym na przednią soczewkę obiektywu, czy filtrem szarym, czy filtrami połówkowymi. Jakość musi kosztować.
a B+W to zawsze jest jakosc?
mam ich filtry polowkowe (nakrecane) i sa optycznie kiepskie, tzn. nie odrozniaja sie od prostokatnych polowek zywicznych (bo tez sa zywiczne) - do 100mm mozna zalozyc, powyzej trzeba sie liczyc ze strata jakosci.
mialem filtr szary BW 64x i pod wzgledem zafarbow byl niedopracowany. zamienilem na budzetowa Haide i zafarb jest mniejszy.
mam UV-ke B+W i nie widze roznicy w stosunku do Marumi.
podobnie polar.
A wydając nieraz b duże sumy na aparat, potem obiektywy, nie należy oszczędzać na czymś co nakręca się na PRZÓD obiektywu.
jestem osobiscie zdania, ze jesli nie musze wydac 300 PLN za kawalek szybki, to ich nie wydam... jak mi kasa zostanie to pojdzie na paliwo i kime, to mi sie lepiej przeklada na dobre zdjecia...
Niestety jegomość ze zgierza... był nieubłagany i nie chciał urwać nawet złotówki więc olałem b+w i wziąłem
Filtr polaryzacyjny Marumi DHG Super Cir PL.D 77mm (5830374407) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/show_item.php?item=5830374407)
Tu chociaż ugrałem darmowego kuriera.
pawelp430
10-01-2016, 23:55
Witam, czy ktoś z forumowiczów korzystał z filtra polaryzacyjnego Hoya Fusion Antistatic CIR-PL. Testy na serwisach fotograficznych to jedno ,a obiektywna opinia użytkowników to drugie dlatego pytam i uprzedzam komentarze.
Dzięki za odpowiedź.
BartasPL
11-01-2016, 00:18
Ja korzystałem, bardzo fajne kolory. Wcześniej używałem Marumi, Hoya Pro 1 i B+W. Fusiona mogę polecić z czystym sumieniem.
pawelp430
11-01-2016, 15:18
Ja korzystałem, bardzo fajne kolory. Wcześniej używałem Marumi, Hoya Pro 1 i B+W. Fusiona mogę polecić z czystym sumieniem.
Widzę że masz większe doświadczenie ode mnie w polarach. Mógłbyś polecić ewentualnie z czym mogła by konkurować ta hoya?
Mógłbyś polecić ewentualnie z czym mogła by konkurować ta hoya?
Dołączam się do pytania o porównanie do hoya bo posiadam dwa hoya HD i choć jestem z nich zadowolony to czy dobrze zainwestowałem?? :D
BartasPL
13-01-2016, 02:59
Ciężko mi odpowiedzieć na te pytania ponieważ nie robiłem testów porównawczych tych filtrów w jednakowych warunkach na tym samym obiektywie. Polary te przewinęły się w ciągu kilku lat, za każdym razem warunki, obiektyw i miejsca były inne więc mogę opisać swoje subiektywne wrażenia w dodatku lekko przytarte upływającym czasem, zmianą monitora, bardziej zaawansowaną obróbką itd. Generalnie na pierwszym miejscu postawiłbym B+W i Hoye Fusion. Z Hoyą fotografowałem ostatnio na Seszelach i ze zdjęć jestem naprawdę zadowolony. Polar się spisał, chmurki wyszły ekstra, woda tak samo, kolory boskie. Przykładowe zdjęcia tutaj (https://500px.com/photo/131242583/dream-island-by-bartosz-dmowski) i tutaj (https://500px.com/photo/131370323/the-rock-by-bartosz-dmowski).
B+W, którego używałem wcześniej daje wg mnie ciut ciemniejszy granatowy odcień nieba, natomiast Fusion jest bardziej błękitny i przez co trochę skręca w stronę Marumi CPL Super DHG, który jest cieplejszy od Hoya Pro 1 - przykładowe zdjęcie z B+W ze Szkocji tutaj (https://500px.com/photo/113154027/vw-by-bartosz-dmowski).
Moim zdaniem klasa polara powinna być dobrana do kosztów wypraw na jakich robisz zdjęcia i czasu jaki wkładasz w ich zrobienie. Jeśli jedziesz przykładowo do Szkocji, Norwegii czy na drugą półkulę robić zdjęcia, szukasz idealnego miejsca, czekasz na warunki przez kilka dni, płyniesz do niego o poranku i fotografujesz przez 3h - szkoda byłoby na obiektyw nałożyć filtr za 50zł.
Jeśli natomiast masz polar dajmy na to za 100 i więcej złotych to ja bym nie wymieniał. Ktoś wcześniej pisał,że 77mm załatwia temat mniejszych średnic - no nie do końca bo polara zwykle używa się w słońcu, a jak masz redukcję to w większości przypadków nie nakręcisz już osłony przeciwsłonecznej. No i jeszcze jedna kwestia przy UWA gradient nieba widoczny na szerokich kątach jest bardzo trudny do wyrównania przy obróbce i czasem lepiej jest użyć szarej połówki.
No i jeszcze jedna kwestia przy UWA gradient nieba widoczny na szerokich kątach jest bardzo trudny do wyrównania przy obróbce i czasem lepiej jest użyć szarej połówki.
to jest to nieszczesne uproszczenie, ze "polar to filtr do przyciemniania nieba", ktore utarlo sie w powszechnej swiadomosci a niestety zdecydowanie nie jest prawidlowe. niebo sobie mozna latwo w postprocesie "sciemnic" jak ktos bardzo musi ;)
w krajobrazie polar to filtr owszem, rowniez do zwiekszania kontrastu miedzy niebem a chmurami - ale przede wszystkim do obnizania kontrastu powierzchni naziemnych, tych ponizej nieba. i ten efekt jest potrzebny rowniez przy szklach szerokokatnych. w takiej sytuacji nierowne przyciemnienie nieba jest po prostu uboczna ofiara filtracji.
ten efekt zmniejszenia kontrastu akurat nie jest do podrobienia przez filtry polowkowe i nie wolno myslec o nich jako alternatywie do polarow. to jest zupelnie inna para kaloszy
krzysiekA2
09-06-2016, 18:57
Hejka. Jestem zainteresowany używaniem polara na 12mm na aps. Wiadomo, że w takich okolicznościach na niebie polaryzacja nie pokrywa całego pola widzenia obiektywu. Robi się swoisty ząbek :).
Czy ktoś zauważył, aby jakiś polar sprawdzał się w tym lepiej?
Czy ktoś zauważył, aby jakiś polar sprawdzał się w tym lepiej?
taki, ktory ma zerowa skutecznosc polaryzacji
tak serio... jest to pytanie z gatunku: czy ktos znalazl psa, ktory kiedys nie jest glodny?
gdzie z praw fizyki wynika, ze jak ma cztery lapy i wiszace uszy, to zawsze jest glodne.
krzysiekA2
09-06-2016, 20:13
A teraz poproszę kulturalnie wytlumaczyć co wspólnego ma kąt opadania psich uszu do polaryzacji....poważnie. Zamiast się wyzłaszczać może lepiej wytlumaczyć? Widziałem mnóstwo fotek z "uwa" z polarem i równym niebem. Wyszedłem z założenia, że nie mam szans wszystkiego wiedzieć więc może jest w tych fotach coś poza korekcją w obróbce. Rozumiesz skąd mój sceptycyzm? Nie pozjadałem wzystkich rozumów i przyjmuję do wiadomości, że mam się jeszcze czego uczyć. Jeśli nie masz cierpliwości odpisywać to po co na forum zaglądać? A teraz poproszę kuksańca za trolling.
może trochę sarkastycznie odpisał, ale to co najważniejsze jest w poście zawarte.
Fizyki nie oszukasz i tyle. Tak jak napisałeś, będzie z każdym filtrem polaryzacyjnym
Szukam filtra polaryzacyjnego o średnicy 95mm do tamrona 150-600G2. Ktoś może używa taki obiektyw i poleci coś dobrego ? Zastanawiam się nad Haidą lub IRIX
W 2020r. jaki niedrogi filtr CPL warto kupić? Będzie zapięty do 17-40L na wakacjach.
Są np. hoya za ok. 130 i marumi DHG za 190zł. Jest tez Haida pro II za 129zł. Jest sens w ogóle brać jakieś noname-y?
Miałem Marumi DHG i jest dobry. Optycznie niewiele można mu zarzucić. Mechanicznie nie zachwyca (szczególnie łatwością czyszczenia), ale da się przeżyć.
Obecnie używam Hoya HD i różnicę widać. Mechanicznie trochę lepszy, trochę łatwiej się czyści i ma dużo wyższą transmisję co sprawia, że używam go zauważalnie częściej :)
Jak polar do UWA to Hoya HD. Najłagodniej przyciemnia brzegi.
W 2020r. jaki niedrogi filtr CPL warto kupić? Będzie zapięty do 17-40L na wakacjach.
Są np. hoya za ok. 130 i marumi DHG za 190zł. Jest tez Haida pro II za 129zł. Jest sens w ogóle brać jakieś noname-y?
Używam na tym szkle Hoya Fusion Antistatic-nie mam zastrzeżeń...
Niezależnie od marki powinien to być filtr w obudowie slim ze względu na szeroki kąt obiektywu.
cybertoman
31-07-2020, 20:13
B+W Käsemann. Moim (skromnym lub nie) zdaniem benchmark.
Hej, czy filtr polaryzacyjny w kwocie około 60 zł będzie spełniał swoje zadanie czy lepiej sobie nim nie zawracać głowy?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Wg mnie lepiej tą kasę zainwestować w "totolotka" ;)
Tak naprawdę trudno powiedzieć, jak nawet nie podajesz co to za model/producent, ale ja bym nie ryzykował jeśli to jakiś noname nie poparty żadnymi sensownymi opiniami.
Hej, czy filtr polaryzacyjny w kwocie około 60 zł będzie spełniał swoje zadanie czy lepiej sobie nim nie zawracać głowy?
jaki filtr?
do jakiego obiektywu?
To jest filtr Hoya, do obiektywu Canon 50 mm 1.8 RF. Potrzebuje go w góry.
Poniżej link:
https://allegro.pl/oferta/filtr-polaryzacyjny-hoya-cir-pl-43-mm-slim-krakow-7461204513
optycznie to jest niezly filtr, a do obiektywu 50mm nie trzeba kupowac nic wiecej. one sa troche upierdliwe w obracaniu, ale umowmy sie, ze za ta cene lepszego nie znajdziesz, a pozytek z polaryzacji bedzie niemaly. ja bym wzial
optycznie to jest niezly filtr, a do obiektywu 50mm nie trzeba kupowac nic wiecej. one sa troche upierdliwe w obracaniu, ale umowmy sie, ze za ta cene lepszego nie znajdziesz, a pozytek z polaryzacji bedzie niemaly. ja bym wzialA są jakieś których nie trzeba obracać? Powiem szczerze że nigdy nie używałem filtrów i teraz pytanie czy dużo jest zabawy z tym obracaniem filtra?
Ps, tak właśnie czytam i podobno dużo trudniej jest ustawić poprawnie filtr na bezlustrach, czy ktoś to może potwierdzić?
Mówiłem ,że nie będę z Tobą gadał przez najbliższe 2 miesiące, ale się nie da. ;)
Filtr polaryzacyjny to ten jedyny, którego stosowanie polega na obracaniu. Skoro czytasz, to nie będę podawał teorii - chyba że jakieś konkretne pytania, ale dzięki obracaniu możesz wpływać na intensywność kolorów, odblasków, przezroczystości (np. wody w jeziorze albo okularów).
Co do bezluster, to też się nad tym zastanawiałem, ale krótko, bo mam tylko lustrzanki. Na pewno efekt będzie taki jak w innych aparatach, ale czy da się go tak wygodnie kontrolować jak przez wizjer optyczny????
Mówiłem ,że nie będę z Tobą gadał przez najbliższe 2 miesiące, ale się nie da. ;)
Filtr polaryzacyjny to ten jedyny, którego stosowanie polega na obracaniu. Skoro czytasz, to nie będę podawał teorii - chyba że jakieś konkretne pytania, ale dzięki obracaniu możesz wpływać na intensywność kolorów, odblasków, przezroczystości (np. wody w jeziorze albo okularów).
Co do bezluster, to też się nad tym zastanawiałem, ale krótko, bo mam tylko lustrzanki. Na pewno efekt będzie taki jak w innych aparatach, ale czy da się go tak wygodnie kontrolować jak przez wizjer optyczny????Akurat z Tobą to mi się świetnie rozmawia [emoji39]... poczytałem i potestuje go na własnej skórze. Zakupiłem dokladnie ten filtr który podałem w linku,w najbliższym czasie kolejne wyjście w góry więc będzie test[emoji846].
Skoro już zaczęliśmy tę niechcianą rozmowę...
Też jestem ciekawy, chociaż tylko teoretycznie, jak wizjer elektroniczny pokazuje efekt filtru polaryzacyjnego, na przykład stopień przyciemnienia błękitu nieba albo przezroczystości wody przy brzegu Małego Stawu.
Skoro już zaczęliśmy tę niechcianą rozmowę...
Też jestem ciekawy, chociaż tylko teoretycznie, jak wizjer elektroniczny pokazuje efekt filtru polaryzacyjnego, na przykład stopień przyciemnienia błękitu nieba albo przezroczystości wody przy brzegu Małego Stawu.Filtr będę miał w środę... mam blisko nad staw w parku to przetestuję i dam znać.
Muszę go ogarnąć przed wyjściem w góry żeby nie było zonka[emoji1787][emoji1787]
Ps, tak właśnie czytam i podobno dużo trudniej jest ustawić poprawnie filtr na bezlustrach, czy ktoś to może potwierdzić?
Trudniej, nie trudniej. Jak ktoś nie ogarnia mechaniki to może i trudniej. Na filtrze powinien być taki magiczny trójkącik, który powinien być skierowany w stronę słońca, by efekt był najlepszy. Pamiętaj też, że nie zawsze efekt będzie super, szczególnie jak słońce będziesz miał bezpośrednio za sobą lub przed Tobą, ale ogólnie jak dla mnie to nad morze lub w góry polar "must have".
Jaki efekt ma być najlepszy? To co piszesz to ograniczenie możliwości filtra polaryzacyjnego.
Chcę widzieć natężenie efektu w wizjerze w czasie kręcenia filtrem, bo nie zawsze chcę, żeby niebo było najciemniejsze z możliwych. I ciekawy jestem, czy elektronika wizjera elektronicznego to ułatwia albo utrudnia w porównaniu z wizjerem pryzmatycznym.
Na co ustawić magiczny trójkącik, gdy chcesz regulować przezroczystość wody w jeziorze tak, żeby było widać kamienie na dnie, ale jeszcze widać że to w ogóle woda.
Albo chcesz wygasić odblaski w okularach, ale nie zupełnie, tak żeby jakiś błysk został. Trójkącik na lewe oko w mocnym punkcie?
Jaki efekt ma być najlepszy? To co piszesz to ograniczenie możliwości filtra polaryzacyjnego.
Chcę widzieć natężenie efektu w wizjerze w czasie kręcenia filtrem, bo nie zawsze chcę, żeby niebo było najciemniejsze z możliwych. I ciekawy jestem, czy elektronika wizjera elektronicznego to ułatwia albo utrudnia w porównaniu z wizjerem pryzmatycznym.
Na co ustawić magiczny trójkącik, gdy chcesz regulować przezroczystość wody w jeziorze tak, żeby było widać kamienie na dnie, ale jeszcze widać że to w ogóle woda.
Albo chcesz wygasić odblaski w okularach, ale nie zupełnie, tak żeby jakiś błysk został. Trójkącik na lewe oko w mocnym punkcie?
Może zamiast "najlepszy" powinienem napisać "najsilniejszy".
OKa, ale jak wtedy oceniasz efekt pośredni? Nie zawsze chcesz docisnąć na maksa.
Tam rzeczywiście jest trójkącik - sprawdziłem przed chwilą, nie wiedziałem o takiej magii. Dzięki Bangiemu człowiek całe życie się uczy.
OKa, ale jak wtedy oceniasz efekt pośredni? Nie zawsze chcesz docisnąć na maksa.
Tam rzeczywiście jest trójkącik - sprawdziłem przed chwilą, nie wiedziałem o takiej magii. Dzięki Bangiemu człowiek całe życie się uczy.
Ja o tym trójkąciku też dowiedziałem się tu na forum, choć dawno temu.
Powiem szczerze, że ja polara używam bardzo rzadko, właśnie albo nad morzem, albo na wycieczkach krajobrazowych i raczej nie szukam pośrednich ustawień, stąd nie zwracam, aż takiej uwagi na kwestię używania polara w ML.
pawel.guraj
01-06-2021, 12:28
Dla mnie obecnie przydatność polara ogranicza się do możliwości usunięcia odbić w szybach / wodzie. Oczywiście bardzo zależy od warunków oraz kąta padania świata.
Efekty związane z przyciemnieniem nieba obeceni, w szczególności przy matrycach w ML, da się zrobić w poście w zasadzie z identycznym rezultatem.
Na ML działa dokładnie tak samo, to znaczy w EVF widać efekt przy kręceniu. W wypadku odbić to właśnie kręcąc trzeba znaleźć nalepsze ułożenie.
p,paw
Jak to kiedyś napisał jakiś znany fotograf, "filtr polaryzacyjny jest jedynym filtrem zdolnym zmienić kontrast na zdjęciu". Są też oczywiście filtry połówkowe, ale one zmieniają kontrast strefowo, natomiast polar jest w stanie zmienić kontrast zarówno po całości, jak i selektywnie. Najmocniejsze działanie filtra polaryzacyjnego jest w kierunku prostopadłym do kierunku, w którym mamy słońce. Obowiązuje tu reguła dwóch palców: prostujemy palce wskazujący i kciuk; kciuk ma wskazywać słońce, a palec wskazujący kierunek najmocniejszego działania filtra. Pod słońce, ze słońcem w kadrze, i z słońcem w plecy działanie filtra jest żadne, lub prawie żadne. W epoce cyfrowej obróbki zdjęć większość efektów uzyskiwanych z filtrem polaryzacyjnym da się osiągnąć bez jego użycia, więc największe jego zastosowanie jest do kasowania odblasków na powierzchniach refleksyjnych.
Obowiązuje tu reguła dwóch palców: prostujemy palce wskazujący i kciuk; kciuk ma wskazywać słońce, a palec wskazujący kierunek najmocniejszego działania filtra. .
Widziałem te regułę w którymś artykule, generlanie wszędzie jest napisane że kat padania światła do osi obiektywu ma być 90 stopni.
Teraz pytanie co do tej zasady... mając tak ustawioną dłoń, musimy wspomniany przez Bangi trójkąt na filtrze ustawić tak jak kciuk?
W epoce cyfrowej obróbki zdjęć większość efektów uzyskiwanych z filtrem polaryzacyjnym da się osiągnąć bez jego użycia, więc największe jego zastosowanie jest do kasowania odblasków na powierzchniach refleksyjnych.
Dokładnie taka jest ta istotna funkcja.
Usunięcie refleksów bardzo podnosi nasycenie barw, pozwala na późniejszą łatwiejszą i skuteczniejszą obróbkę. A błyszczą liście, trawa, dachówki i tracą barwę. Polar te odblaski ładnie likwiduje.
Widziałem te regułę w którymś artykule, generlanie wszędzie jest napisane że kat padania światła do osi obiektywu ma być 90 stopni.
Teraz pytanie co do tej zasady... mając tak ustawioną dłoń, musimy wspomniany przez Bangi trójkąt na filtrze ustawić tak jak kciuk?
Dokładnie tak, ale nie do końca ;). Ten znacznik ułatwia użycie filtra, jeśli z jakiegokolwiek względu jest utrudnione obserwowanie efektu, jaki filtr daje. Dawno temu, przy aparatach z celownikiem lunetkowym, filtr ustawiało się obserwując przez niego scenę okiem, a potem zakładało na obiektyw. Nie zawsze na filtrze jest trójkąt, przeważnie jest to kreska spełniająca te samą rolę. Nie zawsze chodzi nam o maksymalny efekt polaryzacyjny, więc chodzi o to, aby kąt, o jaki kreska jest odchylona od osi pionowej filtra w momencie, gdy ustawiliśmy filtr na oko, był taki sam po założeniu go na obiektyw. Warto to przećwiczyć gołym okiem.
Pezet85 - dokładnie, trójkąt na słońce lub na przeciwległą stronę (efekt będzie najsilniejszy)
pawel.guraj - nie do końca się zgodzę, bo wg mnie nie da się w postprodukcji wyciągnąć koloru/błękitu/kontrastu lazurowej wody, tak jak to robi filtr polaryzacyjny; no chyba, że nie potrafię tego zrobić.
Mamy postęp. Podobno. Czasami szlag mnie trafia, kiedy sobie uświadomię, jakie fajne rozwiązanie w temacie filtrów zostało żywcem pogrzebane w ramach postępu, a teraz różni producenci rzeźbią, jak koń pod górę, aby zrobić jakąś jego namiastkę. Chodzi mi o dziwaczne mocowania filtrów na pierścienie magnetyczne, a przecież było tak fajnie, dopóki producenci obiektywów nie zaczęli robić osłon tulipanowych ze złączem bagnetowym. Ten bagnet wykosił naturalne, pierścieniowe zakończenie czołówki obiektywu, na które można było zakładać filtry nasadkowe z pierścieniem sprężystym. Montaż i demontaż był momentalny, a przed zgubieniem filtra chroniła go pamięć zewnętrzna- po prostu trzeba było pamiętać, aby go go zdjąć, zanim sam spadnie. Nie ma teraz nawet takich filtrów, chociaż można by je zakładać na standardowo mocowany filtr UV, co jednakże przy UWA może prowadzić do winietowania. W swoich zasobach mam tylko jedną nasadkę DUTO produkcji NRD na obiektywy z gwintem 49 mm (po zewnętrznej tubusa 51 mm), a z miłą chęcią powitałbym takie polary na różne średnice.
Hej, odebrałam właśnie filtr CPL i od razu zrobiłem test. Patrząc w elektroniczny wizjer i kręcąc filtrem jest dobrze widoczna zmiana, widać jak zaczynają znikać odbicia ze wszystkich powierzchni odbijających.
Myślę że to dobry zakup a w góry napewno się przyda [emoji4].
Oczywiście, że jest widoczny. Problemy są gdy się błyska, przy symulacji expozycji nic nie widać (przeważnie), a jeśli coś stoi na białym stole jest bardzo ciemne. Można wspomagać się trybami custom.
verasport
07-09-2022, 13:00
Hej. Czy ktoś ma doświadczenie z polarem canona, użytym w adapterze dropin r-ef? Zastanawiam się czy kupić jeden drogi filtr polar od b+w na przód czy lepiej ten adapter. Ciekawi mnie jakość cpl którego użył tam canon. Ogólnie to czytałem trochę forum w zakresie polarów i co ciekawe niepokrywa się z moim doświadczeniem. Używałem do tej pory najtańszych oraz lepszych Hoya i Marumi. Powiem ze Hoya mocniej polaryzuje ale gorzej pracuje się z kolorami potem w postp. Zaś marumi daje mniej efektu polaryzacji od Hoya.
Powiedzcie, proszę - co z tych dwóch byście polecieli?
MARUMI DHG Circular PL 67 mm - czy raczej K&F CONCEPT NANO-X Ultra-Low Reflection ?
Cena podobna, coś chcę kupić, na droższe mnie nie stać chwilowo...
Z tych dwóch polecam trzeci. Nisi True color