PDA

Zobacz pełną wersję : Przejście z kompakta na lustrzanke cfrową?

MateuszCanon
21-12-2011, 20:59
Witam, do tej pory używałem kompaktów - ciągle canon, jestem zdania, że jak aparat fotograficzny to tylko canon. I teraz chciałbym kupić coś lepszego i zastanawiam się na cyfrową lustrzanką. Jestem amatorem i nie zamierzam robić zdjęć codziennie i szkolić się w tym fachu. Dopiero na wyjazdach się do tego przykładam, ale tylko na etapie szukania fajnych miejsc do zdjęć bo o fotografii niewiele wiem. Dlatego pomyślałem, że cyfrowa lustrzanka będzie najbardziej odpowiednia. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie uświadomić.

Myślę przekazać do 1600zł na coś ze stajni canona.
Może być inna firma jeżeli będzie to coś lepszego, liczę na Was.

Może coś takiego ?
http://allegro.pl/canon-1100d-18-55-iii-16gb-torba-nastepca-1000d-i2000145433.html

Bogdan56_Ch
21-12-2011, 21:12
Lustrzanka C1100 będzie odpowiednia ale ten obiektyw nie, gdyby chć była to wersja z IS...............

MateuszCanon
21-12-2011, 21:42
Lustrzanka C1100 będzie odpowiednia ale ten obiektyw nie, gdyby chć była to wersja z IS...............

Dziękuje za odpowiedź hm, a jest możliwość zakupu tej lustrzanki z obiektywem IS...?

m-a-r
21-12-2011, 21:55
[...]Dopiero na wyjazdach się do tego przykładam, ale tylko na etapie szukania fajnych miejsc do zdjęć bo o fotografii niewiele wiem. Dlatego pomyślałem, że cyfrowa lustrzanka będzie najbardziej odpowiednia. Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie uświadomić.

I właśnie dla tego powinieneś raczej szukać nowego aparatu wśród kompaktów. lustro wymaga wiedzy technicznej, zdjęcia z trybu auto będą gorsze niż z kompakta. Standardowe obiektywy w cenie poniżej 1 tyś zł dadza obraz gorszy niż w kompakcie. Większe użyteczne ISO w lustrze zostanie zniwelowane bardzo ciemnymi tanimi obiektywami. Musisz tez być przygotowanym, że lustro to konieczność zakupu przynajmniej dwóch obiektywow. Obiektywy megazoom 18-200 dadzą obraz gorszy niż ze średniej klasy kompakta.

Proponuję zakup dobrego kompakta z jasnym obiektywem - da Ci to więcej radości, będzie mniejszy i nie będzie wymagał nakładów finansowych na obiektywy.

Kiedy kupiłem pierwsza lustrzankę i miałem tylko standardowy obiektyw tzw. KIT to pierwsze co mnie uderzyło to ogromna różnica w ostrości zdjęc między lustrem a starym kompaktem na niekorzyść lustra! Dopiero zakup lepszego i obiektywu (wartego znacznie więcej niż aparat + obiektyw KIT) pozwoliło mi uzyskać lepszą ostrość. Kolejną poprawą jakości było opanowanie wywoływania plików RAW - w tym momencie zauważyłem już lepszą jakość niż zdjęcia z kompakta. Potem zakup dobrego oprogramowania LR i PS i nauczenie się ich obsługi dało mi zauważyć, że warto było tyle kasy i czasu pakowac w lustro.

Polecam kompakta, zaoszczędzisz czas, pieniądze i będzie Ci lżej

abras
21-12-2011, 22:11
popieram m-a-r, jeśli chcesz robić zdjęcia a nie myśleć jak je zrobić (bo d sporo czasu zajmuje nabranie pewnego automatyzmu) to kompakt. lustrzanka będzie wymagała szkolenia się i dodatkowych Inwestycji - nie małych

Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk

m_o_b_y
21-12-2011, 22:23
I właśnie dla tego powinieneś raczej szukać nowego aparatu wśród kompaktów. lustro wymaga wiedzy technicznej, zdjęcia z trybu auto będą gorsze niż z kompakta. Standardowe obiektywy w cenie poniżej 1 tyś zł dadza obraz gorszy niż w kompakcie. Większe użyteczne ISO w lustrze zostanie zniwelowane bardzo ciemnymi tanimi obiektywami. Musisz tez być przygotowanym, że lustro to konieczność zakupu przynajmniej dwóch obiektywow. Obiektywy megazoom 18-200 dadzą obraz gorszy niż ze średniej klasy kompakta.

Proponuję zakup dobrego kompakta z jasnym obiektywem - da Ci to więcej radości, będzie mniejszy i nie będzie wymagał nakładów finansowych na obiektywy.

Kiedy kupiłem pierwsza lustrzankę i miałem tylko standardowy obiektyw tzw. KIT to pierwsze co mnie uderzyło to ogromna różnica w ostrości zdjęc między lustrem a starym kompaktem na niekorzyść lustra! Dopiero zakup lepszego i obiektywu (wartego znacznie więcej niż aparat + obiektyw KIT) pozwoliło mi uzyskać lepszą ostrość. Kolejną poprawą jakości było opanowanie wywoływania plików RAW - w tym momencie zauważyłem już lepszą jakość niż zdjęcia z kompakta. Potem zakup dobrego oprogramowania LR i PS i nauczenie się ich obsługi dało mi zauważyć, że warto było tyle kasy i czasu pakowac w lustro.
Polecam kompakta, zaoszczędzisz czas, pieniądze i będzie Ci lżej

Przeczytaj uważniej wątek. Autor już nie chce kompaktu. :smile:

Z Twoimi uwagami w większości trudno się zgodzić:
- że zdjęcia robione lustrzanką w trybie auto muszą być gorsze, niż z kompaktu,
- że tanie obiektywy muszą dać obraz gorszy, niż z kompaktu,
- że tanie obiektywy muszą być ciemne (a co z C50 f1.8, C35 f2 ? ),
- że 18-200 musi dać obraz gorszy, niż kompakt,
- że obiektyw kitowy musi dać mniej ostre zdjęcia, niż kompakt.

Zakup 1100D z obiektywem kitowym jest doskonałym wejściem w świat lustrzanek, a po uzyskaniu niezbędnych doświadczeń kolega sam zorientuje się, jakie inne obiektywy są mu potrzebne.
Nie bez powodu aparaty dla początkujących amatorów są sprzedawane właśnie z tanimi obiektywami kitowymi. :-)
Pozdrówka

igor58
21-12-2011, 22:24
czemu nikt nie doradza "piątki" i 135mm/2L?

MateuszCanon
21-12-2011, 22:25
To może faktycznie uderzyć w kompakta http://allegro.pl/canon-sx30-is-nastepca-sx20-16gb-torba-sx-30-i2004094957.html ?

mistasz
21-12-2011, 22:39
Chcesz większe możliwości, lepsze zdjęcia to tylko lustrzanka. Ale wiedz jedno że kupno body i jakiegoś kitowego obiektywu to dopiero początek wydatków:-P
Poznasz lustrzankę i jej możliwości to zaczną się wymagania odnośne obiektywów, a i lampa by się przydała itp. itd........
Ale jak Cie foto rajcuje to bierz lustrzankę.
P.S. Zamiana kompakta na kompakt niewiele zmienia

michael_key
21-12-2011, 22:46
Słuchaj... wg mnie 1100D z KITem to dobry wybór.
Jeśli poczujesz, że jednak Lustro to nie to... kupisz sobie kompakt i już. Choć widzę, że jesteś zdecydowany na zmianę wielkości matrycy.
Te bajki co piszę o jakiś wielkich szkoleniach, naukach, itd. nie bierz dosłownie do siebie. Nie każdy od razu jest dobry z fotografii, często zależy to ogólnie od tego czy to się czuje czy nie.
Lustrzanka to nie pilotowanie F-16 jak to przedstawiają.

kawo
21-12-2011, 22:47

eee... cienka, nie warto... ja proponowałbym 1 ds, bo ten aparat sam robi szalone zdjęcia plus do tego na początek 50 L 1.2 bo musi być jasno.

m-a-r
21-12-2011, 23:40
przypomnę wszystkim, że autor watku napisał, że nie interesuje go techniczna strona fotografii a jedynie sam kadr. Nie zamierza się zagłębiać w wiedze techniczną. Chce kupić lepszy aparat i ma to być Canon z powodu "bo to Canon". Podejrzewam więc, że zmiana sprzętu podyktowana jest jedynie modą na lustra. Skończy się to rozczarowaniem tym, że lustro z tanim szkłem daje nieostry obraz a długie czasy naświetlania spowodowane ciemnym obiektywem powodują dodatkowe nieostrości zdjęć.

Jestem też całkowicie przekonany, że autor wątku na pewno nie kupi żadnej stałki bo przyzwyczajony jest do zoom i nie będzie potrafił zrozumieć jak można robić zdjęcia czymś co nie ma regulacji zoom.

Naprawdę uważam, ze kompakty to dobre aparaty, są nadal tak popularne z uwagi na dobrą jakość zdjęć prostotę obsługi i małe rozmiary. Autorowi zależy jedynie na panowaniu nad kadrem i to też przykłada się do tego tylko okazjonalnie na wyjazdach. na codzień i na kadrze mu specjalnie nie zależy. Zanim naprawdę zaczniecie doradzac 5d + 135 2.0 + 70-200 2.8 czy nie wiadomo co jeszcze - proszę przyhamujcie w zapędach.

Dobry kompakt da lepszy i ostrzejszy obraz niż standardowy obiektyw KIT (wiem bo miałem), będzie praktyczniejszy, będzie miał LV (Canon 1100 tego nie ma), i zdjęcia makro wyjdą znacznie lepsze niż z zestawu o którym myśli autor wątku.

Narzędzia należy dobierać do określonych zadań. Wbijając gwóźdź w ścianę żeby powiesić dwa i tylko dwa obrazki lepiej kupić prosty tani młotek z marketu, tu nie ma potrzeby inwestowania w młoty przemysłowe bo oba narzędzia się sprawdzą równie dobrze.

Jak znam życie autor wybierze lustro bo lustro jest teraz na topie i oznacza że od razu +2 do lansu wpadnie, kupi canona bo canon to canon (wiem, że to forum canona ale uważam, że warto dokonywać świadomego wyboru i porównać też produkty konkurencji)

MateuszCanon
21-12-2011, 23:54
i ma to być Canon z powodu "bo to Canon". niekoniecznie canon, pisałem, że do tej pory tylko canony kupowałem, jednak jak coś jest lepszego od canona to chętnie...

Jestem też całkowicie przekonany, że autor wątku na pewno nie kupi żadnej stałki bo przyzwyczajony jest do zoom i nie będzie potrafił zrozumieć jak można robić zdjęcia czymś co nie ma regulacji zoom. Nie robię kompaktem zdjęć z zoomem bo jakość jest gorsza - takie moje odczucie. Zooma w ogóle nie używam, no może w drodze wyjątku, ale takie zdjęcie raczej spisuje na straty.

Jak znam życie autor wybierze lustro bo lustro jest teraz na topie i oznacza że od razu +2 do lansu wpadnie, kupi canona bo canon to canon (wiem, że to forum canona ale uważam, że warto dokonywać świadomego wyboru i porównać też produkty konkurencji) Lans? czy aparat za 1700 to jest lans? bo lustrzanka, przepraszam, ale lansem można nazwać sprzęt za 15 000 tys i to też byłoby żałosne opowiadać, że tyle się zapłaciło... no chyba żeby ktoś dopytywał...

m-a-r
22-12-2011, 00:10
niekoniecznie canon, pisałem, że do tej pory tylko canony kupowałem, jednak jak coś jest lepszego od canona to chętnie...

od canona lepszy oże być nikon, sony, pentax, samsung, olympus.... zależy który model i pod jakim względem.

Nie robię kompaktem zdjęć z zoomem bo jakość jest gorsza - takie moje odczucie. Zooma w ogóle nie używam, no może w drodze wyjątku, ale takie zdjęcie raczej spisuje na straty.

Chyba mamy inne wyobrażenie o pojęciu "ZOOM". sądzę, że mylisz pojęcie zoom optyczny z cyfrowym. Jeśli nie stosujesz zoom, to masz stałoogniskowy obiektyw w kompakcie???? były takie kompakty? Jaką więc masz ogniskowa obiektywu w przeliczeniu na 35mm?

Może pokaż kilka swoich zdjęć, powiedz co Cie w nich ograniczało w obecnym sprzęcie, że nie wyszły one tak jakbyś chciał. I napisz jak sobie wyobrażałeś to zdjęcie. Być może wystarczy tylko zainwestować parę godzin w naukę obsługi darmowego programu GIMP, żeby zdjęcie wyretuszować. Być może wystarczy trochę zmienić technikę robienia zdjęć lub po prostu poświęcić czas na zrozumienie zasad fotografi by zdjęcie było takie jakie chcesz przy wykorzystaniu obecnego aparatu.

Przez parę miesięcy miałem kompakta samsung EX1, udało m się zrobić wiele fajnych zdjęć, których lustrem nie byłbym w stanie zrobić np. zdjęcia w kopalni soli - mimo jasnego obiektywu 2.8 w lustrze kompakcik miał jaśniejszy obiektyw 1.8 i był łatwiejszy w trzymaniu. Ruchomy ekran w samsungu pozwolił zrobić w wygodny sposób zdjęcia kwiatków z perspektywy "żaby" lustrem byłoby to trudne z uwagi, że nie chciałem leżeć w błocie. W górach też kompakt był wygodniejszy i wielu zdjęć lustrem bym nie zrobił (obsługa kompakta jedną ręką jest prosta).

Jago
22-12-2011, 00:52
I teraz chciałbym kupić coś lepszego i zastanawiam się na cyfrową lustrzanką.

Nie zastanawiaj się tylko kup lustrzankę.

jestem zdania, że jak aparat fotograficzny to tylko canon.

Też tak kiedyś myślałem - później jednak zauważyłem, że żółta konkurencja też ma ciekawe pozycje w swojej ofercie.

Jestem amatorem i nie zamierzam robić zdjęć codziennie i szkolić się w tym fachu.

Ja pomimo wejścia w świat lustrzanek dalej pozostałem amatorem.

Jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie uświadomić.

Nie jesteś w błędzie. Skoro zauważyłeś, że kompakt w pewnym sensie Ciebie ogranicza to znaczy, że się fotograficznie rozwijasz.

Nie robię kompaktem zdjęć z zoomem bo jakość jest gorsza - takie moje odczucie. Zooma w ogóle nie używam

Jak kupisz lustro to i pomyślisz z biegiem czasu o zumie - kwestia czasu jak dokupisz jakieś tele.

Dlatego pomyślałem, że cyfrowa lustrzanka będzie najbardziej odpowiednia.

Zgadza się. Co nie znaczy, że masz się pozbywać kompaktu - w niektórych sytuacjach jest on bardzo przydatny.

Darx
22-12-2011, 01:52
lustro wymaga wiedzy technicznej, zdjęcia z trybu auto będą gorsze niż z kompakta.
To spróbuj to wyjaśnić tym wszystkim ludziom, co z lustrzanki (za psi grosz) wyciągają takie efekty ?

Standardowe obiektywy w cenie poniżej 1 tyś zł dadza obraz gorszy niż w kompakcie.
Stałki typu 50/1.8 czy 35/2 są poniżej 1000 złotych, kiciak 18-55 z isem, na pewno zapewni autorowi wątku ciekawe efekty. Jakby nie patrzeć, to to szkło nie jest aż tak złe jak je malują.

Większe użyteczne ISO w lustrze zostanie zniwelowane bardzo ciemnymi tanimi obiektywami. Musisz tez być przygotowanym, że lustro to konieczność zakupu przynajmniej dwóch obiektywow. Obiektywy megazoom 18-200 dadzą obraz gorszy niż ze średniej klasy kompakta.
ISO można ustawić w tryb auto. Natomiast obiektywy typu zoom o sporych zakresach były zaliczane do słabych kilka lat temu. W chwili obecnej canonowski 18-200, tamron 18-270pzd itd są całkiem niezłe. Wątpię by amator dostrzegł te aż tak bardzo widoczne różnice.
Według mnie, to kolegom-a-r, większość danych zaczerpnąłeś z for. Nie z własnych prób i doświadczeń.

Kiedy kupiłem pierwsza lustrzankę i miałem tylko standardowy obiektyw tzw. KIT to pierwsze co mnie uderzyło to ogromna różnica w ostrości zdjęc między lustrem a starym kompaktem na niekorzyść lustra! Dopiero zakup lepszego i obiektywu
Jak fotograf ****, to sprzęt wymienić trzeba. Miałem kiciaka bez IS, po domknięciu dawał mi odpowiedni obrazek. Nie narzekałem. Owszem odczuło się skok w jakości, ale nie na tyle bym mógł kiciaka skreślić. Kiciak odpoczywa i służy jako szeroki kąt.

Podejrzewam więc, że zmiana sprzętu podyktowana jest jedynie modą na lustra.
Od kiedy, to potrzeba przyzwoleń by zakupić lustrzankę. Kto taką licencję wydaje? Muszę chyba odnowić swoją :mrgreen:

Jak znam życie autor wybierze lustro bo lustro jest teraz na topie i oznacza że od razu +2 do lansu wpadnie, kupi canona bo canon to canon

Masz jakiś problem, którym chcesz się na forum podzielić?
Nie będę pytał, czy traktujesz tak swoich znajomych, którzy także szukają lustrzanki. Jeżeli ktoś ma pieniądze i odczuwa wewnętrzną chęć przejścia na coś lepszego, to niech kupuje. Tak póki, co robimy chłopakowi siano z mózgu. Żeby nie było, że "zamieni Porsche, na gorsze".:roll:

Być może wystarczy tylko zainwestować parę godzin w naukę obsługi darmowego programu GIMP, żeby zdjęcie wyretuszować.

Most nad Wisłą. Po prawej jak i lewej stronie ulokowane są przejścia dla pieszych. Po środku jeżdżą samochody. Po prawej rozciąga się zachód słońca. Stoją pary młode, a ślubni wraz z nimi. Pojedyncze masy przechadzają się w te i wewte. Idąc ku końcowy napotykam fotografa z aparatem marki nikon. Zamieniliśmy kilka słów, były drobnego uwagi odnośnie sprzętu, jego doboru. W końcu przeszliśmy do obróbki. Pada pytanie: " czy często zagląda Pan do zdjęć" Mężczyzna zdziwiony odpowiada: "tylko i wyłącznie do poprawienia ostrości, jasności i nieco wykadrowania" Dlaczego? Bo zdjęcia robi dla siebie, RAWY zajmują mu sporo miejsca na dyskach i nie czuje wewnętrznej potrzeby wyciągania jakości. Dyktuje się tym, że aparat za takie pieniądze musi się sam bronić. Dlatego ja od jakiegoś czasu próbuję robić zdjęcia takie jakimi mają być.

tantal
22-12-2011, 09:40
Witam, do tej pory używałem kompaktów - ciągle canon, jestem zdania, że jak aparat fotograficzny to tylko canon. I teraz chciałbym kupić coś lepszego i zastanawiam się na cyfrową lustrzanką.
Dobrze byłoby abyś sprecyzował sobie pod jakim względem ma być lepiej. No i co będziesz fotografował z największym zapałem. Nie wyobrażasz sobie jak odpowiedzi na te pytania ułatwią Ci wybór. Łatwiej byłoby wtedy też doradzać. A tak to może stanąć na tym że masz aparat nowszy, większy, cięższy, droższy, głośniejszy i który wzbudza zanteresowanie szemranych kolesiów.
Dla mnie lustrzanka to bokeh, dobra rozpiętość tonalna i akceptowalna jakość zdjęć w kiepskim świetle. Pozostałe przewagi lustrzanek nad kompaktami szybko się deaktualizują, nawet ta praca na wysokim ISO w zaawansowanych kompaktach jest już interesująca. No tak, ale wyczaruj plastykę obrazu kompaktem...Jeśli bokeh kompletnie Cię nie kręci, to już sygnał aby jeszcze raz rozważyć: kompakt czy lustrzanka. Tyle że jak się lustrem nie pobawisz to nigdy nie będziesz wiedział czy dobrze wybrałeś :mrgreen:

m-a-r
22-12-2011, 09:46
Jak fotograf ****, to sprzęt wymienić trzeba. Miałem kiciaka bez IS, po domknięciu dawał mi odpowiedni obrazek. Nie narzekałem. Owszem odczuło się skok w jakości, ale nie na tyle bym mógł kiciaka skreślić. Kiciak odpoczywa i służy jako szeroki kąt.

dla mnie różnica w ostrości zdjęć między tanim kitem, fotką z kompakta a lepszym obiektywem jest bardzo wyraźna. Wiem to z własnego doświadczenia. Przy tej samej scenie, oświetleniu, kadrze i ustawieniach aparatu podpięcie lepszego obiektywu dało zdjęcie ostrzejsze i bardziej kontrastowe. W tej samej sytuacji aparat kompaktowy też dawał mi ostrzejsze i bardziej kontrastowe zdjęcie niż standardowy KIT.

Naprawdę chciałbym koledze dobrze doradzić i uprzedzić go jednocześnie, ze zmiana aparatu na lustro nie musi od razu oznaczać, że będzie lepiej. Z tego tez powodu bardzo chciałbym zobaczyć zdjęcia kolegi i dowidzieć się w czym sprzęt go w konkretnym przypadku ograniczył, czego mu brakowało w obecnym aparacie, że to konkretne zdjęcie nie wyszło ta jakby chciał. Jeśli zdjęcie np. jest poruszone to lustro z ciemnym kitem niewiele zmieni. Jeśli kolega robił zdjęcie osoby pod słońce i ma dobrze naświetloną twarz ale niebo wyszło białe to tez lustro tu nie pomoże (tu pomoże np. blenda i będzie tańsza niż nowy aparat).

Jest wiele sytuacji, w których lepsze efekty oraz wygodniejszą obsługę zapewniał mi aparat kompaktowy ale są też sytuacje, w których tylko lustrzanka się sprawdza.

Chcę jedynie określić potrzeby autora wątku i wskazać też inne możliwości niż tylko zmiana na lustrzankę.

mistasz
22-12-2011, 10:41
W tej samej sytuacji aparat kompaktowy też dawał mi ostrzejsze i bardziej kontrastowe zdjęcie niż standardowy KIT.

Tak, tylko że każde zdjęcie w kompakcie jest poddane intensywnej obróbce. A z lustrzanki musisz sam się pobawić trochę.

xxkomarxx
22-12-2011, 10:42
Lustrzanka jest świetna. Pozwala na znacznie więcej niż kompakt.
To co piszą koledzy to w większości prawda ale niektórzy piszą żeby sobie po prostu popisać.
Zwróć uwagę na fakt że taki aparat jest większy i nie zawsze tak poręczny jak kompakt. To poważna wada która często sprawiała że na wycieczki brałem kompakta z serii G.

Jeśli jesteś zdecydowany na lustro to się nie zastanawiaj tylko kup. Myślę że spokojnie spełni Twoje wymagania. Pomyśl też o canonie G12 :) może być to ciekawa alternatywa.

m-a-r
22-12-2011, 10:44
Tak, tylko że każde zdjęcie w kompakcie jest poddane intensywnej obróbce. A z lustrzanki musisz sam się pobawić trochę.

JPG z lustrzanki też jest poddany obróbce a to jak będzie ona mocna to zależy od tego jakie się poustawia parametry w menu.
Przypomnę jeszcze, ze autor wątku nie chce się bawić w obróbkę zdjęć.

MAF
22-12-2011, 10:51
Mam DSLR z kitem (w tej chwili Canona, a wcześniej Minoltę i Sony).
Mam też kompakt Canona 720IS.

Bardzo rzadko zdjęcia z kompaktu są porównywalne jakościowo z tymi z DSLR. Bardziej przypominają te z telefonu komórkowego.

Jedyna zaleta kompaktu to rozmiary - tyle że to akurat oczywiste.

Co mi po jasnym szkle w kompakcie skoro użyteczne ISO kończy się na 200? W DSLR mogę z tą samą jakością zwiększyć do 800, albo nawet do 1600, to znakomicie kompensuje różnice jasności obiektywu. A do DSLR mogę jeszcze podpiąć 35/2.0, 50 1.8, czy 85 1.8 itp.

akustyk
22-12-2011, 10:59
1100D to w zupelnosci wystarczajacy model. natomiast obiektyw 18-55, nieodmiennie, w wersji IS jest wyraznie lepszy niz ten stary bez IS.

jesli pod uwage wchodza tez aparaty uzywane, to mozesz tez poszukac czegos w desen 500D + 18-55 IS. roznica bedzie w nieco lepszym wykonaniu i wiekszych mozliwosciach.

alternatywy do sprzetu Canona sa albo w nowych m4/3 (raczej w Olympusie niz Panasoniku) albo w postaci Nikona D3100. to tez zupelnie dobry sprzet. przewaga Canona bedzie dla Ciebie zapewne spojnosc obslugi, tzn. bedziesz mial mniej do nauki.

OT: nie no, 24-70 chyba raczej, skoro do ogolnych zastosowan. ale zamiast 5-tki lepiej 1-ke, chyba, nie?

jezyor
22-12-2011, 11:45
do ogarnięcia lustra 1100 z kitem starczy.

nie kupuj też 1 ds
poczekaj na 1dx :D

m-a-r
22-12-2011, 11:50
A może lepiej trochę dozbierać i kupić jakiś średni format. 50-60 MPix zawsze się przyda, da ogromną możliwość kadrowania. Duża matryca da piękne rozmycie tła, świetną ostrość, odwzorowanie detali. Jakiś canonik 1100 to bedzie jak aparat w telefonie przy takim średnim formacie:)

Warto dozbierać i kupić raz a dobrze

akustyk
22-12-2011, 11:59
w imieniu "serca bijacego partii" przypomne tylko, zeby bardzo wyraznie zaznaczac, ktore wypowiedzi sa zartobliwe. tak, zeby pytajacemu nie zaciemnialo to obrazu, ktore odpowiedzi maja realny zwiazek z oryginalnym pytaniem.

to jest forum "Dla poczatkujacych", dbajmy o to, zeby na naszym forum bylo wartosciowe dla tych, ktorzy potrzebuja po prostu incydentalnej informacji.

z gory dziekuje za wspolprace

xxkomarxx
22-12-2011, 12:04
w imieniu "serca bijacego partii" przypomne tylko, zeby bardzo wyraznie zaznaczac, ktore wypowiedzi sa zartobliwe. tak, zeby pytajacemu nie zaciemnialo to obrazu, ktore odpowiedzi maja realny zwiazek z oryginalnym pytaniem.

to jest forum "Dla poczatkujacych", dbajmy o to, zeby na naszym forum bylo wartosciowe dla tych, ktorzy potrzebuja po prostu incydentalnej informacji.

z gory dziekuje za wspolprace

Ty to wiesz jak przemówić do prostego ludu. Aż się łza w oku zakręciła.

jezyor
22-12-2011, 12:52
Ty to wiesz jak przemówić do prostego ludu. Aż się łza w oku zakręciła.

to prawda.
zwłaszcza podniecająco brzmi to "bijące" :D

akustyk
22-12-2011, 13:06
dobrze mi sie wydaje, ze wy po prostu za mlodzi jestescie, zeby pamietac haslo "bijace serce partii"? :)

z innej beczki - prosze doraznie o korekte odpowiedzi tam, gdzie robienie beki moze nie byc oczywiste. a potem i tak przeprowadze interwencje w tym watku...

jezyor
22-12-2011, 13:12
kto nie pamięta, ten nie pamięta. ja tylko młodo wyglądam (pamiętam lata sześciesiąte choć dla większości to zapewne niemal prehistoria) :D

xxkomarxx
22-12-2011, 13:14
No i skończyły się żarty.
Poczekajmy co powie autor wątku bo póki co zaczyna się sielanka jak prawie zawsze. A temat dąży do Hydeparku.

Tomeksad2
22-12-2011, 15:15
Jest wiele różnych opinii i trudno przy takiej rozbieżności podjąć decyzję. Najprościej to po prostu iść do sklepu, wziąć do łapy, pomacać, zrobić na swojej pustej karcie trochę zdjęć i zobaczyć czy praca lustrzanki i jakość zdjęć odpowiada. Jeżeli tak to z biegiem czasu powinno być jeszcze lepiej, bo niestety decyzję podjąć musi sam autor i taki choćby krótki kontakt ze sprzętem może nieco pomóc w podjęciu decyzji.

jellyeater
24-12-2011, 15:35
Zanim się nauczyłem robić zdjęcia lustrzanką to trochę czasu minęło. Trzeba poznać sprzęt... Ale potem efekty są lepsze niż z kompakta. :)

Gwido33
30-12-2011, 12:09
Witam wszystkich serdecznie.
Nie znalazłem osobnego działu, gdzie można się przywitać, ale być może coś przeoczyłem.
Mam na imię Bartek i jestem nowy na tym forum.
Na święta dostałem swoją pierwszą lustrzankę. Nie jest to jakiś wypas, ale używany 400d z kitowym obiektywem (na naukę musi wystarczyć - względy finansowe). Przesiadłem się na nią z mojego kompakta Fuji i myślę, że nie pożałuję :) Mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualne głupie pytania, jeśli takowe się pojawią, ale jak już mówiłem jestem świeżak i brakuje mi jeszcze doświadczenia.

Jago
30-12-2011, 12:13
Nie znalazłem osobnego działu, gdzie można się przywitać, ale być może coś przeoczyłem.................

Przeoczyłeś: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5446&page=133

jacek_73
30-12-2011, 12:16
...
Mam nadzieję, że wybaczycie mi ewentualne głupie pytania, jeśli takowe się pojawią,..

O jedno czy dwa nie przyjdzie :lol:
A poza tym: witaj :twisted:

Gwido33
30-12-2011, 12:22
Przeoczyłeś: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=5446&page=133

Już poprawiam błąd, dzięki

Gwido33
02-01-2012, 13:21
Przeczytałem cały wątek i powiem tak. Przeskoczyłem z kompakta na lustrzankę. Do tej pory miałem Fuji FinePix S100FS. Bardzo fajny aparacik, jasny obiektyw i matryca jak na kompakt dość duża bo aż 2/3". Jednak wiedziałem, że lustro wybawi mnie od pewnych uciązliwych przypadłości, jakie ma kompakt - wszechobecne szumy :) na wyższych ISO i w niekorzystnych warunkach oświetleniowych. Zdaję sobie, że Canon 400D z kitem to jest stan przejściowy, niemniej jednak to, jakie on zdjęcia robi w pomieszczeniach bez użycia lampy, nawet z kitowym obiektywem to bajka w porównaniu z kompaktem. W tej chwili jestem na etapie robienia zdjęć przede wszystkim w domu, bo mam małą dzidzię... Ale jak byłem na wypadzie na sanki z dziećmi w niedzielę, to rzeczywiście zdjęcia były nie za ostre. Jednak uważam, że to kwestia doboru przesłony, czasu i ISO i wszystko się da wyregulować. Tylko trochę cierpliwości i wprawy.

adawro
02-01-2012, 16:29
Z tymi sankami to dochodzą dodatkowe czynniki - ruch sanek, trzęsące się na zimnie ręce
oraz ogólnie szybka akcja powoduje, że ostrość ustawiamy na inne obiekty lub tło.

Gwido33
02-01-2012, 19:10
Niby tak, ale jak robiłem zdjęcia zaśnieżonego lasu to miałem wrażenie nieostrości... dodatkowo zdjęcia były ciemne, bo z przyzwyczajenia do kompaktów dałem niskie ISO...

jaś
02-01-2012, 20:41
Niby tak, ale jak robiłem zdjęcia zaśnieżonego lasu to miałem wrażenie nieostrości... dodatkowo zdjęcia były ciemne, bo z przyzwyczajenia do kompaktów dałem niskie ISO...
z tym iso i jasnością zdjęcia to warto jeszcze raz przemyśleć temat ;) śnieg to taki standardowy temat do ... korekcji wskazań światłomierza

Gwido33
02-01-2012, 20:46
Czyli? Bo jestem nie bardzo na temat? Coś nie tak może być ze światłomierzem?

jaś
02-01-2012, 20:58
światłomierz jest dobry, iso nie służy do rozjaśniania zdjęć
http://foto.pszoniak.net/porady_foto/porady/artykuly/poradniki/co_widzi_aparat_pm.pdf
wydawało mi się ze na canon board był jakiś artykuł na temat światłomierza ale go nie mogę odszukać, pewnie abonamentu na googla nie zapłaciłem, ten u góry to pierwszy z brzegu w temacie światłomierz 18% szarość (która ponoć nie jest 18% szarością od pewnego czasu ale takie hasło jest dobre) jaki mi google pokazuje. nie czytałem więc nie mogę ręczyć ale na pierwszy rzut oka wygląda ok. to oczywiście również nie mój artykuł po prostu był na pierwszej stronie.

winiarro
02-01-2012, 20:59
Jeśli coś jasnego zajmuje większą część kadru to światłomierz może niedoświetlić zdjęcia. I na odwrót. Proponuję Ci poczytać o ekspozycji i rodzajach pomiaru światła. Tutaj jest fajny poradnik, między innymi na powyższe tematy: http://www.e-cyfrowe.pl/poradniki.php?id=715

Darx
02-01-2012, 21:42
Z drugiej strony można też spróbować robiąc dwa zdjęcia. Góra oraz dół. Następnie w odpowiednim programie zabrać się za połączenie obu zdjęć i wymalowanie odpowiedniej części. Niestety ta porada nijak się ma jeśli chodzi o fotografowanie z ręki.

pan.kolega
03-01-2012, 08:30
Dobry kompakt da lepszy i ostrzejszy obraz niż standardowy obiektyw KIT (wiem bo miałem), będzie praktyczniejszy, będzie miał LV (Canon 1100 tego nie ma),

A bogać tam nie ma; przecie ma. Więcej powiem: 1000d też LV ma. Przynajmniej miał. Chyba, że Canon ostatnio odjął LV w ramach zaciskania pasa w związku z ruchami tektoniczymi i kryzysem gosodarczym. :shock:

janmar
03-01-2012, 09:48
Gwido33

Kliknij na to (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632)

Trafisz do podforum Tipsy&Tricki i tutorialu Janusza Body ,który to pieknie wyjasnia.
Polecam również inne tutoriale tego autora i innych.